Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Adi777 napisał:

Czyli?

Czyli wszystkie kable będą słyszane na tę modłę za tym na co robić taki test?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 minut temu, Adi777 napisał:

Czemu bez sensu?

Coś czułem, że będą takie wpisy 😄

Przecież wiem, jakby to wyglądało. Nawet, gdyby ktoś przyjechał i testy by się odbyły - z wynikiem negatywnym, to później byłoby pisanie na forum, że kolumny nie takie, że system za mało czuły, że nie rożnicuje kabli, że to, że tamto, że siamto, przecież ja o tym wiem.

Widać, że nigdy nie miałeś styczności z eksperymentami z kablami audio, ani z dobrym sprzętem. Gdybyś miał styczność, to wiedziałbyś dlaczego takie pseudo testy są bez sensu. Każdy sprzęt, po wyłączeniu z prądu, traci swój stan elektromagnetyczny, który mocno wpływa na brzmienie. Rozładowują się kondensatory, zeruje się trafo, zerują się różne inne elementy. Ponowne włączenie do prądu, powoli odbudowuje stan poprzedni ale to trwa minimum 2-3h, często 6-12h, a niektóre sprzęty cyfrowe potrzebują na to dobę i więcej. Tak samo jest z kablami. Każde wypięcie kabli ze sprzętu, rozwala wszystko na jakiś czas. Kable nie lubią też wyginania, ruszania itd.

Ażeby sensownie porównać 2 sprzęty z różnym okablowaniem, to jest to praktycznie niemożliwe bez burzenia wszystkiego. Albo trzeba by mieć 2 identyczne systemy w tym samym pokoju, pod prądem min.48h i nikt nic nie rusza, nie dotyka, nie przepina, a tylko pilotem raz włącza się jeden system, a raz drugi. A tego nikt nie zrobi bo skąd 2 takie same systemy? 

Jedyna opcja, która ma sens, to porównanie 2 identycznych źródeł w tym samym systemie np DACi lub playery CD. Jeden np spięty kablem AC i IC Nordosta, drugi Cardasa. I przełączanie na preampie pilotem, raz jeden, raz drugi. Inne zabawy to strata czasu. 

10 minut temu, sly30 napisał:

. Gdybyś miał styczność, to wiedziałbyś dlaczego takie pseudo testy są bez sensu. Każdy sprzęt, po wyłączeniu z prądu, traci swój stan elektromagnetyczny, który mocno wpływa na brzmienie. Rozładowują się kondensatory, zeruje się trafo, zerują się różne inne elementy. Ponowne włączenie do prądu, powoli odbudowuje stan poprzedni ale to trwa minimum 2-3h, często 6-12h, a niektóre sprzęty cyfrowe potrzebują na to dobę i więcej. Tak samo jest z kablami. Każde wypięcie kabli ze sprzętu, rozwala wszystko na jakiś czas. Kable nie lubią też wyginania, ruszania itd

Podasz linki do tych wiadomości?

18 minut temu, ASURA napisał:

na tę modłę

Jaką k**wa modłę? 

Panowie, nie bądźcie Cipeuszami 😔

9 minut temu, Adi777 napisał:

Wie to każdy kto mocniej bawił się różnymi kablami i dobrymi klockami audio. Nie potrzeba do tego żadnych linków. 

10 minut temu, Adi777 napisał:

To po prostu misiu zaczynasz słyszeć z czasem, wraz z lepszym sprzętem i osluchaniem się trochę 

1 minutę temu, sly30 napisał:

Wie to każdy kto mocniej bawił się różnymi kablami i dobrymi klockami audio. Nie potrzeba do tego żadnych linków. 

👍 dokladnie

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, Adi777 napisał:

Panowie, nie bądźcie Cipeuszami 😔

Jak na razie to ty jesteś, moja propozycja otwarta, chcesz testy to u tego który ma rozróżnić

7 minut temu, sly30 napisał:

Aha.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

To po prostu misiu zaczynasz słyszeć z czasem, wraz z lepszym sprzętem i osluchaniem się trochę 

I tu się z kolegą zgadzam w 100%  Sam tak miałem i wiem że przewody zasilające mają wpływ (większy lub mniejszy) na brzmienie systemu. 

6 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Jak na razie to ty jesteś, moja propozycja otwarta, chcesz testy to u tego który ma rozróżnić

To ja napisałem o tym, że swego czasu chciałbym u siebie zrobić taki test, więc o czym pitolisz?

