Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
52 minuty temu, szpotek73 napisał:

Co to jest bum cyk? Mam 2 pary kolumn,jedne moje diy,drugie firmowe,w obu parach niski podział

Nie chodzi o sam punkt podziału a o dobroć filtra.  Im większa dobroć tym wydaje się, że basu jest więcej ale jest on mniej zróżnicowany jest "wolniejszy". Zresztą nie dotyczy to tylko basu lecz całego filtrowanego pasma. Góra przy filtrach o dużej dobroci jest dźwięczna, wyraźna ale też mało szczegółowa (choć tu percepcja może zmylić no bo przecież lepiej słychać). W drugą stronę też może być nie ciekawie bo dźwięk potrafi być chudy, szczupły mało przyjemny. Ogólnie szeroko (i niezbyt precyzyjnie) pojętą dobroć wydaje się najważniejsza jeśli chodzi o dobry odbiór systemów audio.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Myślę,że to zależy od projektu,czasami nie da się filtrować inaczej, subniskotonowy peerless sls 12 gra dobrze stromo cięty,SB satori wo24p , najlepiej gra tylko z cewka,nie ma reguły,mam ripole visatona,gdzie bas jest też mocno filtrowany i .... referencyjny

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Przynajmniej masz możliwość i wpływ na końcowy efekt

a wracając do kolumn Sylwestra zauważ ,że mimo potencjału dwóch 18we w d'Appolito podział ma na ok 400hz więc idąc nawet tym tropem dla niższego podziału trzeba by dac większy głośnik przynajlepiej z tej samej rodziny o tej samej budowie możliwościach barwie i ekspresji ... wybór jest oczywisty 21we

Ale Sly, w swoim mało kompromisowym projekcie w tą stronę nie poszedł. 

Rzecz wiadoma, że wszystkich możliwości i rozwiązań nie sposób przetestować.

Rozumiem, że OB ma swoje potrzeby i 21we ich nie spełnia w jego projekcie. Ale Ty znów znalazłeś dla nich miejsce w swoim projekcie OB. Zwłaszcza, że wiesz jak gra ten 21we w parze z 18we na żywo.

Czy sly odsłuchiwał 21we ? To chyba podobny koszt zakupu do AE ?

Ciekaw jestem jak się łączy z takim systemem konstrukcja 12stki AE ? W okolicy łączenia z 18we ? ( 400Hz powiadasz ? ) ? Które są jednak inne. Inny materiał membran, barwa odtwarzanego pasma itd.. Zwłaszcza, że odtwarzają niski środek i wysoki bas ?

Oczywiście nie twierdzę, że 21we to ideał i najlepszy głośnik. To tylko teoretyczne rozważania. O potencjalnych zaletach użycia na wysokim basie i niskiej średnicy głośnika min. o takiej samej barwie, zniekształceniach,  co na wyższej średnicy 18we. Które zostały jednak projektowo odrzucone na rzecz 12" ze stajni AE.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że rozmawiamy w tej chwili o dzieleniu włosa na czworo... 🙂 ale gdzie jak nie w dziale DiY 😉

Może wyjaśnię żeby uniknąć hipotez. Ellipticor 21 cm na pewno jest też świetnym driverem ale nie do mojego projektu. Uważam, że naturalnym partnerem do midbasu dla 18 calowych subasów jest 12 cali. 18 + 12, to moim zdaniem najlepsza para do OB. Jeśli ma być rozmiar mniejszy, to naturalną parą jest 15 cali subbas i 10 cali midbas. Zarówno subbas jak i midbas najlepiej żeby był odtwarzany z driverów tej samej szkoły dźwięku, u mnie to AE. Scan Speak nie ma takich driverów. 15 cali Ellipticor, to tak nie za bardzo do OB. Poza tym nie ma do kompletu 10 cali. Jest 8 cali, czyli ten 21cm Ellipticor i można tak to zestawić, ale uważam, że układ driverów AE to lepsza opcja. 

