Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, pmcomp napisał:

To co, zagrał ci znamionowy  amperaż czy inny zasilacz?

A co z tym obrazem? Co sie zmienilo? To jest dla mnie najciekawsze.

Bierzesz mnie pod małego, ale udam, że nie zauważam hehe w końcu weekend się zaczął więc zdróweczko Kolegi

A czy ja to wiem? Pewnie jedno i drugie.

Historyjka:

wybierając switche, miałem najtańsze Cisco 5 portowe. Wymieniłem impulsówki oryginalne na 5A medical grade. I to było słychać - większe wypełnienie, taki porządniejszy bas. 

Obraz- większy kontrast, mniej szumu- znaczenie ma dekoder (też na starej liniówce), bo sam TV to plazma Panasonika sprzed 18 lat (przedostatnia seria plazm a żyje i ma się dobrze)

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

1 minutę temu, absinth3 napisał:

o TV z dekodera- z przodu cyfra z tyłu analog czy jakoś tak

Masz TV podłączony przez HDMI ?

Oczywiście, że HDMI i z dekodera i z BD playera Sony UBP-X700 (na zasilaczu Muzg-a !!!) z audio na dac RT-project DAC One Dual. Nie szukam więc wyższych HDMI nad te z MMarkt. 

Dekoder na starym zasilaczu liniowym, bo programów TV nie oglądam. Filmy z Sony chodzą fantastycznie, podobnie YT i Spotify: taka jest moja ocena. 

Godzinę temu, absinth3 napisał:
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

To co, zagrał ci znamionowy  amperaż czy inny zasilacz?

A co z tym obrazem? Co sie zmienilo? To jest dla mnie najciekawsze.

A czy ja to wiem? Pewnie jedno i drugie.

A ja  myślę, że tylko jedno: inny zasilacz.

Amperaż/obciążalność zasilacza nie ma nic do rzeczy, chyba że w tym z większym amperażem są jeszcze jakieś dodatkowe filtry w układzie etc.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

11 godzin temu, blackromek napisał:

Kiedy nowy Keces w sprzedaży

Już można kupować, dystrybutor już dostał kilka szt.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

3 hours ago, pmcomp said:

A co z tym obrazem? Co sie zmienilo?

Kontrast, nasycenie, tło. 
Efekty podobne jak z audio, co nie zmienia faktu, ze zgadzam się z twoją teoria, ze zmiana dużych komponentów jest dużo ważniejsza. Zmiany te są niemożliwe do uzyskania zasilaczami, switchami i zegarami.
W tej chwili jestem na etapie redukcji i usuwam niektóre elementy toru.

….be still and know….

2 godziny temu, absinth3 napisał:

Oczywiście, że HDMI i z dekodera i z BD playera Sony UBP-X700 (na zasilaczu Muzg-a !!!) z audio na dac RT-project DAC One Dual. Nie szukam więc wyższych HDMI nad te z MMarkt. 

Dekoder na starym zasilaczu liniowym, bo programów TV nie oglądam. Filmy z Sony chodzą fantastycznie, podobnie YT i Spotify: taka jest moja ocena. 

Zdajesz sobie sprawę z tego, że zmiany które zaobserwowałeś są dostarczane do procesora cyfrowo i zasilacz nie ma możliwości ingerować w te dane?

10 minutes ago, Kalasanty Ciaputko said:

dostarczane do procesora cyfrowo

A message encoded by changing the voltage of an electric current is called an electronic signal. The use of electric current for this purpose is known as electronics. Electronic signals may be analog or digital signals.

….be still and know….

6 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

A message encoded by changing the voltage of an electric current is called an electronic signal. The use of electric current for this purpose is known as electronics. Electronic signals may be analog or digital signals.

Co chcesz przez to powiedzieć? 

Nie ma sygnału cyfrowego powstającego bez udziału prądu elektrycznego, bądź niebędącym nim samym.

Upraszczając audio do najniższego wspólnego mianownika, to słuchamy prądu.

….be still and know….

12 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Nie ma sygnału cyfrowego powstającego bez udziału prądu elektrycznego, bądź niebędącym nim samym.

Upraszczając audio do najniższego wspólnego mianownika, to słuchamy prądu.

Szczególnie że w mózgu też prąd 😉 
Ale co to ma wspólnego z moim wpisem?

54 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

Tyle ma, ze pytanie o wpływ zasilacza na sygnał elektryczny brzmi jak brzmi. 

Czyli ma wpływ na zera i jedynki? Na informację, że teraz ten piksel ma świecić jaśniej z bardziej nasyconą barwą?

