Skocz do zawartości
IGNORED

Jasne / zimne kolumny do Yamaha R-N602

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. 
Posiadam wyżej wymieniony amplituner. 
Przeszkadza mi trochę ocieplone brzmienie moich aktualnych głośników, gdyż wolę jasne lub zimne. Najchętniej wziąłbym kolumny, w których bas pojawia się tylko w ostateczności, a i tak jest schowany gdzieś za resztą.  Lubię się delektować wokalem np. Alicii Keys albo szczegółowym brzmieniem instrumentów pozbawionym basowej otoczki w muzyce akustycznej. Budżet się zobaczy, jeśli trzeba dozbieram, ale póki co powiedzmy 5 tys. za parę. Gdzie można ewentualnie przesłuchać zestawów? 

https://www.audiostereo.pl/topic/156992-jasne-zimne-kolumny-do-yamaha-r-n602/

Szukał bym czegoś jak Usher S520 lub malucha ze wstęgą - nawet Wafla

czyli np. Evo 4.1 - ma mniejszy woofer. Można też szukać wśród konstrukcji zamkniętych

poczynając od taniego np: Taga Harmony TAV 606S V.3 z 10 cm wooferem.

Pamiętaj też, że źródło problemu może leżeć jeszcze gdzie indziej - posadowienie

zbyt blisko ściany i często pomijany element czyli kable głośnikowe.

Czasem tylko przeniesienie BR na front może być wystarczające - Elac Debut B 5.2

Zanim nie znajdziesz swego "Graala" możesz na razie użyć barwy, ograniczając bas ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Chłopie. Pisałem ci na jednym czy drugim forum, że te Wharfedale to zamulone badziewie jest, a ty i tak kupiłeś. Diamondy znam od wersji 8 i zawsze to był szajs. Tak było, jest i zapewne będzie. Te ósemki na dodatek wyglądały jako nowe jak ze śmietnika. 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Nie jest to szajs, bo w stosunku do Yamaha NX-E800 (miałem wcześniej i przyzwyczajony jestem do nich) większość rzeczy jest na plus. Jedynym minusem dla mnie jest to ocieplenie (bo wolę jasne brzmienie, a to kwestia gustu), reszta spoko. 

Edytowane przez Piotrek mega pro
18 godzin temu, Piotrek mega pro napisał:

Dzień dobry. 
Przeszkadza mi trochę ocieplone brzmienie moich aktualnych głośników, gdyż wolę jasne lub zimne. Najchętniej wziąłbym kolumny, w których bas pojawia się tylko w ostateczności, a i tak jest schowany gdzieś za resztą.  Lubię się delektować wokalem np. Alicii Keys albo szczegółowym brzmieniem instrumentów pozbawionym basowej otoczki w muzyce akustycznej. Budżet się zobaczy, jeśli trzeba dozbieram, ale póki co powiedzmy 5 tys. za parę. Gdzie można ewentualnie przesłuchać zestawów? 

Z Trabanta nie musisz się przesiadać od razu do Mercedesa, kosmicznym przeskokiem będzie zmiana na Opla 😉

A tak na poważnie - do znacznego przeskoczenia Wharfedale wystarczy że wydasz 500-1500 zł z używek lub trochę więcej z nowych.

Podobają mi się KEF, te które mają jeden przetwornik w drugim i wygląda jakby był tylko jeden. Najbardziej takie niebieskie. Co o nich myślicie? 

np. KEF LS50

To może być dobry wybór, bo były tematy na forum związane z odchudzoną

równowagą tonalną, co dla Ciebie jest atutem. Warto posłuchać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kontakt na dole strony

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

kontakt na dole strony

800zł drożej niż w innym sklepie na parze kolumn wyjdzie. Serio tyle trzeba zapłacić za przesłuchanie 😮 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andrzej Hyrczyk

Car Audio Domain

Zakopiańska 267

30-435 Kraków

mimo wszystko chyba trzeba będzie niewygodny tu BR przytykać 😉 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piotrek mega pro napisał:

Podobają mi się KEF, te które mają jeden przetwornik w drugim i wygląda jakby był tylko jeden. Najbardziej takie niebieskie. Co o nich myślicie? 

np. KEF LS50

Myśle, ze to naprawdę dobry wybór. Z tego co piszesz, jeśli lubisz wokal a nie granie skrajami (dołem) szukaj wśród konstrukcji trójdrożnych.

Godzinę temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Andrzej Hyrczyk

Car Audio Domain

Zakopiańska 267

30-435 Kraków

mimo wszystko chyba trzeba będzie niewygodny tu BR przytykać 😉 

W tych Dali trzeba będzie przytkać bass reflex? W nich też jest sporo basu? 

Btw. Wharfedale Diamond 11.2 są bardzo spoko do filmów i muzyki elektronicznej. Nie każdy ma fanaberię, żeby ekscytować się muzyką akustyczną i wokalem wyjałowionymi z basu. Rozważam też opcję pozostania z nimi. 

Dzięki za te namiary na sklepy odsłuchowe 🙂 Bardzo pomogłeś. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotrek mega pro

Co to jest? Było dodane do kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie coś w rodzaju blue tac do izolowania podłoża. Może mieć wpływ na bas.

Pewnie z drugiej strony jest samoprzylepne do klejenia jako nóżki.

A w temacie ograniczenia pracy BR obejrzałem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

i wygląda to na zwykły montaż podstawy na 4 wkręty, a w głębi widać tunel, który jest

dostępny również od strony woofera. Dla chcącego .... 😉 

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
15 godzin temu, Piotrek mega pro napisał:

800zł drożej niż w innym sklepie na parze kolumn wyjdzie. Serio tyle trzeba zapłacić za przesłuchanie 😮 

Oj chyba nie doczytałeś ogłoszenia z tańszymi opticonami. 

Sprzedawane urządzenia pochodzą z programu wyprzedażowego - OUTLET. Są to produkty niepełnowartościowe z ekspozycji, końcówek serii, zwrotów regulaminowych lub po serwisowe w bardzo atrakcyjnych ceNach. Możliwe widoczne ślady użytkowania, takie jak drobne rysy nie wpływające Na sprawność urządzenia. Możliwa wysyłka w opakowaniu zastępczym. 

Jeżeli szukasz brzmienia z wyrazistą, żywą górą, ale przy tym nie jakąś ostrą, to poleciłbym sprawdzenie Triangle Esprit Comete EZ. Kolumny te oferują bardzo przestrzenne grania i naturalną średnicę. Ale że każdy element w zestawie ma wpływ na finalne brzmienie, to dodatkowo zastąpiłbym wbudowanego DACa, czymś lepszym np. Topping E30 lub Cambridge Audio Magic 100 (tutaj muszę zaznaczyć, że w moim odczuciu Magic ma dosyć wyrazistą górą pasma, Topping oferuje natomiast bardziej wyrównane brzmienie). Dzięki temu więcej usłyszysz z tego, co oferują te kometki.

Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu lub kontaktu z naszym sklepem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

2 godziny temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Jeżeli szukasz brzmienia z wyrazistą, żywą górą, ale przy tym nie jakąś ostrą, to poleciłbym sprawdzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kolumny te oferują bardzo przestrzenne grania i naturalną średnicę. Ale że każdy element w zestawie ma wpływ na finalne brzmienie, to dodatkowo zastąpiłbym wbudowanego DACa, czymś lepszym np. Topping E30 lub Cambridge Audio Magic 100 (tutaj muszę zaznaczyć, że w moim odczuciu Magic ma dosyć wyrazistą górą pasma, Topping oferuje natomiast bardziej wyrównane brzmienie). Dzięki temu więcej usłyszysz z tego, co oferują te kometki.

Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu lub kontaktu z naszym sklepem.

Dziękuję za propozycję. Opis brzmienia mi pasuje, ale nie chciałbym dokładać DACów czy ulepszać wzmacniacza, więc jeśli te kolumny są już za dobre, to może poleciłby Pan coś z niższej półki, co po prostu lepiej wykorzysta potencjał amplitunera niż te Diamond 11.2, przy okazji będzie jaśniejsze, z większą ilością góry, mniejszą ilością basu, a przy okazji scena, przestrzenność może też być lepsza, chociaż nie wiem czy jest tu pole do popisu, bo 11.2 tworzą dużą scenę, grają przestrzennie.  

Ukryta Zawartość

W dniu 6.11.2021 o 23:10, Piotrek mega pro napisał:

Dzień dobry. 

Sprawdź Opera Grand Mezza, mamy jedną parę w outlecie na wyprzedaży, brzmieniowo wpasuje się świetnie w twoje oczekiwania! Alternatywą dla tego wyboru może być Cabasse Jersey MC170.

4 minuty temu, S4Home napisał:

Sprawdź Opera Grand Mezza, mamy jedną parę w outlecie na wyprzedaży, brzmieniowo wpasuje się świetnie w twoje oczekiwania! Alternatywą dla tego wyboru może być Cabasse Jersey MC170.

Spodziewam się, że Opera Grand Mezza są świetnymi kolumnami, ale wydaje mi się, że do takich kolumn powinienem mieć droższy amplituner, który wykorzysta ich możliwości. Może znajdzie się coś tańszego o podobnym brzmieniu, czego atuty w pełni wykorzysta R-N602.  

Brzmienie Pianocrafta mi się w sumie podobało, choć czasami obniżałem tam jeszcze bas. Które kolumny dadzą zbliżony balans, charakterystykę do kompletów Pianocraft? Może być trochę jaśniej. Uważam, że Yamahy zestawy są świetnie dopasowane.  Choć wziąłbym coś jeszcze jaśniejszego. 

19 godzin temu, Piotrek mega pro napisał:

Dziękuję za propozycję. Opis brzmienia mi pasuje, ale nie chciałbym dokładać DACów czy ulepszać wzmacniacza, więc jeśli te kolumny są już za dobre, to może poleciłby Pan coś z niższej półki, co po prostu lepiej wykorzysta potencjał amplitunera niż te Diamond 11.2, przy okazji będzie jaśniejsze, z większą ilością góry, mniejszą ilością basu, a przy okazji scena, przestrzenność może też być lepsza, chociaż nie wiem czy jest tu pole do popisu, bo 11.2 tworzą dużą scenę, grają przestrzennie.  

Z tańszych kolumn, które skupiłyby się na wokalach i górze, to w pierwszej kolejności polecam sprawdzenie modelu z niższej serii Esprit, czyli monitory Triangle Titus. Ewentualnie w granicach 2k mamy jeszcze bardzo dobrze grające Triangle Plaisir Lymna. W tych kolumnach góra jest bardzo czysto podana, z dawką energii, a przy tym budują bardzo dobrą przestrzeń, średnica w obu modelach jest nastawiona na wierny przekaz. Titusy jednak wyciągają z grania góry jeszcze więcej informacji i bardziej realnie tworzą przestrzeń. Chociaż są to kolumny o niewielkich rozmiarach, to nie jest tak, że są wykastrowane z niskich rejestrów. Są obecne, ale nie zapuszczają się w niskie rejony, co akurat w Twoim przypadku jak piszesz będzie plusem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

19 godzin temu, Piotrek mega pro napisał:

Spodziewam się, że Opera Grand Mezza są świetnymi kolumnami, ale wydaje mi się, że do takich kolumn powinienem mieć droższy amplituner, który wykorzysta ich możliwości. Może znajdzie się coś tańszego o podobnym brzmieniu, czego atuty w pełni wykorzysta R-N602.  

Napiszę tak, że do wszystkich kolumn można podobnie napisać, że trzeba mieć lepsze wzmocnienie. Prawda taka, że przydało by się mieć lepszą elektronikę, ale takie zmiany niekiedy przychodzą z czasem, a na start masz co masz. Opery napędzają nawet słabsze lampy Unisona, więc Yamaha też da radę 😉 

Podsłuchaj to się zakochasz!

Z używek możesz poszukać też Epos z linii M, to zagra krystalicznie czysto, ze zwartym, nie podbijającym średnicy basem. Najmniejsze są M5, większe są M12. Cena pewnie max. 1500zł, w zależności od stanu. Inne tańsze, które będą pasować do tej charakterystyki - Rega Kyte, Rega RS1, Monitor Audio Bronze 1 

• Pokaż nowe odpowiedzi