Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 25000 złotych

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, Piopio napisał:

Na DC10 wokale brzmią jak marzenie. Piękna barwa.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ale dźwiękowo porażka.

Godzinę temu, Piopio napisał:

A nie jakieś pierdziawki proponowane wyżej.

piszesz jakbyś był wyrocznią, a tymczasem ludziom trzeba pozostawić swobodny wybór i jak mniemam, większość życzyłaby sobie opinii w ujęciu obiektywnym.

a jak już się pisze o głośnikach w trybie wszechwiedzy, to warto być obiektywnym i rozpatrywać zg w ich stylistykach, bo Tannoy i ATC, to skrajnie różne konstrukcje i każda gra w innej stylistyce. To produkty dla zupełnie innych stylistycznie odbiorców. To która komuś bardziej przypadnie do gustu, to już wybór nabywcy. To też produkty nie tylko o innej stylistyce, ale też diametralnie różnej amplifikacji, zestawieniu/ pozycjonowaniu, różnić od metra.

Wokale jak marzenie? Skąd to wziąłeś? czyje marzenie Twoje czy moje? 

A teraz 2 słowa w ujęciu obiektywnym.

Zastanów się. Jak ATC serii Classic mogą być do bani, skoro tam gra jeden z najlepszych średniaków sm 75, a jego zakres pracy, to obszar o którym może pomarzyć większość zg. O reszcie, to już nawet nie będę pisał. 

Oczywiście, rozumiem, że komu stylistyka ATC nie podchodzi i OK, ale pisanie że to "dżwiękowa porażka", to ewidentny brak profesjonalizmu i obiektywności.  

Sumując;

W opisach jestem za tym, aby omawiać obiektywnie plusy/ minusy i stylistykę reprodukcji danych konstrukcji, a czytelnikowi pozostawić prawo wyboru. 

37 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Żadna bzdura.

Możesz Nas zatem oświecić jak masz zamiar uzyskać holograficzną scene dzwiękową z kolumnami blisko ścian?

1 minute ago, AnAm said:

Możesz Nas zatem oświecić jak masz zamiar uzyskać holograficzną scene dzwiękową z kolumnami blisko ścian?

Skoro się wypowiadasz w temacie dc10a to rozumiem że je miałeś  lub masz i poświęciłeś troszkę czasu na znalezienie im najlepszego miejsca w swoim pomieszczeniu????mam te kolumny u siebie i najlepiej grają przy ścianie. Jest recenzja w necie gdzie piszą o tym samym. Napisz teraz proszę jakie ustawienie pasowało  tobie  najbardziej????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
7 minutes ago, AnAm said:

Zdajesz Sobie sprawę że podpierasz się recenzją człowieka który sam w swoim pomieszczeniu holograficznej sceny nie ma?

Odpisz mi proszę jakie ustawienie u ciebie wypadło najlepiej. 

Godzinę temu, piano napisał:

W opisach jestem za tym, aby omawiać obiektywnie plusy/ minusy i stylistykę reprodukcji danych konstrukcji, a czytelnikowi pozostawić prawo wyboru. 

No to napisze, że słuchane przeze mnie ATC miały słabsze wokale od DC10. Tak się dziwnie składa, że najlepsze kolumny odtwarzają wokale perfekcyjnie. Jeśli tego nie robią to są słabe. Obiektywnie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dobre 🤣🤣. Ważne że z tannoya jesteście zadowoleni...

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

7 minutes ago, AnAm said:

Nie,ale byli inny użytkownicy tego forum🙂Magikiem też nie trzeba być żeby widzieć że prawidłowa głębia i scena dzwiękowa to tam nie istnieje🙂

Ja nie byłem wiec się nie wypowiadam,i nie wypowiadam się na temat sprzętu którego nie słuchałem.

44 minuty temu, Piopio napisał:

No to napisze, że słuchane przeze mnie ATC miały słabsze wokale od DC10.

ktoś przełoży z polskiego na nasze? 😉

ps. dziwnych określeń Waść używasz. 

Słabsze? Co to znaczy, po jakiemu to? 

a nawiasem, z punktu widzenia pracy kopułki sm 75, to na starcie mogę krwią podpisać, że z pewnością nie słabsze, cokolwiek to znaczy. Jeśli już, to inne 

ps 2. Naprawdę sądzisz, ze tylko Ty słuchałeś DC 10 😉

Jaki jest wzorzec 1 metra wokalu, że piszesz - słabsze? A może to wokale DC 10 są przyjemne, ale przerysowane i z naturalnością mają niewiele wspólnego(?) innymi słowy, rodzaj pudrowanego noska. Brałeś to pod uwagę?

Rozumiem, zabawa w "podkręcanie koloru" wokal może się podobać, ale z drugiej strony, podbarwianie umownie naturalnego wokalu jest dyskusyjne. 

Sumując, jeśli byś napisał, ze wokale podobały Ci się bardziej na DC 10, to ja to kupuje.

Jeśli jednak piszesz, - słabsze, to już nie kupuje, bo trąci mi brakiem profesjonalizmu w opiniowaniu. 

-------------------------------------

i żeby nie było, ze bronię ATC, jest i miałem wiele innych konstrukcji, które mogą być konkurencją dla poszczególnych modeli ATC, ale zdecydowane "lepsze" w pełnym zakresie Hz, to już byłbym ostrożny. Nie tyle soniczna lepszość sprawia, co inność, ze wybieramy dany zespół głośnikowy. Oczywiście jest wiele innych czynników jak posiadane wzmocnienie, pokój, pozycjonowanie, możliwosci od metra. 

ATC też ma słabe strony - jeszcze nie narodziła się taka, co by wszystkim dogodziła - i jako użytkownik modeli 150 Classic i scm 40 mógłbym się rozpisać na 3 strony w odniesieniu do wielu innych konkurencyjnych modeli.

Opis znajomego, który gra na ATC50P i ma spory przegląd różnych ZG "dźwięk jest ciemnawy, soczysty i głęboki, bez wrażenia polukrowania czy zrobionego dźwięku, naturalnie gęsty". Brzmi zachęcająco jak dla mnie. Trzeba sprawdzić u siebie. Tannoye uzależniają, ale próbuję iść na odwyk. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Edytowane przez ciszyn11
Godzinę temu, piano napisał:

Nie tyle soniczna lepszość sprawia, co inność, ze wybieramy dany zespół głośnikowy. Oczywiście jest wiele innych czynników jak posiadane wzmocnienie, pokój, pozycjonowanie, możliwosci od metra. 

Ja mam inne kryteria oceny. Albo kolumna gra dobrze albo nie. DC 10 gra dobrze, słuchane przeze mnie ATC źle. Dobrze grają Focale Kanta, Sopra, Utopia. B&W z kopułką diamentową, wysokie Dynaudio. Każda gra inaczej ale w moim odczuciu dobrze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 2.02.2022 o 20:00, Kabecki napisał:

Jak się mają F502SP względem modelu F502?

To zupełnie inne kolumny tak naprawdę. Mają pewne podobieństwa wizualne, ale F502SP mają dużo lepiej wykonaną obudowę, mniej plastiku, dużo lepszą zwrotnicę i przetworniki z kolumny F702.

Pozdrawiam,

Michał.

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• 3 tygodnie później...

Wybór padł na Audiovector R3 w wersji Signature. Zdeklasowały QR5 praktycznie pod każdym względem… No może poza górą pasma, aczkolwiek ta z jedwabnej kopułki może i mniej szczegółowa i analityczna, jednak na dłuższą metę sprawia wrażenie przyjemniejszej. O porównaniu do QR3 nie ma co pisać, zupełni inna klasa i kultura grania. Z ciekawostek od razu napiszę co jeszcze udało mi się odsłuchać:

- Fyne Audio F502SP: co od razu rzuca się w uszy - bardzo przyjemna i wciągająca średnica, potężny dól pasma. Kolumny dynamiczne, szczegółowe, aczkolwiek czegoś mi w nich jednak brakowało. Nie było tego czaru, skakałem po utworach bez ciekawości jak wybrzmi w całości. W efekcie okazały się przytłaczające w moim salonie i zdecydowanie nie poradziły sobie z kontrolą dołu

- Audio Physic Tempo 35: prawdę mówiąc nie bardzo je w ogóle zapamiętałem. Strasznie poprawne, finalnie nijakie? Chyba to dobre słowo. Nie moja bajka.

-ATC SCM40: bardzo specyficzne granie, którego nigdzie wcześniej nie słyszałem. Ogrom detali, analityka i bardzo naturalny wokal. Może kogoś to przekonuje, dla mnie były suche i trochę beznamiętne. Odsłuchiwane z Primare I35. Miałem wrażenie, że nie do końca sobie z nimi poradził.

Audiovector QR5 - granie, które znam z QR3.. tylko lepsze. Stereofonia, super malowanie źródeł pozornych, przyjemna średnica no i poprawiony dół chociaż… W porównaniu do QR3 było go na pewno więcej, był bardziej zróżnicowany ale jakby zabrakło mu takiego fajnego pomruku.

Gato Audio FM30 - pasuje mi tutaj słowo „smooth” aczkolwiek chyba niekoniecznie w dobrym tego słowa znaczeniu. Bezpośrednio zestawiałem je z QR5 i po przepięcia robiła się z tego trochę klucha. 

Sonus Faber Sonetto V - przyjemne, nieprzesadzone ciepełko, solidna podstawa basowa… Zresztą całe pasmo dosyć fajnie spięte, aczkolwiek zabrakło mi trochę stereofonii. Grały całkiem płasko i bez większego polotu - fajne kolumny, ale nie w tym budżecie

Kef R7 i Elac Vela FS407 (niesteyy 408 nie udało się dorwać) były odsłuchiwane w bardzo mizernym pomieszczeniu o kubaturze dosłownie kilku metrów, także zniechęcony odpuściłem sobie dalsze próby. 

Proac D20R (tylko te udało mi się dorwać) - straszne żyletki, totalnie nie na moje ucho. Jest szansa, że to kwestia pomieszczenia - słyszałem końcówkę odsłuchu innego klienta i jakichś Bowersów… Było to samo.

Audiovector R3 - może jestem nieobiektywny bo było to moje ciche marzenie od jakiegoś czasu pomimo, że ich nie słyszałem. Nawet do odsłuchu podchodziłem nieco zestresowany obawą, że nie sprostają moim oczekiwaniom wobec nich. Pierwsze minuty testowej playlisty i od uśmiechu aż rozbolała twarz. Szybki, mocny i zróżnicowany bas. Fenomenalna magia na średnicy, a damskie wokale aż rozpływają się po salonie. Delikatna i fajnie spięta ze wszystkim góra. Scena poukładana, holograficzna… Nie ma co czarować audiofilskimi słówkami - kolumny po prostu znikają i zostaje muzyka. No i co najważniejsze - na nowo odkrywam doskonale znane już utwory i… Zacząłem słuchać całe albumy zamiast tylko przebierać w utworach. Totalna rekomendacja i jeżeli ktoś ma dylemat to zachęcam do odsłuchu… Myśle, że w tym budżecie może to być koniec drogi poszukiwań wielu osób 🙂

ps. Poszedłem za radą i udało się dorwać używki praktycznie w idealnym stanie. Grube parę tysięcy w kieszeni, także nie zostaje nic tylko podziękować za wszystkie rady 😉 

2 godziny temu, Kabecki napisał:

dla mnie były suche i trochę beznamiętne. Odsłuchiwane z Primare I35.

Bo tak właśnie grają gdy podłączy się je pod nieodpowiedni wzmacniacz . Primare sam w sobie jest bardzo dobry ale nie w tym zestawieniu 

ATC są wymagające względem wzmocnienia i tu może tkwić problem w rozbieżności ocen. Słuchałem ATC SCM50 z monosami Macintosha i bardzo dobrze grały. W każdym systemie można sobie jeszcze dźwięk dopracowywać wg preferencji.

Edytowane przez fafarskid

Seria ENTRY tez potrafi zagrać bardzo plastycznie i gęsto . Zachowując przy tym realizm i naturalność dźwięku . Jeśli stworzy im się odpowiednie warunki . 

8 godzin temu, Kabecki napisał:

Fyne Audio F502SP: zdecydowanie nie poradziły sobie z kontrolą dołu, Audio Physic Tempo 35:  Strasznie poprawne, ATC SCM40: suche i trochę beznamiętne, Audiovector QR5: zabrakło mu takiego fajnego pomruku, Gato Audio FM30: robiła się z tego trochę klucha, Sonus Faber Sonetto V: Grały całkiem płasko i bez większego polotu, Kef R7 i Elac Vela FS407: także zniechęcony odpuściłem sobie dalsze próby, Proac D20R (tylko te udało mi się dorwać) - straszne żyletki, totalnie nie na moje ucho

Tak z ciekawości, z jakim Technicsem je odsłuchiwałeś? 

Edytowane przez Maraudio
Godzinę temu, Maraudio napisał:

Tak z ciekawości, z jakim Technicsem je odsłuchiwałeś? 

Fyne, Audio Physic, ATC i Audiovector - Primare i35

Sonus - Naim Unity Nova

Gato - Gato 400

Kef i Elac jakiś Nad, aczkolwiek odsłuch i tak nie miał sensu ze względu na pomieszczenie

Proac - Hegel H390

Rozbieżność duża, jednakże byłem nieco uzależniony od wyposażenia sklepów i zdany na rekomendacje sprzedawców 🙂

12 godzin temu, Kabecki napisał:

Proac D20R (tylko te udało mi się dorwać) - straszne żyletki,

What? ProAc i żyletki? Z jakim wzmacniaczem?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

21 minutes ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

What? ProAc i żyletki? Z jakim wzmacniaczem?

2 hours ago, Kabecki said:

Proac - Hegel H390

Wiec to nie dziwi... to nie kolumny tylko wzmacniacz. Jak jeszcze zrodlo sterylne to wtedy da to taki efekt. 

Troche bezsensowne porownanie inne kolumny z roznymi wzmacniaczami w roznych pomieszczeniach. 

Wieza STEREO Technics :)

nawet z Heglem dziwne, mi to wcale nie gra ostro... Próbowałeś z Pathosem, Coplandem? 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

43 minuty temu, Huberto1984 napisał:

Wiec to nie dziwi... to nie kolumny tylko wzmacniacz. Jak jeszcze zrodlo sterylne to wtedy da to taki efekt. 

Troche bezsensowne porownanie inne kolumny z roznymi wzmacniaczami w roznych pomieszczeniach. 

Niestety nie znalazłem takiego sklepu, który oferowałby wszystkie z kolumn do odsłuchu. I tak fajnie, że udało się niektóre bezpośrednio porównać.

15 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nawet z Heglem dziwne, mi to wcale nie gra ostro... Próbowałeś z Pathosem, Coplandem? 

Nie, tylko z Heglem. Co mogę powiedzieć, takie były moje wrażenia…

2 hours ago, Kabecki said:

Niestety nie znalazłem takiego sklepu, który oferowałby wszystkie z kolumn do odsłuchu. I tak fajnie, że udało się niektóre bezpośrednio porównać

Wiadomo, ze takie bezposrednie pirownanie zawsze cos da, ale mogles swoj wzmacniacz wziac I z nim wszystkie kolumny sluchac. Wtedy bys mial chociaz jakis punkt odniesienia. Grunt, ze kolumny sie podobaja. 

Wieza STEREO Technics :)

• Pokaż nowe odpowiedzi