Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, jar1 napisał:

A wifi działa?

Mój streamer nie ma wifi. Ciągnę kablem.

3 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Ostatnio zmuszony jestem trochę korzystać z Spotify  i muszę stwierdzić że  na dłuższą metę u mnie tego słuchać się nie da .

Dokładnie. A potem porównanie tidal z qobuz wypada tak samo.

15 minut temu, pantagruel napisał:

Jeden utwór 24/96 to średnio ok. 200 MB w wav. We flac ok. połowę mniej.  To spokojnie może sobie taką ilość zassać do pamięci RAMu.   a nie zapisywać na dysku.

Zresztą tak jest 

"Znajdziemy tam również 8 GB pamięci RAM, z czego 4 GB jest wykorzystywane do buforowania i odtwarzania muzyki."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, pantagruel napisał:

No ok. Może tak jest, ale ja się zastanawiam wobec tego, czy jest sens modyfikować za 1300 zł switch?

Żeby coś kombinować potrzebny jest jakiś punkt odniesienia.  Można porównać do innego źródła, jeśli takowe posiadasz. Np. CD.  Inaczej się nie stwierdzić, co w zestawie stanowi wąskie gardło. Od tego trzeba zacząć, żeby móc iść do przodu.

Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, jar1 napisał:

Żeby coś kombinować potrzebny jest jakiś punkt odniesienia.  Można porównać do innego źródła, jeśli takowe posiadasz. Np. CD.  Inaczej się nie stwierdzić, co w zestawie stanowi wąskie gardło. Od tego trzeba zacząć, żeby móc iść do przodu.

Oczywiście masz rację. Mój CD jest wyraźnie lepszy i stąd te poszukiwania.

1 godzinę temu, pantagruel napisał:

Dokładnie ma tak samo . Czy plik z serwisu czy z dysku Nasa utwór mi gra do końca po wypięciu kabla ethernetowego ze streamera.

Zapewne konstruktor tego lub innego streamery jest w stanie odpowiedzieć jak odbywa się protokół pobierania plików. Skąd jest ten bufor pamięci w odtwarzaniu utworów i dlaczego mimo to słyszymy wyraźnie różnice w jakości tych samych utworów z serwisu i z plików lokalnych. . 

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Oczywiście masz rację. Mój CD jest wyraźnie lepszy i stąd te poszukiwania.

A napisz jakie masz źródło

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, pantagruel napisał:

Mój CD jest wyraźnie lepszy i stąd te poszukiwania.

Masz liniowe zasilanie do tego streamera? 

A on ma odtwarzacz CD? 

Edytowane przez jar1
2 godziny temu, Tomek1777 napisał:

dlaczego mimo to słyszymy wyraźnie różnice w jakości tych samych utworów z serwisu i z plików lokalnych. . 

Pamiętaj, że z płyty CD albo z legalnego pliku (zakupionego komercyjnie lub własnoręcznie zripowanego z CD) wiesz co słuchasz. Wiesz jakie to jest wydanie i jaki master. Z serwisu streamingowego NIE WIESZ NIC więć trudno to porównywać. Aby dokonać miarodajnego poró∑nania muszisz mieć 100%-ową pewność, że SŁUCHASZ TEGO SAMEGO MATERIAŁU.

pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

9 minut temu, pmcomp napisał:

. Z serwisu streamingowego NIE WIESZ NIC więć trudno to porównywać

Niby tak, ale są strony które robią wyrywkową weryfikację plików i tragedii zazwyczaj nie ma... 

Raczej bolączki streamerów, zakłócenia, niedoskonalości softu... 

Da się grać z serwisów ze świetna jakością, ale nie jest to łatwe... 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Pamiętaj, że z płyty CD albo z legalnego pliku (zakupionego komercyjnie lub własnoręcznie zripowanego z CD) wiesz co słuchasz. Wiesz jakie to jest wydanie i jaki master. Z serwisu streamingowego NIE WIESZ NIC więć trudno to porównywać. Aby dokonać miarodajnego poró∑nania muszisz mieć 100%-ową pewność, że SŁUCHASZ TEGO SAMEGO MATERIAŁU.

pozdro

Ok. Jeśli jednak tak do tego podejdziemy to można w założeniu które większość z nas słyszy mieć podejrzenia do pracy   mniejsze lub większe  wszystkich serwisów  : materiał, obróbka , soft , grzebanie przy materiale . Dlaczego  ludzie tak wyraźnie różnicują serwisy  , dzielą na lepsze i gorsze ? 

48 minut temu, marcinmarcin napisał:

Niby tak, ale są strony które robią wyrywkową weryfikację plików i tragedii zazwyczaj nie ma... 

Raczej bolączki streamerów, zakłócenia, niedoskonalości softu... 

Da się grać z serwisów ze świetna jakością, ale nie jest to łatwe... 

Tak ja pisałem, jestem chwilowo skazany na Spotify i jak mogę go unikam . Jest coś drażniącego, technicznego , szczególnie w utworach które dobrze znam ? Być może materiał jest grzebany na equaliz.?

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

4 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Jest coś drażniącego, technicznego , szczególnie w utworach które dobrze znam ?

U mnie taki efekt dawał przester cyfrowy - nie wiem czemu ale grając z Qobuz i Tidal natywnie, w bitperfect na 0dB dźwięk jest nie do zniesienia. Minus 8dB volume cyfrowa w DACu a raczej w interfejsie daje znakomitą jakość. Co do Spotify się nie wypowiadam. 

Edytowane przez marcinmarcin

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

A napisz jakie masz źródło

Innuos zen mini mk3, streamer. Odtwarzacz CD to CEC cd3n.

6 godzin temu, jar1 napisał:

Masz liniowe zasilanie do tego streamera? 

A on ma odtwarzacz CD? 

Mam zasilacz liniowy też innuos (całkiem duży, dedykowany).

Nie ma odtwarzacza. Ma napęd, ale tylko do zgrywania płyt na dysk.

Edytowane przez pantagruel
8 godzin temu, pantagruel napisał:

Mam zasilacz liniowy też innuos (całkiem duży, dedykowany).

Nie ma odtwarzacza. Ma napęd, ale tylko do zgrywania płyt na dysk.

Próbowałeś podłączyć tego streamera do innego daca przez jego wyjścia cyfrowe? 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, jar1 napisał:

Próbowałeś podłączyć tego streamera do innego daca przez jego wyjścia cyfrowe? 

Obecnie nie mam zewnętrznego daca. Jak słuchałem przez spl direktor, to grał dużo lepiej dla mnie. Ale wtedy nie miałem z kolei switcha. Ot, taka właśnie zagwozdka, co dalej robić. Na pewno chciałbym dobry dac, ale z tym muszę trochę poczekać.

U mnie taki efekt dawał przester cyfrowy - nie wiem czemu ale grając z Qobuz i Tidal natywnie, w bitperfect na 0dB dźwięk jest nie do zniesienia. Minus 8dB volume cyfrowa w DACu a raczej w interfejsie daje znakomitą jakość. Co do Spotify się nie wypowiadam. 
Czy to Clarett się przesterowywał przy 0dBfs? Czy dla innych źródeł niż streaming też to obserwowałeś?
W dniu 30.04.2023 o 21:25, marcinmarcin napisał:

Ciekawe. Serwisy streamingowe trzymają się normy -1dBTP właśnie żeby uniknąć tych niespodzianek... 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Godzinę temu, msankowski napisał:

Czy to Clarett się przesterowywał przy 0dBfs? Czy dla innych źródeł niż streaming też to obserwowałeś?

Trudno powiedzieć czy to wina Claretta.  Rme Adi 2FS ma headroom -2,5dB, a kolega używając Rme z Bluesound też musi dawać spory headroom. Jak Clarett jest ustawiony na 0 w sofcie Focusrite i na null/0dB w Volumio czy Windows przesteruje na niektórych kawałkach. Schodząc w dół, z każdym krokiem poprawia się jakość dźwięku - na minus 8dB jest już bardzo analogowo... głębia, przestrzeń, piękne wokale... w sumie nigdy tak to dobrze nie grało. Czy to wina/zasługa streamingu nie wiem. Aktualnie mam tylko źródła cyfrowe - usbridge signature, PC i Chromecast Audio. Na każdym w sumie muszę ujmować volume (nawet na Chromecast grającym po analogu, bez daca).

Jako ciekawostka - miałem teraz kilka tygodni Chorda Qutesta - na 0dB w malinie Qutest przesterowywał identycznie jak Clarett, ale po reinstalacji Volumio ustawił się w trybie hardware volume/ mixer: PCM. A Qutest nie ma przecież regulacji głośności (poza 3-ma trybami mocy:  1, 2 i 3V). Ale w trybie hardware volume nie było już najmniejszego przesteru - pojawiła się świetna jakość. Ten tryb nie jest za to dostępny dla Claretta mimo że ten ma analogową regulacje głośności na drabince... 

Możliwe że w takim trybie jest dostępne automatyczne zarządzanie głośnością? I że dobre dac-e, tak właśnie radzą sobie z tym?

Aktualne moje ustawienia jak na obrazku: -8dB na wejściu jest ustawione na każde wyjście

Ukryta Zawartość

27 minut temu, przemak napisał:

Ciekawe. Serwisy streamingowe trzymają się normy -1dBTP właśnie żeby uniknąć tych niespodzianek... 

Też tego nie rozumiem - bez tych przynajmniej -7dB jest ostro, sucho, płasko - prawie jak z chińskiego daca - a może to o to właśnie chodzi...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

58 minut temu, marcinmarcin napisał:

na null/0dB w Volumio

Masz na myśli ustawienia w alsamixerze volumio poprzez PuTTY na przykład? Może faktycznie powinienem też tam zjechać trochę? Masz jakieś doświadczenia z ustawieniami tamże? Pozdrawiam.

Ustawiałem tylko w menu Volumio. Na Clarett jest jak na obrazku (ustawione mam none - headroom ustawiam w Clarett) , na Qutest jest też aktywna opcja : hardware i ona jest domyślnie ustawiona.

Jak używałem DSP (plugin Fusion) , to była też regulacja dodatkowa nazwana preamp i z niej korzystałem  (z tego co gdzies czytałem Fusion oparte na Camila DSP robi to w 64bit vs 32bit na software volume..) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

@MariuszZ. właśnie sprawdziłem regulacje alsamixer - mam na 100 i jej zmiany nie dają u mnie żadnego efektu. Zarówno w trybie software jak i none...

Ustawienie software w malinie mam wrażenie że pogarsza jakość...

Ustawienie custom mix i regulacja volume w Clarett ogranicza go z kolei do 96/24... ale tak mi się bardziej podoba

• 2 tygodnie później...
Godzinę temu, pantagruel napisał:

No, no - właśnie przyjechał zasilacz do switcha. Ciekaw jestem, czy coś wniesie?

Na pewno pobór prądu 😉 .

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 2.05.2023 o 10:23, marcinmarcin napisał:

@MariuszZ. właśnie sprawdziłem regulacje alsamixer - mam na 100 i jej zmiany nie dają u mnie żadnego efektu. Zarówno w trybie software jak i none...

Ustawienie software w malinie mam wrażenie że pogarsza jakość...

Ustawienie custom mix i regulacja volume w Clarett ogranicza go z kolei do 96/24... ale tak mi się bardziej podoba

Również mam takie wrażenie i gram na "0" w moode audio. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.01.2023 o 17:37, absinth3 napisał:

Obraz- większy kontrast, mniej szumu- znaczenie ma dekoder (też na starej liniówce), bo sam TV to plazma Panasonika sprzed 18 lat (przedostatnia seria plazm a żyje i ma się dobrze)

Brawo Ty. Mam plazmę z ostatniej serii Panasonica przed zakończeniem produkcji i do tego skalibrowaną indywidualnie. Nic więcej mi trzeba oprócz błękitnego... Ale ja w temacie, bo właśnie włączyłem liniowy zasilacz do switcha i chyba jest inaczej-lepiej. (Więcej pewnie będę mógł powiedzieć za parę dni.) Czy dołożenie do funboxa orangu zasilacza liniowego rzeczywiście ma sens? Przed chwilą rozmawiałem z Panem Markiem z Nostromo. Jego zdaniem to już jednak dziwne rzeczy, jego techniczny umysł odrzuca takie możliwości, podobnie jak zrobienie kabli DC na innych, lepszych wtykach. Wg niego, jego są absolutnie wystarczające. Ale zrobi mi, jakie zechcę, jak coś.

Swoją drogą, zadziwia mnie, jak wiele słyszysz różnic po zmianie, dodaniu kolejnych komponentów. Nie dlatego, że nie wierzę. Nie o to chodzi. Miałem przez pół roku dac one (lampowe wyjście) i się go pozbyłem, bo nie bardzo poprawiał brzmienie CD (chociaż sygnatura dźwiękowa była oczywiście inna), a o to mi wtedy chodziło (nie miałem wtedy choć przyzwoitego streamera). Pamiętam jednak, że dla mnie nie był jakoś szczególnie analityczny, rozdzielczy, dokładny - w sensie takim, że mógłbym odróżniać i pokazywać  te wszystkie zmiany, o których piszesz w poszukiwaniach poprawy napędu LAN (ogólnie to ujmując).

Jeszcze raz czytam cały wątek. Czy gdzieś dalej znajdę opis switcha od innous? To już wydatek nie w kij dmuchał, więc? Pozdrawiam i gratuluję konsekwencji w działaniach strumieniowych.

Edytowane przez pantagruel
poprawka
28 minut temu, pantagruel napisał:

Pozdrawiam i gratuluję konsekwencji

Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie!

Innuos wszedł już w nieźle zmieniony tor. Każdy najdrobniejszy element miał okres wygrzania albo lepiej- adaptacji, trwający przynajmniej kilka dni. Więc opis mógłby być zwodniczy. Czy Innuos sprowadził rewolucję? NIE- ale było lepiej.

Gdybym teraz miał stawiać tor, myślałbym mocno o ER.

Funbox- mam to samo, zmiana po liniówce  znacząca,  a była to wymiana starej liniówki na nową od Muzga. DC kable też słychać.

Otwarte jest jednak pytanie o wygrzewanie/adaptację bo przez kilka dni zmiany są bardzo duże a potem jest stabilizacja i być może przyzwyczajenie.  Dlatego nie odważę się podawać opisu Innuosa mam jednak wrażenie, że gra lżej niż ER, co jak się okaże poniżej, ma pozytywne znaczenie:

Zacząłem zabawy z DSD- wrażenie obecności, dynamika, analiza są lepsze niż z plikami PCM; od miesiąca słucham kilkunastu albumów DSD i tu znów problem, bo PCM puszczam przez AES/EBU a DSD tylko  przez USB (w moim streamerze PCM przez USB brzmi gorzej, niż przez AES/EBU, chyba, że to kwestia DAC One).

A więc DSD mają u mnie zdecydowaną tendencję do ekspozycji basu, niekiedy jest to ilość oszołamiająca- więc Innuos trzyma bas w ryzach

W każdym razie od końca grudnia nie ruszyłem nic. I po prostu słucham muzyki.

Jeśli mogę cokolwiek pewnego doradzić, to nie sugerować się efektami pierwszych kilku dni. Reszta to trochę zagadka.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, absinth3 napisał:

Jeśli mogę cokolwiek pewnego doradzić, to nie sugerować się efektami pierwszych kilku dni. Reszta to trochę zagadka.

Tak, wiem. Czekam z opinią kilka dni układania się wszystkiego. Na razie "se" gra, nawet jak nie słucham (przy wyłączonym pre. i końcówce).

• Pokaż nowe odpowiedzi