Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz za 12 000 do MA Silver 500

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda Piotr bo Anthem to jest kwintesencja słowa monumentalny, ten piec gra chłodno wręcz lodowato ale cholernie potężnie. Daj znać co już odsłuchałeś?, bo wykresy na papierach to se można włożyć między książki. Źle robisz rezygnując z odsłuchu Klipshów. A np. quadrale platinium to o Twoim monumentalnym dźwięku dowiedzieli by się sąsiedzi, nie wiem czy nawet nie był by to przerost formy. 

Edytowane przez cygaret

Musica curat cor meum et animam meam delenit

3 godziny temu, paulinka napisał:

Do wszystkich tych ciekawych propozycji - czy to nie jest jednak przestrzelenie? Wzmacniacze droższe od kolumn?

Podobnie jak źródło im lepszej klasy tym zyskujemy sygnał lepszej jakości tak samo droższy wzmacniacz w ogólnym założeniu jest w stanie najefektowniej wydobyć zainicjowany potencjał kolumn.

Najkorzystniej w takim razie z nowych wzmacniaczy pod względem wydajności i mocy prezentuje się Rotel-RA 1592 MKII i ewentualnie Gato Audio DIA-250S  

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Arcam SA 30 mam i polecam.Ma streamer i USB też ma.Co do kolumn to słuchałem na MA silver 500 i nie za bardzo mnie przekonały.Zdecydowanie  lepiej zagrały M.A BRONZE 500 ( ze wzmacniaczem musical fidelity m3 i  streamerem).Arcam SA 30 ma wbudowany streamer i aplikację do sterowania" music life".Aplikacja działa trochę wolno jednak nie utrudnia to słuchania.Przy słuchaniu z dobrego źródła( TIDAL HIFI) to jest prawdziwe top hifi.Do wzmacniacza podłączyłem kolumny Heco Aleva GT 602 właśnie po to ,żeby mieć wielki dźwięk( wielkie instrumenty).Dirac: można go używać w pełnym paśmie 20 - 20 khz w darmowej wersji.Wyrównuje brzmienie ale nie zawsze to oznacza poprawę.Kiedy jestem sam słucham bez dirac bo daje to wyższą klasę dzwięku.Jak są domownicy i " zakłócenia"dirac pozwala słuchać głośniej i dźwięk mniej "przeszkadza".

Do MA Silver 500 z naciskiem na potężne, z dobrym zejściem niskie tony sprawdziłbym Arcama SA30, na plus Dirac Live, który pomaga przy słabej akustyce pomieszczenia. Do porównania dołączyłbym polecany w tym temacie Musical Fidelity M6si.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

10 godzin temu, cygaret napisał:

Szkoda Piotr bo Anthem to jest kwintesencja słowa monumentalny, ten piec gra chłodno wręcz lodowato ale cholernie potężnie. Daj znać co już odsłuchałeś?, bo wykresy na papierach to se można włożyć między książki. Źle robisz rezygnując z odsłuchu Klipshów. A np. quadrale platinium to o Twoim monumentalnym dźwięku dowiedzieli by się sąsiedzi, nie wiem czy nawet nie był by to przerost formy. 

Interesuje mnie tylko nowy wzmacniacz ze sklepu w Polsce. Ile kosztuje ta integra stereo Anthema, o której piszesz ?

Mogę przeznaczyć max 12 000 zł 

Edytowane przez Piotr1976

Miałem na myśli integre z symbolem 225, niestety nie jest już chyba dostępna. Musiałbyś zapytać w Polpaku. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

56 minut temu, cygaret napisał:

Miałem na myśli integre z symbolem 225, niestety nie jest już chyba dostępna. Musiałbyś zapytać w Polpaku.

