Skocz do zawartości
IGNORED

Niszczę nowe Audio Physic Classic 5 - modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, rafa napisał:

Przede wszystkim CD nie jest tak jasny jak Mundorfy. Nie jest też w żadnym razie ostry.

Jest szybki i kontrastowy. Jak dla mnie zdecydowanie na mid-woofer jak już. Mundorfa nie bocznikować niczym. Albo się je kocha albo nienawidzi, a nie pudruje 😉 

Z aluminiowymi Seasami bardzo lubilem Supreme, a jak wyjdzie teraz - zobaczymy 🙂

12 minut temu, EMiL napisał:

Nic nie dokładaj do supreme, poczekaj aż nowe zwrotnice wygrzeja się. Supreme wygrzewa się bardzo długo.

Za to do M-Capow moze byc niezlym pomyslem. Poprawa kontrastu im nie zaszkodzi...

18 minut temu, lete napisał:

Za to do M-Capow moze byc niezlym pomyslem. Poprawa kontrastu im nie zaszkodzi...

Cewka powietrzna Ci to zapewni.

9 minut temu, EMiL napisał:

Cewka powietrzna Ci to zapewni.

Czyli nie dawalbys tego DC na midwoofer do Mcapa? Moze sobie jednak na zlaczke zamontowac, aby ew. moc rozpinac i testowac?

Edytowane przez lete

Wg Troelsa bocznikowanie małym kondesatorem absolutnie nic nie daje. Wg niego kondensator bocznikowy musi mieć minimum  25-40% całkowitej pojemności, aby uzyskać jakiś efekt. 

11 minut temu, meloV8 napisał:

Wg Troelsa bocznikowanie małym kondesatorem absolutnie nic nie daje. Wg niego kondensator bocznikowy musi mieć minimum  25-40% całkowitej pojemności, aby uzyskać jakiś efekt. 

Hm... Ja tego DC dodalem kiedys do Alumena 4,7uF i... zmiana byla wyrazna... Chociaz potem go wylutowalem, bo lepiej jako bypass z Alumenem zagral ClarityCAP CSA, ktory ostatecznie zostawilem juz na stale.

31 minut temu, lete napisał:

Czyli nie dawalbys tego DC na midwoofer do Mcapa? Moze sobie jednak na zlaczke zamontowac, aby ew. moc rozpinac i testowac?

Nic nie dawaj, nie wprowadzaj dodatkowej zmiennosci.

39 minut temu, meloV8 napisał:

Wg Troelsa bocznikowanie

Tzn że sam nigdy nie testowałeś??

40 minut temu, lete napisał:

aby ew. moc rozpinac i testowac?

Wszystko powinieneś przetestować. Żadna cudza recepta nie jest najlepsza niż własne doświadczenie.

Jak dla mnie to na podstawie naszych porad powinieneś sobie zrobić 2-3 zestawy do sprawdzenia na własne ucho i własny gust. Nic co my najbardziej lubimy nie musi akurat tobie i w tej konfiguracji przypasować.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

25 minut temu, rafa napisał:

Tzn że sam nigdy nie testowałeś??

Wszystko powinieneś przetestować. Żadna cudza recepta nie jest najlepsza niż własne doświadczenie.

Jak dla mnie to na podstawie naszych porad powinieneś sobie zrobić 2-3 zestawy do sprawdzenia na własne ucho i własny gust. Nic co my najbardziej lubimy nie musi akurat tobie i w tej konfiguracji przypasować.

Skoro każdy musi sam sprawdzić, to nie ma znaczenia czy ja słyszę jakaś różnice. 

21 minut temu, meloV8 napisał:

Skoro każdy musi sam sprawdzić, to nie ma znaczenia czy ja słyszę jakaś różnice. 

Dla mnie ma znaczenie. Bo wtedy rozmawiający lepiej się rozumieją kiedy mają podobny poziom wrażliwości.

To wiele zmienia jak ktoś jest głuchy jak pień a się wypowiada w kwestiach audio. Jak np tam powyżej 😉 

Godzinę temu, rafa napisał:

Dla mnie ma znaczenie. Bo wtedy rozmawiający lepiej się rozumieją kiedy mają podobny poziom wrażliwości.

To wiele zmienia jak ktoś jest głuchy jak pień a się wypowiada w kwestiach audio. Jak np tam powyżej 😉 

Aa ok, ok. To przydałaby się jakaś komisja, przed którą sprawdzimy ten poziom wrażliwości słuchu i następnie podzielimy się na grupy słyszących i głuchych. 

1 godzinę temu, raven1985 napisał:

Ja mam kondensatory za 10 PLN (po 5 pln każdy ) do kopułek których wartość przekracza cenę całej kolumny z tego wątku. Każdy PLN więcej wydany na te kondy to było by wyrzucenie kasy przez okno. Bo na dźwięk w żaden sposób to nie wpłynie.

Testowałeś?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

@lete ja to bym na górę wstawił Auricap XO, jedynie co mnie powstrzymuje przed wstawieniem do moich kolumn to cena wyższa za sztukę od mojego tweetera😉 Po moich doświadczeniach z Mundorfem Supreme SGO w sprzęganiu we wzmaku, jakoś mi Mundek nie podszedł, tutaj moje wrażenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Prewwit napisał:

@lete ja to bym na górę wstawił Auricap XO, jedynie co mnie powstrzymuje przed wstawieniem do moich kolumn to cena wyższa za sztukę od mojego tweetera😉 Po moich doświadczeniach z Mundorfem Supreme SGO w sprzęganiu we wzmaku, jakoś mi Mundek nie podszedł, tutaj moje wrażenia

Ukryta Zawartość

Bo... te kondy nadają się wg mnie tylko do zwrotnic głośnikowych 🙂 

Próbowałem też Supreme 1,0uF instalować, jako kond sprzęgający w Heglu H100 i była porażka... Szybko wyrzuciłem, na rzecz Audyn True Copper. 

Zwrotnice, to co innego - te Supreme są wręcz stworzone do zwrotnic i filtrowania wysokotonówek. To wynika przynajmniej z moich wielu lat ich testowania na 5-6 parach kolumn.

2 godziny temu, meloV8 napisał:

Aa ok, ok. To przydałaby się jakaś komisja, przed którą sprawdzimy ten poziom wrażliwości słuchu i następnie podzielimy się na grupy słyszących i głuchych. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez McGyver
moderacja
9 minut temu, lete napisał:

Bo... te kondy nadają się wg mnie tylko do zwrotnic głośnikowych 🙂 

Próbowałem też Supreme 1,0uF instalować, jako kond sprzęgający w Heglu H100 i była porażka... Szybko wyrzuciłem, na rzecz Audyn True Copper. 

Zwrotnice, to co innego - te Supreme są wręcz stworzone do zwrotnic i filtrowania wysokotonówek. To wynika przynajmniej z moich wielu lat ich testowania na 5-6 parach kolumn.

Tu się zgadzam, że zależy od miejsca, np. Miflexa KPCU-01 nie wiedzę we wzmaku, ale na tweeter byłby dobry, ale też i cena odstrasza, jak potrzebnego mi Mudka Supreme SGO 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Auricap XO wychodzi około 220zł, to że tak powiem jeszcze cena akceptowalna. Pewnie go jeszcze sprawdzę u siebie, ale teraz inne wydatki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
3 minuty temu, jarekb napisał:

Może i tak 🙂 ,  ja już dłubię na trzecim komplecie głośników a kondensatory mam od początku 🙂 , nawet jak tylko coś zaczynam łapać w tym DIY to widzę postęp lepszy głośnik większe możliwości , a może już się czegoś naumiałem 🤔

To zależy od tego co mamy do modyfikowania, jak kolumny z kiepskim tweeterem, którego granie jest słabe, to wiadomo że pierwszy idzie do wymiany, a nie kondy. Zabawa w zwrotnicy ma sens jak psuje nam granie kolumn, a chcemy to granie doszlifować. Myślę, że @lete nie wybrał kolumn kiepsko grających, tylko takie których granie mu pasuje.

@lete   zapodał:

"Ja tego DC dodalem kiedys do Alumena 4,7uF i... zmiana byla wyrazna" 😉 

i tego bym się trzymał, jak pijany płotu, bo co innego bocznikowanie elementu

szeregowego do tweetera, a co innego śladowy ruch w torze równoległym woofera.

Jak chcesz łagodzić fazę ataku, to zamiast rezystora daj zwykły L - pad i efekt

będzie może lepszy, niż wynalazki po  1 czy nawet 10 nF ... a można jak w Tannoy'ach

dać nawet cewkę szeregową tweetera 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

45 minut temu, Prewwit napisał:

To zależy od tego co mamy do modyfikowania, jak kolumny z kiepskim tweeterem, którego granie jest słabe, to wiadomo że pierwszy idzie do wymiany, a nie kondy. Zabawa w zwrotnicy ma sens jak psuje nam granie kolumn, a chcemy to granie doszlifować. Myślę, że @lete nie wybrał kolumn kiepsko grających, tylko takie których granie mu pasuje.

