Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Piopio napisał:

A Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit stosują izolację galwaniczną.

To załóż sobie taki wątek o izolacji galwanicznej. Tam będą czytać to osoby które to interesuje. 

Ten wątek dotyczy switchy audio więc przestan narzucać temat którego nie chcemy tu czytać. Rozumiesz?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Teraz, Mikelas76 napisał:

Rozumiesz?

Tego nie zrozumie. Albo moderacja zrobi porządek albo nie 🙁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

To załóż sobie taki wątek o izolacji galwanicznej. Tam będą czytać to osoby które to interesuje. 

Ten wątek dotyczy switchy audio więc przestan narzucać temat którego nie chcemy tu czytać. Rozumiesz?

Przecież to Ty się śmiejesz ze mnie i podnosisz temat. Ja tylko odpowiadam.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Moderatorzy

Panowie,

Bardzo proszę o wpisy zgodne z tytułem wątku.

Dodatkowo jeśli macie jakieś uprzedzenia, to proszę wyjaśniać na PW, lub skorzystać z opcji "ignoruj".

Nie stosowanie się do powyższego, będzie skutkowało nakładaniem blokad.

Miłego dnia życzę.

Godzinę temu, Marcinus napisał:

Bardzo proszę o wpisy zgodne z tytułem wątku.

Trzymam za słowo Marcinusie.

Nie chcemy tu po raz kolejny czytać o tym że switche i zasilacze liniowe nie są istotne i że najważniejsze są izolatory galwaniczne.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie chcemy tu po raz kolejny czytać o tym że switche i zasilacze liniowe nie są istotne i że najważniejsze są izolatory galwaniczne.

Chcecie sobie zrobić kącik wzajemnej adoracji miłosników switchy ??? Od tego jest odpowiednie miejsce o nazwie Klub. Załóżcie Klub i tam piejcie same peany.

Zdaje się że forum jest dla każdego, a to jest wątek ogólnodostepny i może w nim pisać każdy, oczywiście na temat, nawet "przeciwnik".

Nieprawdaż moderacjo ?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

13 minut temu, Piopio napisał:

Moderacja jest zwolennikiem audiofilskich switchy i z pogardą podchodzi do innych rozwiązań

Kolego, ale tu jeszcze nie padła żadna propozycja takiego switcha. Cały czas mamy mowę o switchu za 100 pln i hiper super zasilaczu do niego. W trakcie dyskusji wyszło, że pewna grupa ma problem rozróżnić switch od routera. Nie wspomnę, że coś takiego jak switch zarządzalny to sc-fi. 

A jego zalety to kosmos co dla nie których, wiedza kończy sie na wetknięciu bolca zasilacza do switcha i na tym koniec.

Zapytałby jeden z drugim byle dzieciaka co gra w sieci w gry online o takie rzeczy jak szybkość dns, priorytety usług Qos i tym podobne, to może by zrozumiał jak jest zacofany.

Nie które switche mają gotowe regułki do audio i wystarczy je włączyć, a jak nie to wystarczy je sobie dopisać.

No ale tego na switchu za 100 pln sie nie zrobi, łatwiej jest włożyć bolec i pisać bzdury.

Z instrukcji jednego z takich switchy:

Zaawansowane funkcje QoS i obsługa IPv6

Aby zapewnić lepszą transmisję dźwięku i wideo w jednym ruchu sieciowym, administratorzy sieci mogą określić priorytety np. dla poszczególnych adresów IP, adresów MAC, portów TCP lub UDP itd. Dzięki temu transmisja dźwięku i wideo jest płynna i bez opóźnień.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
  • Moderatorzy
34 minuty temu, pmcomp napisał:

Chcecie sobie zrobić kącik wzajemnej adoracji miłosników switchy ??? Od tego jest odpowiednie miejsce o nazwie Klub. Załóżcie Klub i tam piejcie same peany.

Zdaje się że forum jest dla każdego, a to jest wątek ogólnodostepny i może w nim pisać każdy, oczywiście na temat, nawet "przeciwnik".

