Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Jaki uzywasz zegar i z jakich na jakie BNC zmieniles?

Zegar rubidowy wbudowany w transport CD Jay’s Audio CDT-3 dystrybuowany do dCS Debussy i dCS Network Bridge.

Kable Belden samodzielnie konfekcjonowane porzadnymi wtykami BNC. Koszt kabla ok. 10 USD. Lepszego nie potrzeba. Zwykle kable koncentryczne przenoszą sygnaly video do 1-2 GHz.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 godziny temu, Seth_A_Rider napisał:

Z moich doswiadczen wynika, ze to kabel zasilajacy jest najwazniejszy i ma najwiekszy wplyw na jakosc dzwieku. Drugi w kolejnosci jest analogowy, z DAC do preamp. Pozniej digital do DAC i preamp do wzmacniaczy, albo glosnikowe

Z moich doswiadczen wynika ze najwazniejszy jest kabel. zasilajacy listwe jesli sie ja ma. Osobiscie uwazam iz kable maja maly wplyw ale maja. Dla mnie chyba takim koncem zabawy z kablami beda wlasnie kable ethernetowe. 

2 godziny temu, RCD napisał:

W audio 90% sukcesu to wiedza i doświadczenie

Ciezko zdobyc taka wiedze i uwierzyc w nia bez wlasnych doswiadczen. No moze ja jestem taki niewierny Tomasz, alu tu wyzej stawoam doswiadczenie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

9 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Jaki uzywasz zegar i z jakich na jakie BNC zmieniles?

Zegar chińczyk, do ER wystarczający, jakość dźwięku wyraźnie się poprawia, kable BNC to moje DIY, bardzo ładnie zagrał 20letni przewód który kiedyś służył do przesyłu drogą radiową internetu, wygrzany bdb, przesyłał swego czasu miliony terabajtów danych, okuty wtykami Neutrik. 

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Ciezko zdobyc taka wiedze i uwierzyc w nia bez wlasnych doswiadczen. No moze ja jestem taki niewierny Tomasz, alu tu wyzej stawoam doswiadczenie. 

Oczywiście, doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie, w tedy nabywamy wiedzę.

Słyszałem, ze te chinczyki z etherregen są bardzo efektywne. Jedyny problem to ich jakość, ale podobno łatwo jest je ulepszyć. Poza tym pozostaje kwestia, co akurat mieli pod ręka w chwili produkcji. Można rewelacyjnie trafić. Mozna przeciętnie.
Nie wykluczam, ze sam mam coś podobnego. Kupiłem u mało znanego producenta z hong kongu. Podejrzewam, ze ma te same źródła i jedynie bardziej selekcjonuje je jakościowo.
Tak, BNC do zegara tez ma znaczenie.

Niestety.

….be still and know….

22 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

Niestety.

Jedni kupują Shunyata BNC po 10k, inni robią kable za 150zł, jak się trafi to satysfakcja podwójna, porównywałem mój BNC do Stereovox XV ultra, czy Albedo monocrystal, został mój. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Niestety.

Nie ma znaczenia. Dlaczego napisałem tu:

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ukryta Zawartość

Z całym szacunkiem do tego pana, ale on nawet nie umie na wizji przeczytać tekstu, na bazie którego próbuje obronić swoje wywody. Kiedyś przykleił się do czegoś z mojej bajki i gdy namówiony przez  Marcina obejrzałem kawałek filmiku w necie, miałem poczucie identyczne jak podczas oglądania programu "Usterka". W duchu czułem się bardzo głupio, że tak się wykłada. A, że ględzi dla poklasku i ma swoich fanów, nic mi do tego. Szkoda tylko, że wypowiada się o rzeczach, z którymi nie miał szans osobiście się zapoznać werbalnie w odpowiedniej konfiguracji. Cóż, taki mamy klimat. 

J.

Ukryta Zawartość

Ja pier....., po kilku dniach męczenia tematu zasilacz liniowy, kabel lan ww starlight i dodatkowy switch zostaja. Tidal brzmi bardziej przyjemnie i szkoda mi kolegow ktorzy nie slysza lub nie chca slyszec zmian. Howgh

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

28 minut temu, Mikelas76 napisał:

po kilku dniach męczenia tematu zasilacz liniowy

Prawie każdy zasilacz liniowy brzmi inaczej, to samo dotyczy kabli, a z Tidal przełącz się na Amzon music, znacznie lepiej gra. 

W dniu 12.01.2022 o 12:26, RCD napisał:

Prawie każdy zasilacz liniowy brzmi inaczej, to samo dotyczy kabli, a z Tidal przełącz się na Amzon music, znacznie lepiej gra. 

Podzieliłbyś się opinią o Amazon music i porównaniem do innych serwisów?

28 minut temu, Profi napisał:

To ja trochę. Po przesiadce z Deezera. Tak jakby porównywać dwa te same pliki o różnej rozdzielczości mimo że na papierze to samo. Amazon: lepsza dynamika, więcej powietrza, detalu na górnych rejestrach. Po przyzwyczajeniu się ciężko wrócić do poprzedniego.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

31 minut temu, Tomek1777 napisał:

To ja trochę. Po przesiadce z Deezera. Tak jakby porównywać dwa te same pliki o różnej rozdzielczości mimo że na papierze to samo. Amazon: lepsza dynamika, więcej powietrza, detalu na górnych rejestrach. Po przyzwyczajeniu się ciężko wrócić do poprzedniego.

Czuję się mocno zaintrygowany po takim wpisie.

W dniu 12.01.2022 o 11:56, Mikelas76 napisał:

Ja pier....., po kilku dniach męczenia tematu zasilacz liniowy, kabel lan ww starlight i dodatkowy switch zostaja. Tidal brzmi bardziej przyjemnie i szkoda mi kolegow ktorzy nie slysza lub nie chca slyszec zmian. Howgh

Ręczę, że Rossini czy Vivaldi bez tych twoich zasilaczy, kabli i switchów zagra lepiej 😉 .

A'propos wszelkij maści streamów muzycznych ... przejdźcie Panowie na pliki zripowane wprost z CD albo na kupione komercyjnie i wtedy poczujecie jakość odtwarzanej muzyki. Tylko prosze nie wspominać MQA.

Liczy się jakość, a nie ilość (dostepność tytułów).

Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

Ręczę, że Rossini czy Vivaldi bez tych twoich zasilaczy, kabli i switchów zagra lepiej

Kto wie, kto wie😜 . Być może, tyle że tu wychodzimy już z założenia że to grają pieniądze 🤔. (114 800 zł Rossini vs. 4000 zł łącznej sumy moich elementów streamujących)🤣

41 minut temu, Mikelas76 napisał:

Kto wie, kto wie😜 . Być może, tyle że tu wychodzimy już z założenia że to grają pieniądze 🤔. (114 800 zł Rossini vs. 4000 zł łącznej sumy moich elementów streamujących)🤣

Pozwolę sobie włożyć kolejny kij w tutejsze mrowisko i postawić tezę: tak, według mojego doświadczenia grają przede wszystkim pieniądze jak we wszystkim i wszędzie. Oczywiście nie wszystkie grają tak dobrze jak powinny. Zdarzają się też miłe wyjątki w drugą stronę, jednak to wyjątkowo rzadkie przypadki.

Edytowane przez Profi
45 minut temu, Profi napisał:

Pozwolę sobie włożyć kolejny kij w tutejsze mrowisko i postawić tezę: tak, według mojego doświadczenia grają przede wszystkim pieniądze jak we wszystkim i wszędzie. Oczywiście nie wszystkie grają tak dobrze jak powinny. Zdarzają się też miłe wyjątki w drugą stronę, jednak to wyjątkowo rzadkie przypadki.

Ależ ja zgadzam się z tym co napisałeś na 100%. 

Niestety dla mnie, dla nas i dla was 😉

2 godziny temu, Profi napisał:

Pokrótce kolejność według jakości, Amazon, Qobuz, długo nic, Tidal. 

Amazon ma najlepszą rozdzielczość.

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

A'propos wszelkij maści streamów muzycznych ... przejdźcie Panowie na pliki zripowane wprost z CD albo na kupione komercyjnie i wtedy poczujecie jakość odtwarzanej muzyki.

Tak właśnie robimy 😉

30 minut temu, RCD napisał:

Amazon ma najlepszą rozdzielczość.

Ja bym raczej wskazał na dynamikę. Jest najbliższy graniu z nośników fizycznych. Tego można słuchać z ogromną przyjemnością 

42 minuty temu, predator 1967 napisał:

Witam, ale streamery luminy i cała reszta nie współpracuje z Amazon.

W Stanach jest ban na Made in China. Popieram.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

41 minut temu, predator 1967 napisał:

streamery luminy i cała reszta nie współpracuje z Amazon.

Z bardziej popularnych Auralic. Z nowych marek - Silent Angel. Pewnie z czasem Amazon pojawi się na innych systemach. Bo jest tego wart 

51 minut temu, piotrek7 napisał:

Z bardziej popularnych Auralic. Z nowych marek - Silent Angel. Pewnie z czasem Amazon pojawi się na innych systemach. Bo jest tego wart 

Czy Roon ma zaimplementowany Amazon Music? 

16 minut temu, Profi napisał:

Czy Roon ma zaimplementowany Amazon Music? 

Witam

Niestety roon nie ma.

A jak używasz Roon to powrót do apki Auralic jest bolesny. U mnie niemożliwy.

I dlatego produkują w Chinach wszystko, co się da. JBL, Revel. Takie drobne przykłady tego bana

Edytowane przez piotrek7

Wrócę do tematu kabli lan/ethernet.

Kilka przerobiłem i jeszcze w miarę przystępnej cenie wygrał Sablon Ethernet 2020.

Nie jest tani bo 1m wychodzi ok 2 tyś, ale u mnie dopiero wtedy EtherRegen pokazał co potrafi.

Natomiast Panowie klucz do audio nirwany to -PRĄD CZYŚCIĆ-  wyniki 2, 3 razy lepsze niż switche, zegary razem wzięte. 

Ale to nie w tym wątku, choć musiałem to napisać bo jestem w ciężkim szoku.

1 minutę temu, Piotr_61036 napisał:

Natomiast Panowie klucz do audio nirwany to -PRĄD CZYŚCIĆ-  wyniki 2, 3 razy lepsze niż switche, zegary razem wzięte. 

Ale to nie w tym wątku, choć musiałem to napisać bo jestem w ciężkim szoku.

pisz pisz. ja slysze roznice po wlaczeniu zasilania liniowego i po wymianie kabla lan na ww starlight cat8. koledzy pisali tu ze dobrym rozwiazaniem jest zwykly switch zasilNy liniowo. Ja wlasnie mam zasilacz 4,5a do zwyklego switcha 1a i wyraznie slychac co on powoduje. 

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Jak bedziesz mial okazje porownaj jakosc dzwieku i odtwarzanej muzyki z obu powyzszych cyfrowych systemów.

Jak powiedziano w Wielkim Szu … kasa moze byc hakiem.

Widać co taki system czysci i nie jest to prąd.

3 godziny temu, RCD napisał:

Tak właśnie robimy 😉

Jak tu czytam to mam odmienne spostrzezenia.

Edytowane przez pmcomp

38 minut temu, Mikelas76 napisał:

pisz pisz. ja slysze roznice po wlaczeniu zasilania liniowego i po wymianie kabla lan na ww starlight cat8. koledzy pisali tu ze dobrym rozwiazaniem jest zwykly switch zasilNy liniowo. Ja wlasnie mam zasilacz 4,5a do zwyklego switcha 1a i wyraznie slychac co on powoduje. 

Zasilacze liniowe to konieczność. Ale ich skuteczność pomnaża czyszczenie u źródła. 

Ja wymieniłem podstawę i bezpiecznik w domowej skrzynce bezpiecznikowej. Oczywiście na lini audio, ale nie mam dedykowanej. Podstawa i bezpiecznik, za to dedykowany do audio. Rzadko bywam na tym forum, ale na pewno temat był poruszany.  To jest złoty strzał, nie wiedziałem że mój system może tak grać.

Tak wiem..., też się kiedyś z tego śmiałem. A teraz nie wyobrażam sobie powrotu do zwykłych bezpieczników. 

• Pokaż nowe odpowiedzi