Co do średnicy, to Elipticory 18cm są rewelacyjne. Można by użyć tych 21cm ale one dają niższe zejście, które u mnie potrzebne nie jest bo midbasy są cięte na ok 360hz, to po co mi średniak grający np 100hz? Za to te 21cm gorzej grają wysoką średnice i mają nieco gorsze charakterystyki kierunkowe powyżej 2-2.5khz. A te 18cm mają lepsze i wyżej ciągną. Tak więc lepiej spisują się na średnicy. Poza tym są szybsze, mają lżejsze membrany niż te 21cm. 

44 minuty temu, Seyv napisał:

Nie chodzi o sam punkt podziału a o dobroć filtra.  Im większa dobroć tym wydaje się, że basu jest więcej ale jest on mniej zróżnicowany jest "wolniejszy". Zresztą nie dotyczy to tylko basu lecz całego filtrowanego pasma. Góra przy filtrach o dużej dobroci jest dźwięczna, wyraźna ale też mało szczegółowa (choć tu percepcja może zmylić no bo przecież lepiej słychać). W drugą stronę też może być nie ciekawie bo dźwięk potrafi być chudy, szczupły mało przyjemny. Ogólnie szeroko (i niezbyt precyzyjnie) pojętą dobroć wydaje się najważniejsza jeśli chodzi o dobry odbiór systemów audio.

Parę konfiguracji w życiu słyszałem i jest tyle zależnych ze dopiero łańcuch systemu tworzy całość

Kiedyś jeden z kolegów z forum chciał kupić kolumny, ja miałem okazje ich przetestować w dwóch różnych konfiguracjach, opisałem, w każdej zagrały inaczej ale w jeden z dobrym balansem, natomiast u niego zagrało ciemno 

Przyjrzyjcie się projektowi Sylwka, teraz porównajcie ze niektórzy ze standardowymi kolumnami i DSP wymądrzają się twierdząc ze Audiofile to ......, dla mnie dalej mogą trollowac

Albo walczymy o parametry a wtedy muszą być monstra albo magię.
Kazdy ma inne podejście, jedni szukają bezpośredniości inni głębi, jedni analityczności inni barw itd.
Ja podchodzę całkiem inaczej, w dupie mam juz "liniowość" interesuje mnie efekt, włączam i nagle zapada cisza
Bylem kiedyś na operze w koloseum, rejwach chaos i nagle zaczyna się spektakl w sekunde ciszaaaaaaaaaaaaa i z głębi ....., magia ku..
Naprawdę jakbym chciał to bym pol IKEA jak xajas przytargał ale ludzie, ja chce mieć taką wirtualność, takie efekty które realizator przez brak możliwości techniczne nie dokonał, nie interesuje mnie 1:1 ja chce mieć efektowniej ....

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, Jager napisał:

Ale Sly, w swoim mało kompromisowym projekcie w tą stronę nie poszedł. 

dla swobody odtworzenia niskiego środka liczy się też spora średnica a tym bardziej do podzialu z 18 calami warto dac duzy szybki glosnik

wybór Sylwestra był racjonalny.... ale jakby zamiast dwoch 12 cali dał 38we też nie byloby źle 🙂

7 minut temu, slawek.xm napisał:

dla swobody odtworzenia niskiego środka liczy się też spora średnica a tym bardziej do podzialu z 18 calami warto dac duzy szybki glosnik

wybór Sylwestra był racjonalny.... ale jakby zamiast dwoch 12 cali dał 38we też nie byloby źle 🙂

Nie zmieściłbym na szerokość. Cały projekt trzeba by robić jeszcze szerszy. 

5 minut temu, slawek.xm napisał:

Wybory Sylwka sa jego wyborami, moim zdaniem namieszał
Wnioskuje z jego opisów
Wybrał bardziej analityczne przetworniki a później szuka barw w tym co tłumi i gra ciemniej (Wzmocnienie, DACi i okablowanie), ale potwierdzę jak poslucham 

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Te które wybrałeś Audiotechnolgy sa barwne

Ellipticory są analityczne ? Czyli mają mało barwy i gęstości ?

Teraz, sly30 napisał:

Ellipticory są analityczne ? Czyli mają mało barwy i gęstości ?

Z tego co zrozumiałem to według ciebie są szybsze i bardziej rozdzielcze, wiec mniej barwne od Audiotechnology,
czy zle to odebrałem ?

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Z tego co zrozumiałem to według ciebie są szybsze i bardziej rozdzielcze, wiec mniej barwne od Audiotechnology,
czy zle to odebrałem ?

Nie, to nie tak. Są szybsze i bardziej rozdzielcze ale równie barwne i gęsto grające jak AT. Dobre drivery nie muszą żyłować analityczności, by uzyskać wysoką rozdzielczość. Tak się dzieje w kiepskich driverach i kiepskich kolumnach. 

Edytowane przez sly30
1 godzinę temu, slawek.xm napisał:
2 godziny temu, ASURA napisał:

W tej chwili mam podział 15”/3" 600Hz i mz. u mnie jest ok i nie kusi mnie co by po drodze na siłę wstawiać 7”

zapomniałeś napisać , że masz woofery ze środka poprzedniego wieku 🙂

15” ciągną do 2kHz ale lepiej z nich korzystać tam gdzie z nich gra muzyka a nie wykres…. Pierwotnie producent kolumn przewidział że podział na 1kHz jest OK ale co zrobił z strojeniem obudową to żenada (podobnie jest w najnowszych konstrukcjach, nie ma reguły stare nowe) Jak je nabyłem to myślałem że są zepsute no zero basu z tak dużych przetworników…

Skoro dziś technika poszła tak mocno do przodu że nie chce grać muzyka to trzeba brać to co sprawdził czas, nie rozleciało się po latach i dalej na ucho gra muzyka 😉

Nie wiem o co chodzi ale począwszy od papierzaków , inne "wynalazki" magnez a kończąc na ceramikach wali mię po uszach materiał z którego są zrobione a więc także z tak banalnego powodu jak dla mnie większość nie piszę że wszystkie to nie referencja

Poza tym to tylko dla mnie kolumny i jak sobie pościelę tak się wyśpię  🙂 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@sly30

Masz racje i zgadzam sie ze czym analitycznej tym bliżej podstawy (ale)  z taką potęgą jak u ciebie jest z czego generować pełny zakres, twoja konstrukcja to ewenement i ....

W skrócie rozdzielmy trzy rodzaje barwy
chudy, pośredni, ciepły
jasny, zrównoważony, ciemny
a dla ciebie urządzenia czy okablowanie cieplo-ciemno grające są barwne, wiec gdzieś jest namieszane

tylko przypuszczam z twoich opisów, coś co ty odbierasz za barwne ja za ciemne, oczywiście ja mogę sie mylić 😉 
tak czy siak cieszy mnie ze my chociaż słyszymy, inni ci techniczni sa totalnie głusi, oni tylko widzą

Edytowane przez .:Gerard:.
13 minut temu, sly30 napisał:

Nie, to nie tak. Są szybsze i bardziej rozdzielcze ale równie barwne i gęsto grające jak AT. Dobre drivery nie muszą żyłować analityczności, by uzyskać wysoką rozdzielczość.

Z przykrością stwierdzam że AT które od Ciebie nabyłem mimo że to na prawdę produkt wysokiej klasy i technologii ale mz. ja dowalam się do nich jako topu że mimo potężnego układu magnetycznego dużych cewek i aż 7” brak im wypełnienia, barwa jest odchudzona i gęste granie nie robi jej lepszej. Podział który Ty zrobiłeś w MTM jest przynajmniej 2kHz  za wysoko. Ich optymalne odsłuchowo pasmo pracy to jakieś 250Hz-1kHz mimo że liniowo ciągną do 8kHz. No kurcze wąsko z tym miodem jak na HighEnd. Nie dziwię się że przy takim podziale w MTM przerzuciłeś się na Ellipticory. Po prostu tą mikę w membranie jak wyżej pracują słychać  i sama zwiewność którą opisywałeś to jednak za mało co by ten układ topowo grał mz.

21 minut temu, .:Gerard:. napisał:

W skrócie rozdzielmy trzy rodzaje barwy
chudy, pośredni, ciepły
jasny, zrównoważony, ciemny
a dla ciebie urządzenia czy okablowanie cieplo-ciemno grające są barwne, wiec gdzieś jest namieszane

tylko przypuszczam z twoich opisów, coś co ty odbierasz za barwne ja za ciemne, oczywiście ja mogę sie mylić

Jak dla mnie to jest pomieszanie pojęć. To co napisałeś to w większości balans tonalny czyli strojenie kolumn. A barwa to oddawanie barw i faktur instrumentów czy głosów ludzkich przez system.

Ten sam driver można nastroić w różny balans tonalny ale jego sposobu oddawania barw w większości nie zmienisz.

8 minut temu, ASURA napisał:

Nie dziwię się że przy takim podziale w MTM przerzuciłeś się na Ellipticory.

Bo papier to papier - a nie jakieś tam plastiki 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@slawek.xmrób swoje, Picasso nie malował od ekierki i cyrkla, każdy światowy konstruktor ma własny charakter, twórz z małych obrazów duże, zwracaj uwagę na prezentacje 3D, separacje, realizm
Jest trik, checz przysłonić nad-wyrazistość średniaka i bezpośredniość wysokich to trzeba podbić bas, 500-550Hz nie do końca są przyjemne 😉

Powodzenia i czekam na odsłuch 🙂

• Moderatorzy
1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

Myślę,że to zależy od projektu,czasami nie da się filtrować inaczej, subniskotonowy peerless sls 12 gra dobrze stromo cięty,SB satori wo24p , najlepiej gra tylko z cewka

Oczywiście trzeba dobrać rodzaj filtra do głośnika a jeszcze lepiej dobrać głośnik do projektu uwzględniając filtr. Stromy filtr nie oznacza też dużej dobroci.

54 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Wnioskuje z jego opisów
Wybrał bardziej analityczne przetworniki a później szuka barw w tym co tłumi i gra ciemniej (Wzmocnienie, DACi i okablowanie)

Wg mnie to dobry wybór - jeśli rzeczywiście tak jest bo też niestety nie słyszałem. Ale mając analityczne kolumny możesz mieć wszystko a jak kolumny mają charakter to zawsze narzucą go na resztę systemu. Wzmacniacz, DAC , kable, lampy łatwo wymienić ale kolumn jeszcze tej wielkości już nie. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

11 minut temu, sly30 napisał:

Mam inne zdanie na ich temat. Są w 80-90% tak dobre jak Elipticory, a za to 3x tańsze. 

Są bardzo dobre ale tak jak napisałem 250-1000Hz wyżej powinny pracować inne przetworniki. U mnie robi to od 600Hz fantastycznie 3” kopułka i o dziwo nie muszę robić z racji zbliżenia poniżej jednego stopnia kątowego z berylem centrów akustycznych (fizjologia słyszenia) układu MTM

Edytowane przez ASURA
Literówka

4 minuty temu, rafa napisał:

Jak dla mnie to jest pomieszanie pojęć. To co napisałeś to w większości balans tonalny czyli strojenie kolumn. A barwa to oddawanie barw i faktur instrumentów czy głosów ludzkich przez system.

Ten sam driver można nastroić w różny balans tonalny ale jego sposobu oddawania barw w większości nie zmienisz.

