Skocz do zawartości
IGNORED

NOWY ŁAD

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, kostropaty napisał:

czyj ja piszę o wpływie szkolnictwa na  "światopogląd, wychowanie czy inteligencję" ?

12 minut temu, fetek napisał:

wypłacz się, napisz co Cie boli, w czym masz problem ? nie czekaj kolejnego roku.

?

Masz jeszcze jakieś złote myśli ?

?

pytanie, które zadałem, chyba jest proste...kiedy w realiach polskich zarobków kończy się "bieda"

Skoro tego nie pisałeś a wypowiedź nie znajduje się w odpowiedzi pod Twoim cytatem to jak myślisz ? (serio narysować instrukcję ?)

ile zarabia nauczyciel na etacie?

obecnie nie wiem.

skoro znasz samych bogatych nauczycieli (oprócz jednego) 😉 

to że ktoś nie klepie przysłowiowej biedy nie znaczy że jest bogaty no i czym określasz ten stan ? jakie są cyferki ?

Edytowane przez fetek

Precyzując, znam wielu przedsiębiorców którzy narzekają na finanse

oj tak, te zarobasy i przekręciarze uwielbiają narzekać...taka mentalność taksówkarza...nic się nigdy nie "opłaca"...

11 minut temu, kostropaty napisał:

oczywiście...bieda umysłowa to tragedia i stan umysłu...a widząc naszych miłościwie "rządzących" mam wrażenie, że wtórny analfabetyzm i bieda umysłowa zawładnęła tym smutnym krajem... 😉 

widzę rozmowa na zasadzie "głupi nigdy nie zrozumie że jest głupi". Nie mam zamiaru rysować a skoro Ty nie rozumiesz prostych spraw to chyba szkoda mojego czasu.

Ty naprawdę myślisz że oni są głupi i nie wiedzą co robią ? widocznie z Tobą jest jeszcze gorzej.

4 minuty temu, soundchaser napisał:

Tyle, żebyś był szczęśliwy i wystarczyło Ci na miskę ryżu. 😉

całkiem możliwe.

3 minuty temu, kostropaty napisał:

oj tak, te zarobasy i przekręciarze uwielbiają narzekać...taka mentalność taksówkarza...nic się nigdy nie "opłaca"...

przyganiał kocioł garnkowi i znowu nie złapałeś.

Edytowane przez fetek
2 minuty temu, fetek napisał:

to że ktoś nie klepie przysłowiowej biedy nie znaczy że jest bogaty no i czym określasz ten stan ? jakie są cyferki?

no właśnie o to Cię próbuję spytać...skoro piszesz, że "znasz biednego nauczyciela ? bo ja nie..."

1 minutę temu, fetek napisał:

widzę rozmowa na zasadzie "głupi nigdy nie zrozumie że jest głupi".

no właśnie widzę, że nie zrozumiesz...

1 minutę temu, fetek napisał:

Nie mam zamiaru rysować

to wymaga pewnych zdolności 😉 

2 minuty temu, fetek napisał:

przyganiał kocioł garnkowi i znowu nie złapałeś.

ale za to Ty rozumiesz i jesteś taki "mądry" :) 

3 minuty temu, fetek napisał:

a skoro Ty nie rozumiesz prostych spraw to chyba szkoda mojego czasu.

to może podarujmy sobie...nie mam zamiaru Cię edukować, skoro z nauką nigdy nie było Ci po drodze 😉 

9 minut temu, soundchaser napisał:

A gdzie prowadzisz działalność? Rozliczasz się w Polsce?

tak, wszystkie trzy, wszystkie bez VAT i płacę 0%/12.5%/19%

8 minut temu, kostropaty napisał:

to wymaga pewnych zdolności 😉 

przyznaje, nie umiem.

8 minut temu, kostropaty napisał:

to może podarujmy sobie...nie mam zamiaru Cię edukować, skoro z nauką nigdy nie było Ci po drodze 😉 

jak widać edukacja czy też wykształcenie o inteligencji nie świadczą.

Edytowane przez fetek
24 minuty temu, fetek napisał:

od kiedy edukacja odpowiada za światopogląd, wychowanie czy inteligencje ? Masz jeszcze jakieś złote myśli ?

Ja nic nie pisałem o edukacji, tylko o edycji, chyba wyraźnie cytuję. A ten cytat to o Tobie, precyzuję jeżeli nie jest to oczywiste:

W dniu 20.12.2022 o 23:38, przemak napisał:

Taka jest świadomość, postawa a także odpowiedzialność, odwaga cywilna czy choćby zwykła przyzwoitość zwolenników partii rządzącej. 

nagrywamy.com

3 minuty temu, fetek napisał:

jak widać edukacja czy też wykształcenie o inteligencji nie świadczą.

oczywiście, jedno z drugim ma niewiele wspólnego...nie mylmy też inteligencji w umiejętnością dopasowania się oraz typowym cwaniactwem 😉 

1 minutę temu, przemak napisał:

Ja nic nie pisałem o edukacji, tylko o edycji, chyba wyraźnie cytuję.

Posłużyłeś się cytatem z błędem, więc jak się mamy czepiać to niczego nie pisałeś a z kontekstu rozmowy bez problemu można wywnioskować że chodziło o edukacje.

było na "polaku" w podstawówce.

3 minuty temu, przemak napisał:

A ten cytat to o Tobie, precyzuję jeżeli nie jest to oczywiste:

nie trzeba doktoratu to wiedzieć, jaki to ma związek z podatkiem i Twoim problemem ?

11 minut temu, kostropaty napisał:

oczywiście, jedno z drugim ma niewiele wspólnego...nie mylmy też inteligencji w umiejętnością dopasowania się oraz typowym cwaniactwem 😉 

masz racje, nie odpowiadanie na pytania przy jednoczesnym wymaganiu tego od innych należy określić inaczej ale nie chciałem być chamski.

Niezrozumienie wypowiedzi, czy też jej kontekstu nie ma nic wspólnego z dopasowywaniem się, więcej z inteligencją albo jej brakiem choć to też naciągane.

7 minut temu, soundchaser napisał:

To który PIT rozliczasz?

głównie 38, 28, 8c

Edytowane przez fetek
11 minut temu, soundchaser napisał:

8c to rozliczasz na PIT-38 - dochody z papierów wartościowych.

krypto rozliczasz na 38 a broker i tak robi 8c, który składasz.

Edytowane przez fetek
8 minut temu, fetek napisał:

masz racje, nie odpowiadanie na pytania przy jednoczesnym wymaganiu tego od innych należy określić inaczej ale nie chciałem być chamski.

dokładnie...jakoś nie umiałem się doprosić odpowiedzi na moje pytanie, ale cóż, nie wymagam zbyt wiele 😉 

2 minuty temu, kostropaty napisał:

dokładnie...jakoś nie umiałem się doprosić odpowiedzi na moje pytanie, ale cóż, nie wymagam zbyt wiele 😉 

Problem tylko w tym że Ty na samym początku zdefiniowałeś co oznacza bieda odnosząc się do stanu materialnego ludzi, ja napisałem że dla mnie to kwestia świadomości.

Oczywiście cały czas rozmawiamy w doniesieniu do nauczycieli czy innych ludzi mających normalne warunki i możliwości.

7 godzin temu, fetek napisał:

grmh... znasz biednego nauczyciela ? bo ja nie...

"Na jakiejś państwówce to pewna pensja ale wegetacja."

wiesz, znam kilku ubogich nauczycieli, przeczy to Twej teorii...

chciałem tylko dopytać...

"Problem tylko w tym że Ty na samym początku zdefiniowałeś co oznacza bieda odnosząc się do stanu materialnego ludzi, ja napisałem że dla mnie to kwestia świadomości."

czyli mam rozumieć, że nauczyciele są bogaci umysłowo, ale na państwówce to materialna wegetacja? 😉 

12 minut temu, kostropaty napisał:

czyli mam rozumieć, że nauczyciele są bogaci umysłowo, ale na państwówce to materialna wegetacja? 😉 

nie wiem, nie umiem komentować wybryków Twojej wyobrazi, połowa cytatów nie jest moja

"bogaci umysłowo" głupio brzmi ale raczej odnosi się do intelektu nie do tego jak się dana osoba czuje.  Jak już to czują się bogaci lub biedni, czują swobodę lub ograniczenia wręcz przymus i ciężar codzienności.

Edytowane przez fetek

zapytam zatem raz jeszcze...czy nauczyciele w polsce są opłacani przez nasze rozdające na prawo i lewo państwo adekwatnie do swojej roli w społeczeństwie? 😉 

7 godzin temu, fetek napisał:
21 godzin temu, mcr1 napisał:

jaką bezczelnością PIS kradnie to tego jeszcze Polska nie widziała

Tusk nie potrafił powiedzieć co kradnie mimo że twierdzi tak samo jak Ty, może Ty podasz jakieś konkretne przykłady ?

Posłuchaj podcastu Stan wyjątkowy - tam rzetelnie opisują co stoi za wszelkimi działaniami Pisu - dobro ogółu jest na drugim albo nawet dalszym planie, najważniejsze kto i ile zagarnie

Tak z ostatniej chwili to na przykład program Willa+

Już kiedyś o tym pisałem, ale przypomnę: moja córka pracowała jako nauczycielka. Lubiła swoja pracę, miała sukcesy, jej dzieciaki jeździły na konkursy. Ale w pewnym momencie pracowała na trzech różnych etatach. Nie dlatego że chciała, tylko żeby zarobić na życie. Dyrektorzy nie chcieli dać pełnego etatu bo tak im ze względów finansowych i innych pasowało. No to w końcu pieprznęła papierami. Dzieci płakały, rodzice żałowali, ale ona nie pisała się na Siłaczkę. Dzieci straciły, edukacja straciła ale ona odzyskała normalne życie.

Dlatego wszelkie opowieści o kokosach w szkolnictwie przyjmuję z przymrużeniem oka bo widziałem jak to wygląda.

Jestem Europejczykiem.

6 minut temu, Jaro_747 napisał:

Dyrektorzy nie chcieli dać pełnego etatu bo tak im ze względów finansowych i innych pasowało.

To jeszcze przypomnij że za pensje odpowiadają samorządy a jak tak wszyscy na pensje narzekają to raczę odświeżyć pamięć, które samorządy uwaliły podwyżki dla nauczycieli.

Bardzo dobrze zrobiła, ale coś ta historia naciągana, nie jestem pewien ale tam "etat" jest powiązany z wymiarem godzin więc trudno by miała 3 pełne etaty.

Edytowane przez fetek

Moja żona jest nauczycielem i ma dopłacane 70 PLN by się zrównać z Panią sprzątająca , do której oczywiście nic nie mam bo czysto też musi być w szkole.

Więc co niektórzy niech przestaną pieprzyć o kokosach . Po co studia ,po co podyplomowe  , szkolenia kursy i kupowanie z własnych pieniędzy tego co brakuje do roboty by coś zrobić dla tych dzieci . Bo nie ma pieniędzy w szkole na nic .

Jakoś się ludzie nie garną do nauczycielstwa ,więc Panowie wolne miejsca są możecie się przyjąć . Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, fetek napisał:

To jeszcze przypomnij że za pensje odpowiadają samorządy a jak tak wszyscy na pensje narzekają to raczę odświeżyć pamięć, które samorządy uwaliły podwyżki dla nauczycieli.

A to samorząd ma swoje pieniądze ? 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 godzin temu, fetek napisał:

jak tak wszyscy na pensje narzekają to raczę odświeżyć pamięć, które samorządy uwaliły podwyżki dla nauczycieli.

To czekamy na odświeżenie, najlepiej poparte linkami , tylko błagam nie z tvpinfo 😂

O ile pamiętam to rząd zabrał jakiś podatek który wpływał do samorządów a teraz płynie do rządu  a ten niby rozdziela go między (swoje pisowskie samorządy) - (coś jak ktokolwiek widział ktokolwiek wie) 🙂

saudi aramco też kupiło za bezcen udziały w rafinerii które zwrócą się z zyskiem w niecały rok.

"Dochody samorządów, wskutek zmian podatkowych zapowiedzianych w Polskim Ładzie, mają spaść o około 10-11 mld złotych - szacuje Ministerstwo Finansów. Zdaniem samorządów, rząd po raz kolejny kroi lokalne budżety. A obiecana specjalna subwencja nie zrekompensuje utraty wpływów z PIT. Aby dopiąć budżety, samorządy będą musiały podnieść opłaty i podatki lokalne.
W ramach Polskiego Ładu planowane są zmiany w podatkach, obejmujące podwyżkę kwoty wolnej od podatku do 30 tys. zł oraz podniesienie drugiego progu podatkowego do 120 tys. zł z obecnych 85,5 tys. zł. Mają się też zmienić zasady liczenia składki zdrowotnej dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Planowana jest także ulga dla klasy średniej, a więc dla osób, które zarabiają między 6,6 tys. zł a 11 tys. zł miesięcznie. Zapowiedziana w programie obniżka podatków dla 18 mln osób oznacza, że wszystkie samorządy, duże i małe, bogate i biedne - będą miały niższe dochody.

Z informacji, które przekazał w poniedziałek Marek Skawiński, dyrektor Departamentu Polityki Makroekonomicznej w Ministerstwie Finansów wynika, że dochody z PIT spadną o 20-22 mld zł, z czego na jednostki samorządu terytorialnego przypadnie około połowa tej kwoty."

Czytaj więcej na Prawo.pl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stare to i srednio aktualne

Ulga dla klasy średniej juz nieaktualna 

Obnizka pit do 12 proc zamiast ulgi dla klasy średniej jeszcze bardziej chyba uderzy w samorządy 

Samorządy i klasa średnia są celowo tępione to jasne od dawna 

Godzinę temu, mcr1 napisał:

saudi aramco też kupiło za bezcen udziały w rafinerii które zwrócą się z zyskiem w niecały rok.

a kto i kiedy powiedział że się zwrócą ? pewno z przetwarzania rosyjskiej ropy, której teraz nie mają. Widać do wyników finansowych LTS nawet nie zajrzałeś.

Godzinę temu, mcr1 napisał:

O ile pamiętam to rząd zabrał jakiś podatek który wpływał do samorządów a teraz płynie do rządu  a ten niby rozdziela go między (swoje pisowskie samorządy) - (coś jak ktokolwiek widział ktokolwiek wie) 🙂

Źródłem środków finansowych placówki jest tzw. subwencja oświatowa oraz środki własne, które w przypadku szkoły podstawowej pochodzą z kasy gminnej. Za zarządzanie, inwestycje wybory dyrektorów etc odpowiadają samorządy.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Moja żona jest nauczycielem i ma dopłacane 70 PLN by się zrównać z Panią sprzątająca , do której oczywiście nic nie mam bo czysto też musi być w szkole.

Więc co niektórzy niech przestaną pieprzyć o kokosach . Po co studia ,po co podyplomowe  , szkolenia kursy i kupowanie z własnych pieniędzy tego co brakuje do roboty by coś zrobić dla tych dzieci . Bo nie ma pieniędzy w szkole na nic .

Jakoś się ludzie nie garną do nauczycielstwa ,więc Panowie wolne miejsca są możecie się przyjąć . Pzdr

Powiem tak jak upada firma to wszyscy ją mają gdzieś, jak rolnicy mają problemy to nikogo wieśniaki nie obchodzą. Nie mają PRLowskich praw, nie kupują alkoholu za grube pieniądze, żadne strajki żądania nic nie dadzą. Może warto urynkowić zawód nauczyciela i zobaczymy co w tedy będzie ? może jak komuś źle i po latach edukacji czuje się niedoceniany to niech zmieni prace ?

I jedno pytanie, jakie kokosy ?

Piszesz mi że w szkole na nic nie ma pieniędzy, to może warto zmienić burmistrza albo dyrektora ? może problem leży zupełnie gdzie indziej. My mamy bardzo złego burmistrza ale miasto posiada 4 szkoły, wszystkie są wyremontowane, mają duże nowoczesne sale, pełnowymiarowy basen, pełnowymiarowe boisko (koszykówka i piłka nożna), rok temu jedną szkołę wybudowali całą od nowa w drugiej dobudowali skrzydło.

Mimo że cały rejon to głęboka platforma a znicze przed sądem obiegły cały kraj to wszystko dostali od pis bo gmina ma jednego speca od ściągania środków, dostają 100% zapotrzebowania.

Idziemy dalej, w zeszłym roku moja była placówka została wyremontowana (cała wew, infrastruktura, elewacja, dach, płot, parking), dodatkowo na koniec roku z powiatu dostali 100 tyś zł na doposażenie. To jest mała wiejska szkoła więc w efekcie każda sala ma tablice multimedialne i laptopy dla uczniów oraz inne akcesoria. Podobnie ma się sprawa w placówkach zarządzanych przez stowarzyszenia, których na wsiach jest bardzo dużo bo gmina likwidowała szkoły.

Mówiąc że na nic nie ma pieniędzy przypominasz pewnego łysego ministra, który wyprowadzał miliony a tłumaczył się tylko masonerii.

Edytowane przez fetek
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.