Skocz do zawartości
IGNORED

PONOWNIE "Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM"

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz Bliżej 
Pozdrawiam Bodo_z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodo_z
W dniu 22.11.2022 o 21:28, Piotrek608 napisał:

Ciekawostka, do tego nie ma rezystorów emiterowych, zobla, cewki na wyjściu coś, a'la denon pma757 z lat 80. 

No tak, było to kiedyś w Radioelektroniku... Po listach od czytelników dodali wzmiankę, że to schemat poglądowy i przy budowie 

należy uwzględnić ogólnie znane zasady konstrukcji wzmacniaczy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , szacunek za ciągłe parcie z tym wzmacniaczem, ja się z niego wyleczyłem, ale czy aby na pewno? 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

3 godziny temu, terminus napisał:

ja się z niego wyleczyłem, ale czy aby na pewno? 🙂

Jest pewien myk przy budowie tego wzmaka, którym można dość mocno wpływać na wynik końcowy. Pewnie Bodzio się nim w końcu pochwali kiedyś. Ja nie chcę wychodzić z tym przed orkiestre😉.

Witam Kolegów.
Dziś Wziąłem się za uruchamianie wzmacniacza i wyszły jego cechy charakteru i kłopoty z stabilnością.
poradziłem sobie  montując dodatkowe kondensatory 1szt - 1pF  2szt - 500pF. Oczywiście wstawię schemat
który to pokaże. Pokarze też oscylogram obciążenie 6,7 om prąd na amperomierzu 2 A napięcie  +/- 35V sygnał typowe 1kHz
pozdrawiam Kolegów Bodo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PMP4201V, ta obudowa już mi się podoba: SOT666.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Godzinę temu, ksiezyc napisał:

Qrcze. Opisy zachęcające. Są jeszcze PCB?

LUNA Pisz na pw .

52 minuty temu, terminus napisał:

PMP4201V, ta obudowa już mi się podoba: SOT666.

No tak ten który użyłem trzeba z lupą lutować i po 100ce  by ręce nie latały, to Ty żeś sobie wybrał taki co trzeba  jeszcze 100 walnąć a ja już wtedy od pionu odpadam i spać idę.{;o) 

Edytowane przez bodo_z
17 godzin temu, bodo_z napisał:

Dziś Wziąłem się za uruchamianie wzmacniacza i wyszły jego cechy charakteru i kłopoty z stabilnością.

Sprawdź jeszcze na obciążeniu rzeczywistym lub na obciążeniu symulującym obciążenie rzeczywiste, wyniki mogą też powodować konieczność dodatkowej korekty. Jeżeli sprawdzałeś na stałej rezystancji to trochę za mało.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mam taki testowy głośnik + potencjometr drutowy25om - ustawiam sobie wypadkową na około 8om  w tym przypadku 6,7
 więc nie jest to stricte rezystancyjne obciążenie.
Dziś podłączyłem do głośników już stereo i zamieszczam obrazki

Ukryta Zawartość

ABOX_20221218_GRA2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja po dluższym użytkowaniu od końca września musze stwierdzić, że długo trwa układanie się dźwięku. Wcześniej grało ciepło, fajnie, ale dość jednostajnie. Mam kolumny od kol. arturp na vifach same z siebie grające bez ostrości. Wydają się dobrym kompanem z Aboxem. Teraz po 3 miesiącach przy cechach związanych z ciepłem, głębią itp wreszcie mam zróźnicowanie na poziomie . Inaczej wzmacniacz dla cierpliwych, trzeba paruset godzin żeby pokazał naprawde na co go stać.

Edytowane przez Krzych 2

Zapomniałem dodać że wszystkie małe kondensatory powinny być na napięcie minimum 100V szczególnie te dodatkowe.
Pozdrawiam Bodo.

W dniu 18.12.2022 o 11:22, bodo_z napisał:

Mam taki testowy głośnik + potencjometr drutowy25om - ustawiam sobie wypadkową na około 8om  w tym przypadku 6,7
 więc nie jest to stricte rezystancyjne obciążenie.

Ważne żeby układ też symulował zwrotnicę i to najlepiej wyższego rzędu, co najmniej trzeciego. Dobrym przybliżeniem jest trzydrożna zwrotnica pasywna obciążona rezystorami dużej mocy lub głośnikami o dużej mocy. Kombinacji jest wiele, ale każde przybliżenie jest lepsze od stałego rezystora. Tak robiłem dawno temu, ale przez przypadek dysponowałem zwrotnicą z zestawów PRO9TL firmy Rogers.

P.S. Wzmacniacze bywają wredne pod różnymi skomplikowanymi obciążeniami, głównie przy dużych amplitudach sygnału wyjściowego kiedy nawet zwoje cewek potrafią wytwarzać dźwięk.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Johnaudiotech za Borbelym testowal swój wzmak dodając do rezystancji pojemność i na to sygnał prostokątny. Jest pokazane w jednym z ostatnich filmów z serii jat501. 

Podobno to jest worst case scenario. 

5 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Johnaudiotech za Borbelym testowal swój wzmak dodając do rezystancji pojemność i na to sygnał prostokątny. Jest pokazane w jednym z ostatnich filmów z serii jat501. 

Podobno to jest worst case scenario. 

Nikomu nie bronię  testować wzmacniacza na wszelkie różne sposoby, jak ktoś będzie chciał sprawdzić na 2 omach i z równolegle podpiętym kondensatorem 100uF to też może próbować ale to nie jest spawarka tylko mały 40W wzmacniacz i niema co świrować z obciążeniem. Chyba że ktoś ma wiadro tranzystorów do spalenia i się mocno nudzi. {;o)
Pozdrawiam Bodo_z.

Tak, obniżają. Moim zdaniem trzeba popracować nad układem ścieżek, 0,5 nF to b. dużo.

BTW, nawet nota nowocześniejszego LM4702 mówi, że dla końcowego

THD układ ścieżek na PCB jest kluczowy, a ma tylko 15 V/μs.

Edytowane przez terminus

Ja bym tak nie demonizował powagi SR. W zupełności przy tej mocy wzmacniacza wystarczy 5V/us. Ja robiłem ten wzmacniacz w latach 80-tych (nie Klapczyńska) na tranzystorach 2N2955/2N3055 (chyba Tungsram) ale PCB opracowałem sam. I ten wzmacniacz grał znośnie. Pewnie ze względu na bardzo niskie ft tych tranzystorów nie wzbudzał się.  Implementacja starych schematów do nowszych półprzewodników nieraz się tak kończy. Ja ostatnio skleciłem wzmacniacz, który już raz robiłem dawno temu na MJ15003/4 a teraz użyłem par 2SC5200/2SA1943 i niestety się wzbudza. Też dałem kondensatory (680pF) pomiędzy bazy i kolektory sterujących i ustało ale przy sterowaniu prostokątem widzę na zboczach oscylacje. No cóż taka nasza dola.

Witam Kolegów. Po świętach pogram jeszcze wzmacniaczem by się ułożył  a potem posprawdzam pasmo mocy . Spróbuję jeszcze posprawdzać czy będzie można zmniejszyć pojemności w drajwerach. Ale trzeba pograć by pojemności zaczęły pracować optymalnie.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego na święta i nowy 2023 rok. Bodo_z

12 godzin temu, moltos napisał:

Też dałem kondensatory (680pF) pomiędzy bazy...

Miałem też problem z darlingtonami mocy (ft 45 MHz), chciałem uniknąć kompensowania pojemnością, i pomogło po 100 nF przy wyprowadzeniach kolektorów.

Do masy w gwieździe, oczywiście.

bodo_z może spróbuj powyższego - kondensatory ceramiczne 100 nF bezpośrednio pod tranzystorami mocy na pcb od spodu, mogą być X7R 100 V.

Nie ładnie to wygląda, ale robi robotę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Oczywiście w tym schemacie, o którym mowa, musi być do emiterów.

12 godzin temu, moltos napisał:

W zupełności przy tej mocy wzmacniacza wystarczy 5V/µs.

Moc to ma się nijak do szybkości.

Edytowane przez terminus

W dniu 19.12.2022 o 21:36, bodo_z napisał:

Nikomu nie bronię  testować wzmacniacza na wszelkie różne sposoby, jak ktoś będzie chciał sprawdzić na 2 omach i z równolegle podpiętym kondensatorem 100uF to też może próbować ale to nie jest spawarka tylko mały 40W wzmacniacz i niema co świrować z obciążeniem.

Obciążenie symulujące ZG ze zwrotnicą to bardzo dobry test próbny. Radzę go wykonywać. Mam kolegę któremu wzmacniacz zaczął złośliwie oscylować po zmianie kabla głośnikowego na super audiofilski. Ze zwykłym kablem był spokój przez wiele lat. Jak głośniki mają być bezpieczne to im więcej tego rodzaju testów tym lepiej, choć nie wyczerpują one wszystkich wariantów grożących stabilności wzmacniacza.

12 godzin temu, terminus napisał:

Moc to ma się nijak do szybkości.

Przykro mi ale ma i to duży. Im większa moc wzmacniacza tym SR powinno być wyższe. Tu mamy wzmacniacz o mocy 40W. Amplituda maksymalna dla 8 ohm wyniesie ok. 18V.

SR dla fmax = 20000Hz

wyniesie zgodnie z wzorem SR= Umax * 2 * π  * fmax = 18 * 6,28 * 20000 = 2,26 V/us

Taka wartość SR wystarczy aby wzmacniacz wiernie przeniósł sygnał o amplitudzie 18V przy częstotliwości 20kHz.

Ja dla bezpieczeństwa napisałem 5V/us. Ponadto znajdźcie mi nagranie muzyczne gdzie występuje sygnał muzyczny o częstotliwości 20kHz i amplitudzie równej spektrum częstotliwości średnich i niskich.

Epatowanie wsp. SR stało się modne w ostatnich latach i przedstawiane jako parametr ważny dla jakości brzmienia co oczywiście jest chwytem reklamowym. Podobnie jest z DF. 

19 minut temu, moltos napisał:

Epatowanie wsp. SR stało się modne w ostatnich latach i przedstawiane jako parametr ważny dla jakości brzmienia co oczywiście jest chwytem reklamowym.

SR największe powodzenie miał w latach 80 ubiegłego wieku w czasie kiedy firma Sansui produkowała swoje AU-919. Wtedy wysokie SR w innych firmach też było mocno rozpowszechnione w topowych konstrukcjach wzmacniaczy. Potem moda przeminęła. Teraz już praktycznie nikt nie podnosi tematu SR jako ważnego z punktu postrzegania jakości. Te wymienione wyżej 5V/us uznaje się za całkowicie wystarczające, nawet można mniej uznać bo przecież w końcówkach lampowych zdarza się mniej.
DF też nie ma takiego istotnego znaczenia ze względu że pomiędzy wzmacniacz końcowy a głośnik jest z reguły wpiętych sporo elementów degradujących znacznie ten parametr. Może on mieć znaczący wpływ w konstrukcjach aktywnych ZG gdzie pomiędzy wzmacniaczem a głośnikiem jest minimum elementów degradujących DF, słychać to szczególnie zasilając bezpośrednio sekcję niskich tonów, szczególnie jak znajdują się w niej duże głośniki o ciężkich układach drgających.  

Wracając do przedmiotowego wzmacniacza to niestety nie jest dobra konstrukcja. "Przedobrzony" jeśli chodzi o wzmocnienie w otwartej pętli. Wiadomo po co , żeby uzyskać małe zniekształcenia i szerokie pasmo po jej zamknięciu. Ale jest tam wg mnie o jeden stopień wzmocnienia za dużo. Niestabilny fazowo wzmacniacz. Coraz bardziej skłaniam się ku konstrukcjom hybrydowym bo te żeby doprowadzić do oscylacji to naprawdę trzeba dużo wysiłku.

Godzinę temu, moltos napisał:

"Przedobrzony" jeśli chodzi o wzmocnienie w otwartej pętli. Wiadomo po co , żeby uzyskać małe zniekształcenia i szerokie pasmo po jej zamknięciu.

Cały czas trzeba mieć na uwadze kiedy ten wzmacniacz powstał i jakie półprzewodniki były dostępne

Cytat Terminus

Miałem też problem z darlingtonami mocy (ft 45 MHz), chciałem uniknąć kompensowania pojemnością, i pomogło po 100 nF przy wyprowadzeniach kolektorów.
Do masy w gwieździe, oczywiście.

Co do kondensatorów do masy 100n to niestety tu tego nie można zrobić z jednego powodu ,ten wzmacniacz gra z kolektorów tranzystorów a nie emiterów, więc byśmy obciążyli nadmiernie wyjście drajwerów , które i tak są połączona przez rezystor 0,22om na zobla 5 om + 220nF który ma ścinać powyżej pasma akustycznego. Możliwe że trzeba będzie z- bajpasować  drutem ścieżki zasilające emitery końcowych par . Będę to sprawdzał po obowiązkowej przerwie świątecznej ,ale teraz nie wystawiam gratów na wierzch  bo mnie małżonka wyprowadzi z gratami z domu.
 Pozdrawiam Świątecznie Bodo_z. 🎄🎁

20 godzin temu, terminus napisał:

Oczywiście w tym schemacie, o którym mowa, musi być do emiterów.

--------------------------------------------------------------------------------

6 godzin temu, Lech36 napisał:

(...SR...)

Przecież to przekłada się bezpośrednio na zniekształcenia TIM, czyż nie?

7 godzin temu, moltos napisał:

Epatowanie wsp. SR stało się modne w ostatnich latach i przedstawiane jako parametr ważny dla jakości brzmienia co oczywiście jest chwytem reklamowym. Podobnie jest z DF. 

Nie zgodzę się, SR determinuje IMD, co słychać nawet na op-ampach w zwykłym wtórniku, 2000 V/µs robi różnicę vs np. 15 V/µs MUSES.

Jest jeszcze parametr Fast Settling, pomijany, a ważny. Im lepszy FS, tym bardziej analogowe brzmienie, tak to słyszę.

1 godzinę temu, terminus napisał:

Nie zgodzę się, SR determinuje IMD, co słychać nawet na op-ampach w zwykłym wtórniku, 2000 V/µs robi różnicę vs np. 15 V/µs MUSES.

Szybkość narastania to jedno, ale warto sprawdzać co też takiego dzieje się po wysterowaniu prostokątem. Cóż z tego, że układ będzie szybki jeśli na przebiegu pojawia się objaw niestabilności czyli przerzuty, a to gówno niestety slychać. Mi się udało na zrobionym na podstawie Aboxa preampie dojść do 11Mhz przy -3db, a prostokąt wyglądał nienagannie przy 1Mhz. Obciążenie stanowił rezystor co prawda. Uważam, że układowo jest to zaprojektowane co najmniej dobrze.

16 godzin temu, terminus napisał:

Przecież to przekłada się bezpośrednio na zniekształcenia TIM, czyż nie?

Niekoniecznie, jak globalne sprzężenie zwrotne jest dobrze skompensowane lub go nie ma to takiego wzrostu nie będzie lub będzie pomijalnie mały.

• Pokaż nowe odpowiedzi