Skocz do zawartości
IGNORED

DAC ES9038PRO chcę zrobić

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma lub może zaprojektować płytkę do DAC z tym układem jaki jest w tytule albo napisać gdzie można kupić za dobrą cenę. Może już coś takiego jest, ale tutaj nie umiem szukać. Poczytałem o tym i chcę mieć. W Chinach za drogo więc wpadłem żeby poszukać tutaj. Jestem mało doświadczony aby sam zaprojektować coś takiego i za biedny żeby kupić w Chinach. 

https://www.audiostereo.pl/topic/157628-dac-es9038pro-chc%C4%99-zrobi%C4%87/
13 minutes ago, panku14 said:

Chinach za drogo więc wpadłem żeby poszukać tutaj. Jestem mało doświadczony aby sam zaprojektować coś takiego i za biedny żeby kupić w Chinach. 

prowokacja? 😄

34 minuty temu, panku14 napisał:

Jestem mało doświadczony aby sam zaprojektować coś takiego i za biedny

Tyle tytułem komentarza 🙂

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

48 minut temu, panku14 napisał:

Nie czytaj jeżeli uważasz, że śmieszne.

Przyjmij to za komplement. 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 hour ago, panku14 said:

Jestem mało doświadczony aby sam zaprojektować coś takiego i za biedny żeby kupić w Chinach. 

popatrz na to z tej lepszej strony... jak już będziesz na tyle doświadczony żeby taki dac zaprojektować możliwe, że też cię będzie stać - podwójne zwycięstwo!

a zupełnie serio to życie uczy, że jak nie umiesz i nie masz kasy to najpierw warto iść poszukać sposobu na jej zarabianie - z pustego i salomon nie naleje

ale chińczycy faktycznie skoczyli z cenami... 2-3 lata temu można było taką płytkę na 4x tda1543 z usb kupić za 70pln ... teraz ceny raczej mocno powyżej 100

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

ale chińczycy faktycznie skoczyli z cenami... 2-3 lata temu można było taką płytkę na 4x tda1543 z usb kupić za 70pln ... teraz ceny raczej mocno powyżej 100

Ja też pamiętam, że przy ostatnim zamówieniu, kilka lat temu, kupowaliśmy kości TDA1543 w TME po jakieś 20zł/szt.

Edytowane przez Muzg
15 godzin temu, panku14 napisał:

Jestem mało doświadczony aby sam zaprojektować coś takiego 

Dobrym początkiem będzie popatrzenie na inne DACe, nauka projektowania w programie do PCB, programowania procesorów etc. Wirtualne narzędzie są darmowe jak np. KiCad, Arduino, STM Cube. Trawienie płytek metodą domową nie jest sporym kosztem, a w oparciu o elementy z demontażu można robić ciekawe projekty i się rozwijać 🙂. Mnóstwo osób tak zaczynało i doszło do aktualnego poziomu, tylko trochę motywacji, ciężkiej pracy i sam zbudujesz wymarzonego DACa.

" Mnóstwo osób tak zaczynało i doszło do aktualnego poziomu, tylko trochę motywacji, ciężkiej pracy i sam zbudujesz wymarzonego DACa. "

Oczywiście ale dlaczego na początek brać się za najtrudniejszego w aplikacji DAC-a.  Na początek idealny jestTDA1543 ,

można zrobić na pająka bez PCB.   

1 godzinę temu, zelo7 napisał:

Oczywiście ale dlaczego na początek brać się za najtrudniejszego w aplikacji DAC-a.  Na początek idealny jestTDA1543 ,

można zrobić na pająka bez PCB.   

Z taką intencją też pisałem, od łatwych projektów po bardziej złożone 🙂

Bardzo dziękuję za pomoc. Zupełnie nie na temat, ale zawsze jakaś nikomu nie potrzebna.  Polska życzliwość chęć pomocy tak jesteśmy z tego znani na całym świecie. Prosimy o pomoc  pojawia się wszędzie, ale jak świat potrzebuje czegoś to nie Polska jest od razu NIE. Mięliśmy tego przykład całkiem nie dawno. W tym przypadku identycznie. Proszę o buty, a wszyscy polecają czapkę rękawiczki  ja cały czas bez butów. Wszyscy mają coś do powiedzenia i oczywiście wiedzą lepiej czego ja potrzebuję i za ile nie wiedząc nic o mnie kompletnie nic. Porada na próżno nikomu nie potrzebna, doradzacie zupełnie nie na temat, piszecie żeby pisać to też jest typowo Polskie. Jeżeli potrzebuję butów to czapka mnie nie interesuje za żadną cenę.

O co masz pretensje??? Koledzy dobrze radzą. Nie ma opcji tanio w Polsce zaaplikować ES w wersji pro. Najtaniej jest w Chinach. Poza tym wiesz na co się porywasz? Wiesz ile mA np ta kostka wypuszcza na wyjściu? Wiesz o tym, że żeby to wykorzystać i zaaplikować trzeba naprawdę wiedzy? Ktoś Ci to ogarnie taniej niż w Chinach? Nie wspominam o wątpliwych rozwiązaniach Chińczyków , kłopotów z podróbkami itp. 

15 minut temu, panku14 napisał:

Zupełnie nie na temat, ale zawsze jakaś nikomu nie potrzebna.

Zupełnie na temat. To Ty nie rozumiesz i zrozum chociaż to

29 minutes ago, panku14 said:

piszecie żeby pisać to też jest typowo Polskie

Lamentujesz i masz rozczeniową postawę to czego oczekujesz? 

Po pierwsze diy nie jest tanie. Po drugie wszedłeś i podałeś sprzeczne (zbiór pusty) wymagania czyli: chcę dac na topowej kości na świecie ale nie mam pieniędzy. Idź do komisu powiedz, że chcesz furę na silniku 2JZ wyścigową, taka co mało pali no i nie masz kasy więc niech będzie w cenie zdezelowanego malucha... Daj znać jakie były reakcje sprzedawców.

Bauman się z rechotu w grobie przekręca...

45 minutes ago, panku14 said:

Proszę o buty, a wszyscy polecają czapkę rękawiczki  ja cały czas bez butów.

i tutaj się mylisz... na forum diy to się możesz nauczyć jak te buty robić - prosić o buty to w lustrze bo otrzymać je możesz tylko od siebie... to jest podstawowy problem jak ludzie trafiają na to forum

DIY -> do it YOURSELF -> zrób to SAM

Ja Ci pomogę poradą. Przeczytaj ze zrozumieniem dokumentację tego chipa i napisz nam potem jak należy takiego daca zrobić żeby w ogóle zagrał, a potem przeczytaj jeszcze kilka razy i napisz jak zrobić żeby zagrał dobrze.

Ukryta Zawartość

Odpowiedzi raczej w tym roku nie będzie, a najpewniej nie będzie wcale.

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Kolega zadał pytanie, bo czegoś nie wiedział, nie potrafił. Dostał odpowiedź ? dostał.

Kolega Muzg: 

Hahahahahahahahaha!!!

Bardzo śmieszne. 😄

No ale co była takie śmieszne? Pytanie, brak wiedzy? Jeżeli ktoś czegoś nie wie to pyta i mnie to osobiście nie śmieszy. Muzga śmieszy, może dlatego że wie i nie powie. 

Kolega Daniel _68412 

Prowokacja? 

Może Kolega Daniel kojarzy pytanie na które być może zna odpowiedź kojarzy z prowokacją? Trudno to pojąć. 

Może zamiast takich różnych napisać, że ten DAC jest dość zawansowany technicznie i do jego implementacji potrzeba pewnego doświadczenia, a skoro pytający go nie ma to dobrze gdyby pomysł własnoręcznego wykonania jeszcze raz przemyślał. To oczywiście potem padło, ale najpierw koledzy, którzy jak mniemam wiedzą wszystko, a nawet więcej w temacie zamiast pomóc wyśmiali. Słabe to dość. 

19 minutes ago, tomek_j said:

Kolega zadał pytanie, bo czegoś nie wiedział, nie potrafił. Dostał odpowiedź ? dostał.

Problem leży w pytaniu które jest roszczeniowe. On nie pytał jak zbudować dac na ES... dwa napisał wprost że forum czytać mu się nie chce bo nie umie.

Rzeklbym że jakie pytanie taka reakcja...

A na koniec dodał że on odpowiedzi na w du bo chce buty nie rękawiczki... I to my tu jesteśmy winni 😄

2 godziny temu, panku14 napisał:

Bardzo dziękuję za pomoc. Zupełnie nie na temat, ale zawsze jakaś nikomu nie potrzebna.  Polska życzliwość chęć pomocy tak jesteśmy z tego znani na całym świecie. Prosimy o pomoc  pojawia się wszędzie, ale jak świat potrzebuje czegoś to nie Polska jest od razu NIE. Mięliśmy tego przykład całkiem nie dawno. W tym przypadku identycznie. Proszę o buty, a wszyscy polecają czapkę rękawiczki  ja cały czas bez butów. Wszyscy mają coś do powiedzenia i oczywiście wiedzą lepiej czego ja potrzebuję i za ile nie wiedząc nic o mnie kompletnie nic. Porada na próżno nikomu nie potrzebna, doradzacie zupełnie nie na temat, piszecie żeby pisać to też jest typowo Polskie. Jeżeli potrzebuję butów to czapka mnie nie interesuje za żadną cenę.

Jaki masz budżet na projekt?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

1 godzinę temu, tomek_j napisał:

Kolega Muzg: 

Hahahahahahahahaha!!!

Bardzo śmieszne. 😄

No ale co była takie śmieszne? Pytanie, brak wiedzy? Jeżeli ktoś czegoś nie wie to pyta i mnie to osobiście nie śmieszy. Muzga śmieszy, może dlatego że wie i nie powie. 

Kolega Daniel _68412 

Prowokacja? 

Może Kolega Daniel kojarzy pytanie na które być może zna odpowiedź kojarzy z prowokacją? Trudno to pojąć. 

Może zamiast takich różnych napisać, że ten DAC jest dość zawansowany technicznie i do jego implementacji potrzeba pewnego doświadczenia, a skoro pytający go nie ma to dobrze gdyby pomysł własnoręcznego wykonania jeszcze raz przemyślał. To oczywiście potem padło, ale najpierw koledzy, którzy jak mniemam wiedzą wszystko, a nawet więcej w temacie zamiast pomóc wyśmiali. Słabe to dość. 

Może gdybyś kiedyś zrealizował jakikolwiek projekt DIY, nie mówiąc już w ogóle o dac opartym na  es9038pro, nie dziwiłbyś się reakcji kolegów i nie krytykował ich.

A autorowi niniejszego wątku radzę troszkę ochłonąć i zrewidować poglądy.

To że ludzie udzielający się tutaj na forum projektują i budują własne urządzenia nie wynika z tego, że nie stać ich na dokonanie zakupu w Chinach.

2 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Może gdybyś kiedyś zrealizował jakikolwiek projekt DIY, nie mówiąc już w ogóle o dac opartym na  es9038pro, nie dziwiłbyś się reakcji kolegów i nie krytykował ich.

Moze ..... 

10 godzin temu, tomek_j napisał:

Kolega Muzg: 

Hahahahahahahahaha!!!

Bardzo śmieszne. 😄

Kolega Daniel _68412 

Prowokacja? 

Tomku, poziom absurdu w pierwszym wpisie osiągnął taki poziom, że wpis potraktowałem jako trollowanie. Stąd moja odpowiedź. Tego ostatecznego wpisu nawet nie komentuje bo to tylko świadczy o autorze.

A autor jak chce się czegoś dowiedzieć to niech spróbuje sprecyzować swoje oczekiwania, spróbuje trochę sam poszukać, a nie tylko eksponuje swoją ignorancję.

Na początek radzę zapoznać się się z ceną samego układu ESPro. Do tego doliczyć najlepsze regulatory na każdą gałąź zasilania plus drobne elementy i tysiąca braknie. Układ wejściowy z pięć stówek tak na ubogo, dobre wyjście na lampie kolejne pięć. 2k masz za same części tak na dzień dobry minimum. Chcesz w to dalej brnąć? A może w wersji mobilnej Q2M chcesz posłuchać na początek, będzie za grosze.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

The Buffalo-IIIse Pro (Stereo Edition) 2-Channel DAC (twistedpearaudio.com)

Tu masz absolutne minimum nie baw się we własne kombinacje . Podstawą jest dobra baza czyli PCB (4 warstwy) 

żadne chińskie gotowce nie nadają do uzyskania dobrego efektu. Kup TPA bazowe i poeksperymentuj z zasilaczami .

• Pokaż nowe odpowiedzi