Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, ASURA napisał:

SF/FTP to "żółtek" wypasiony w ekrany U/STP to kabel mający mniejsze opóżnienia między parami przewodów stąd całkiem możliwe że z tego powodu warto w audio iść w tym kierunku. Pozornie poszedłeś dalej rezygnując z ekranu ale jest ryzyko że narażasz łącze na zakłócenia

Ja sobie zrobiłem wariację tych rozwiązań pamiętając o innych zjawiskach zachodzących w wiązkach przewodów

Byłbym zapomniał na wtyczkach leżą takie dziwne kamole, o dziwo gra lepiej mimo że podobno Wtyczki CAT 8.1 powinny wszystko super ekranować za tym o co chodzi z tą cyfrową transmisją?

Jesli robisz eksperymenty samemu składajac kable sieciowe to dopóki nie przekombinujesz z ekranem i nie zamieni sie on czasem w PE to można sie bawić 🙂 warto skombinować sobie dostęp do analizatora fluke (np coś z serii dsp 4xxx, używane idzie kupić czasem nawet za 3000 - to taniej niż niektóre kabelki audiofilskie :)) wtedy - można obiektywnie zobaczyć zmiany 🙂

Zakłócenia na warstwie fizycznej i tak maja nikły wpływ na wyższe warstwy. W wypadku lepszych switchy idzie zebrać dokładna statystykę tego co dzieje sie na poszczególnych portach. i w ten sposób wyeliminować np uszkodzony kabel 🙂

W wypadku wtyków najważniejszy jest możliwie krotki rozplot par

Kazdy kabelek sieciowy można pomierzyć pod katem problemow z przesłuchami (NEXT,FEXT, PS-NEXT,PS-ELFEXT) o których pewnie polowa tych voodoo manufaktur nawet nie ma pojęcia (nie wspominając juz o posiadaniu ww analizatora fluke) a są one kluczowe dla jakości kabla sieciowego

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

21 minut temu, xsnailx napisał:

wypadku wtyków najważniejszy jest możliwie krotki rozplot par

Coś o tym wiem, a typowy splot od producenta nie jest ku temu przyjazny bo akurat dany pin nie jest obok siebie tylko po przekątnej

Same nożyki w wtyczkach to o kant d. pomysł bo sygnał sobie co najwyżej idzie po pozłacanej hartowanej stali

Wniosek wyrzucamy wtyki i gniazda i z obu stron wchodzimy w elektronikę no bo na robienie wtyczek i gniazd w ramach hobby mało kogo stać

Fluke mówisz? Mnie inżynier elektronik na oscyloskopie za 40 tysi pojemności kabla dobrze nie zmierzył a ty mnie pasjonata w Fluke chcesz wpuścić. Życie jest za krótkie za tym róbmy swoje

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Teraz, ASURA napisał:

Coś o tym wiem, a typowy splot od producenta nie jest ku temu przyjazny bo akurat dany pin nie jest obok siebie tylko po przekątnej

Same nożyki w wtyczkach to o kant d. pomysł bo sygnał sobie co najwyżej idzie po pozłacanej hartowanej stali

Wniosek wyrzucamy wtyki i gniazda i z obu stron wchodzimy w elektronikę no bo na robienie wtyczek i gniazd w ramach hobby mało kogo stać

Generalnie trzeba by wtedy wlutowac przewod do pcb mozliwie blisko trafo separujacego. im wyzsza kategoria tym bardziej te wtyki powinny byc zaciskane maszynowo niestety. Na pytanie czy walka z tym az tak dalece ma sens to juz kazdy musi sobie sam odpowiedziec. Ja wole uzyc dobrego gotowca a sily i srodki przeznaczyc na sygnalowke (interkonekty i glosnikowe)

Dlatego tez jak pisałem dobra sprawa to moduły SFP - np takie cos :

( No ale to zabiera całą frajde z robienia kabli 😞 )

spacer.png

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Zasilanie rutera jak i zasilanie komputera u mnie dały 10x większy przyrost jakości w porównaniu do tej zabawy na tym odcinku ruter-komp z kabelkami

No ale tanio też nie było dwa labolatoryjne zasilacze z 10 krotnym prądem zasilającym w stosunku do zapotrzebowania określonego przez producenta

Szkłem d…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

22 godziny temu, ASURA napisał:

SF/FTP to "żółtek" wypasiony w ekrany U/STP to kabel mający mniejsze opóżnienia między parami przewodów stąd całkiem możliwe że z tego powodu warto w audio iść w tym kierunku. Pozornie poszedłeś dalej rezygnując z ekranu ale jest ryzyko że narażasz łącze na zakłócenia

Moja sieć LAN była budowana w ... 1998 roku. Wtedy dostępne były tylko kable UTP cat.5. I taki kabel firmy Alcatel siedzi w moich ścianach i w podłogach. Kosztował fortunę. Nie mam żadnej szafy z patchpanelami. Kabel jest skrosowany na przełącznicy Krone. Takie były czasy. Ale mam sieć LAN zbudowaną taj jak wtedy było można. I gdybym tego wtedy tak nie zrobił to dziś przewodowej sieci LAN bym nie miał.

1 Gbe śmiga bez problemu. Niestety 10 Gbe nie pójdzie, no cóż będę za oknami albo przepustami w ścianach/sufitach puszczał światłowód tam gdzie i kiedy będę potrzebował.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• 1 miesiąc później...

Kupiłem sobie małego switcha Cisco za 180 zeta i podłączyłem do Tomanka. Przy słuchaniu z Deezera na systemie za ponad 20 tys.  jest spora poprawa. 😉

W nie-hiendowych systemach, zakup 100-200 zeta za switch plus 400-500 zeta za zasilacz wg mnie ma sens. Ja tylko muszę przerobić drugiego Tomanka - więc wyjdzie jeszcze taniej. 

Takie tam dylematy. Niektórzy się zastanawiaj czy switch to jakieś audio voodoo. A ja zrobiłem myki, rozdzielacze i jednym zasialczam zasilam obecnie... cztery urządzenia. W tym switch Nuprime O. Sw-8. "Stracił" on oddzielny zasilacz z kablem wiecej wartym niż sam switch i musiałem sie ostro nagimnastykować żeby jakoś grania nie ucierpiała. Także tak.. Te switche cholery graja w naszym audio

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Witam. Czy używa ktoś wzmacniacza wifi ?

Czy możecie polecić coś "dobrego", chciałbym używać do podpinając kablem do streamera.

Czy będzie lepiej niż jak teraz jest odbierany sygnał z wifi?

Myślałem o TP-LINK RE605 czy może ASUS ZenWifi AX XD4, a w routerze wymienić zasilacz na tomankowy

Godzinę temu, kacpero_1 napisał:

a w routerze wymienić zasilacz na tomankowy

Kup lepiej dobry, impulsowy. Choćby ifi. Do takich zastosowań są doskonałe. O wiele lepsze od niskiej jakości zasilaczy liniowych 

41 minut temu, piotrek7 napisał:

Kup lepiej dobry, impulsowy. Choćby ifi. Do takich zastosowań są doskonałe. O wiele lepsze od niskiej jakości zasilaczy liniowych 

Miałem taki pomysł nawet ale mój router ma zasilacz 12V/2.5A - iFi z serii iPower i XPower nie dadzą rady. To samo najtańsze liniowe  Muzga, Tomanka czy Nostromo. Jest jakiś mocniejszy iFI model ale tylko z napięciem 15 V.  Oczywiście można Chińczyka kupić - pewnie w dowolnej kwocie.  Ale będę zasilał switcha to chyba nie ma sensu z kombinować routerem. 

32 minuty temu, dzarro napisał:

Miałem taki pomysł nawet ale mój router ma zasilacz 12V/2.5A - iFi z serii iPower i XPower nie dadzą rady. To samo najtańsze liniowe  Muzga, Tomanka czy Nostromo. Jest jakiś mocniejszy iFI model ale tylko z napięciem 15 V.  Oczywiście można Chińczyka kupić - pewnie w dowolnej kwocie.  Ale będę zasilał switcha to chyba nie ma sensu z kombinować routerem. 

No właśnie, co lepiej router czy switcha - czy obydwa ? (oczywiście jak ktoś ma takie połączenie) .

A coś na temat wspomnianego wzmacniacza wifi ?

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Jakieś modele możesz polecić oprócz ifi ?

5 minut temu, kacpero_1 napisał:

Jakieś modele możesz polecić oprócz ifi ?

Piszę o ifi bo są naprawdę dobrej jakości. I sprawdzone. Choć sens ich zastosowania zależy od parametrów technicznych zgodnych z urządzeniem, które mają zasilać 

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Piszę o ifi bo są naprawdę dobrej jakości.

Bo Ty Piotrek to masz mega uczulenie na tumanka 😁

Napewno jest lepszy niz zwykla impulsowka. 

7 godzin temu, kacpero_1 napisał:

No właśnie, co lepiej router czy switcha - czy obydwa ? (oczywiście jak ktoś ma takie połączenie)

Tez zadaje sobie to pytanie. Mialem sam router LTE i zasilacz liniowy 12v/4,5a od Nostromo. Dalo to zdecydowanie pozytywny efekt. Teraz mam switch cisco i za chwile w koncu zamontuja mi swiatlowod. Bedzie wiec switch, router, oraz konwenter ze swialta na skretke. Wyszly by trzy zasilacze. Tak na moje widzimisie jesli podany przez ten konwenter sygnal bedzie na impulsowce to tak pojdzie dalej. Zgodnie z zasada garbage in, garbage out. Tak wiec tego. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Bo Ty Piotrek to masz mega uczulenie na tumanka 😁

Tak. To prawda 

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Napewno jest lepszy niz zwykla impulsowka

Od zwykłej najtańszej . Natomiast dobry zasilacz impulsowy jest lepszym rozwiązaniem od tanich liniowych 

9 godzin temu, kacpero_1 napisał:

No właśnie, co lepiej router czy switcha - czy obydwa ? (oczywiście jak ktoś ma takie połączenie) .

A coś na temat wspomnianego wzmacniacza wifi ?Jakieś modele możesz polecić oprócz ifi ?

Witam. Najlepiej i switch i router. Ale większy efekt przynajmniej u mnie jest przy switchu. Może dlatego że router światłowodowy. Karmię swój swich EtherRegen, Faradem Super3 i to połączenie polecam w ciemno. Przełączałem Farada do routera i już nie było tak dobrze. W rezultacie router zasilam tanim chińskim zasilaczem.

Nad ifi też się zastanawiałem, tyle że impulsówka sieje do sieci i nawet jak się spasuje z np.routerem to brudzi prąd. A ja bardzo dbam o czystość pradu tu efekty sa wielkie.

3 godziny temu, Piotr_61036 napisał:

Nad ifi też się zastanawiałem, tyle że impulsówka sieje do sieci i

Takie zasilacze mniej syfią niż przeciętny zasilacz liniowy niższej klasy. Zasilacz impulsowy sam w sobie nie jest zły. Problemem jest poziom wykonania najtańszych, dostępnych na rynku. Czyli mniej więcej 98% oferty rynkowe 😁j. Pozostałe są jak najbardziej godne uwagi 

Sens zabawy z zasilaczami liniowymi zaczyna się mniej więcej od poziomu Shanti. Biorąc pod uwagę tańsze, ja wybrałbym impulsowe ifi 

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Takie zasilacze mniej syfią niż przeciętny zasilacz liniowy niższej klasy. Zasilacz impulsowy sam w sobie nie jest zły. Problemem jest poziom wykonania najtańszych, dostępnych na rynku. Czyli mniej więcej 98% oferty rynkowe 😁j. Pozostałe są jak najbardziej godne uwagi 

Sens zabawy z zasilaczami liniowymi zaczyna się mniej więcej od poziomu Shanti. Biorąc pod uwagę tańsze, ja wybrałbym impulsowe ifi 

Aż mam ochotę wypróbować ifi i porównać do "chinola". Może ma ktoś na zbyciu Ifi 12V.

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Takie zasilacze mniej syfią niż przeciętny zasilacz liniowy niższej klasy.

A skąd kolega takie rzeczy wie?

Jak rozumiem przedstawisz nam własnoręczne pomiary co najmniej kilku przedstawicieli zasilaczy liniowych i impulsowych dostepnych na polskim rynku?

Zasilacz liniowy to żadna czarna magia. To podstawowe projekty układów elektronicznych. W nich nie można nic spieprzyć. Nalezy jedynie stosować się do zasad rzemiosła i korzystać z dobrych komponentów.

Poczytaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

22 godziny temu, pmcomp napisał:

A skąd kolega takie rzeczy wie?

Jak rozumiem przedstawisz nam własnoręczne pomiary co najmniej kilku przedstawicieli zasilaczy liniowych i impulsowych dostepnych na polskim rynku?

Zasilacz liniowy to żadna czarna magia. To podstawowe projekty układów elektronicznych. W nich nie można nic spieprzyć. Nalezy jedynie stosować się do zasad rzemiosła i korzystać z dobrych komponentów.

Poczytaj: 

Ukryta Zawartość

Więc do kwoty ok 500 zł kolega poleca impulsowy czy liniowy ?

Ukryta Zawartość

Miałem nadzieję, że Ty to zrobisz

Nalezy jedynie stosować się do zasad rzemiosła i korzystać z dobrych komponentów.

No właśnie. I tu jest pies pogrzebany. Dobre komponenty i rzetelne wykonanie. 

20 minut temu, kacpero_1 napisał:

Najlepiej jak przetestujesz u siebie oba rozwiązania i wybierzesz to, które sam uznasz za lepsze 

W dniu 11.03.2022 o 10:23, kacpero_1 napisał:

za 660 masz liniowy od nostromo. Ja mam i jestem zadowolony gdyz slysze rożnice na plus. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

za 660 masz liniowy od nostromo. Ja mam i jestem zadowolony gdyz slysze rożnice na plus. 
Do switcha to nawet chyba styknie tańszy Nostromo poniżej 500 zł.
38 minut temu, Mikelas76 napisał:

Opiszesz je ?

Możesz na PW.😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 godziny temu, dzarro napisał:

Do switcha to nawet chyba styknie tańszy Nostromo poniżej 500 zł

Ja kupilem zasilacz wlasciwie do routera ktory pobiera 2A przy 12v. Potem z ciekawosci kupilem switch cisco ktory ma pobor mocy 1A przy 12v. Masz racje dla switcha starczy tanszy Nostromo 1,5A. Nie bralbym mniejszego bo jednak lepiej miec ciut wiecej zapasu mocy. 

Docelowo chyba kupie jeszcze jeden liniowy i bede mial 4,5A do routera i chyba ten 1,5A do switcha. 

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Opiszesz je ?

Moje pierwsze i raczej wlasciwe wrazenie po wlaczeniu bylo takie iz zmianie ulegly tony niskie. Czuc bardziej energetyczne wybrzmienia, precyzyjniejsze. Nie slyszalem szczegolnych zmian na srednicy czy na wysokich.

Wysokie to sie oczyscily i dostaly u mnie energii za sprawa czerwonego kabelka (wiesz ktorego 😉). 

Ukryta Zawartość

Pewnie niedługo trafi do sprzedaży. Tanio raczej nie będzie ale wygląda ciekawie  

image.thumb.png.ec3274b65f6d8a0a1d3729de18ccf467.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można zastosować dużo tańsze rozwiązanie.

Wystarczy mieć odrębny DAC i streamer połączone przez USB i zastosować pomiędzy nimi izolację galwaniczną USB.

Efekt ten sam jaki może dać drogi "audiofilski" switch i zasilanie liniowe.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Można zastosować dużo tańsze rozwiązanie.
Wystarczy mieć odrębny DAC i streamer połączone przez USB i zastosować pomiędzy nimi izolację galwaniczną USB.
Efekt ten sam jaki może dać drogi "audiofilski" switch i zasilanie liniowe.
Nie rozwiązuje to kwestii streamingu z serwisów - chyba, że ktoś używa wifi.

W moim przypadku wadą użytkową USB byłaby konieczność kumulowania urządzeń i kabli w jednym miejscu. Zwłaszcza jeśli DAC miałby zewnętrzny zasilacz.

Wczoraj posłuchałen sobie pierwszy raz własnych plików - w konfiguracji serwer Soundgenic z zasilaczem liniowym + zwykły switch z zasilaczem liniowym + stramer Arcam jako renderer. Kupiłem skrętki Melodika. Myślałem o Lindy ale kiepsko z ich dostępnością i doborem pasujących mi długości. Różnica w cenie to jakieś 120-150 zł więc wybrałem wariant "audiofilski" dla ubogich. Nie mam pojęcia czy coś dodają - za dużo robiłem zmian w ciągu kilku dni.
Muszę przyznać, że dodanie zasilacza do switcha robi różnice. Wcześniejsze szybkie testy na Deezerze też wypadały dobrze - ale granie z Soundgenica poprawiło się w dużo większym stopniu. Wcześniej trochę lawirowałem między dwoma filtrami w Arcamie. Filtr Apodizing był najbardziej naturalny ale nieco ugrzeczniony i zmulony. Teraz wszystko jest OK - w dodatku głębia sceny się poprawiła.
1 godzinę temu, dzarro napisał:

Nie rozwiązuje to kwestii streamingu z serwisów - chyba, że ktoś używa wifi.

Ależ rozwiązuje. Izolacja galwaniczna zatrzymuje wszelkie zakłócenia. Nawet te teoretyczne ze switcha. 

Czyżbyś sugerował, że audiofilski switch zmienia dane ? Dopieszcza je ? 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ależ rozwiązuje. Izolacja galwaniczna zatrzymuje wszelkie zakłócenia. Nawet te teoretyczne ze switcha. 
Czyżbyś sugerował, że audiofilski switch zmienia dane ? Dopieszcza je ?
Nie wiem jak izolacja galwaniczna ma wpływać na fakt, że switch ma zasilanie takie albo inne. Wg tej logiki - to lepsze zasilanie do DACa USB i transportu USB nie ma znaczenia bo wystarczy izolacja galwaniczna.

Zasilanie to nie kwestia zakłóceń. Bez zasilania w ogóle nic gra. Audio spokojnie sobie poradzi bez "izolacji glwanicznej". Audio przestaje istnieć bez zasilania.
  • Pokaż nowe odpowiedzi