Nieprawdaż moderacjo ?

Wytłuszczone zdanie, jest bez wątpienia prawdą.

45 minut temu, pmcomp napisał:

W tym wątku piszemy o switchach i każdy ma prawo tu o nich pisać jak słusznie zauważyłeś. Nie chcemy tu czytać o urządzeniach niezwiązanych ze switchem (czytaj izolator galwaniczna).

Jesli masz coś do powiedzenia w temacie switcha i urządzeń peryferyjnych to proszę bardzo. Jednakże negowanie senu używania tegoz switcha jakby wyklucza się z pisania w tym wątku, prawda? Było by to bez jakiegokolwiek sensu lub co najmniej niestosowne.

Z tego co pamiętam sam testowałeś EtherRegena i choć minimalna ale jednak zauważyłeś roznice do zwyklego switcha czy też do samego routera. Tak więc piszmy tu w takim tonie. To ma sens.

Edytowane przez Mikelas76

41 minut temu, NRK napisał:

No ale tego na switchu za 100 pln sie nie zrobi, łatwiej jest włożyć bolec i pisać bzdury.

Z instrukcji jednego z takich switchy:

Zaawansowane funkcje QoS i obsługa IPv6

Nie zawsze trzeba browar kupować żeby piwa się napić. Zwróć uwagę że wszystkie te usługi mogą wyłącznie poprawić transfer w ramach zbyt dużego ruchu w sieci domowej. Nie ma sensu Qos jak masz parę urządzeń, dodatkowo wyłączonych na czas słuchania. Jak masz 50 domowych gadżetów na wifi to już tak. 

BTW w switchu za 100 od Tplinka masz Qos i Vlany 😋

Tylko idiotycznie po restarcie domyślnie przyjmuje adres routera jak dziala po Dhcp i wstanie co oczywiste szybciej niż router... 

Jeżeli chodzi o izolacje świetnie mi zadziałał niezarzadzalny 5 portowy Dlink 😁

Różnica grania router vs router plus tani a dobry switch jest duża 🙂

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

W tym wątku piszemy o switchach i każdy ma prawo tu o nich pisać jak słusznie zauważyłeś. Nie chcemy tu czytać o urządzeniach niezwiązanych ze switchem (czytaj izolator galwaniczna).

To nie jest prawda. Pisane jest tu o switchach, routerach, izolatorach LAN, kablach LAN, zasilaczach, wtykach RJ45 i mnóstwo o czym innym w wątkach pobocznych, bo tak wygląda życie i pisanie na forum.

Był czas przywyknąć jak mawiał klasyk.

Jesli masz coś do powiedzenia w temacie switcha i urządzeń peryferyjnych to proszę bardzo. Jednakże negowanie senu używania tegoz switcha jakby wyklucza się z pisania w tym wątku, prawda? Było by to bez jakiegokolwiek sensu lub co najmniej niestosowne.

Nie, nieprawda. Negowanie wpływu switcha na dzwiek jest dalej w temacie switcha.

Z tego co pamiętam sam testowałeś EtherRegena i choć minimalna ale jednak zauważyłeś roznice do zwyklego switcha czy też do samego routera. Tak więc piszmy tu w takim tonie. To ma sens.

To o czym userzy będa pisać nie zalezy od ciebie tylko od nich. Cenzura skończyła się wraz z PRLem.

Zauważyłem w jasno, w ślepym teście bym się nie podjął. I nie wiem czy zuważyłem czy wydawało mi się że zauważyłem.

PS. właśnie zacząłeś bic pianę nie na temat, w tzw. wątku pobocznym, który sam zresztą wywołałeś.

7 godzin temu, Marcinus napisał:

Wytłuszczone zdanie, jest bez wątpienia prawdą.

Ciesze się 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
10 minut temu, pmcomp napisał:

Ciesze się 🙂 .

Mnie również cieszy Twoja radość 🙂 , i tak powinno pozostać. Prowadźmy dyskusje i nawet spory, ale w cywilizowany sposób. To w końcu jest forum AS, a muzyka łagodzi obyczaje.

Edytowane przez Marcinus
2 godziny temu, pmcomp napisał:

Pisane jest tu o switchach, routerach, izolatorach LAN, kablach LAN, zasilaczach, wtykach RJ45

To sa jakby urządzenia peryferyjne 🙂

Cenzura skończyła się wraz z PRLem

Oczywiscie, a czy ktoś to tu stosuje? 

Zauważyłem w jasno, w ślepym teście bym się nie podjął. I nie wiem czy zuważyłem czy wydawało mi się że zauważyłem.

Yhm

PS. właśnie zacząłeś bic pianę nie na temat, w tzw. wątku pobocznym, który sam zresztą wywołałeś

Bicie piany to powodujesz Ty. 

Przestan nachalnie negować działanie switchy, kabli lan i zasilaczy.

Jednak ciągle tego nie rozumiesz i rozwalasz ciekawy wątek. 

Generalnie gdyby to ode mnie zależało to w poszczególnych tematach blokowałbym takich użytkowników jak Ty, Iro i Piopio, bo niszczycie ciekawe watki. 

Ale na całe szczęście nie mam takich mozliwosci.

Edytowane przez Mikelas76

A ja z ciekawości zamówiłem proponowany tu ponoć dobry i tani switch Dlink. Wepnę go pomiędzy router a streamer. Wszystko póki co na zasilaczach zwykłych impulsowych.  Kabel pomiędzy routerem a switchem będzie zwykły.  Od switcha do routera będzie kabel LAN Chord. W weekend się trochę pobawię i posłucham. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

15 minut temu, sebgla napisał:

A ja z ciekawości zamówiłem proponowany tu ponoć dobry i tani switch Dlink. Wepnę go pomiędzy router a streamer. Wszystko póki co na zasilaczach zwykłych impulsowych.  Kabel pomiędzy routerem a switchem będzie zwykły.  Od switcha do routera będzie kabel LAN Chord. W weekend się trochę pobawię i posłucham. 

Od switcha do streamera oczywiscie Chord LAN. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

18 minut temu, sebgla napisał:

A ja z ciekawości zamówiłem proponowany tu ponoć dobry i tani switch Dlink.

Ja mam teraz z ciekawości Dlink Dgs105 i Tplink tl-sg105e. Tplink na pewno bardziej wrażliwy na zasilanie. Z 2 strony z liniowym jest tak dopalony dźwięk jakbym lampę dał do systemu. Dlink gra ostrzej ale bez większego znaczenia czym zasilony. Nie wiem w sumie które granie bardziej mi się podoba, ale różnica między nimi jest do wyłapania od razu. Kupiłem z przekory, nie wierząc że to na coś wpłynie, a to game changer 😋

34 minuty temu, sebgla napisał:

ja z ciekawości zamówiłem proponowany tu ponoć dobry i tani switch Dlink. Wepnę go pomiędzy router a streamer. Wszystko póki co na zasilaczach zwykłych impulsowych.  Kabel pomiędzy routerem a switchem będzie zwykły.  Od switcha do routera będzie kabel LAN Chord. W weekend się trochę pobawię i posłucham. 

Seba kup liniowe PD Acoustic i wepnij ja w router. U mnie największy zmiana była tu 😉

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Seba kup liniowe PD Acoustic i wepnij ja w router. U mnie największy zmiana była tu 😉

Pewnie to tylko kwestia czasu:)

Póki co czekam na dostawę bardzo potężnego zasilacza do odtwarzacza cd i przedwzmacniacza lampowego i na to poszły nie małe pieniądze. U mnie główny tor to CD i tak będzie zawsze.  Czekam niecierpliwie jak dziecko na nową zabawkę. 

1 godzinę temu, sebgla napisał:

Pewnie to tylko kwestia czasu:)

Ja tylko dodam do wcześniejszych wpisów (z którymi się zgadzam), że u mnie dźwięk stabilizował się po ok 2-3 dobach od wpięcia kabla, switcha itp dodatków. Wstępne wrażenia miały się nijak do podgrzanego (bo nie wygrzanego jeszcze) elementu.

Powodzenia!

PS pięknie złożony zestaw

Edytowane przez absinth3

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Godzinę temu, absinth3 napisał:

mnie dźwięk stabilizował się po ok 2-3 dobach od wpięcia kabla, switcha itp dodatków.

Ciekawe jakie zjawiska zachodziły ,kable się wygrzewają i to słyszę a tu ?

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

z liniowym jest tak dopalony dźwięk jakbym lampę dał do systemu. 

Możesz sprecyzować o co ci chodzi? Co to jest dopalenie i co ma do tego lampa? Dopalenie to jest jak sobie walniesz krechę, w samochodzie włączysz podtlenek azotu albo posadzisz cztery litery na kaktusach 😉 .

To jest właśnie audiomowa ... nie wiadomo o co chodzi. Moim ulubionym audiosłowem jest czarne tło.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

20 minut temu, pmcomp napisał:

Moim ulubionym audiosłowem jest czarne

Faktycznie takie zjawisko często zachodzi ,przekaz nabiera masy a pojedyńcze dżwięki stają się bardziej czytelne ,poprawia się kontrast ? Jak by wszystko poukładać na czarnym materiale,takie zjawisko pozwala na obserwowanie ,nie tylko słuchanie. Opisywanie tego co się słyszy jest trudne.

Edytowane przez folab
47 minut temu, folab napisał:

Ciekawe jakie zjawiska zachodziły ,kable się wygrzewają i to słyszę a tu ?

Powtarzam: u mnie

Dzień:

1. podłączenie- gra tylko średnica, wełna, kocyk

po paru godzinach się to klaruje.

2. B. dużo basu, mało góry

3. Jaskrawa góra

kolejne dni to zrównoważenie dźwięku. U mnie te zmiany były wyraźniejsze, niż przy zmianie kabli zasilających i dotyczyły także kabli LAN. Ten tor cały ten czas pracował, wyłączny był tylko streamer i NAS (dane dla dekodera, ewentualnie BD)

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

14 minut temu, folab napisał:

Faktycznie takie zjawisko często zachodzi ,przekaz nabiera masy a pojedyńcze dżwięki stają się bardziej czytelne ,poprawia się kontrast ? Jak by wszystko poukładać na czarnym materiale,takie zjawisko pozwala na obserwowanie ,nie tylko słuchanie. Opisywanie tego co się słyszy jest trudne.

Z tym się zgadzam. Uzyskuje się to przez redukcję zakłóceń - czyli np. dobry zasilacz liniowy.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, pmcomp napisał:

Możesz sprecyzować o co ci chodzi?

Czym mniej szumów z routera/switcha dociera do streamera (u mnie usbridge signature) tym lepsze granie. Magii w tym brak, chyba że magia dźwięku 😁

Edytowane przez Marcinus

15 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Przestan nachalnie negować działanie switchy, kabli lan i zasilaczy.

Odsyłam do postu #1328:

pmcomp: Zdaje się że forum jest dla każdego, a to jest wątek ogólnodostepny i może w nim pisać każdy, oczywiście na temat, nawet "przeciwnik".

moderacja: Wytłuszczone zdanie, jest bez wątpienia prawdą.

Znowu zapomniałeś użyć magicznego słowa PROSZĘ. Ono dużo w życiu ułatwia 🙂 .

37 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czym mniej szumów z routera/switcha dociera do streamera (u mnie usbridge signature) tym lepsze granie. Magii w tym brak, chyba że magia dźwięku 😁

To jakie to jest "lampowe dopalenie" ???

Tak ci się napisało bo ładniej brzmi?