Neutralność to właśnie muzykalność.

Ja zbytnio nie przywiązuję wagi do nazewnictwa tego czegoś bo każdy może to rozumieć inaczej. Ja to nazywam po imieniu czyli ma grać tak żeby cię ciary przeszywały po całym ciele
A to, że lubię lampy to nie oznacza, że lubię zbytnio koloryzowania. Nie lubię. Lubię przede wszystkim efekt obecności muzyków. I ja to u siebie mam. Ja to nazywam właśnie czarem ale ktoś inny owy "czar" może rozumieć inaczej lub w ogóle nie rozumieć o czym piszę
2 minuty temu, Adi777 napisał:

To ja napisałem o tym, że swego czasu chciałbym u siebie zrobić taki test, więc o czym pitolisz?

Pitole ze jak u ciebie nie ma różnic, to nie musisz tutaj wyśmiewać Audiofilów u których są różnice
U ciebie nie ma różnic to nie ma

Godzinę temu, Adi777 napisał:

Co do kabli. Pisałem to już. Będzie system, to chciałbym zorganizować u siebie na chacie testy. Ślepe oczywiście. Jestem bardzo ciekawy, ile osób się zjawi, czy w ogóle ktoś się pojawi.

Jak ktoś bez problemu odróżni kable, to płacę w gotówce 😄

PS @piorasz Mam nadzieję, że autor tego tematu się zjawi 😁

hmm...  troche się Tobie dziwie ...... już zabrałeś się za kable i testy jak Ty nawet "systemu" jeszcze nie posiadasz. 

Pitole ze jak u ciebie nie ma różnic, to nie musisz tutaj wyśmiewać Audiofilów u których są różnice

Napisałem, że swego czasu będę chciał zrobić taki test, ale nie na teraźniejszym sprzęcie.

Oj Panowie, czytajcie ze zrozumieniem.

No więc po to będę chciał przeprowadzić taki test, żeby osoby twierdzące, że różnice są - często kolosalne, potwierdziły to. Proste.

Czekaj, chcesz mi powiedzieć, że na swoim systemie odróżnisz, a na innym nie? Jak to?

9 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

hmm...  troche się Tobie dziwie ...... już zabrałeś się za kable i testy jak Ty nawet "systemu" jeszcze nie posiadasz. 

6 minut temu, Adi777 napisał:

Oj Panowie, czytajcie ze zrozumieniem.

Edytowane przez Adi777
23 godziny temu, piorasz napisał:

Przeczytałem 5 % dalej mi się mie chce. Skróć.

Ja Ci skrócę........Po takim wpisie Ty myślisz, że ktokolwiek ma ochotę z Tobą dyskutować ? Założyłeś ciekawy temat ale Twoje bezczelne ataki i narcystyczna osobowość..... no wybacz ...wyklucza Cię z tej debaty. 

aaa i jeszcze dodam ja lubię NEUTRALNOŚĆ

Spoiler

Spoiler

Edytowane przez gregorypek2
Ja Ci skrócę........Po takim wpisie Ty myślisz, że ktokolwiek ma ochotę z Tobą dyskutować ? Założyłeś ciekawy temat ale Twoje bezczelne ataki i narcystyczna osobowość..... no wybacz ...wyklucza Cię z tej debaty. 
aaa i jeszcze dodam ja lubię NEUTRALNOŚĆ
Spoiler

Spoiler

Ale po co ten nerw? 747 fajny koleś i ja go nawet lubię. Zupełnie nic do niego nie mam i nigdy nie miałem - nawet jak leje wodę

8 godzin temu, sly30 napisał:

Każdy sprzęt, po wyłączeniu z prądu, traci swój stan elektromagnetyczny

Mocna teoria, "pozamiatałeś", nie ma o czym gadać. 🤣

Tyle, że mija się z rzeczywistością.

Wszystkie współczesne sprzęty elektroniczne domowego przeznaczenia (audio nawet haj end też niestety takim domowym jest) są gotowe do pracy praktycznie od razu po włączeniu zasilania, tylko audio jest wyjątkiem? 

(Nawet przestarzała technika lampowa w audio potrzebuje kilkunastu minut, nie dziesiątków godzin, by dojść do optimum)

Jakie to wyjątkowe, jakie tajemnicze, jakie elitarne, niemal boskie.

A że przy okazji teoria "tłumaczy" niemożność testów, oj tam oj tam, najważniejsze, że "świadomi" tej teorii mają spokojne sny.

...a że sami po zmianie sieciowki NATYCHMIAST słyszą zmiany...eeeee tam, taki tam szczegół, nie ma o czym ...

Edytowane przez iro III
11 godzin temu, Adi777 napisał:

jaka muzykalność? Muzykalność i magia to rzeczy, ktore nie istnieją w audio.

11 godzin temu, Adi777 napisał:

przecież ja o tym wiem

😄 codzien udawadniesz ze jeszcze dluuuuuuga droga przed toba 😉 

10 godzin temu, Adi777 napisał:

Czekaj, chcesz mi powiedzieć, że na swoim systemie odróżnisz, a na innym nie? Jak to?

No wlasnie, dluuuuuga 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 godzin temu, sly30 napisał:

Widać, że nigdy nie miałeś styczności z eksperymentami z kablami audio, ani z dobrym sprzętem.

Jeśli powiedzieć, że Kii, Dutch&Dutch i Grimm Audio są słabe/przeciętne, to tak. No, jeszcze Audiovector R6 i Monitor Audio Platinum PL500 II.

31 minut temu, rafa napisał:

😄 codzien udawadniesz ze jeszcze dluuuuuuga droga przed toba 😉 

Dlaczego wyrywasz zdania i cytujesz bez sensu? Co ma wspólnego mój pierwszy cytat z drugim? Jak chcesz sobie wierzyć w jakąś magię sprzętu, to sobie wierz 😁

47 minut temu, rafa napisał:

jeszcze dluuuuuuga droga przed toba 😉 

Do?

12 minut temu, Adi777 napisał:

Do?

Sam to znajdziesz po paru latach. Daj sobie czas. Przyjdzie z osluchaniem. Wiedza przyjdzie.

No, no, no, żadne lata. Nie mam zamiaru się bawić latami w audio. Czas zamierzam przeznaczać na poznawanie muzyki 🎸🎺🎷

Ja chcę mieć tylko dobry system.

Oczywiście taki, który mi się będzie podobał.

11 godzin temu, urkoni napisał:

I tu się z kolegą zgadzam w 100%  Sam tak miałem i wiem że przewody zasilające mają wpływ (większy lub mniejszy) na brzmienie systemu. 

a, że tak zapytam ile to czasu musi minąć żeby słyszeć? ja staram się usłyszeć te różnice od nastu lat i trochę krucho mi z tym idzie 😏 "Przerobiłem" w swoim życiu setki zestawień począwszy od kabli zasilających, sygnałowych aż po różnego rodzaju kolumny, wzmacniacze, dac-i....starałem się usłyszeć to co Wy słyszycie, kurde no...jak Wy to robicie? przekażcie proszę tą "wiedzę" tajemną.

Przeczytałem również setki (jak nie tysiące) instrukcji obsługi do systemów audio i żadnej wzmianki o "wygrzewaniu" nie znalazłem. O transporcie i odczekaniu nastu minut po wniesieniu z niskiej temperatury i owszem...
Nadmienię również, że mam w swoim towarzystwie audiofili, którzy po mimo mojego odmiennego zdania potrafią normalnie rozmawiać. 
Jest jeszcze jedna rzecz, o której już wspominałem i która mnie cały czas zastanawia: rozumiem, że np. do wzmacniacza w klasie "D" np. SMSL, który pracuje w zakresie od 9V do 24V producent dołącza zasilacz 12V po to aby kupić mocniejszy zasilacz tejże marki. Czyli gdyby iść tym tokiem myślenia to rozumiem, że każdy producent elektroniki po to dołącza zwykły kabel zasilający do sprzętu żeby klient kupił u nich droższy i "lepszy"? Po co zatem producenci "degradują" sprzęt? Może zna ktoś wyjaśnienie tego procederu? Od siebie tylko dodam, że do wzmacniacza za 1000 zł jak i za 30.000 zł jest ten sam kabel zasilający.

12 minut temu, rafa napisał:

Sam to znajdziesz po paru latach. Daj sobie czas. Przyjdzie z osluchaniem. Wiedza przyjdzie.

po ilu latach? po ilu odsłuchanych systemach?
piszesz tu o jednym konkretnym, słuchanym na okrągło?

Wiedza? Hmm 🤔...

