Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana monitorów na podłogowe, czy sub

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

chciałem coś zmienić w systemie aby bardziej dociążyć dół pasma. 

Nie mam na myśli podbicia czegokolwiek, bardziej chodzi o poszerzenie dolnego zakresu. 

Obecnie mam monitory xtz których dźwięk mi odpowiada, tylko jak to czasem bywa z monitorami dół pasma nie jest ich najmocniejszą stroną. 

W tym miejscu pojawia się mój dylemat, wymienić je na podłogówki, czy dodać do monitorów suba.

Budżet to około 4 tyś, oczywiście sprzęt używany. Co do suba to mam trochę obaw że nie uda mi się go idealnie dostroić do kolumn,

no i z miejscem na niego też raczej średnio, chociaż uważam go dalej za wysoce interesującą opcję. 

Przeznaczenie tylko do muzyki, może coś od ProAc lub Studio 16Hertz?

Albo jednego suba albo dwa i zrobisz półaktywne 3 drogi. Tylko się generuje jeden kłopot, mianowicie oprócz filtracji suba od góry, trzeba jeszcze odfiltrować kolumny od dołu, inaczej jedno i drugie gra w jednym paśmie i się zaczyna dudnienie. Jeśli masz ampli kina to nie kłopot, jeśli masz stereo to trzeba trochę pokombinować. 

Witaj.

1. Jaki masz metraż pokoju?

2. Jak daleko możesz oddalić suba od miejsca odsłuchu?

ProAc i Studio 16Hz robi suby?

Suby do muzyki to te w obudowie zamkniętej - ja mam teraz REL T5i i bas jest szybki (nie gubi się) i tłusty ( średnio pasuje do charakteru X14 ).. powiem Ci że akustyka pokoju ma tutaj największe znaczenie i nie tylko dostrojenie suba do monitorów ale ich ustawienie w pokoju -- im dalej od suba tym lepiej -- u mnie najlepiej sprawdza się opcja z zatkanymi BR w kolumnach.  Takie granie nie ma górki na 100Hz i mocne subsoniczne zejście.

Wcześniej miałem B&W 610 - i tutaj było łatwiej dla niego znaleźć miejsce - stał po prostu miedzy monitorami na podłodze i było ok.

Generalnie jednak jezlei warunki lokalowe pozwalają na wstawienie kolumn podłogowych to jest to lepsze/ łatwiejsze i czasami tańsze rozwiązanie.

Jezeli podoba Ci się styl grania monitorów, to odcinasz Sub przy częstotliwości, w której nastepuje spadek głośności np 60 Hz. To pozwala subwooferowi grać tam gdzie czuje się najlepiej.

Można spróbować np. 2x svs SB1000 pro, 2xRel t5x.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

ProAc i Studio 16Hz napisałem w odniesieniu do kolumn. 

Największy problem jest z miejscem na suba, musiałby stać "pod" którąś z kolumn. 

Może zdjęcie i rzut lepiej pokażą jak to wygląda, rower w tym miejscu jest tymczasowo, pułapka basowa normalnie stoi na ziemi. 

W grę wchodzą również inne monitory, jeżeli spełnią założone kryteria. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

unnamed2.jpg

unnamed3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MichalakP

Takie przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z monitorów Usher V - 601 np:      

Ukryta Zawartość

ale nowe też są w budżecie. Bo te z kolei zbyt duże 😉 do metrażu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

proac response 2.5

plus mocny wzmacniacz.i sub nie bedzie potrzebny.

sprawdzony temat.nie teoretyzowanie.

tylko budzet nalezy zwiekszyc.

15 godzin temu, Cameyo napisał:

Jezeli podoba Ci się styl grania monitorów, to odcinasz Sub przy częstotliwości, w której nastepuje spadek głośności np 60 Hz.

Czytałem, że jeśli monitory schodzą do 60Hz, to sub odcinamy na 2/3-3/4 tej wartości, czyli 40-45Hz, bo inaczej z sumy monitorów i suba wyjdzie górka.

-----

15 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

...u mnie najlepiej sprawdza się opcja z zatkanymi BR w kolumnach.  Takie granie nie ma górki na 100Hz i mocne subsoniczne zejście.

Wcześniej miałem B&W 610 - i tutaj było łatwiej dla niego znaleźć miejsce - stał po prostu miedzy monitorami na podłodze i było ok.

Miód na uszy (przymierzam się do zakupu 608).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zdecydowanie podłogowe doradzam. 
+1.. tak jest łatwiej i taniej... masz małą odległość do kolumn od kanapy z podłogówek będziesz miał bezpośredni bas.

A ja polecam wypożyczyć Rel t5i/ t5x, który bardzo łatwo integruje się z systemem i sprawdzić samemu. Generalnie trzeba mieć podłogówkę o niesamowitych rozmiarach + odpowiednio mocny piec, żeby osiągnąć bas, który da subwoofer.

Na stronie Rel jest opisana cała procedura integracji tj. Umiejscowienie, gain, crossover.

Na proac response 2.5 kiedyś już patrzyłem, faktycznie musiałbym dozbierać. 

Jeżeli mowa u  Usher, to może V-604. 

Co powiecie o Snell e3? kiedyś słuchałem czegoś tej marki i było fajnie, Spendor też zacny. 

W dniu 30.12.2021 o 08:30, MichalakP napisał:

Obecnie mam monitory xtz których dźwięk mi odpowiada, tylko jak to czasem bywa z monitorami dół pasma nie jest ich najmocniejszą stroną

Skoro dźwięk monitorów Ci pasuje, to powstrzymaj się z wymianą i wypożycz na testy suba. Tylko najpierw poczytaj, jak go wyregulować i gdzie ustawić, są też filmiki na YT, chyba na kanale REL.

43 minuty temu, MichalakP napisał:

Na proac response 2.5 kiedyś już patrzyłem, faktycznie musiałbym dozbierać. 

Co powiecie o Snell e3? kiedyś słuchałem czegoś tej marki i było fajnie, Spendor też zacny. 

snelle sa swietne.pamietaj tylko ze maja tweetera rowniez z tylu.

Dostępność Ushera jest taka sobie, niestety i mając do wyboru Snell'a czy Spendora

chyba bym kupił oczami 😉 

Zachowując charakter góry pasma pozostaje "niekoszerny" na forum Elac 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

55 minut temu, MichalakP napisał:

W tym pomieszczeniu 604 są za duże. Zdecydowanie Usher V 602 

mdavis masz rację, dopiero jak bliżej się przyjrzałem to fakt 604 by mnie zabiła. 

szymon1977 gdzie twoim zdaniem można dać suba. bazując na zdjęciach które wrzuciłem?

Nie mam uprzedzeń co do producentów, może być "niekoszerny" na forum Elac, audioburak możesz

polecić coś godnego uwagi od tego producenta?  Może uda się gdzieś posłuchać. 

Sub powinien stać tam gdzie będzie dobrze grał. To nie działa tak, że wstawisz go gdziekolwiek i będzie dobrze. Kupno drogiego suba nie jest gwarancją uzyskania dobrego brzmienia, pomieszczenie ma tu decydujący wpływ.

Sub powinien stać tam gdzie będzie dobrze grał. To nie działa tak, że wstawisz go gdziekolwiek i będzie dobrze. Kupno drogiego suba nie jest gwarancją uzyskania dobrego brzmienia, pomieszczenie ma tu decydujący wpływ.
Dokladnie. Rel daje 10m kabel więc możesz powędrować z nim po pokoju. Możesz zacząć od rogu, przy jednej z kolumn, ale równie dobrze może najlepiej brzmieć np. Przy kanapie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale czy gdzieś masz blisko ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@MichalakP

większy monitor albo podłogówka.

żaden sub jeśli nie masz wielu opcji umiejscowienia / na szukanie optymalnej pozycji w pomieszczeniu/cierpliwości do żmudnej walki.

Snell E3 potrafi zachwycić ale demonem subbasu to on nie jest jeśli to jest Twoim priorytetem (poniżej 45Hz duży spadek na wooferze,  dmucha głownie port BR).

Myślałem o subie, tylko cały czas się zastanawiam czy będę go miał gdzie dać, bo przecież swój gabaryt też ma, 

a nie chodzi chyba o to żeby był na siłę wciśnięty w jakąś dziurę. Na foto można zauważyć że miejscem nie szastam na prawo i lewo. Fakt, jak słusznie zauważyliście odległość od kolumn nie jest duża a przesunąć już nie ma gdzie, bo okno za plecami.  

Bardzo mnie pozytywnie zaskoczyliście komentarzami i chęcią pomocy. 

No niestety do monitorów od kanapu masz z 1.8m.. musiałbyś suba dać gdzieś w kuchni... serio, musisz być od niego tak z 4m żeby miała się gdzie fala rozciągnąć... ja z relem latałem po pokoju i najlepiej gra w rogu - mam też jak ty pokoj z aneksem 4mx6m...

Jeżeli już SUB to coś z głośnikiem w ciebie {nie w podłogę}... tak jak BW ASW 610... btw ten starszy miał coś pięknego bo miał wyjścia wysokoprądowe na monitory... czyli kabel głośnikowy do suba a od niego na monitory... ten nowy 608XP już tego nie ma :(...

REL T5 jest cholernie szybki i ma tłusty bas..

Weź 4 ltery w auto i w sklepie sobie zobacz.. zestaw monitory+sub... lub podłogówki.. to sa dwa zupełnie innevstyle grania.

To że w sklepie zagra nie znaczy, że zagra w pomieszczeniu docelowym. Jeśli brać sub to z możliwością zwrotu i nie na drugi dzień bo walka może potrwać dłużej. A przed testowaniem suba koniecznie zapoznać się z teorią akustyki jeśli chodzi o mody pomieszczenia i ogólnie o zjawiska związane z niskim basem.

Ale w salonie audio zobaczy czy sub jest dla niego. Kolumny graja inaczej.. pełniej z górką na 100hz.. sub to moze byc bez górki...

Btw. Serio myślisz ze 2m od suba to dosyć? U mnie nic nie dawał sub z takiej odległości.. ale tak akustyka akustyka..

... coś za coś...

- likwidacja monitorów - pozbędziesz się dobrej stereofonii, przestrzenności, iluzji głębi i tych efektów czary mary:), natomiast zyskasz więcej masy, poczucia basu w przypadku zastąpienia ich podłogówkami.

Nie ma ideału i nie będzie

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

@slaaawek

Dlatego już od początku próbowałem sugerować kolumny na wstędze, bo XTZ

to monitor z taką właśnie wysokotonówką i może szok byłby mniejszy 😉 

10 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

musisz być od niego tak z 4m żeby miała się gdzie fala rozciągnąć

1253455527_by_zelu2108_600.jpg

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Coś nie tak napisałem? Ty się znasz na tym? Zobacz sobie obrazki z REW i powiedz co na nich jest.

Sub 2m od słuchacza.

Ukryta Zawartość

Sub 4m od słuchacza.

4_6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AndrzejPiaseczno

slaaawek czy rezygnacja z monitorów na rzecz podłogówek nierozerwalnie jest połączona 

ze stratą tych walorów o których piszesz? Podłogówka większy litraż niż monitor, czyli większy dźwięk 

ale czy musi koniecznie się to łączyć utratą "subtelności" grania?

Co do sugestii kolegów o odsłuchach w salonie, przerabiałem to już kiedyś. Na odsłuchu było miodnie,

a może bardziej "inaczej" niż w domu. MA Bronzy które fajnie gadały na odsłuchu, później były nieporozumieniem tak samo jak odsłuchiwany wzmacniacz. 

Gdyby nie brak ciężaru dźwięku nigdy bym ich nie ruszył, xtz grają świetnie, Diana Krall czy Erykah Badu brzmią super 

z tym że brakuje tego vibu na dole, i troszeczkę ciała w reszcie.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, basior nie ma być tak głęboki i potężny żeby biegał u sąsiada piętro niżej po kuchni, ma nie zabić reszty pasma, a pięknie je uzupełnić. 

audioburak z jakiego powodu mówisz o szoki? Wchodzimy w aż tak skrajne doznania?

• Pokaż nowe odpowiedzi