45 minut temu, folab napisał:

Pojawia się kontrast? Masz na myśli dynamikę jako różnicę pomiędzy najcichszym i najgłośniejszym dźwiękiem? Jesli nie to co to jest dźwiękowy kontrast? Jak chcesz to poukładac na czarnym materiale? Dlaczego na czarnym?

To że opisywanie jest trudne nie oznacza, że można sobie coś wymyślać. coś czego inni nie rozumieją.

Chyba czarne tło to jednak coś innego: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Moim zdaniem czarne tło w audio, rozumiane ciut przez analogię jak w video, może spowodować, że zgubią się nam w nim pewne subtelne niuans np. jakies dźwieki.

Zerknijcie tutaj: 

Ukryta Zawartość

Bardzo łątwo w czerni zgubić ważne szczegóły i detale. Przykłąd sceny faceta w czarnym garniturze w baaaardzo ciemnym, prawie czarnym pomieszczeniu albo na takim tle. Bardzo częsty przypadek np. w TV podczas reprodukcji koncertów. Czerń garnituru potrafi zlać się z tłem pomieszczenia. A dobry skalibrowany system video potrafi to oddać. Widać szczegóły na garniturze.

W audio jest podobnie. Nalezy uważać żeby dążąc do perfekcyjnego czarnego tła "nie wyciąć muzyki". Zgadzam się ze zdaniem, że czarne tło w reprodukcji dźwieku to sposób prezentacji sceny 3D w przestrzeni co daje leokalizację i umiejscowienie prawdziwych i pozornych źródeł dźwięku. Nie mogą być plamami ale nie mogą byc zbyt punktowe. Te skrajne przypadki nie są ideałem, dla mnie lepiej jak jest po środku.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Cóż za głupota i absurdalne rozumienie tematu. Czarne tło powoduje właśnie, że wszelkie detale słychać lepiej i wyraźniej!! Nie są zakłócane przez szum i niepożądane artefakty z tła. Rozumienie czarnego tła w muzyce poprzez czarny kolor w grafice, to już...nawet nie warto komentować. Przedszkole audio. Ktoś taki wypisuje w zakładce High End. Masakra.

17 minut temu, sly30 napisał:

Cóż za głupota i absurdalne rozumienie tematu. Czarne tło powoduje właśnie, że wszelkie detale słychać lepiej i wyraźniej!! Nie są zakłócane przez szum i niepożądane artefakty z tła. Rozumienie czarnego tła w muzyce poprzez czarny kolor w grafice, to już...nawet nie warto komentować. Przedszkole audio. Ktoś taki wypisuje w zakładce High End. Masakra.

Jak rozumiem pisałeś o sobie?

🙂 

Artefakty tła i szum są w nagraniu ZAWSZE !!! 

Byłeś kiedyś w studio na sesji nagraniowej ale nie za szybą tylko na sali z muzykami?

Gdyby cie żółć od rana nie zalewała to zauważyłbyś, że podałem linki z internetu. O sesji nagrania z koncertu albo kilku muzyków "na setkę" już nie wspominam bo to oczywiste.

I z jednego z tych linków zacytuję specjalnie dla ciebie:

W odniesieniu do muzyki nie ma żadnego sensu, a osoby rozprawiające o tym rzekomym czarnym tle muzyki można bez żadnych ceregieli uznać za kompletnie odmóżdżonych kretynów.

Nigdzie i nigdy nie ma żadnego czarnego tła. Są tylko ciemne i zakute łby. Ale nawet w tym przypadku ciemny nie oznacza czarny.

Pewnie tutaj nawet nie zerknąłeś, jak koledzy na tym forum próbują to zdefiniować:

@sly30 dam ci drugą szansę: poproszę o definicję czarnego tła w audio, wtedy możemy podyskutować.

Edytowane przez pmcomp

40 minut temu, pmcomp napisał:

Tak ci się napisało bo ładniej brzmi?

Nie posądzałem usbridge o ten poziom grania 😉

Zazdroszczę tyle czasu 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi