Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz z funkcjami sieciowymi.

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas wymiany sprzętu stereo. Interesuje mnie wzmacniacz z funkcjami sieciowymi. Znalazłem   wzmaciacz Marantza 7000N .Czy jest on wart uwagi ,czy może cos innego. Odnośnie kolumn  posiadam  Avans Omega 503,m ale  chcę kupić nowe  i muszą to być podstawki -tak do 5 tys.zl, chyba że znajdzie się cos tańszego-zakładam również przekroczenie tej granicy ale w rozsądnych  widełkach np o 500zł.Liczę na cenne uwagi.

• Moderatorzy

Nie napisałeś z czego grałeś dotychczas. Jeżeli chodzi o tego Marazma, to jest jednym z niewielu, albo nawet jedynym z taką funkcjonalnością. W kwestii jego dźwięku, to musiałbyś się sam przekonać, ja miałem okazję słuchać i uważam, że w swoim przedziale cenowym jest nieźle.

Pozostaje Audiolab A6000Play . Faktycznie to wszystko.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witaj, 

zapraszam do kontaktu z nami. Z wzmacniaczy sieciowych z naszej oferty odsłuchałbym na pewno Nada C368 z modułem BluOS 2i (montowanym w obudowie wzmacniacza), czy jednak musi to być wzmacniacz sieciowy? Opcja wzmak z dobrym dac + zewnętrzny transport do plików daje większy wybór urządzeń, np tutaj bardzo popularny u nas jest Rotel od modelu A12 jest DAC na pokładzie i do tego nawet po taniosci streamerek Audio Pro Link1 lub lepiej Bluesound Node. 

Zapraszam do kontaktu z wybranym salonem celem dogadania szczegółów 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jest inna opcja - wzmacniacz z wejściem USB do PC'ta np. Rotel A12.

Jeśli rodzaj brzmienia Omegi Ci odpowiadał, to szukaj wśród Dynaudio,

co prawda potrzebują nieco miejsca z tyłu, albo takie smoki - V 601 Ushera 

które można już bliżej ściany.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy
8 minut temu, KK72 napisał:

Poczytałem o Marantz  7000N i Audiolabie  6000 Play.Czy ktos je przesluchał? Z czego wynika róznica w cenie   do 1500 zł?

Marazmem się bawiłem i słuchałem, Audiolaba nie znam. Tak na szybko zerknąłem i widzę, że jest spora różnica w mocy. Marantz ma dość fajny soft sterowany z Heos, nie wiem jak z tym a Audiolabie... Może branża by się wypowiedziała.

• Moderatorzy
14 minut temu, KK72 napisał:

Z jakimi kolumnami sluchales?Jak tez wzmacniacz brzmi przy cichym sluchaniu?

O ile się nie mylę, to były tańsze Dali chyba Opticon 6.   Słuchałem w sklepie, więc nie odpowiem, jak brzmiał przy cichym słuchaniu.

Cokolwiek byś tutaj wyczytał, to i tak własny odsłuch tego nie zastąpi. Masz wybór ograniczony do dwóch wzmacniaczy, więc jest to sporym ułatwieniem 🙂 . Zamów je na testy.

Jak szukasz wzmacniacza z funkcją odtwarzacza sieciowego, to proponuję rzucić okiem na Omnia A300 od NuPrime. Oprócz obsługi większości serwisów streamingowych, dodatkowo jest Bluetooth 5.0 z aptX HD i wzmacniacz słuchawkowy. Dodatkowo wbudowany jest equalizer, dzięki czemu można dostroić sobie brzmienie pod siebie i swoje preferencje. Co do doboru kolumn, to kwestia jakiej wielkości pomieszczenie masz do nagłośnienia i jaki styl grania preferujesz?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Moderatorzy
11 minut temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Jak szukasz wzmacniacza z funkcją odtwarzacza sieciowego, to proponuję rzucić okiem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od NuPrime. Oprócz obsługi większości serwisów streamingowych, dodatkowo jest Bluetooth 5.0 z aptX HD i wzmacniacz słuchawkowy. Dodatkowo wbudowany jest equalizer, dzięki czemu można dostroić sobie brzmienie pod siebie i swoje preferencje. Co do doboru kolumn, to kwestia jakiej wielkości pomieszczenie masz do nagłośnienia i jaki styl grania preferujesz?

Łooo rany, jakież to brzydkie 😞 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
39 minut temu, Marcinus napisał:

Łooo rany, jakież to brzydkie 😞 

Kwestia gustu😉 Są osoby co lubią wygląd starszego sprzętu audio, inni nowsze, a są też osoby którym zależy na kompaktowych rozmiarach i aby nie rzucał się za mocno w oczy.

• Moderatorzy
15 minut temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Kwestia gustu😉 Są osoby co lubią wygląd starszego sprzętu audio, inni nowsze, a są też osoby którym zależy na kompaktowych rozmiarach i aby nie rzucał się za mocno w oczy.

Fakt, że o gustach się nie dyskutuje, ale nie mogłem się powstrzymać.

No fakt, wygląd nieciekawy .Az taki kompromis to za duzo.Jutro odsłuchań tego Marantza 7000 a dzisiaj u kolegi zobaczę jak gra Marantz 1200 z Focalami Chorus

Żartujecie? Omnia nie jest może cudem ale przy tym Marantzu to arcydzieło designu. Marantz ma w ogóle fatalne wzornictwo ostatnio.

Z nowych urządzeń to ma być nowy NAD z blueos w cenie tej Omni.

W cenie ok. 7 kpln mieści się chyba podstawowy model Primare(wygląd chyba Ok). W cenie Audiolaba będzie jeszcze Quad Vena Play. Ta sama platforma streamingowa co Audiolab.

• Moderatorzy
2 godziny temu, dzarro napisał:

Żartujecie? Omnia nie jest może cudem ale przy tym Marantzu to arcydzieło designu. Marantz ma w ogóle fatalne wzornictwo ostatnio.

Z nowych urządzeń to ma być nowy NAD z blueos w cenie tej Omni.

Daj spokój...

Witam, podłączę się do tematu ponieważ chcę wymienić swój sprzęt a dokładnie wzmacniacz na wzmacniacz z funkcjami sieciowymi. Biorę pod uwagę Marantz PM7000N lub NAD c 368 lecz nie jestem fachowcem.

Mój aktualny sprzęt: kolumny Audiovector X3 Signature, https://bestaudio.pl/nowosci/kolumny-glosnikowe-audiovector-x3-signature
Marantz PM 8005, Marantz cd 6005, kable tellurium - nie pamiętam jaki model

Powód jest taki że z powodu braku nowych płyt prawie przestałem słuchać muzyki a włączenie kilku urządzeń na raz aby chwilę posłuchać muzyki ze spotify (obecnie spotify uruchamiam z TV) zniechęca mnie do włączania całego sprzętu. Poza tym wydaje mi się, że mój wzmacniacz jest za mocny do kolumn. Odsłuch poprzez płytę cd jest bardzo dobrej jakości lecz bardzo szybko wzrasta głośność (rodzina, dzieci ...), np. aby dało się normalnie rozmawiać i słuchać muzyki  trzeba sterować pokrętłem po 1 mm, szybko nabiera mocy i napędza kolumny. Już od samego dołu z godz 7.00 po minimalnym obrocie gałki robi się głośno i ciężko rozmawiać. Obrót pokrętła wzmacniacza do godz. 12 przy odtwarzaniu z cd jest mega głośno, dalej już nie próbowałem. Inaczej jest jak sygnał idzie po przewodzie optycznym oglądając  TV poprzez niewielki dac Fiio D03 Taishan , sygnał jest słabszy przez co bardziej sterowny ogólnie filmy jak w kinie i to przy cichym odsłuchu,  lecz pokrętło muszę obrócić ok 1-1,5 cm mocniej względem cd aby uzyskać podobną głośność, ale tu znowu z tv brak tej jakości ze spotify. Salon ok 30 m2 w prostokącie, ale kanapa vs telewizor/sprzęt po krótszym boku na 2/3 długości salonu.

Lubię bas i szczegółowość, jakość oraz jakość przy cichym słuchaniu. W  ostateczności cd również mógłbym wymienić do kompletu pod jeden pilot. Doradzicie coś?

Posłuchałem u kolegi Marantza 1200 z kolumnami Chorus.Nie brzmiał zle ale dźwięk z kolumn był jak dla mnie troche tekturowy 
O to nietrudno przy zbyt pochopnych zakupach.
Zwróć może jednak uwagę na bluesound node, a do tego klasyczny wzmacniacz, może nawet z drugiej ręki jak FV nie będziesz brał.
Node załatwi wszelką sieciowosc, a i oddziekny Dac kiedyś można podłączyć. Jest pole do rozwoju
W dniu 8.11.2021 o 16:45, KK72 napisał:

Odnośnie kolumn  posiadam  Avans Omega 503,m ale  chcę kupić nowe  i muszą to być podstawki -tak do 5 tys.zl, chyba że znajdzie się cos tańszego-zakładam również przekroczenie tej granicy ale w rozsądnych  widełkach np o 500zł.Liczę na cenne uwagi.

Cześć,

świetnym zestawieniem do wspomnianego przez Ciebie Marantza PM7000N są Audio Physic Classic 3. To już wielokrotnie sprawdzone zestawienie więc zachęcam do odsłuchu w miarę możliwości. AP Classic 3 grają żywym i dynamicznym dźwiękiem, mają bardzo dobre zejście na basie ( jak na swoje gabaryty ) i wielu użytkowników cieszą swym dźwiękiem.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• 2 tygodnie później...

I w końcu udało mi się odsluchać  Maranzta 7000N .Na pierwszy ogien poszły Monitor Audio Silver 100.Bardzo fajnie  zagrały te kolumny. Slychac wszystkie instrumenty ,,bas przyjemny ale  nie dudniący.Jak dla mnie ok.

Następnie  za namową zostały podłączone  Arie Focal 906.Wydawało mi się, że dźwięk jeszcze bardziej przejrzysty ,bas taki bardzo wyrafinowany, moim zdaniem lepszy niż w Monitorach.

Jako ostatnie Elac Carina Bs .Kolumienki   zagrały mocno, ale dla mnie jakoś trochę matowo.Po przesłuchaniu   nie podjąłem jeszcze decyzji odnosnie kolumn. Bo na Marantza jestem zdecydowany.

18 godzin temu, KK72 napisał:

I w końcu udało mi się odsluchać  Maranzta 7000N .Na pierwszy ogien poszły Monitor Audio Silver 100.Bardzo fajnie  zagrały te kolumny. Slychac wszystkie instrumenty ,,bas przyjemny ale  nie dudniący.Jak dla mnie ok.

Następnie  za namową zostały podłączone  Arie Focal 906.Wydawało mi się, że dźwięk jeszcze bardziej przejrzysty ,bas taki bardzo wyrafinowany, moim zdaniem lepszy niż w Monitorach.

Jako ostatnie Elac Carina Bs .Kolumienki   zagrały mocno, ale dla mnie jakoś trochę matowo.Po przesłuchaniu   nie podjąłem jeszcze decyzji odnosnie kolumn. Bo na Marantza jestem zdecydowany.

warto odsłuchać jeszcze coś z B&W, najlepiej serię 700. Polecam 707 S2 albo 706 S2. Zagrają w stosunku do Cariny z sporo lepszą sceną, stereofonią, detalem i żywszym przekazem. Z Marantzem będzie dobrze 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A ja mialem takie doświadczenia :Przy kolumnach castle knight 4 miałem yamahę RN803D , kupiłem tego 7000N - dźwięk był jakby szybszy więcej środka (za dużo ) i góra trochę zmatowiała , zmieniłem na Nada c368 z modułem - bas przy głośnym słuchaniu mocny , niesamowicie dobrze kontrolowany góra ok . Niestety przy cichym słuchaniu basu MAŁO , bluesa słuchało się dobrze ale do ostrego rocka i metalu porażka , nie wybaczał nic słabszym nagraniom ... Wróciłem do 803D i to była dobra decyzja .

Nie wiem czy te 5 tys to budżet na sam wzmacniacz czy wzmacniacz+kolumny(tytuł postu wskazuje na wzmacniacz), ale ostatnio słuchałem Cyrusa One Cast. Zajebisty kombajn o kontrowersyjnym dizajnie. Mi co prawda streamer we wzmacniaczu niepotrzebny i nie używałem tej funkcji, ale jak na ilość funkcji(wraz z przedwzmacniaczem na wkładki MM), to dźwięk zaskakująco dobry i w miarę uniwersalny. Tylko ten wyglqd...

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

W dniu 9.11.2021 o 22:56, filipo12 napisał:

Odsłuch poprzez płytę cd jest bardzo dobrej jakości lecz bardzo szybko wzrasta głośność (rodzina, dzieci ...), np. aby dało się normalnie rozmawiać i słuchać muzyki  trzeba sterować pokrętłem po 1 mm, szybko nabiera mocy i napędza kolumny. Już od samego dołu z godz 7.00 po minimalnym obrocie gałki robi się głośno i ciężko rozmawiać.

W Omnii A300 jest bardzo precyzyjna cyfrowa regulacja głośności, można zmieniać poziom głośności co 0,5dB.