Jest dostępny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.01.2022 o 17:54, Piotr1976 napisał:

Witam,

Interesuję mnie zakup wzmacniacza stereo  i kolumn. Zdecydowałem się na kolumny Monitor Audio Silver 500 (ewentualnie Tannoy Revolution xt 8f). Proszę o radę, który z poniższych wzmacniaczy pozwoli wraz z tymi kolumnami uzyskać jak najbardziej monumentalny dźwięk, z bardzo nisko schodzącym basem i dużą holograficzną, trójwymiarową sceną : Rotel RA-1592 MkII , Arcam SA 30, Denon PMA-2500NE. Zależy mi też na bardzo dobrym DACu (optyk i USB).

Biorę pod uwagę tylko nowy sprzęt.

Przede wszystkim warto polecić w tym miejscu Moon'a 240i. Alternatywą dla tego rozwiązania może być Naim XS3, ale w tym wypadku Naim jest bez DAC i będzie trzeba dołożyć osobne urządzenie. Ciekawym DAC do tego urządzenia jest Pro-Ject Pre Box S2 Digital, z możliwością obsługi MQA(taka dodatkowa informacja).

Moon 240i - cieplejsze brzmienie, ze świetną głębią w dolnych rejestrach, góra rozdzielcza, ale nie przejaskrawiona(nie mecząca), posiada DAC, a w tym USB. Wzmacniacz świetnie pasuje do Monitor Audio Silver 500 z racji tego że górne pasmo nie jest zbyt natarczywe, a trzeba tu wspomnieć że Silver ma aluminiową kopułkę, która posiada sporo ostrości.

Ja też polecę Arcama SA30. Problemy z softem naprawione, a producent cały czas pracuje nad jego rozwojem (choć powoli). Za jakiś czas powinien pojawić się soft z Tidal Connect i Spotify Connect.

Gra bardzo dobrze, ma sporo mocy i przede wszystkim ten Dirac Live. SA30 buduje bardzo fajną scenę, a z DL jest jeszcze lepiej.

Brakuje mu DACa USB, ale jak sam zauważyłeś ma wbudowany streamer, więc ten DAC jest jakby mniej potrzebny 🙂

On 1/3/2022 at 3:03 PM, Music-fan said:

Wyrównuje brzmienie ale nie zawsze to oznacza poprawę.Kiedy jestem sam słucham bez dirac bo daje to wyższą klasę dzwięku.Jak są domownicy i " zakłócenia"dirac pozwala słuchać głośniej i dźwięk mniej "przeszkadza".

A bawiłeś się krzywymi, czy przeklikałeś kalibrację i zrobiłeś filtr z "defaultową" krzywą Diraca? Jeśli przeklikałeś, to polecam pobawić się krzywą. Na 99% będziesz w stanie uzyskać znacznie lepsze efekty. Jeżeli odpowiada Ci brzmienie twoich kolumn bez korekcji, to zrób po prostu krzywą podążającą za zmierzoną charakterystyką kolumn. DL trochę ją wyrówna i uporządkuje scenę, a zachowasz charakter brzmienia kolumn. 

Cześć,

z Tannoyami Revolution XT8F bardzo fajny mariaż daje nowy Cyrus XR i7, zachowujemy świetną rozdzielczość i szczegółowość, bez nadmiernego rozjaśnienia, bas fajnie, nisko schodzi ale nie pływa. Funkcjonalnie masz zarówno USB jak i optyk ( łącznie 5 wejść cyfrowych ). Moim zdaniem warto posłuchać.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Czy na Arcam SA 30 można słuchać muzyki przerzuconej z CD na dysk USB w formacie oryginalnym lub innym bezstratnym, podłączonym do wzmacniacza przez USB ?

Chodzi mi o oczywiście o to czy nie ma z tym problemów w praktyce tzn. czy mogę na komputerze przerzucić sobie muzykę z płyt CD na HDD 2,5 cala, podłączyć go przez USB do Arcama AS30 i pilotem wybierać sobie i słuchać utwory  ...

Bo teorię oczywiście znam i wiem że TEORETYCZNIE można 

Do wszystkich tych ciekawych propozycji - czy to nie jest jednak przestrzelenie? Wzmacniacze droższe od kolumn? Sklepy audio proponują drogie konstrukcje, sama słuchałam i MA silver 500 i kilku innych, np. Aria 926 na Cambridge Edge, którego bym w życiu nie kupiła a które było chyba najdroższe w sklepie. Tak proponują, ale czy to realnie da różnicę np w stosunku do wzmacniacza za 6-8 tys, ot takiego roksana K3 czy Arcama SA20?

Musical Fidelity M6si jest od dawna produkowany i osobiście zaczynałem z MF M6i i w nowym M6si poprawiono właśnie DAC o który autor pyta. Wydajność prądowa tego wzmaka jest naprawdę na wysokim poziomie a stereofonia i muzykalność naprawdę na bardzo wysokim poziomie stąd i moje polecenie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
On 1/6/2022 at 4:15 PM, Piotr1976 said:

Chodzi mi o oczywiście o to czy nie ma z tym problemów w praktyce tzn. czy mogę na komputerze przerzucić sobie muzykę z płyt CD na HDD 2,5 cala, podłączyć go przez USB do Arcama AS30 i pilotem wybierać sobie i słuchać utwory  ...

Można, ale jest to mało wygodne ze względu na zastosowany wyświetlacz. Trudno się przegląda zawartość dysku.

Lepszym rozwiązaniem jest wybrać muzykę za pomocą aplikacji lub wbudowanego klienta web i potem już obsługiwać pilotem.

18 godzin temu, felix napisał:

Można, ale jest to mało wygodne ze względu na zastosowany wyświetlacz. Trudno się przegląda zawartość dysku.

Lepszym rozwiązaniem jest wybrać muzykę za pomocą aplikacji lub wbudowanego klienta web i potem już obsługiwać pilotem.

I to jest odpowiedź ! Konkretna i na temat ... a nie ktoś pisze, że wzmacniacz ma lub nie ma USB B  ... taką informację każdy może sobie znaleźć w ciągu 5 sekund, albo cytują instrukcję, która tak się ma do rzeczywistości jak napisał Felix.

Mam jeszcze prośbę o uszczegółowienie powyższego ... jaką aplikację na androida do tego zainstalować aby było można wybierać i odtwarzać muzykę (pliki z przekopiowanych płyt CD) z HDD podpiętego do Arcama SA30 przez USB B, za pomocą pilota ?

Masz Arcama SA 30 ? Co sądzisz o tym teście, w którym recenzent bardzo mocno piętnuje ten wzmacniacz za baaardzo niedopracowane oprogramowanie i duże problemy ze stabilną pracą i obsługą

Ukryta Zawartość

Arcam SA30 jest opisany jako trzeci 

Ukryta Zawartość

2 hours ago, Piotr1976 said:

jaką aplikację na androida do tego zainstalować aby było można wybierać i odtwarzać muzykę (pliki z przekopiowanych płyt CD) z HDD podpiętego do Arcama SA30 przez USB B, za pomocą pilota ?

Dobre pytanie 🙂

Nie używam tego rozwiązania, więc nigdy nie sprawdzałem. Teraz sprawdziłem i okazuje się, że aplikacja Arcama, MusicLife, nie obsługuje tego. Zostaje więc chyba tylko wbudowany klient web. Wpisujesz w przeglądarkę na telefonie lub komputerze adres IP Arcama, idziesz do zakładki Webclient i tam możesz wybrać pliki z USB.

2 hours ago, Piotr1976 said:

Masz Arcama SA 30 ? Co sądzisz o tym teście, w którym recenzent bardzo mocno piętnuje ten wzmacniacz za baaardzo niedopracowane oprogramowanie i duże problemy ze stabilną pracą i obsługą

Uważam, że w czasie pisania tego testu była to prawda. Arcam mocno dał ciała i wypuścił ten wzmacniacz ze skopanym softem. Ale od ok. pół roku jest wszyskto ok. Naprawili wszystkie problemy, przynajmniej te największe. Jeszcze pewnie może się zdarzyć jakiś drobny bug, ale ogólnie wzmacniacz jest stabilny i działa bez problemów.

Dodatkowo, jak już pisałem wcześniej, cały czas pracują nad suprawnieniami. Teraz szykują nowy soft ze sporymi zmianami w module streamera i będzie dodana m.in. obsługa Tidal Connect i Spotify Connect. Nie wiem co jeszcze planują, bo chwilowo nie chcą się podzielić. Ja testuję betę oprogramowania z Tidal Connect i jest dobrze.

13 godzin temu, felix napisał:

jaką aplikację na androida do tego zainstalować aby było można wybierać i odtwarzać muzykę (pliki z przekopiowanych płyt CD) z HDD podpiętego do Arcama SA30 przez USB B, za pomocą pilota ?

Nie potrzeba żadnej aplikacji:podłączasz HDD i zmieniasz utwory pilotem.Oczywiście trzeba na wzmacniaczu zmienić żródło na hdd.Można też przez stromę Arcama 192.168. ... ...sterować podłączonym dyskiem na komputerze i wtedy możliwości są większe.Komputer i wzmacniacz MUSZĄ być w tej samej sieci.

Edytowane przez Music-fan
3 hours ago, Music-fan said:

Nie potrzeba żadnej aplikacji:podłączasz HDD i zmieniasz utwory pilotem.

Pisałem o tym wcześniej. Problemem jest wyświetlacz, przez który wyszukiwanie utworów w ten sposób jest po prostu mało wygodne. Da się, ale z wygodą nie ma to wiele wspólnego. Lepszym rozwiązaniem jest klient web.

Godzinę temu, felix napisał:

Pisałem o tym wcześniej. Problemem jest wyświetlacz, przez który wyszukiwanie utworów w ten sposób jest po prostu mało wygodne. Da się, ale z wygodą nie ma to wiele wspólnego. Lepszym rozwiązaniem jest klient web.

Mam wielką prośbę, opisz proszę krok po kroku czynności, które za każdym razem (pierwsza konfiguracja nie jest problemem) trzeba wykonać po włączeniu Arcama aby odtwarzać muzykę z HDD podpiętego do niego przez USB, przy założeniu, że będę korzystał z klienta web (cokolwiek to znaczy :)). 

Chodzi mi o to, że w 80% chce słuchać w ten sposób muzyki i móc wybierać sobie odpowiednie utwory, najlepiej zaprogramowane listy, ewentualnie wskazywać foldery tak aby wzmacniacz odtworzył bez przerw cały folder "płytę CD" i chcę wiedzieć czy będzie to podobne do korzystania  z odtwarzacza CD podpiętego do wzmaka czy bardziej skomplikowane i przypominające korzystanie z laptopa podjętego do DACa wzmacniacza , którego trzeba włączyć, uruchomić program, stronę itd. Jeśli to drugie to nie ma sensu kupowania wzmaka ze "strimingiem" bo wystarczy sam DAC we wzmaku 

Nie znam się na tym więc mam prośbę o łopatologiczne wytłumaczenie 🙂

Chcę podjąć świadomą decyzję nt zakupu tego Arcama 

1 godzinę temu, Piotr1976 napisał:

Jeśli to drugie to nie ma sensu kupowania wzmaka ze "strimingiem" bo wystarczy sam DAC we wzmaku 

Nie myl pojęć: striming służy do słuchania muzyki z INTERNETU, audycji radiowych,podcastów i tidala,spotify deezer itp.Natomiast klient web służy do sterowania wzmacniacza komputerem.I wtedy też można wybierać radia tidale i spotify ale można też za pomocą komputera uruchomić podpięty hdd i dowolnie wybierać czy chcesz cały album czy playlistę czy pojedyncze utwory.Gdyby nie było streamera to NIC  z internetu nie posłuchasz tylko z własnego dysku.A Arcam SA 30 najlepiej chodzi jak ciągniesz z tidala HIFI bo ripy z płyt ani radia ( nawet te HI RES) nie zagrają tak dobrze jak tidal hifi.

Edytowane przez Music-fan
4 godziny temu, Music-fan napisał:

Nie myl pojęć: striming służy do słuchania muzyki z INTERNETU, audycji radiowych,podcastów i tidala,spotify deezer itp.Natomiast klient web służy do sterowania wzmacniacza komputerem.I wtedy też można wybierać radia tidale i spotify ale można też za pomocą komputera uruchomić podpięty hdd i dowolnie wybierać czy chcesz cały album czy playlistę czy pojedyncze utwory.Gdyby nie było streamera to NIC  z internetu nie posłuchasz tylko z własnego dysku.A Arcam SA 30 najlepiej chodzi jak ciągniesz z tidala HIFI bo ripy z płyt ani radia ( nawet te HI RES) nie zagrają tak dobrze jak tidal hifi.

Wiem, źle się wyraziłem.

To do wykasowania Jeśli to drugie to nie ma sensu kupowania wzmaka ze "strimingiem" bo wystarczy sam DAC we wzmaku 

On 1/9/2022 at 12:56 PM, Piotr1976 said:

Mam wielką prośbę, opisz proszę krok po kroku czynności, które za każdym razem (pierwsza konfiguracja nie jest problemem) trzeba wykonać po włączeniu Arcama aby odtwarzać muzykę z HDD podpiętego do niego przez USB, przy założeniu, że będę korzystał z klienta web (cokolwiek to znaczy :)). 

Pod warunkiem, że znasz adres IP Arcama (lub jego nazwę w sieci), odpalasz przeglądarkę internetową w telefonie lub na kompie, wpisujesz adres urządzenia w postaci http://XXX.XXX.XXX.XXX/webclient/ klikasz ikonkę folderu, wybierasz USB i szukasz przeglądasz pliki. Do webclienta możesz sobie zrobić skrót na pulpicie telefonu, tylko jeżeli używasz adresu IP, to dobrze żeby wzmacniacz miał zrobioną rezerwację na routerze.

Można też wybrać utwory pilotem, tylko przy dużej ilości folderów przeglądanie jest upierdliwe, bo na wyświetlaczu widzisz tylko jedną linijkę tekstu. Ale da się.

52 minuty temu, felix napisał:

Pod warunkiem, że znasz adres IP Arcama (lub jego nazwę w sieci), odpalasz przeglądarkę internetową w telefonie lub na kompie, wpisujesz adres urządzenia w postaci http://XXX.XXX.XXX.XXX/webclient/ klikasz ikonkę folderu, wybierasz USB i szukasz przeglądasz pliki. Do webclienta możesz sobie zrobić skrót na pulpicie telefonu, tylko jeżeli używasz adresu IP, to dobrze żeby wzmacniacz miał zrobioną rezerwację na routerze.

Można też wybrać utwory pilotem, tylko przy dużej ilości folderów przeglądanie jest upierdliwe, bo na wyświetlaczu widzisz tylko jedną linijkę tekstu. Ale da się.

Ok. zaczynam rozumieć. Z tego co napisałeś najlepsze rozwiązanie to smartfon ze "skrótem do źródła USB Arcama"

Ostatnie pytanie. Czy można przy takiej formie obsługi korzystać z jakichś list lub np. odtworzyć cały folder tak aby wzmacniacz odtworzył jedna po drugiej wszystkie utwory, czy też trzeba ręcznie wybierać kolejny utwór po zakończeniu poprzedniego ?

Szczerze mówiąc list nie sprawdzałem, ale zakładam, że M3U odtworzy.

Natomiast jeżeli masz więcej plików w folderze, to odtwarzanie zacznie się od utworu który wybrałeś i będzie działało do ostatniego utworu z folderu. Innymi słowy jak wybierzesz pierwszy utwór w folderze, to odtworzy całą jego zawartość, np. całą płytę.

W dniu 4.01.2022 o 21:26, felix napisał:

Ja też polecę Arcama SA30.

Felix, ponieważ piszesz bardzo konkretnie i rzeczowo to postanowiłem Cię jeszcze prosić o jedną opinię.  Ponieważ szukam wzmacniacza grającego bardzo spektakularnie i monumentalnie to czytając testy zwróciłem uwagę, na dwa opisy doskonale wpisujące się w moje poszukiwania (staram się mocno filtrować achy i ochy z testów bo wiadomo, że są pisane na życzenie dystrybutorów ale te zapisy wydają się potwierdzać pozostałą cześć opisu testowego) 

HFC :

"Innymi słowy muzyka "przepuszczona" przez Arcama dostaje taką dawkę energii, że zbliżone cenowo integry wydają się w porównaniu z SA30 jakby niemrawe. W tym momencie wypada wrócić do pierwszego zdania: SA30 gra w innej lidze."

AVTEST :

"Taka prezentacja musi bardzo dobrze sprawdzać się przy szybkich porównaniach w sklepie. Sądzę, że inne wzmacniacze są tu od razu na straconej pozycji – w szybkim porównaniu A/B Arcam wypadnie dużo lepiej od rywali."

Czy zgadzasz się z powyższymi cytatami ?

Chcę być pewny, że 11 000 zł nie pójdzie w błoto 😉Mam w tej chwili zestaw (Pioneer A-30 + Monitor Audio Bronze), który jakoś tam gra i szukam jedynie perełki, która dała by wyraźną, zdecydowaną, różnicę a nie tylko drobne niuanse 

On 1/14/2022 at 5:26 PM, Piotr1976 said:

Czy zgadzasz się z powyższymi cytatami ?

Wiesz co, nie do końca. Skupiają się na pojedynczych cechach wzmacniacza można tak napisać, ale moim zdaniem jest w tym trochę przesady, jak to u recenzentów.

Zależy też do czego się porównuje, z czym i na czym skupia. W niektórych recenzjach np. brzmienie SA30 jest opisywane jako "laid back" czy "wyzluzowane".

Prawdą jest, że ten wzmacniacz potrafi zrobić wrażenie. Świetnie kontroluje bas, który jest mocny, świetnie buduje scenę we wszystkich kierunkach. Oczywiście porównując do wzmacniaczy w tej samej klasie cenowej.

Ale nadal dla mnie jego największą siłą pozostaje Dirac Live. Gdyby nie to, gdybym miał zdecydowanie lepszą akustykę, to być może lepszym wyborem byłby np. Naim Unity Atom? Ale akustykę mam jaką mam i tu DL naprawdę robię rewelacyjną robotę. Nie jest idealnie, ale dużo lepiej niż bez tegoż systemu.

Moim zdaniem musisz po prostu posłuchać SA30, najlepiej wypożyczyć do domu i przetestować porządnie jak zgra się z twoimi głośnikami i przede wszystkim twoim gustem. Wtedy też będziesz mógł zobaczyć czy rzeczywiście DL da Ci tak dużo, jak daje np. mnie. Osobiście ja już nie wyobrażam sobie wzmacniacza bez dobrego DSP, ale u Ciebie może być inaczej.

Ogólnie raczej na pewno jeśli przesiądziesz się z Pioneera i Bronze'ów na SA30 i Silvery to poprawa będzie znaczna, nie będą to niuanse. Chyba, że wszystko zrujnuje pomieszczenie i tu sprawdzi się DSP 🙂

5 minut temu, felix napisał:

może lepszym wyborem byłby np. Naim Unity Atom?

Felix, akurat niskim tonom Naima Atoma przydałaby się bardzo korekcja DSP, bez względu na akustykę i użyte głośniki 🙂 Ten jego ogonek basowy za bardzo się w nim ciągnie. No ale to już pewnie poprawią w następcy Atoma. Nowy, słuchawkowy Atom HE już nie przeciąga w czasie niskich tonów jak jego starszy brat, "ucięli" ten psujący cały odbiór brzmienia  "ogon basowy". 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Pokaż nowe odpowiedzi