9 minut temu, GhostR1 napisał:

a, że tak zapytam ile to czasu musi minąć żeby słyszeć? ja staram się usłyszeć te różnice od nastu lat i trochę krucho mi z tym idzie 😏

Albo masz kiepski słuch, albo niewystarczająco dobry sprzęt audio.

Najpewniej obydwie rzeczy.

Okej, czyli ślepe testy kabli odpadają...

No nic, to daki i/lub wzmacniacze.

10 minut temu, GhostR1 napisał:

Wiedza? Hmm

Kazdy jest inny, nie ma reguly. Na pewno dobre poznanie kilku systemow daje wiecej niz 10 sekundowe przesluchanie 100 systemow 😉 

A ten wlasny, sluchany na okraglo z wielka uwaga jest bardzo waznym punktem odniesienia.

Masz watpliwosci ze wiedza jest wiedza?..

No właśnie. 

Wiedziałem, że coś oszukanego jest w tym systemie za 100 tyś zł bo w tym za naście tyś. to wiadomo, że nie zagra i nic nie usłyszysz.

Badania słuchu mam poprawne bo słyszę, prawie jak dwudziestolatek...zaraz, nie sprawdziłem jakim kablem była podłączona aparatura...

16 minut temu, GhostR1 napisał:

O transporcie i odczekaniu nastu minut po wniesieniu z niskiej temperatury i owszem...

Jak instrukcja ci czzegos nie mowi to tego nie slyszysz a jak mowi to slyszysz? No to na pewno jest przyklad psychoakustyki i autosugestii...

1 minutę temu, rafa napisał:

Masz watpliwosci ze wiedza jest wiedza?..

co do tego nie mam wątpliwości bo skoro "wiem to wiem".

Nauka natomiast podpiera się badaniami, testami, próbami...

12 minut temu, GhostR1 napisał:

Taka ciekawostka. Gdy nowy user i rozpoczynający na poważnie przygodę z audio napisze, że oczywiście słyszy wszystko z siecówkami włącznie, nikt z "doświadczonych, osłuchanych" tak jak Tobie nigdy nie napisze...

Ja się tylko zastanawiam dlaczego "słyszący" się tam mocno irytują gdy ktoś pyta o konkrety. Przecież wystarczy odpowiedzieć pełnym zdaniem. Ja dopytuję bo odpowiedzi: "bo tak", "ja słyszę i już", "bo tak jest" mnie nie satysfakcjonują. Lubię i chcę uczyć się nowych rzeczy i dziwię się, że "zacne grono" tak to odbiera. Czy są jakieś ćwiczenia, po których się słyszy? No i kolejna sprawa jak zapamiętać te wszystkie "różnice" pomiędzy kablami? Przecież do tego wszystkiego dochodzą jeszcze różnice w elektronice, kablach głośnikowych, IC...

Zastanawiam się jeszcze dlaczego takich "nieuków" jak ja traktujecie z góry. 

A tak serio, każde hobby jest świetne ale staje się jeszcze bardziej satysfakcjonujące jak się je tylko zrozumie....

Dla sprzedających, którzy i tak tutaj uczestniczą w rozmowie to super "akcja promocyjna". Czekam na Black Friday 🙂 

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

Przecież wystarczy odpowiedzieć pełnym zdaniem. 

Heh, nawet nie wiesz, jak mnie to wk***ia 😄 

Przykład z innego forum audio. 

Gramofon gra lepiej od CD za taką samą lub podobną kasę.

Na pytanie dlaczego, dostałem taką odpowiedź:

"Chciałbym aby to była dyskusja, większa z Twojej strony.

W takiej formie chyba sam nie chciałbyś aby była prowadzona rozmowa.

Warto sobie poszukać testów gramofonów i poczytać, lub posłuchać, opinii na ich temat."

Zajebiście kufa, c'nie? 😄

Edytowane przez Adi777

Takie skrócone odpowiedzi świadczą tylko o ignorancji. Później tylko info o atakach albo co gorsza "o zajechaniu tematu". 

Gdyby padła choć raz konkretna odpowiedź to by to inaczej wyglądało. 
Przecież przychodzą i czytają to ludzie, którzy nie są ani po jednej ani po drugiej stronie barykady. Szukają odpowiedzi na dręczące ich pytania a dostają tylko, rzucone przez zęby "gra bo słychać a jak nie słyszysz to idź stąd". Wiele rzeczy i informacji można zweryfikować, tak jak to czy dana marka istnieje czy nie. Wystarczy sięgnąć po "narzędzia" dostępne w necie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi