Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Piotr_61036 napisał:

Ja wymieniłem podstawę i bezpiecznik w domowej skrzynce bezpiecznikowej. Oczywiście na lini audio, ale nie mam dedykowanej. Podstawa i bezpiecznik, za to dedykowany do audio. Rzadko bywam na tym forum, ale na pewno temat był poruszany.  To jest złoty strzał, nie wiedziałem że mój system może tak grać.

Tak wiem..., też się kiedyś z tego śmiałem. A teraz nie wyobrażam sobie powrotu do zwykłych bezpieczników. 

ja mam odrebna linie audio: kabel gigawata, gniazdko furu rod ncf, oraz bezpiecznik gigawata. W klubie furutecha jest taki gosc Kondrad, specyficzny i roznie odbierany. Polecal test dla majacych linie audio. A mianowicie wylaczyc bezpieczniki poza linia audio. Wszystkie. Myslalem ze majac odrebna linie nie uslysze roznicy, a jednak byla. No coz nie jestem elektrykiem ale myslalem ze nie bedzie roznicy. Jakie masz elementy zasilania? 

No i nie przejmuj sie ludzmi ktorzy mysla inaczej. To wolny kraj i wolne forum,.... jeszcze 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

ja mam odrebna linie audio: kabel gigawata, gniazdko furu rod ncf, oraz bezpiecznik gigawata. W klubie furutecha jest taki gosc Kondrad, specyficzny i roznie odbierany. Polecal test dla majacych linie audio. A mianowicie wylaczyc bezpieczniki poza linia audio. Wszystkie. Myslalem ze majac odrebna linie nie uslysze roznicy, a jednak byla. No coz nie jestem elektrykiem ale myslalem ze nie bedzie roznicy. Jakie masz elementy zasilania? 

No i nie przejmuj sie ludzmi ktorzy mysla inaczej. To wolny kraj i wolne forum,.... jeszcze 😉

Nie przejmuję się, tylko na prawdę z bezpieczników się śmiałem. A teraz mam "opad szczeny"

A to właśnie o Konradzie mowa. On mnie na to namówił i naprawdę warto. Wypożycza do testów, sam się przekonaj. 

5 godzin temu, RCD napisał:

Amazon ma najlepszą rozdzielczość.

A co to jest rozdzielczość w tym Amazonie?

55 minut temu, Mikelas76 napisał:

Pozwole sobie zapytać ... a jaką masz konfiguracje sprzetową i jaki pomieszczenie począwszy od tego gniazdka i skończywszy na uchu?

Pytam jak najbardziej poważnie bo wyczytałem jedynie: "cos tam wiem ale to tylko kropla... ". Warto wiedzieć więcej.

55 minut temu, Mikelas76 napisał:

Jest takie "stare radio mojej babci" ... czy jak wymienię bezpieczniki, kabel w ścianie, gniazdko, kabel z gniazdka do tego urządzenia i jaeszcze najlepiej zrobię dedykowana linię AC do transformatora to czy zagra mi lepiej ???

UWAGA: zanim napiszesz głupi komentarz postudiuj prosze co to jest za sprzęt, możesz się zdziwić (zdjęcia z własne):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

11 minut temu, pmcomp napisał:

Pozwole sobie zapytać ... a jaką masz konfiguracje sprzetową i jaki pomieszczenie począwszy od tego gniazdka i skończywszy na uchu?

Pytam jak najbardziej poważnie bo wyczytałem jedynie: "cos tam wiem ale to tylko kropla... ". Warto wiedzieć więcej.

preamp lampowy, koncowka tranzystorowa, kolumny 2-drozne szpilka scan, salon 24m2 symetryczny uklad ~4x6.

HM. dwie małzowiny w wieku 45lat 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Jest takie "stare radio mojej babci" ... czy jak wymienię bezpieczniki, kabel w ścianie, gniazdko, kabel z gniazdka do tego urządzenia i jaeszcze najlepiej zrobię dedykowana linię AC do transformatora to czy zagra mi lepiej ???

UWAGA: zanim napiszesz głupi komentarz postudiuj prosze co to jest za sprzęt, możesz się zdziwić (zdjęcia z własne):

Wstawię ponownie zdjęcia:

mrmTIZ.jpg

8h8Kju.jpg

AJgLSv.jpg

Wtaz3U.jpg

QUL3lb.jpg

k6bu0w.jpg

1fanyC.jpg

40nMYN.jpg

mYkEXw.jpg

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

preamp lampowy, koncowka tranzystorowa, kolumny 2-drozne szpilka scan, salon 24m2 symetryczny uklad ~4x6.

HM. dwie małzowiny w wieku 45lat 🤭

Czyli podobnie jak ten BO, którego zdjęcia wstawiłem ... ujnia z grzybnią ale ... wcale bym się nie zdziwił gdyby ta babcia zagrała lepiej MUZYKĘ (nie dźwieki) od twoich bezpieczników, kabli i gniazdek.

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Czyli podobnie jak ten BO, którego zdjęcia wstawiłem ... ujnia z grzybnią

Oooo a kolega wie lepiej? 

A ja naiwnie myslalem ze przez 3 lata dobralem sobie nienajgorszy sprzet. Hm zadzwonie do Bocianka z WBA i powiem mu ze jego blazebird to ujnia z grzybnia 🥴

13 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Oooo a kolega wie lepiej? 

A ja naiwnie myslalem ze przez 3 lata dobralem sobie nienajgorszy sprzet. Hm zadzwonie do Bocianka z WBA i powiem mu ze jego blazebird to ujnia z grzybnia 🥴

Nie wiem i próbuję sie dowiedzieć ale jak widzę to jakaś wielka tajemnica jest.

PS. trzy lata to troche krótko, chyba mało klocków przeszło przez twoje ręce?

4 godziny temu, RCD napisał:

Posłuchaj to się dowiesz 😉

Widzisz, za rozdzielczość przyjmuje się np. ilośc bitów i częstotliwość próbkowania sygnałów PCM. Czyli 24 bity dają większą rozdzielczość od 16 i 192kHz dają większą rozdzielczość niż 44,1kHz.

A co ty masz na myśli to Bóg raczy wiedzieć ...

Streamingu nie słucham bo nie odpowiada mi jego ... JAKOŚĆ w porównaniu do fizycznych nosników pamięci. Dlatego chciałem się dowiedzić co to jest ta rozdzielczość Amazona, która powoduje że jest lepiej niż z pozostałych serwisów.

Ale widzę, że WIELKA TAJEMNICA dostepna jest tylko nielicznym i wybranym słuchaczom rooterów, switchy, kabli LAN, USB itp. czy cała konfiguracja systemu, co widać po tym poście.

Ot takie małe towarzystwo wzajemnej adoracji 🙂 ?

Edytowane przez pmcomp

To zapewne powinniśmy rozmawiac o tym samym czyli rozdzielczości bitowej i częstotliwościowej sygnałów PCM.

Jesli tak to mam dla ciebie złą wiadomość: jakość dźwięku 16/44,1 i 24/192 jest taka sama o ile próbki zrobiono z tego samego materiału wejściowego, na tym samym sprzęcie, z tymi samymi parametrami zapisu. Dokonałem własnoręcznie takich doświadczeń robiąc próbki z analogowej tasmy studyjnej. Było to juz na tym forum opisywane.

Jesli słyszysz różnice na różnych materiałach to najprawdopodobniej próbki mają różny poziom głośności albo pochodzą z masteringu z różnych materiałów wejściowych lub z różnych masteringów z tego samego materiału wejściowego.

Ucho jest tak czułym instrumentem, że wystarczy 0,5dB różnicy w poziomie głosności aby próbka głośniejsza została uznana przez mózg za lepszą, lepiej grającą.

Możesz to sprawdzić sam bardzo szybko na dowolnej posiadanej próbce dźwiękowej mając pre z cyfrową regulacją poziomu z odpowiednio małym skokiem. +/- 0,5dB raczej będzie dostepne w każdym dobrym sprzęcie.

Jak sprawdzić różnice albo raczej ich brak? Ściągnij próbkę materiału 24/192 z tej strony: 

Ukryta Zawartość

Dokonaj konwersji do próbek PCM o niższych rozdzielczościach np. darmowym programem TASCAM Hi-Res Editor. Porównaj W ŚLEPYM TEŚCIE otrzymane próbki od 16/44,1 do 24/192. Wyciągnij wnioski.

Możesz oczywiście ściągnąć z tej strony już gotowe próbki w różnych rozdzielczościach tylko wtedy nie masz pewności że pochodzą z tego samego materiału i mają identyczne poziomy.

Miłej zabawy

PS. wtedy będziemy mogli rozmawiać o dźwiękach i róznicach kabli, wtyków, switchów i routerów. Jak odrobicie powyższą prace domową i zorganizujecie sobie ślepe testy (żadne inne nie mają sensu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Nie wiem i próbuję sie dowiedzieć ale jak widzę to jakaś wielka tajemnica jest.

Widzisz, za rozdzielczość przyjmuje się np. ilośc bitów i częstotliwość próbkowania sygnałów PCM. Czyli 24 bity dają większą rozdzielczość od 16 i 192kHz dają większą rozdzielczość niż 44,1kHz.

A co ty masz na myśli to Bóg raczy wiedzieć ...

Streamingu nie słucham bo nie odpowiada mi jego ... JAKOŚĆ w porównaniu do fizycznych nosników pamięci. Dlatego chciałem się dowiedzić co to jest ta rozdzielczość Amazona, która powoduje że jest lepiej niż z pozostałych serwisów.

Ale widzę, że WIELKA TAJEMNICA dostepna jest tylko nielicznym i wybranym słuchaczom rooterów, switchy, kabli LAN, USB itp. czy cała konfiguracja systemu, co widać po tym poście.

Ot takie małe towarzystwo wzajemnej adoracji 🙂 ?

Nie jest to żadna wiedza tajemna. Mialem Tidala, Deezera, teraz mam Amazon. Nie mam nawet potrzeby porównywać. Dysk Nas włączam raz na tydzień chociaż mam tam sporo swojej najbardziej ulubionej muzyki.  Tu powiem coś co powinno Cię uradować -  nie jestem w stanie w ślepym tescie odróżnić tego samego utworu z Amazon i z dysku. Jakoś z A. jest rewelacyjna.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

2 godziny temu, pmcomp napisał:

To zapewne powinniśmy rozmawiac o tym samym czyli rozdzielczości bitowej i częstotliwościowej sygnałów PCM.

Jesli tak to mam dla ciebie złą wiadomość: jakość dźwięku 16/44,1 i 24/192 jest taka sama o ile próbki zrobiono z tego samego materiału wejściowego, na tym samym sprzęcie, z tymi samymi parametrami zapisu. Dokonałem własnoręcznie takich doświadczeń robiąc próbki z analogowej tasmy studyjnej. Było to juz na tym forum opisywane.

Jesli słyszysz różnice na różnych materiałach to najprawdopodobniej próbki mają różny poziom głośności albo pochodzą z masteringu z różnych materiałów wejściowych lub z różnych masteringów z tego samego materiału wejściowego.

Ucho jest tak czułym instrumentem, że wystarczy 0,5dB różnicy w poziomie głosności aby próbka głośniejsza została uznana przez mózg za lepszą, lepiej grającą.

Możesz to sprawdzić sam bardzo szybko na dowolnej posiadanej próbce dźwiękowej mając pre z cyfrową regulacją poziomu z odpowiednio małym skokiem. +/- 0,5dB raczej będzie dostepne w każdym dobrym sprzęcie.

Jak sprawdzić różnice albo raczej ich brak? Ściągnij próbkę materiału 24/192 z tej strony: 

Ukryta Zawartość

Dokonaj konwersji do próbek PCM o niższych rozdzielczościach np. darmowym programem TASCAM Hi-Res Editor. Porównaj W ŚLEPYM TEŚCIE otrzymane próbki od 16/44,1 do 24/192. Wyciągnij wnioski.

Możesz oczywiście ściągnąć z tej strony już gotowe próbki w różnych rozdzielczościach tylko wtedy nie masz pewności że pochodzą z tego samego materiału i mają identyczne poziomy.

Miłej zabawy

PS. wtedy będziemy mogli rozmawiać o dźwiękach i róznicach kabli, wtyków, switchów i routerów. Jak odrobicie powyższą prace domową i zorganizujecie sobie ślepe testy (żadne inne nie mają sensu).

A jak zgrasz oryginalnie wydany album 24/192 do 16/44 to słyszysz różnice? 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Ja widze kolego ze Ty ewidentnie masz jakiś problem. Brakuje Tobie sluchaczy, czy może wyznawców?

Staramy sie tu wymieniac doswiadczeniami bez kpin i hejtu, wiec prosze uszanuj to i sprobuj zachowac klase i ugryzc sie w jezyk jesli kusi Ciebie dac jakas cieta ripostę.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

napisalem ze trzy lata dobieralem obecny system, a nie ze tyle lat zmieniam klocki.

Ale masz czesciowo racje, za duzo klockow nie sluchalem.

2 godziny temu, RCD napisał:

A jak zgrasz oryginalnie wydany album 24/192 do 16/44 to słyszysz różnice? 

Napisalem, przeczytaj

Amazon stoi teraz 9,99$.

To juz nie jest konkurencyjnie do Tidala

Jest. Jeśli kryterium oceny jest jakość dźwięku . Wystarczy posłuchać jak pięknie i mile dla uszu brzmi taka płytka aby przekonać się, że różnica w cenie jest uzasadniona 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Jakoś z A. jest rewelacyjna

Mam Tidal, Qubuz i Amazon. Jakość Tidal i Qubuz praktycznie taka sama, ale niektóre płyty(pliki) na Qubuz są w lepszej rozdzielczości i wtedy można znaleźć różnicę na korzyść Quba. Tidal to kontrowersyjne MQA, mi nie przeszkadza, ale wiem że są przeciwnicy.
Tidal i Qubuz obsługuje Roon, przez co brzmią znacznie lepsze niż Amazon. Amazon współpracuje  z Auralic, ale do jakości Roona mu daleko zarówno obsługowo, jak i słuchowo.
Takie moje spostrzeżenia.

A jak wyłączysz w Roon wszystkie "ulepszacze" dźwięku nadal tak mu daleko? 😉 Dla mnie zwykłe 44.1/16 Amazona są zdecydowanie  lepsze od MQA Tidala. Na temat Qubuza nie wypowiadam się, bo nie mam. 

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

A jak wyłączysz w Roon wszystkie "ulepszacze" dźwięku nadal tak mu daleko? 😉 Dla mnie zwykłe 44.1/16 Amazona są zdecydowanie  lepsze od MQA Tidala. Na temat Qubuza nie wypowiadam się, bo nie mam. 

W DSP w Roon mam wyłączone praktycznie wszystko, jedynie korekcja głośników z racji rozstawienia kolumn w stosunku do miejsca odsłuchu. Ale w Auralic taką korekcję też stosuję.

Sam Roon dobiera ustawienia do sprzętu (jeżeli streamer współpracuje z roon) np. priorytet zegara głównego.  I to jest chyba jego przewaga. 

Próbowałem Auralica z Amazon, bo kończy mi się subskrypcja na Roon i myslałem że zaoszczędzę. Nie da rady jakość dzwieku słabsza, obsługa bezdyskusyjna. Zostaje Roon z Tidal i Qubuz.

8 godzin temu, Piotr_61036 napisał:

Mam Tidal, Qubuz i Amazon. Jakość Tidal i Qubuz praktycznie taka sama, ale niektóre płyty(pliki) na Qubuz są w lepszej rozdzielczości i wtedy można znaleźć różnicę na korzyść Quba. Tidal to kontrowersyjne MQA, mi nie przeszkadza, ale wiem że są przeciwnicy.

Ja mam porównanie Tidal, Qobuz i Deezer. Jak gram z PC z natywnych aplikacji to kolejność w jakości od Tidala (średnio), Deezer (dobrze), Qobuz (znakomicie). Ale słuchając z maliny przez Bubble czy Mconnect - Tidal z Qobuzem grają bardzo podobnie, a tylko niektóre pliki Tidal ma ewidentnie gorzej brzmiące. Z Deezera zrezygnuje ze względu na brak możliwości słuchania w Malinie (tylko przez LMS). Z Tidalem słuchanym przez zewnętrzną apke można żyć, 20zł za Hifi moim zdaniem warto zapłacić. (za MQA grosza nie dopłacę). 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Przypominam ze MQA jest stratny.

14 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Amazon stoi teraz 9,99$.

To juz nie jest konkurencyjnie do Tidala

Zmień region na Polskę to będzie 3,99 Euro.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Przekonaliscie mnie do sprawdzenia Amazona. Zaznacze ze gram z aplikacji HEOSA gdzie mam wszyte oba serwisy i Tidal i Amazon. 

Przez godzine siedzialem i porownywalem oba serwisy na dokladnie tych samych kawalkach z tych samych plyt i na tym samym poziomie glosnosci. 

Ciezko wybrac mi ewidentnie lepszy serwis. Mam takie ciche wrazenie ze Amazon ma jakby glosniejszy zakres wysokich tonow i byc moze jest to czystsze. Slizgi temat. Tidal chyba ciut ciut inny bas. 

Ale obsluga, intuicyjnosc oraz ilosc utworow u mnie przemawia na korzysc Tidala. Pewnie trzeba by sluchac Amazona dluzej, ale jakos wygodniej sluch mi sie z Tidala. 

Gdy zmienie daca porownam jeszcze raz i moze zmienie zdanie. 

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Przekonaliscie mnie do sprawdzenia Amazona. Zaznacze ze gram z aplikacji HEOSA gdzie mam wszyte oba serwisy i Tidal i Amazon. 

Przez godzine siedzialem i porownywalem oba serwisy na dokladnie tych samych kawalkach z tych samych plyt i na tym samym poziomie glosnosci. 

Ciezko wybrac mi ewidentnie lepszy serwis. Mam takie ciche wrazenie ze Amazon ma jakby glosniejszy zakres wysokich tonow i byc moze jest to czystsze. Slizgi temat. Tidal chyba ciut ciut inny bas. 

Ale obsluga, intuicyjnosc oraz ilosc utworow u mnie przemawia na korzysc Tidala. Pewnie trzeba by sluchac Amazona dluzej, ale jakos wygodniej sluch mi sie z Tidala. 

Gdy zmienie daca porownam jeszcze raz i moze zmienie zdanie. 

No problems. Chcesz Tidala i masz go. Ktoś inny ma Amazon i go ma. To tylko streaming z serwisu. Nie mam o co sie zażynać.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• 3 tygodnie później...

Panowie, mam pytanie do mądrzejszych i bardziej doswiadczonych 🙂

Mój transport sieciowy podlaczony jest po wifi, a nie przez kabel ethernet. 

Gra bardzo dobrze i stabilnie. Próbowałem po kablu, ale nie słyszę różnicy. 

Wytłumaczcie mi proszę jaką przewagę ma łącze po kablu nad wi-fi i dlaczego?  Co zrobić, żeby "usłyszeć" zalety kabla? 

Na logikę rzecz biorac wi-fi jest idealne bo daje pełną sepracje od zakłóceń sieci. 

10 minut temu, DAWH napisał:

Panowie, mam pytanie do mądrzejszych i bardziej doswiadczonych 🙂

Mój transport sieciowy podlaczony jest po wifi, a nie przez kabel ethernet. 

Gra bardzo dobrze i stabilnie. Próbowałem po kablu, ale nie słyszę różnicy. 

Wytłumaczcie mi proszę jaką przewagę ma łącze po kablu nad wi-fi i dlaczego?  Co zrobić, żeby "usłyszeć" zalety kabla? 

Na logikę rzecz biorac wi-fi jest idealne bo daje pełną sepracje od zakłóceń sieci. 

Z transportu do DACa podajesz po WiFi ? Jaki to transport ?

12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Z transportu do DACa podajesz po WiFi ? Jaki to transport ?

Primare NP5 prisma + zasilacz liniowy

Transport łączy się z siecią po wi-fi, a nie po LAN

Transport z DAC po coax oczywiście. 

dlaczego twierdzicie że LAN ma przewage nad wi-fi? Może to ktoś rzeczowo wytłumaczyć? 

Edytowane przez DAWH
25 minut temu, DAWH napisał:

Nic bardziej  mylnego.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Nic bardziej  mylnego.

Czy może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego w takim razie LAN ma przewagę? Nie jest to dla mnie w żaden sposób jasne. Tym bardziej że nie słyszę różnicy między wi-fi a LAN

Edytowane przez DAWH
  • Pokaż nowe odpowiedzi