No fajnie te AP5 graja z Unisonem Italy... Na tyle fajnie, ze postanowilem przy nich troche pogrzebac, a nie sprzedawac/wymieniac. Jest przestrzen, szybkosc, koherencja, wokale. Brakuje nieco kropki nad "i" w postaci barw na basie, korekty lekkiej szorstkosci na najwyzszej gorze (dzwonki, etc.) i moze lekko poglebionego dzieku (wiecej z tylu).

I te zmiany powinny temu zaradzic. Wiem, jak "dziala" Supreme na przestrzen, jak Neotech "udzwiecznia" najwyzsze rejestry, a dodatkowo - cewka powietrzna na wooferze zapewni lepsza definicje basu i srednicy. To beda paczki na dlugie godziny przyjemnych odsluchow, a nie "wyczynowce"... 

3 godziny temu, meloV8 napisał:

Rozsądni ludzie zawsze się porozumieją 😉 Najgorzej z ekstremistami.

• Moderatorzy
3 godziny temu, Prewwit napisał:

Po moich doświadczeniach z Mundorfem Supreme SGO w sprzęganiu we wzmaku, jakoś mi Mundek nie podszedł, tutaj moje wrażenia

Bo na forum wyłoniła się podstawowa sprawa: Superme pracujący na niskich  voltach (2v) na wyjściu CD, czy gdzieś we wzmaku - tu w zasadzie nikt nie był zadowolony w oparciu o cenę, i Superme pracujący na wysokim napięciu (70v) w zwrotnicy i tu były przeważnie pochwały. Reasumując Superme to kondek sprawdzający się w zwrotnicy a nie w cd lub wzmacniaczu 🙂

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, stench napisał:

Superme pracujący na wysokim napięciu (70v) w zwrotnicy

wiesz ile mocy musalby przyjąć glosnik filtorwany kondem żeby dostać 70V?

wiesz ,że w dac czy w CD kond jest po to by zlikwidować napięcie stałe na wyjściu czyli offset

a napiecie sygnału audio jest napieciem przemiennym?

jedynym miejscem gdzie kondensator sygnałowy może dostać  dość spore napięcie stałe jest układ lampowy bo tam sygnał audio tez wynosi od 2VAC do 10VAC w wyjatkowych przypadkach wiecej

9 minut temu, slawek.xm napisał:

wiesz ,że w dac czy w CD kond jest po to by zlikwidować napięcie stałe na wyjściu czyli offset

a napiecie sygnału audio jest napieciem przemiennym?

jedynym miejscem gdzie kondensator sygnałowy może dostać  dość spore napięcie stałe jest układ lampowy bo tam sygnał audio tez wynosi od 2VAC do 10VAC w wyjatkowych przypadkach wiecej

No pewnie, jeśli to kolumna estradowa to może i tak być. ALE NIE W TYM PRZYPADKU.

9 minut temu, slawek.xm napisał:

Jakieś 10W RMS na muzyce? 😉

nagrywamy.com

W dniu 27.11.2021 o 17:34, meloV8 napisał:

Nie daj się słyszącym inaczej sprowadzić do ich poziomu dyskusji i zakrzyczeć pseudo argumentami na poziomie dziecka. Zawsze zapraszam takich pyszałków na test i zawsze się wymigują.

Brak rzetelnej wiedzy i możliwości przeprowadzenia rzetelnych pomiarów w kontrolowanych warunkach, skutkuje bajkopisarstwem. Niestety niewiedza napędza bzdury i żonglowanie "drogą biżuterią". Nic innego nie pozostaje ludziom bez tej wiedzy. Wykorzystują to w 100% i nakręcają producenci oraz sprzedawcy tej drogiej biżuterii. Jak miło sprzedać ze sporym narzutem kondensator, kabel czy rezystor za kilka stówek, po co sprzedawać elementy za kilka czy kilkadziesiąt zł.

Na koniec jeszcze jedno spostrzeżenie, na biżuterię bez problemu wydają setki i tysiące. Nikt nie chce wydać pięciu-sześciu stów na pomiary kolumn i projekt zwrotnicy na podstawie tych pomiarów.

Jak uwazacie? Stosowanie takich wsuwek do podlaczenia zwrotnicy do glosnikow, degraduje w sposob slyszalny dzwiek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) html

Chce nowe i stare zwrotnice "uzbroic" w takie koncowki, co zdecydowanie ulatwiloby testy porownawcze (wymiana oryginalnych zwrotnic i montaz nowych odbywalaby sie bez lutownicy i w max. 3-5 minut...).

@rafa

@audioburak

@EMiL

Ukryta Zawartość

Jeśli są naprawdę porządnie wykonane, to na szybki demontaż bym nie liczył 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi