Skocz do zawartości
IGNORED

Oddzielna zakładka w dziale Kino Domowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu, zastanawiałem się.

Co wspólnego ma wielokanałowy zestawy kolumn LG z zestawem poniżej. Kompletnie nic.

Czy nie można by zrobić, oddzielnej zakładki w dziale kina domowego tak jak to ma miejsce w dziale stereo ?

Dyskusje na temat high-end owych instalacji wielokanałowych audio, przeniosłyby się do oddzielnej zakładki.

Np. dział: Multi chanel.

Zakładka: Kino domowe ?

O nazwie zakładki i działu niech zadecyduje moderator.

Myślę, że ma to sens. Czy to jest konieczne ? Niech o tym zadecyduje ktoś kompetentny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że chodzi o podział na KD,i KD hi-end ? Sens to ma,ale nie jest to konieczne moim zdaniem. W działach stereo taki podział jest,ale też i zainteresowanie sprzętem stereo jest znacznie większe.

3 godziny temu, djedryk napisał:

Myślę, że ma to sens. Czy to jest konieczne ? Niech o tym zadecyduje ktoś kompetentny....

Tak, to ma sens. Nie, to nie jest konieczne. 

Nie ma sensu. Ile osób w Polsce ma tak wypasiony sprzęt jak na zdjęciu, które wrzuciłeś i jeszcze chce o tym dyskutować? 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

7 godzin temu, bl4ck napisał:

Nie widzę sensu.

Ja też nie widzę sensu powstałej  zakładki High End w dziele stereo a jednak jest 🙂

6 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

Rozumiem, że chodzi o podział na KD,i KD hi-end ? Sens to ma,ale nie jest to konieczne moim zdaniem. W działach stereo taki podział jest,ale też i zainteresowanie sprzętem stereo jest znacznie większe.

Może nie Kino domowe High End  ale   np. multi chanel audio. Wielokanałowe audio nie ma nic wspólnego z KD.

4 godziny temu, qbakos napisał:

Nie ma sensu. Ile osób w Polsce ma tak wypasiony sprzęt jak na zdjęciu, które wrzuciłeś i jeszcze chce o tym dyskutować? 

A ile osób ma wypasiony sprzęt stereo klasy high end  ? też niewielu A jednak dyskusje na temat bezpieczników, podstawek i kabli tam się odbywają.

Godzinę temu, fetek napisał:

Nie ma sensu bo według wielu nawet tico to klasa premium, dział stereo jest tego dobrym przykłada.

Tico to s samochód 🙂  a tu jest mowa oddzielenia KD od  audio wielokanałowego.

36 minut temu, djedryk napisał:

Tico to s samochód 🙂  a tu jest mowa oddzielenia KD od  audio wielokanałowego.

jest mowa o plebsie i pseudo bogaczach dlatego analogia z tico, ile osób na forum ma i pisze o audio wielokanałowym nie będącym kinem ? .. zero ?

kolejny kotlet na zdychającym forum

2 godziny temu, fetek napisał:

jest mowa o plebsie i pseudo bogaczach dlatego analogia z tico, ile osób na forum ma i pisze o audio wielokanałowym nie będącym kinem ? .. zero ?

kolejny kotlet na zdychającym forum

W mojej ocenie więcej pożytku będzie z kilku sensownych tematów w zakładce multi chanel.

Aniżeli kilkusetny bezsensowny powielany temat w zakładce hi-fi lub high-end.

Kotlety właśnie występują w zakładce stereo lub KD.

Niestety z tych kotletów forum się utrzymuje.

Dlatego trzeba je tolerować, gdyż są głównym źródłem utrzymania forum.

Zastanawiałeś się, dlaczego mało osób pisze o M.CH ??

Cały czas na siłę próbuje się wmówić, że dźwięk wielokanałowy jest bee 🙂

Ciekawe skąd te bzdury się biorą i kto je powiela.

Jeżeli nie podoba Ci się to forum. Nie udzielaj się !

Uważam, że z gąszczy tematów kotleto-watych można znaleźć wiele cennych informacji.

Edytowane przez djedryk
dokończenie tematu
Godzinę temu, djedryk napisał:

Zastanawiałeś się, dlaczego mało osób pisze o M.CH ??

Bo M.CH. to kino domowe? Po co dwie zakładki o jednym i tym samym? Jeśli to nie to samo to wyjaśnij nam te różnice, bo może czegoś nie rozumiemy...

Godzinę temu, djedryk napisał:

Cały czas na siłę próbuje się wmówić, że dźwięk wielokanałowy jest bee 🙂

Te bzdury powielają głównie wielbiciele stereo, bo w większości dobrego KD nie słyszeli albo nie mają miejsca na taki system.

A swoją drogą zakładka High End to największy rak na tym forum. Ja tam już od dawna nie zaglądam, bo poziom dyskusji o grających bezpiecznikach czy wpływie "powietrza" w pokoju na brzmienie poraża.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

6 godzin temu, qbakos napisał:

Bo M.CH. to kino domowe? Po co dwie zakładki o jednym i tym samym? Jeśli to nie to samo to wyjaśnij nam te różnice, bo może czegoś nie rozumiemy...

Kino domowe to obraz + dźwięk czyli przeniesione kino do domu.

Multi chanel to to tylko audio, czyli rozszerzenie dźwięku  stereo do wielu kanałów.

Stereo i high end mają więcej  wspólnego  niż  KD z multi chanelem.

Tak ogólnie zakładka stereo powinna się nazywać Audio z pod zakładkami lub KD nazywać się M.CH

W sumie jest to forum audio stereo czyli nie powinno być tu KD i M.CH. 🙂

Najprościej dodać ogólną zakładkę multi chanel audio

Takie moje przemyślenia.

6 godzin temu, qbakos napisał:

Te bzdury powielają głównie wielbiciele stereo, bo w większości dobrego KD nie słyszeli albo nie mają miejsca na taki system.

A swoją drogą zakładka High End to największy rak na tym forum. Ja tam już od dawna nie zaglądam, bo poziom dyskusji o grających bezpiecznikach czy wpływie "powietrza" w pokoju na brzmienie poraża.

Rakiem są ludzie którzy nie rozumieją co to wysoka jakość. Sama idea high endu jest dobra.

Dobre KD jest bardzo drogie a M.CH. jeszcze droższe pomimo braku obrazu.

Ceny płyt wielokanałowych odstraszają a urządzenie odtwarzające pliki wielokanałowe mają zabójczo chore ceny.

Format zamiast potanieć stał się jeszcze mniej dostępny.

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie taka zakładka nie ma miejsca i prawa bytu… kto słucha w multi chanel muzyki? Kogo stać na piec jednakowych kolumn, wzmacniacze, odtwarzacz? Nie wspominając o odpowiednim pomieszczeniu do tego i rozstawieniu. 

Godzinę temu, długi89 napisał:

kto słucha w multi chanel muzyki?

Właśnie też się nad tym zastanawiam. Przecież to prawie martwy format. Koncerty są nagrywane wielokanałowo i mają się całkiem dobrze.

4 godziny temu, djedryk napisał:

Ceny płyt wielokanałowych odstraszają

Prawdopodobnie mało kto wie ale niektóre kasety VHS i ich ceny też 🙂

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.a367b8a95d099069543cb6de1ddfbcfc.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
2 godziny temu, długi89 napisał:

kto słucha w multi chanel muzyki?

A choćby ja.

1 godzinę temu, qbakos napisał:

Przecież to prawie martwy format. Koncerty są nagrywane wielokanałowo i mają się całkiem dobrze.

Prawie,a to robi różnicę. Ja mam całe mnóstwo takich płyt i ciągle ukazują się nowe tytuły wydawane na SACD,Blu Ray Audio i DVD-A.

Co do koncertów,to wcale nie jest tak różowo z ich realizacją wielokanałową.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Lobo Srobo napisał:

A choćby ja.

Słuchasz na pięciu identycznych wzmacniaczach, kolumnach i kablach? Powątpiewam w to… wykorzystujesz za pewne amplituner do tego celu oraz głośniki od kina domowego a to już nie jest to samo… jeżeli nawet tak jest że masz wszystko zgodnie ze sztuka to jesteś jedna osoba na tysiąc albo nawet i na dziesięć tysięcy która tak słucha… 

5 godzin temu, bl4ck napisał:

kino = obraz , taki wątek w ogóle nie powinien się znajdować w tym dziale.

Nieme kino, takie vintage szaro czarny obraz, miliony  krypto entuzjastów powstanie z kolan

Buster Keaton w 8k...

Godzinę temu, długi89 napisał:

wykorzystujesz za pewne amplituner do tego celu oraz głośniki od kina domowego a to już nie jest to samo…

Mylisz się.

Edytowane przez Lobo Srobo
16 godzin temu, djedryk napisał:

W mojej ocenie więcej pożytku będzie z kilku sensownych tematów w zakładce multi chanel.

Aniżeli kilkusetny bezsensowny powielany temat w zakładce hi-fi lub high-end.

Kotlety właśnie występują w zakładce stereo lub KD.

masz rację, ale osobiście wątpię byś się doczekał chociaż 1 sensownego tematu MCH

Gdzieś tam wcześniej pisałem o powodach które mnie pchnęły do zrobienie sobie pokoju AV. To nie była jakaś superprodukcja hollywoodzka, to nie był seans w kinie którego efekty pragnąłem przenieść do domu. Powalił mnie na kolana Koncert Hans Zimmer in Praga u dobrego kolegi na obiektywnie dość przeciętnym kinie domowym (Klipsch on-wall), aczkolwiek w całości w dobrze rozplanowanym i w przyjaznym akustycznie wydzielonym pomieszczeniu. Poczułem tą magię dźwięku która otaczała mnie dookoła nie jak w czasie efektów zwykłych filmów np. przelotu samolotu, tylko ciągle, ciągle, ciągle. Ten ogrom zróżnicowanego grania instrumentów tak jak bym stał wśród tej całej orkiestry. Z boku, z tyłu, z góry... Ścieżka Atmos po prostu wbiła mnie w fotel.

5 godzin temu, Lobo Srobo napisał:

A choćby ja.

Prawie,a to robi różnicę. Ja mam całe mnóstwo takich płyt i ciągle ukazują się nowe tytuły wydawane na SACD,Blu Ray Audio i DVD-A.

Co do koncertów,to wcale nie jest tak różowo z ich realizacją wielokanałową.

Zgadzam się, koncerty są nagrywane po najmniejszej linii oporu i nie mają nic wspólnego z multi chanelem.

Dobra ścieżka dźwiękowa z filmu ma więcej wspólnego z M.CH. 🙂

Ludzie nie wiedzą co to dobry m.ch. albo wogóle nie wiedzą co to m.ch 🙂

Czy zastanawiałeś się na przejście z fizycznych nośników  na pliki ??  szukałem jakiś czas temu  i    poniżej 20 000 nie było nic sensownego i ciekawego.

Urządzenia są fizycznie mniej skomplikowane  oparte zwykle o PC a ceny zabójcze.

3 godziny temu, fetek napisał:

masz rację, ale osobiście wątpię byś się doczekał chociaż 1 sensownego tematu MCH

Lepszy jeden sensowny niż 1000 bezsensownych.

Cały współczesny świat właśnie opiera się na bezsensowności.

Czyli dużo mówić najlepiej  nie na temat , siać zamęt, wciskać wszystkim kit.

Po 3 miesiącach już jest nieaktualne i wszyscy o tym zapominają 🙂

7 godzin temu, bl4ck napisał:

Prawdopodobnie mało kto wie ale niektóre kasety VHS i ich ceny też 🙂

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.a367b8a95d099069543cb6de1ddfbcfc.png

Nie wiem czy wiesz ale jakaś firma w Polsce  ma wznowić po 20 latach wydanie materiału na kasecie VHS.

Nakład pewnie niewielki, ale może doczekamy się  zainteresowania VHS-em jak Winylem,  tylko na mniejszą skalę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@djedrykwidzę, że jest w Tobie wielka chęć do podyskutowania w tym temacie. Zachęcam Cię do założenia stosownego wątku. Myślę, że bezpieczniej będzie na początek połączyć audio 5.1 z koncertami i sprzętem razem. Dla mnie temat jest całkowicie nowy. Pozdrawiam.

40 minut temu, Seb1 napisał:

@djedrykwidzę, że jest w Tobie wielka chęć do podyskutowania w tym temacie. Zachęcam Cię do założenia stosownego wątku. Myślę, że bezpieczniej będzie na początek połączyć audio 5.1 z koncertami i sprzętem razem. Dla mnie temat jest całkowicie nowy. Pozdrawiam.

Multi chanel  nie ma nic wspólnego z koncertami ani kinem domowym więc bez sensu jest zakładanie tematu który wyląduję w niewłaściwym dziale i zginie w gąszczu bezsensownych lub innych tematów.

Są fora zagraniczne gdzie można sobie porozmawiać.

Niestety forum audiostereo ( użytkownicy ! ) bombardują każdy temat który dotyczy multichanelu.

Tutaj bogiem formatu jest stereo 🙂 w końcu to forum audiostereo !

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, Seb1 napisał:

I dla Ciebie 😛

Mi to nawet potrzebne nie jest, nie interesujący i wymarły kodek… wole się skupić na kinie lub typowym stereo, więcej korzyści z tego jest niż z m.ch.

• Pokaż nowe odpowiedzi