7 godzin temu, absinth3 napisał:

Obraz- większy kontrast, mniej szumu- znaczenie ma dekoder (też na starej liniówce), bo sam TV to plazma Panasonika sprzed 18 lat (przedostatnia seria plazm a żyje i ma się dobrze)

I ty to widzisz na 18-o letnim zlomie? Wplyw zasilania liniowego na wiekszy kontrast i mniejszy szum, cokolwiek to u ciebie znaczy?

Jakis test, zaklad o grubą kase?

Kontrast jest calkowicie mierzalny, nie potrzeba zadnych slepych testów. Zmierzymy fo po prostu dla tego twojego zasilacza liniowego i oryginalnego impulsowego.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, pmcomp napisał:

I ty to widzisz na 18-o letnim zlomie?

No widzę no i co?

Ale jak na telewizor, 18 lat to niezły wynik, do tego on nie ma zamiaru się psuć. 

"Złom" hehe ależ wy jesteście przewidywalni. 

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli ma wpływ na zera i jedynki?

Oczywiście, że ma wpływ na zera i jedynki. Ale nie chodzi o TEN piksel, tylko tamten a nawet tamte

2 godziny temu, absinth3 napisał:

Ale jak na telewizor, 18 lat to niezły wynik, do tego on nie ma zamiaru się psuć. 

"Złom" hehe ależ wy jesteście przewidywalni. 

Zapytaj go, co on słyszy na 3x starszym złomie audio… :-))

5 godzin temu, sly30 napisał:

Zapytaj go, co on słyszy na 3x starszym złomie audio… :-))

W analogowym audio od 50-u lat nie zmieniło sie nic. Sygnały są "obrabiane" tak samo. Po lampach wprowadzono struktury germanowe, potem krzemowe. Wprowadzono LSI i VLSI, które dla części analogowej mają małe znaczenie, wręcz pogarszają dźwięk w porównaniu do elementów dyskretnych. W prowadzono różne generacje tranzystorów i przede wszystkim dla audio tranzystorów mocy, które na wyjściu dają "różny dźwięk". Jedynym nowum jest wprowadzenie szeroko na rynek wzmacniaczy w klasie D. Zasada działania analogowych torów wzmacniających, zarówno stopni wejściowych jak i końcowych jest znana i praktycznie taka sama od kilkudziesięciu lat.

W cyfrowym audio sprawa jest podobna do video, o czym poniżej. Nastąpiła już rewolucja natomiast ostatnie zmiany wprowadzania na rynek DXD czy DSD512/1024 to tylko wyciaganie masom mamony z kieszeni. Wiekszą rewolucją jest streaming audio, podobnie jak streaming video. Poza tym kilkadziesiąt lat temu (18x3) nie było cyfrowego audio.

Za to w video mieliśmy dwie wielkie rewolucje. 18 lat temu to 2005 rok. W Polsce to jeszcze domena obrazu SD PAL. W 2006 wprowadzono HD ("n" w Polsce i premiera Blu-Ray), najpierw 720p, za chwilę 1080p. BTW obraz 1080p można przesyłać zarówno cyfrowo jak i analogowo. Kilka lat temu, bodajże 2017, kolejna rewolucja czyli przejście na 4K z HDR i WCG. Zarówno w TV jak i na rybku w postaci BD-UHD oraz streamingu 4K.

W przeciwieństwie do audio praktycznie wszystkie parametry obrazu video można zmierzyć i nie potrzeba do tego żadnych ślepych testów. Nie mówiąc, że różnice widać gołym okiem. Więc jesli ktoś widzi wpływ zasilania switcha LAN na jakość obrazu na 18-o letniej plazmie SD to ... jest szalony i wmawia to sobie identycznie jak co poniektórzy audiofile wmawiają sobie, że słyszą zmiany kabelków DC w zasilaczach czy zmiany kableków LAN. Jakos do tej pory nikt nie chciał poddać sie ślepym testom.

No widzę no i co?

Nic nie widzisz. Karmisz swój mózg zmianami i wmawiasz sobie, że coś widzisz.

Zaproponowałem test: pomiar kontrastu obrazu dla obu zasilaczy switcha LAN. Na tej twojej 18-o letniej plazmie. Będzie dokładnie identyczny !!! Możesz do niej nawet wpiąć swoje zarąbiste kable sieciowe AC czy listwę zasilającą, dalej będzie to samo. Zmienić router i zastosować superduper kable LAN.

Proponuje opisz swoje rewelacje na www.hdtvpolska.com ... wyśmieją cię tam.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

Oczywiście, że ma wpływ na zera i jedynki. Ale nie chodzi o TEN piksel, tylko tamten a nawet tamte

Gratuluję znajomości zagadnienia. Jeśli poprawia się kontrast i nasycenie w cyfrowym przekazie po wymianie zasilacza "dobrego na dobry" w dekoderze/switchu to ja nie mam pytań. 😁

11 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Tyle ma, ze pytanie o wpływ zasilacza na sygnał elektryczny brzmi jak brzmi.

Wiesz jaka jest różnica w TV analogowym a cyfrowym? Wiesz na czym polega przekaz analogowy i cyfrowy? Wiesz jak jest zakodowana informacja który piksel z jaką barwą/nasyceniem/jasnością ma świecić?

Ogólnie @absinth3 @Seth_A_Rider  można by rzec, że po wymianie zasilacza windowsowski kalkulator powinien lepiej liczyć bo procesor ma lepszy prąd 😁

Mowa była o dekoderze. O routerze. Ja naprawdę nie mam zamiaru przekonywać kogokolwiek do czegokolwiek. Jak ktoś zapyta- odpowiadam. A teraz idę pocisnąć espresso. 

Pomiary to fakt- nie ma miejsca na wiarę. Przyrównam do akustyki:

wczoraj latałem z ok 1m2 kawałkiem pianki akustycznej 4cm- kładąc ją w kilku miejscach odległych od siebie o max 1,5m i do 2m od kolumny. Żadnych pierwszych odbić itp oczywistych miejsc. Za każdym razem grało inaczej. Ostatecznie zostawiłem ją w jednym z tych miejsc. Jestem przekonany, że pomiary wykazałyby różnice w granicach błędu pomiarowego w miejscu odsłuchowym. A w 2 pozycjach grało paskudnie, w kilku inaczej, w 1 albo 2 przyjemniej. 

To moja mózgownica ustaliła wcześniej gdzie gra przyjemniej a gdzie nieładnie? No weź.

Teraz kawa. 

5 minut temu, absinth3 napisał:

Mowa była o dekoderze. O routerze. Ja naprawdę nie mam zamiaru przekonywać kogokolwiek do czegokolwiek. Jak ktoś zapyta- odpowiadam. A teraz idę pocisnąć espresso. 

Pomiary to fakt- nie ma miejsca na wiarę. Przyrównam do akustyki:

wczoraj latałem z ok 1m2 kawałkiem pianki akustycznej 4cm- kładąc ją w kilku miejscach odległych od siebie o max 1,5m i do 2m od kolumny. Żadnych pierwszych odbić itp oczywistych miejsc. Za każdym razem grało inaczej. Ostatecznie zostawiłem ją w jednym z tych miejsc. Jestem przekonany, że pomiary wykazałyby różnice w granicach błędu pomiarowego w miejscu odsłuchowym. A w 2 pozycjach grało paskudnie, w kilku inaczej, w 1 albo 2 przyjemniej. 

To moja mózgownica ustaliła wcześniej gdzie gra przyjemniej a gdzie nieładnie? No weź.

Teraz kawa. 

A co chciałbys mierzyć w tym miejscu odsłuchowym? Jakie parametry?

Bardzo ciekawi mnie twoja odpowiedź, po niej nastąpi moja żeby cie nie sugerować 🙂 .

Ja juz jestem po pierwszym espresso, za chwilkę drugie 🙂 .

8 minut temu, absinth3 napisał:

Mowa była o dekoderze. O routerze. Ja naprawdę nie mam zamiaru przekonywać kogokolwiek do czegokolwiek. Jak ktoś zapyta- odpowiadam. 

Pomiary to fakt- nie ma miejsca na wiarę.

Jeszcze ci dopiszę, że dostaniesz zmianę kontrastu jak ... zmienisz telewizor. Nie tylko na inny model i markę. Nawet na inny egzemplarz tego samego modelu i marki.

Do pomiaru kontrastu używa się ustandaryzowanych tablic testowych i czułego "miernika". Nic na oko czy ucho. Dlatego w video, ja k w audio, nie ma miejsca na "video voodoo". Nie ma videomowy, videofilskich określeń, videofilizmu. Wszystko jest do pomierzenia.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, absinth3 napisał:

Ja naprawdę nie mam zamiaru przekonywać kogokolwiek do czegokolwiek.

Nie mam zamiaru zniechęcać Cie/kogokolwiek do kupowania drogich zasilaczy do zwykłego dekodera/switcha. Nie o to chodzi, jak najbardziej dekoderowi/switchowi taki zasilacz nie zaszkodzi. Sęk w tym, że niczego nie poprawi ( chyba że dotychczasowy jest po prostu uszkodzony albo skrajnie niskiej jakości/wydajności ).

Zasilacze do switchy mogą być przewymiarowane jeśli switch ma funkcję PoE, muszą wszakże dostarczyć energii urządzeniom doń podłączonych ( zasilanych PoE czyli skrętką ).

Zasilacz liniowy ok, jednak impulsowy wcale nie musi być zły.

20 minut temu, absinth3 napisał:

wczoraj latałem z ok 1m2 kawałkiem pianki akustycznej 4cm

To teraz weź tą piankę i polataj w pomieszczeniu obok i sprawdź jaki ma wpływ na dźwięk w miejscu odsłuchu. Dlaczego? Dlatego, że taki sam wpływ na dźwięk wywoła zmiana zasilacza w switchu 😉

Niestety bez prawdziwej moderacji te forum zdycha. Rozumiem, że są osoby sceptyczne - ale po to są wątki typu „audio-mity”. W kilku wątkach o transportach cyfrowych głównie pitoli się o kablach, taśmach i analogu. Praktycznie w każdym wątku pojawia się 3-4 osoby, które cały czas wrzucają te same głodne kawałki o ślepych testach(całkowicie chybionych metodologicznie) - i roz…lają wątek swoimi obsesjami.
Może osoby odpowiedzialne stworzą jakąś linię demarkacyjną? Nie widzę nic złego w wątkach, które będą wyśmiewać switche i inne zasilacze. Pod warunkiem, że fani takich wątków nie będą bździć do wątków gdzie prezentowane są poglądy przeciwne.

To teraz weź tą piankę i polataj w pomieszczeniu obok i sprawdź jaki ma wpływ na dźwięk w miejscu odsłuchu. Dlaczego? Dlatego, że taki sam wpływ na dźwięk wywoła zmiana zasilacza w switchu

Zmiana zalicza w switchu/routerze daję poprawę. Kropka. Koniec dyskusji.
16 minut temu, dzarro napisał:

Niestety bez prawdziwej moderacji te forum zdycha. Rozumiem, że są osoby sceptyczne - ale po to są wątki typu „audio-mity”. W kilku wątkach o transportach cyfrowych głównie pitoli się o kablach, taśmach i analogu. Praktycznie w każdym wątku pojawia się 3-4 osoby, które cały czas wrzucają te same głodne kawałki o ślepych testach(całkowicie chybionych metodologicznie) - i roz…lają wątek swoimi obsesjami.
Może osoby odpowiedzialne stworzą jakąś linię demarkacyjną? Nie widzę nic złego w wątkach, które będą wyśmiewać switche i inne zasilacze. Pod warunkiem, że fani takich wątków nie będą bździć do wątków gdzie prezentowane są poglądy przeciwne.

ZGADZAM SIĘ CAŁKOWICIE. 

To co przeszło do podziemia (znaczy na PRIV) powinno być dyskutowane otwarcie. 

Bez moderacji Magisterium (Inkwizycja jeśli ktoś woli) nie odpuści

16 minut temu, dzarro napisał:

Zmiana zalicza w switchu/routerze daję poprawę

A jak zasilacz jest wbudowany to co wtedy? Audiofilski zasilający?

Z mojej strony EOT. Zachowam się jak sekciarz i całkowicie wyalienuje się we własnym ekosystemie.
2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zasilacze do switchy mogą być przewymiarowane jeśli switch ma funkcję PoE

No właśnie akurat do audio unikałbym switchy Poe... U mnie testy były bardzo proste, miałem 3 tanie switche 2 tplink i 1 dlink - każdy na 5V, więc mogłem zapiąć wolny liniowy zasilacz - switch ma chyba 0,5A nawiasem mówiąc... 

Jak streamer ma cache i gra chwilę z cache jak u mnie, testy są bajeczne - jedna osoba słucha, druga wpina i wypina RJ45 czy są różnice po odcieciu zakłóceń ze switcha/routera. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

32 minuty temu, dzarro napisał:

Szczegolnie jak adwersarze w tym watku widza roznice w kontrascie obrazu TV po zmianie zasilacza w switchu LAN. 😝

I to cyfrowka i to cyfrowka BTW.

Takie same bajki jak wiekszosc w tym watku. 

Zmiana zasilacza w swutchu/routeperze nie musi dawać poprawy. Kropka.

Czemu sie denerwujesz, ze mam inne zdanie?

Masz jakiś dowod na poparcie swojej teorii? Jakies pomiary? Jakies wykresy? Czy yylko na gebę? A slepego, prostego BTW testu boisz sie jak diabel swieconej wody.

BTW sa dobre zasilacze impulsowe, ktore nie generuja zaklocen.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, NRK napisał:

To sobie dobieramy kabel zasilający- słyszałem spektakularną zmianę między Cardas Beyond a Parsec podłączonych do tego samego zasilacza podczas tej samej sesji. Zasilacz Forester 1  do Silent Angel N8 (prawie rok temu to było). Powtarzam- zmiana była spektakularna: który lepiej się zgrał z moim systemem, to już osobna sprawa. 

Mam właśnie niezwykle audiofilski switch z niezmiernie audiofilskim zasilaniem w środku (osobno do switcha osobno do zegara) właśnie po to, żeby więcej nie zmieniać nic poza okablowaniem (zasilanie i LAN).

• Pokaż nowe odpowiedzi