Skocz do zawartości
IGNORED

Leema tucana II + RLS nereida co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam od jakiegoś czasu powyższy zestaw. Głównym źródłem w systemie jest bluesound node 2i podłączony do daca firmy yba ( model Heritage d100).

Gra to pięknie. Duży, energetyczny, bardzo ciepły Sound!   

Chęć rozwoju i poznawania sprzętu jest jednak tak duża, że będę chciał wymienić kolumny. Tym razem chciałbym sięgnąć po kolumny podłogowe.  Prośba do osób osluchanych z Leema o sugestie dotyczące kolumn.

Budżet 15 tyś. Kolumny mogą być używane.  Pokój 20 m. Muza - wszystko z naciskiem na rock, jazz, elektronikę.

Czego oczekuje ? Chce iść do przodu i osiągnąć jeszcze lepsze parametry/ doznania muzyczne  niż dotychczas.

Jak wspominałem, wyróżnikiem w aktualnym systemie jest mega ciepły dźwięk.  Czasami ale tylko czasami bass jest trochę,, przeciągniety" . 

Od kolumn oczekiwalbym nadal cieplego brzmienia ale dodatkowo zyczylbym sobie wiekszej zwinnosci, szybkosci i jeszcze większej przestrzeni..

Ciepło ale lepiej zorganizowane i  ogarnięte niz w nereida . Tak bym to chyba widzial/słyszał 😀.

https://www.audiostereo.pl/topic/157220-leema-tucana-ii-rls-nereida-co-dalej/

Masz świetny zestaw... jesteś zadowolony

ale chcesz lepiej, rozumiem i też tak miałem póki nie zrozumiałem że nigdy nie ma lepiej tylko zawsze jest inaczej:)

pozdrawiam serdecznie

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Nie znam tych kolumn, natomiast siedzi tam 18stka SS.
Pytanie, czy idąc nawet w podłogowe jakieś wieże z kilkoma driverami ale mniejszymi osiągniesz tę przyjemność pewnie przy już niezbyt głośnym słuchaniu.
Może po prostu jakiś wyższy model producenta ?

Może coś z Ushera ... np. V-602

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, audioburak napisał:

Może coś z Ushera ... np. V-602

Potwierdzam rewelacyjne kolumny Sam użytkuje, do tego wydajny wzmacniacz tranzystorowy lub wzmacniacz lampowy i będziesz zadowolony z dźwięku 

11 godzin temu, maciek36 napisał:

Nie znam tych kolumn, natomiast siedzi tam 18stka SS.

No i właśnie ta 18 stka jest odpowiedzialna za ciepłe brzmienie.  Już z poprzednim piecem, czyli rotelem ra 1572 osiągalem mega ciepły dźwięk.

Teraz gra jak prawdziwa lampa ale z bardzo dużym zapasem mocy. Tzn tak mi się wydaje. Nigdy lampy nie słyszałem na żywca ale właśnie takie mam o niej wyobrażenie:)

Generalnie jest tak, że streaming brzmi jak analog. Praktycznie wcale nie odpalam gramofonu. Nie muszę....

Minus ,to jak wspominałem czasami zbyt rozciągnięty, rozwodniony bas.  Chciałbym żeby granie było lepiej kontrolowane, bardziej ,, w punkt".

I generalnie szukam zmian. 

Ostatnio jestem kontrolowany przez virusa ale to nie covid. To audiophilius 🤣🤣🤣

I oczywiście tylko takich wirusów Wam życzę A za porady w kwestii kolumn bardzo dziękuję. 

Pozdro!

1 hour ago, aryman said:

Teraz gra jak prawdziwa lampa ale z bardzo dużym zapasem mocy. Tzn tak mi się wydaje. Nigdy lampy nie słyszałem na żywca 

Dobre

3 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Dobre

Wiesz, 

Moglem napisać, że brzmi jak lampa a słyszałem 17 różnych wzmacniaczy lampowych  u 10 moich kumpli 🤣 Moglem ale ...  nie zrobilem tego bo byłaby to ściema. Piszę szczerze i oczekuje szczerej porady.

2 godziny temu, Mota napisał:

Xavian XN360

Noo właśnie biorę je pod uwagę.  

Już monitory chciałem kupić xaviana , te starsze, model  250 ale cholernie ciężko jest je znaleźć.

3 minuty temu, aryman napisał:

Noo właśnie biorę je pod uwagę.  

Już monitory chciałem kupić xaviana , te starsze, model  250 ale cholernie ciężko jest je znaleźć.

Zawrotnie wykonanych pod każdym względem kolumn nikt nie chce się pozbywać a rzadkość na rynku wtórnym tylko potwierdza ich unikatowość. Zdecydowanie warto jednak wypatrywać okazji ich nabycia bo przyjemność jaką sprawiają w obcowaniu z muzyką jest niewiarygodnie nieprawdopodobna 😉 

Pomimo że piszesz o kolumnach wolnostojących to rozważ jeszcze Dynaudio C1.

A może spróbować jeszcze kabli glosnikowych ?  Może to będzie opcja na  ułożenie basu z jednej strony a z drugiej dodanie więcej powietrza , przestrzeni w dźwięku  ?

W tej chwili gram na chord clearway z bananami.

Propozycje/ sugestie dotyczące kabli mile widziane😀

Jeśli zaakceptujesz wygląd polecam Klipsch Heresy. Posiadam i jestem bardzo zadowolony. Duży przetwornik robi różnicę.  Co do kabli to zwróć uwagę na dwie firmy. Po pierwsze japońskiTiglon. Ewentualnie wloskie Ricable.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Albo coś zupełnie klasycznego - Nordost White Lightning - można wypożyczyć.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, trueman napisał:

Node jest tu elementem który potrafi położyć najlepszy system.. 

Z dacem zewnętrznym ( W moim przypadku  dac firmy yba) gra super. Na swoim, wbudowanym dacu w połączeniu z  Lema tucana wyłożył się strasznie. Nie dalo się tego wręcz słuchać. Z kolei z poprzednim wzmakiem, czyli rotelem ra 1572 nawet na swoim dacu grał bardzo fajnie , tak więc nie ma reguły...

Wracając do tematu- a kable albedo? Czy w mojej sytuacji mogłyby pomóc? 

Hej. Przez prawie trzy lata grałem na Callisto IV i z uwagi na zmianę pomieszczenia odsłuchowego i chęć rozwoju zacząłem szukać czegoś więcej. Naturalnie padło na Nereidy. Miałem je u siebie na odsłuchu we wrześniu, są mega fajne. Zarazem jednak 20kilku metrowe pomieszczenie pozwalało na spróbowanie z podłogówkami. Szukając skrzyżowania muzykalności i detalu przerzuciłem Elac Vela 407 (auć, ojej, ojej...), AudioPhysic Avanti (więcej detalu niż muzykalności, stereofonia i scena wybitne) i PMC 25.24 i 23. Zostały te ostatnie, a najfajniej zagrały na srebrnych kablach Albedo Flat One (sprawdzałem też Kimber Kable, Ortofona Blue i Black, Albedo Monolith, Chord Clearway, Tellurium): dźwięk dociążony, naturalny, neutralny, trochę analogowy. Spróbuj.

Warto poeksperymentować też z akcesoriami antywibracyjnymi pod kolumny (IsoAcoustics, Leehmann Audio, AudioPhysic)-bas się poukłada, scena również się uporządkuje.

Edytowane przez Pablo15099
Gość adamnl

(Konto usunięte)
W dniu 5.12.2021 o 21:07, aryman napisał:

Z dacem zewnętrznym ( W moim przypadku  dac firmy yba) gra super

Próbowałeś „innego” transportu? Ot tak dla świetego spokoju, dla nauki.

U mnie ten sam transport co u Ciebie plus dobry zasilacz; jest na wylocie. Był „super” dopóki nie podłączyłem na test innego grajka.

W dniu 26.11.2021 o 17:40, aryman napisał:

Chce iść do przodu i osiągnąć jeszcze lepsze parametry/ doznania muzyczne  niż dotychczas

Jest mi to bardzo bliskie. 

Twoje monitory to 2way?

Słuchałeś kiedykolwiek 3way? Może u tego samego producenta coś by się znalazło. 15 tys to pokaźny budżet.

Spokojnego weekendu, do usłyszenia.

18 godzin temu, Pablo15099 napisał:

Warto poeksperymentować też z akcesoriami antywibracyjnymi pod kolumny (IsoAcoustics, Leehmann Audio, AudioPhysic)-bas się poukłada, scena również się uporządkuje.

Mam standy. Może nie są topowe ( taga ) ale wszystkie swoje podstawowe  funkcje sprawują.  Sugerujesz coś jeszcze ? Jakieś lepsze kolce pod standy ? 

7 godzin temu, adamnl napisał:

Słuchałeś kiedykolwiek 3way? 

Noo pewnie. np. ATC SCM40. U kumpla, na spokojnie w domowych warunkach. Oczywiście jak to podłogowki, graja szerzej. Natomiast sam charakter grania - nuda. Z cala paleta dzwiekowych kolorow w moich rlsach przegraly sromotnie!

7 godzin temu, adamnl napisał:

5 godzin temu, aryman napisał:

Mam standy. Może nie są topowe ( taga ) ale wszystkie swoje podstawowe  funkcje sprawują.  Sugerujesz coś jeszcze ? Jakieś lepsze kolce pod standy ?

Nie chodzi o kolce. Kolce nie odsprzedają głośników od podłoża. Poczytaj o wibroizolatorach, np. IsoAcoustics Gaia. Niestety, to działa:)

Edytowane przez Pablo15099
22 minuty temu, Pablo15099 napisał:

Nie chodzi o kolce. Kolce nie odsprzedają głośników od podłoża. Poczytaj o wibroizolatorach, np. IsoAcoustics Gaia. Niestety, to działa:)

Ok, a jak to się ma do płyty granitowej? Miałeś może okazję porównać? Bo u mnie kolumny są fabrycznie na kolcach z podkładkami, które to postawiłem na granicie 3cm grubości, podklejonym na rogach grubym filcem i zrobiło to robotę niesamowitą "in plus". Płyty są sporo większe, od podkładek do brzegu płyty jest jeszcze kilka centymetrów "zapasu".

Dzień bez muzyki dniem straconym.

On 12/5/2021 at 1:10 PM, aryman said:

A może spróbować jeszcze kabli glosnikowych ?  Może to będzie opcja na  ułożenie basu z jednej strony a z drugiej dodanie więcej powietrza , przestrzeni w dźwięku  ?

Nie tedy droga do sukcesu. Masz dobry wzmak. Kolumn nie znam. Majac 15k i chcac isc znaczaco do przodu trzeba albo zainwestowac w inne zrodlo, inne kolumny, albo akustyke (jesli wzmak ma zostac). Wszystkie podstawki, kable, dociazajace kreto-szczury na kolumny I inne gadzety to kropla w morzu potrzeb by rozwinac dzwiek na wyzszy poziom. Kable dadza zmiany, ale biorac pod uwage, ze za 15k mozna kupic naprawde dobre, uzywane kolumny, badz dac to zabawa kablami czy podstawkami przy obecnych zalozeniach mija sie z celem. To zostaw na koniec jak stwierdzisz, ze albo Twoj limit gotowki na audio sie wyczerpal I chcesz tylko drobiazgami sie zajac, albo dojdziesz do dzwieku, w ktorym juz nie bedziesz szukal zmian. Wtedy pobaw sie listwami, kablami, pozniej bezpiecznikami,  itp...

On 12/5/2021 at 1:10 PM, aryman said:

Nie tedy droga do sukcesu. Masz dobry wzmak. Kolumn nie znam. Majac 15k i chcac isc znaczaco do przodu trzeba albo zainwestowac w inne zrodlo, inne kolumny, albo akustyke (jesli wzmak ma zostac). Wszystkie podstawki, kable, dociazajace kreto-szczury na kolumny I inne gadzety to kropla w morzu potrzeb by rozwinac dzwiek na wyzszy poziom. Kable dadza zmiany, ale biorac pod uwage, ze za 15k mozna kupic naprawde dobre, uzywane kolumny, badz dac to zabawa kablami czy podstawkami przy obecnych zalozeniach mija sie z celem. To zostaw na koniec jak stwierdzisz, ze albo Twoj limit gotowki na audio sie wyczerpal I chcesz tylko drobiazgami sie zajac, albo dojdziesz do dzwieku, w ktorym juz nie bedziesz szukal zmian. Wtedy pobaw sie listwami, kablami, pozniej bezpiecznikami,  itp...

Wieza STEREO Technics :)

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Ok, a jak to się ma do płyty granitowej? Miałeś może okazję porównać? Bo u mnie kolumny są fabrycznie na kolcach z podkładkami, które to postawiłem na granicie 3cm grubości, podklejonym na rogach grubym filcem i zrobiło to robotę niesamowitą "in plus". Płyty są sporo większe, od podkładek do brzegu płyty jest jeszcze kilka centymetrów "zapasu".

Nie miałem niestety okazji testowania na płytach granitowych. To, jak działa wibroizolator pod głośnikami słychać najlepiej na jakości basu (nie ciągnie się, wybrzmiewa), lokalizacji źródeł i konturowości. Szczególnie wtedy, kiedy ponownie zamieni się go na kolce-dźwiek się degraduje.

Natomiast wibroizolatory zostawiłbym na koniec, na dopieszczenie. Jeśli tylko zastanawiasz się nad zmianą kolumn, to spróbuj jeszcze innych kabli do nich (podpytaj np. Audiopunkt, co polecają do Nerid), ale też wypożycz i przetestuj trochę kabli zasilających do wzmacniacza i do źródła (tu wpływ na dźwięk bedzie większy niż we wzmacniaczu) z różnymi rodzajami wtyków (rod, złoto, miedź)-u mnie to zrobiło robotę. Jeśli natomiast chcesz jednak coś zmienić, to jak pisze powyżej Huberto, najpierw zrób dużą zmianę (kolumny, źródło) a później dopiero kształtuj ten dźwięk kablami, wibroizolatorami. 

W dniu 10.12.2021 o 09:56, adamnl napisał:

Próbowałeś „innego” transportu? Ot tak dla świetego spokoju, dla nauki.

U mnie ten sam transport co u Ciebie plus dobry zasilacz; jest na wylocie. Był „super” dopóki nie podłączyłem na test innego grajka.

No właśnie transport node dodaję swój charakter po coaxial. (jeśli tak podłączasz) Na pewno nie jest to czysty sygnał. Spróbuj inny transport. Serio

10 minut temu, trueman napisał:

No właśnie transport node dodaję swój charakter po coaxial. (jeśli tak podłączasz) Na pewno nie jest to czysty sygnał. Spróbuj inny transport. Serio

Dokładnie tak mam podłączony bsn. Ok pokombinuje trochę z transportem.