Nie, większość patrzy tylko na wykres charakterystyki w płaszczyźnie pojedynczych czestotliwosci,
każdy głośnik wygeneruje poziom dB + harmoniczne + czas wybrzmienia

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

nie ma szans 🙂

taki układ to tylko pelne WMTMW .... jak u Ciebie

Lub skromniej ale z funem WT/MW

2 minuty temu, Seyv napisał:

Wg mnie to dobry wybór - jeśli rzeczywiście tak jest bo też niestety nie słyszałem. Ale mając analityczne kolumny możesz mieć wszystko a jak kolumny mają charakter to zawsze narzucą go na resztę systemu. Wzmacniacz, DAC , kable, lampy łatwo wymienić ale kolumn jeszcze tej wielkości już nie. 

Tak, ale jak coś jest ciepło-ciemne to takie jest
coś zrównoważone- pośrednie powinno być wzorem, wiec system analityczny liniowy potrafi rozróżnić i w przypadku "zrównoważone- pośrednie " powinien byc rozdzielczy i barwny

45 minut temu, rafa napisał:

Moje subiektywne doświadczenia z przetwornikami i uszy też na to wskazują.

Nie słuchałem osobiście kolumn Sly30, ale wierzę mu. Mam też duże zaufanie do opinii Twonka, który słuchał ich. A pisał o niskich składowych, jak mnie pamięć nie myli, że kapitalne. Wierzę.

Dziękuję Sly30 za Twoją opinie.

Ja w sumie też, nie znalazłem gotowego produktu, trafiłem na ścieżkę, jak to opisał rafa - parafrazując - sposobu oddania barw.

Stąd i u mnie jest połączenie 21we z 18we. Oczywiście jak większość ścieżek zawsze są gdzieś kompromisy.

Bardzo ciekaw jestem gdzie mnie ta ścieżka zaprowadzi 😉

11 minut temu, Jager napisał:

Moje subiektywne doświadczenia z przetwornikami i uszy też na to wskazują.

Nie słuchałem osobiście kolumn Sly30, ale wierzę mu. Mam też duże zaufanie do opinii Twonka, który słuchał ich. A pisał o niskich składowych, jak mnie pamięć nie myli, że kapitalne. Wierzę.

Dziękuję Sly30 za Twoją opinie.

Ja w sumie też, nie znalazłem gotowego produktu, trafiłem na ścieżkę, jak to opisał rafa - parafrazując - sposobu oddania barw.

Stąd i u mnie jest połączenie 21we z 18we. Oczywiście jak większość ścieżek zawsze są gdzieś kompromisy.

Bardzo ciekaw jestem gdzie mnie ta ścieżka zaprowadzi 😉

Ja nie bylem kilka lat w Polsce, ale mój znajomy jeździ często i odwiedza Sylwka, u mnie bywa jeszcze częściej i gadamy 

System Sylwka gra spektakularnie, ale ......................................... 

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Ja nie bylem kilka lat w Polsce, ale mój znajomy jeździ często i odwiedza Sylwka, u mnie bywa jeszcze częściej i gadamy 

A jak tam wycieczka ? Doszła do skutku ? Udało się posłuchać tych Burmester BC 150 albo Kawero Grande ?

Wiesz wszystkim nie dogodzi. Najważniejsze, że Sly30 się podoba. Wierzę, że ma dużą przyjemność z ich odsłuchu.

14 minut temu, .:Gerard:. napisał:

No ale co?

4 minuty temu, Jager napisał:

A jak tam wycieczka ? Doszła do skutku ? Udało się posłuchać tych Burmester BC 150 albo Kawero Grande ?

Wiesz wszystkim nie dogodzi. Najważniejsze, że Sly30 się podoba. Wierzę, że ma dużą przyjemność z ich odsłuchu.

Dokładnie, każdy ma inny gust
Nie nie bylem na wycieczce

3 minuty temu, sly30 napisał:

No ale co?

I są cechy które się podobają i nie-podobają 

• Pokaż nowe odpowiedzi