Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Piotr_61036 napisał:

Dlatego jeszcze raz zarekomenduje tutaj MikroTik CSS610

mowa o tym: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy o tym:

Ukryta Zawartość

Taki, polecam zakup w firmie CDR, doradzą też w sprawie SFP, dobiorą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

46 minut temu, kaviter napisał:

Ja raz dałem się namówić na ślepe testy, mogę wam w paru słowach napisać jaki był tego przebieg.

Przedmiotem testów były przewody zasilające w systemie kolegi którego nazwijmy początkującym audiofilem, sprzęt średnia półka (kolumny, wzmacniacz, CD ~40k, nie ma to znaczenia), testowaliśmy mityczny przewód komputerowy, AQ NRG 2 którego poczatkujący audiofil kupił ze sprzętem i AQ Wild którego ja przyniosłem. 

W teście brali udział: Antykablarz kolega początkującego audiofila który nabijał się z niego że kupił przewód zasilający za 500zł, zainicjował ten test i był sędzią, jego zindoktrynowany kolega, który szczerze to nawet nie pamiętam czy w ogóle miał cokolwiek wspólnego z audio, żona i nastoletnia córka początkującego audiofila i ja.

Test przebiegał w ten sposób, że najpierw po około 5 minut słuchaliśmy przewodów w parach, czyli np. przewód komputerowy (A) i Wild (B). Przewody kolejno były zmienione dwa razy. Na tym etapie antykablarze mieli bardzo niewesołe miny. Potem przed sprzętem został postawiony taki wieszak na kółkach z nałożonym kocem który zasłonił nam sprzęt tak żebyśmy nie widzieli jaki przewód był podłączony i który bardzo zmienił dźwięk, po czym było 10 prób po mniej więcej 2 minuty tego samego kawałka z losowo podłączonym przez antykablarza przewodem A/B, my zapisywaliśmy na kartce czy to A czy B.

Wyniki pierwszego testu porównującego przewód komputerowy z Wildem były następujące. Ja trafiłem 9/10 (w ostatniej próbie się pomyliłem), żona 8/10, początkujący audiofil z córką po 7 razy, kolega antykablarza 5 razy. Po czym kolega antykablarza oznajmij że wskazywał przewody losowo i że nie słyszy różnicy (co bardzo ciekawe 5 pierwszych prób miał poprawnie). Z 10 prób 6 razy był podłączony Wild. Następnie antykablarz zaczął sugerować że ja siedziałem tak że widziałem co jest podłączone, zaczął wymyślać jakieś swoje teorie i oznajmił że ogólnie ta próba dowodzi że on ma rację. Wyśmiałem go i na tym to się w sumie skończyło.

Nigdy więcej na taką farsę nikt mnie nie namówi. 

A co w tym tescie bylo zlego?

9/10 to wynik bardzo dobry wskazujacy na to ze uslyszales roznice w kablach.

Wynik 5/10 to prawdopodobienstwo, ze sluchacz zgadywal. Tu nie ma zadnej rozpoznawalnosci kabla.

To nie test byl zly tylko jego niektorzy uczestnicy 😉 

26 minut temu, przmor napisał:

Skoro się pomyliłeś w ostatniej próbie to znaczy że miałeś po prostu najwięcej szczęścia podczas testu a nie że na 100% słyszyszałeś różnicę.

Pelna zgoda. Aby uznac slyszalnosc roznicy musi pasc 10/10.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, pmcomp napisał:

roznicy musi pasc 10/10

Zaraz umrę ze śmiechu

@kaviter miał 100% w 9 próbach na 9 czyli w 100% spośród 9 prób (10-tą jako skrajną odcinamy).

To świadczy, że różne kable dawały różny dźwięk

Idę do paczkomatu po nowy kabelek heh

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

4 godziny temu, kaviter napisał:

Następnie antykablarz zaczął sugerować że ja siedziałem tak że widziałem co jest podłączone, zaczął wymyślać jakieś swoje teorie i

dlatego nie chce mi się bawić z sceptykami bo nawet jak czarno na białym im pokażesz to nie uwierzą

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Pelna zgoda. Aby uznac slyszalnosc roznicy musi pasc 10/10.

strasznie głupie stwierdzenie,moment nieuwagi ,słabsze skupienie i pomyłka gotowa,człowiek to żywa istota nie komputer. 

21 minut temu, folab napisał:

strasznie głupie stwierdzenie,moment nieuwagi ,słabsze skupienie i pomyłka gotowa,człowiek to żywa istota nie komputer. 

Jak masz rozpoznac czy kolor bialy czy czarny to tez sie mozesz pomylić?

38 minut temu, pmcomp napisał:

Jak masz rozpoznac czy kolor bialy czy czarny to tez sie mozesz pomylić?

Cóż za kretyńskie porównanie. Zupełnie inna skala różnic. To jednak prawda, że co niektórym na starość odbiera rozum. 

6 minut temu, pmcomp napisał:

Skoro piszacy w tym watku mówia o wyraźnie slyszalnych różnicach switchy, kabi LAN, zasilaczy czy kabli do tychze zasilaczy to trzeba byc gluchym zeby tego nie uslyszec albo jak w moim przykladzie slepym zeby tego nie zobaczyć.

No i co z tego swojego pisania masz? Nawróciłeś kogoś? Ktoś przyznał Ci racje i masz satysfakcję? Masz więcej podziękowań czy uśmiechów. 

Kompletnie tego nie rozumiem po co to robisz i psujesz tu ciekawiące nas rozmowy. 

Jestes naszym księgowym czy co? 

Nikt nie chce robić twoich ślepych testów i coraz mniej osób jest zainteresowanych czytaniem twoich wypowiedzi. 

Zrob nam wszystkim przyjemność i znajdź sobie temat gdzie będziesz miał słuchaczy.

Naprawdę.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 minuty temu, folab napisał:

z dupy porównanie

Takie samo jak porównanie dwóch kabli LAN czy dwóch switchy.

Jak ci nie pasuje czarny i biały to weź sobie z palety RAL kolor 5017 i 5019:

images?q=tbn:ANd9GcR6bRDbKjxEJvKRVLYLlRv

Zadowolony?

19 minut temu, pmcomp napisał:

Zadowolony?

Dalej bzdura,jak możesz porównywać zmysł słuchu do wzroku, to jest to co pisałem wcześniej, jak ktoś przeczytał że nie może istnieć róznica to nawet jak inny udowodni że jest trafiając 9/10 to go to nie przekona ,nawet jak było by 10/10 to taki bedzie posądzał o pakt z diabłem......

• Redaktorzy
31 minut temu, pmcomp napisał:

Jak ci nie pasuje czarny i biały to weź sobie z palety RAL kolor 5017 i 5019:

Swojego czasu wydałem setki tysięcy złotych na usługi lakierowania w tych właśnie kolorach.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

30 minut temu, folab napisał:

Dalej bzdura,jak możesz porównywać zmysł słuchu do wzroku, to jest to co pisałem wcześniej, jak ktoś przeczytał że nie może istnieć róznica to nawet jak inny udowodni że jest trafiając 9/10 to go to nie przekona ,nawet jak było by 10/10 to taki bedzie posądzał o pakt z diabłem......

Aby w ślepym teście mozna było mówić o pełnej rozróżnialności wynik musi być 10/10, do tego w statystycznej reprezentatywnej grupie testerów. Ta grupe zapewne możemy sobie darować bo to jest hobby.

Jesli ci się ta bzdura nie podoba to nie musisz w niej uczestniczyć.

Żadną bzdurą nie jest natomiast porównanie zmysłów słuchu i wzroku. Oko i ucho są tylko receptorami zmysłów, a wynikami zarządza mózg czyli w tym wypadku identyczna jednostka wspólna.

Ponieważ nie ma żadnych technicznych i pomiarowych sposobów na udowodnienie, że np. kable LAN grają inaczej (chociażby że nie ma definicji co to oznacza że grają) nie widzę innego sposobu niż ślepy test. Masz lepsze pomysły?

Skoro ktoś jest w stanie sobie udowodnić, że słyszy różnicę, trafiając 10/10 to dobrze. Inny osobnik nie usłyszy różnicy bo tafi np. 5/10. Jest to wtedy dokładnie prawdopodobieństwo losowego trafienia przy zgadywaniu. 

I co z tego?

Dalej nie ma dowodu, że przykładowe kable LAN grają albo nie grają.

I tyle w temacie wpływu na dzwięk jakiegokolwiek kabla, switcha, podstawki czy innego voodoo.

Dopóki ktoś naukową metodą popartą teorią i pomiarami nie zmierzy, że te elementy mają wpływ na jakość dźwięku to takich różnic po prostu nie ma.

A czy ktoś to słyszy czy mu sie tylko wydaje to jest już inna sprawa.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:

A czy ktoś to słyszy czy mu sie tylko wydaje to jest już inna sprawa.

🙂 

9/10 jest niepodważalnym dowodem ,nie jest możliwe mieć tyle szczęścia , wzroku nie da się tak łatwo oszukać ponieważ żadne czynniki zewnętrzne nie wpływają na postrzeganie tym zmysłem w przeciwieństwie do słuchu który jest wyjątkowo wrażliwy na bodźce zewnętrzne jak i wewnętrzne ,słuchać trzeba się nauczyć a patrzeć już nie......

1 minutę temu, folab napisał:

9/10 jest niepodważalnym dowodem ,nie jest możliwe mieć tyle szczęścia , wzroku nie da się tak łatwo oszukać ponieważ żadne czynniki zewnętrzne nie wpływają na postrzeganie tym zmysłem w przeciwieństwie do słuchu który jest wyjątkowo wrażliwy na bodźce zewnętrzne jak i wewnętrzne ,słuchać trzeba się nauczyć a patrzeć już nie......

Nie, 9/10 jest żadnym dowodem.

Wzrok też mozna łątwo oszukać. Np. dymem. Oczy zaczną ci łzawić. Albo mgłą. Patrzeć nie trzeba się nauczyć? Masz jakieś dowody na tą teorię? 😉 

Skończmy ta dyskusję bo dowodem nie jest nawet ślepy test.

25 minut temu, pmcomp napisał:

Dopóki ktoś naukową metodą popartą teorią i pomiarami nie zmierzy, że te elementy mają wpływ na jakość dźwięku to takich różnic po prostu nie ma.

To całe twoje bajanie o analogu szlag trafił, bo teoria i naukowe pomiary mówią jasno, że analog wypada słabiej niż dobra cyfra… 🙂

9 minut temu, sly30 napisał:

To całe twoje bajanie o analogu szlag trafił, bo teoria i naukowe pomiary mówią jasno, że analog wypada słabiej niż dobra cyfra… 🙂

I te same pomiary mówią, że kable nie mają wpływu na dźwiek. I że wszystkie lampy grają tak samo.

22 minutes ago, folab said:

9/10 jest niepodważalnym dowodem ,nie jest możliwe mieć tyle szczęścia

Jest 1% szansy na otrzymanie takiego wyniku poprzez losowy wybór. Można sobie poszukać "binomial probability calculator" i policzyć samemu.

Szanse wygrania w lotka są duuużo mniejsze, a jednak niektórzy wygrywają, więc jest możliwe mieć tyle szczęścia 🙂

28 minutes ago, folab said:

wzroku nie da się tak łatwo oszukać

A złudzenia optyczne to co? Pola A i B mają ten sam kolor czy inny:

Checker_shadow_illusion.png.fffb5dabd3c41907cc77d2b179c5e1c5.png

15 godzin temu, sly30 napisał:

Cóż za kretyńskie porównanie. Zupełnie inna skala różnic. To jednak prawda, że co niektórym na starość odbiera rozum. 

A czy my rozmawiamy o skali czy o tym że różnica jest albo jej nie ma?

Bo BRAK różnicy jest zdefiniowany bardzo precyzyjnie. NIE MA ŻADNYCH RÓŻNIC !!!

A jeśli nie ma braku różnic to ... różnice są.

Jak tam z twoją znajomością matematyki, w tym logiki? Podobnie jak z technikaliami? Wykształcenie czasem nie średnie?

Edytowane przez pmcomp

16 godzin temu, sly30 napisał:

To jednak prawda, że co niektórym na starość odbiera rozum. 

Na temat twojego wieku powiem tyle: nastolatek w ostatniej ławce szkolnej. Duzo nauki przed tobą.

• Redaktorzy

Nastolatki mają "technicznie" lepszy słuch.

Tylko czy wiedzą w co się wsłuchać?

😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, danadam napisał:

A złudzenia optyczne to co? Pola A i B mają ten sam kolor czy inny:

Nie rozumiesz o czym mówię i wchodzisz zbyt głęboko, przeciwnicy robią jedno podejście i głośno mówią że nie ma róznicy ....... 

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Skończmy ta dyskusję bo dowodem nie jest nawet ślepy test.

Ani obecne badania naukowe bo za pięćdziesiąt lat stają się nieaktualne

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Jak tam z twoją znajomością matematyki, w tym logiki? Podobnie jak z technikaliami? Wykształcenie czasem nie średnie?

Jest takie pojęcie jak wykształcony głupiec...

Godzinę temu, kangie napisał:

Nastolatki mają "technicznie" lepszy słuch.

Tylko czy wiedzą w co się wsłuchać?

😉

Bardziej chodziło mi o doświadczenie i o tzw. życiową mądrość niż o słuch 😉 .

40 minut temu, folab napisał:

Jest takie pojęcie jak wykształcony głupiec...

To nie jest pojęcie tylko część przysłowia, które ogoliłeś z kontekstu. Brzmi tak: Od głupca bardziej niebezpieczny jest tylko wykształcony głupiec.

Jesli piłeś do mnie to wole juz być tym bardziej niebezpiecznym 😉 .

PS. zanim zaczniesz oceniać mnie, spójrz w lustro i zastanów się co ty w życiu osiągnąłeś.

Edytowane przez pmcomp

15 minut temu, pmcomp napisał:

PS. zanim zaczniesz oceniać mnie, spójrz w lustro i zastanów się co ty w życiu osiągnąłeś.

Pytanie co jest dla ciebie miarą sukcesu ,bo jeżeli wykształcenie i pieniądze to w istocie biedny jesteś..

16 minut temu, pmcomp napisał:

Jesli piłeś do mnie to wole juz być tym bardziej niebezpiecznym 😉 .

wykształcony głupiec to tępak który wykuł materiał na blachę a mądrości mu brak

3 minuty temu, folab napisał:

Czy chcesz mnie obrazić?

Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, folab napisał:

Pytanie co jest dla ciebie miarą sukcesu ,bo jeżeli wykształcenie i pieniądze to w istocie biedny jesteś..

Znasz mnie? Gdybasz? Oceniasz mnie? A kto ty jesteś ... jakiś nick z internetu? Kto ci dał takie prawo?

Czy przed spojrzałeś w lustro?

3 minuty temu, folab napisał:

Raczej nie 

To po co takie wpisy ... lepiej idź na wiec polityczny, tam na pewno znajdziesz godnych oponentów 😉 .

Wystarczy że @sly30 wyzywa mnie od starych dziadów, BTW przyganiał kocioł garnkowi.

Nie podobają ci sie moje wpisy i moje teorie? Dodaj do ignorowanych i nie czytaj. I dojdź do własnych wniosków swoją mądrością. Z czasem zapewne docenisz i swój wiek i swoje doświadczenia. Czego zyczę.

9 minut temu, folab napisał:

A skąd taka teza? I wszystkich chcesz nią mierzyć? A czy aby na pewno jest prawdziwa? Twoja czy z netu?

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Z czasem zapewne docenisz i swój wiek i swoje doświadczenia. Czego zyczę.

Mam swój wiek ,byc może więcej niż Ty,mam swoje doświadczenie, przepraszam za komentarze uderzające w ciebie . Miłego dnia i cudownej muzyki,ja wałkuję na okrągło ostatnią płytę Lisa Gerrard  ,rozwala mnie ten smutek ,ta rozpacz ....

Nie wierzę po prostu, niby inteligentny człowiek a tak nie ogarnięty. 

Pmcomp idz sobie stąd, jaśniejszego przekazu już chyba nie ma. 

Idz chłopie i poszukaj albo stwórz sobie temat, gdzie będziecie razem z IRO sobie pisać. Będzie spokojniej tutaj, a wy szczęśliwsi będziecie tam. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Może gdybyś użył magicznego słowa na literkę P? A ty używasz wołacza z wykrzyknikiem.

Nieeee ... zostanę.

Będę wam kibicować.

🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi