Skocz do zawartości
IGNORED

Uszy bolą od słuchawek

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ogonek napisał:

headfonsy

Czyli nauszne ? Czy to kwestia ucisku głowy ? Jeżeli tak,można delikatnie rozgiąć pałąk.ten zabieg dotyczy słuchawek z pałąkiem metalowym.Plastyk pęknie.

Jeżeli słuchawki są nowe,to na pewno z czasem pałąk się rozciągnie.

Kwestia druga.Jeżeli dźwięk doprowadza do bólu ,to niestety przyczyn może być wiele 😉

4 godziny temu, ogonek napisał:

Mam słuchawki typu headfonsy które po około 30 minutach użytkowania sprawiają że bolą mnie uszy

Haha, mam w domu korkociąg i jak sobie go wkręcam w nogę to po kilku obrotach boli mnie noga 🙂 
Zdejmij słuchawki, idź do laryngologa. 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 9.02.2022 o 13:36, ogonek napisał:

Mam słuchawki typu headfonsy

Podaj lepiej model. I co konkretnie Cię boli? Małżowiny czy w środku uszy? Czy głowa?

W dniu 9.02.2022 o 13:36, ogonek napisał:

Co można z tym zrobic ?

Nie da się przyciszyć słuchania ?

Czy ból wynika  z  ucisku ? z niewygody ? ich brzmienia ?

Pół godziny to stanowczo krótko.

Prośba - wyjaśnij co to znaczy "headfonsy", bo nie rozumiem tego.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A które słuchawki zamknięte są wg. Was najwygodniejsze?

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

2 godziny temu, Audiotraktor napisał:

słuchawki zamknięte

Jest wiele modeli w różnych przedziałach cenowych.

Ja miło wspominam Denony AHD 2000,podejrzewam ,że nowe modele ten poziom komfortu noszenia zapewniają.

3 godziny temu, Audiotraktor napisał:

Z bardziej budżetowych rozwiązań, mistrzami w kwestii wygody są konstrukcje Beyerdynamic - model DT770 pro. Mogę mieć je na głowie godzinami, nie czując dyskomfortu. Z zamkniętych, nieco droższych, miło wspominam także Fostex TH610.

5 godzin temu, Audiotraktor napisał:

Na to nie odpowiem, bo mogę tylko o tych, które sam miałem w użyciu.

Jest wiele czynników od których ta wygoda zależy, podstawowe uwarunkowania wyboru to np.

1. Czas używania

2. Wielkość uszu i głowy 

3. Docisk pałąka

4. Materiał padów

5. Potliwość skóry

6. Niezbędna głośność

7. Gatunek, rodzaj muzyki

8. Otoemisja własna

9. Wiek

10. Ciężar wyrobu

11. Pozycja sluchania

Ostatnio przestałem komukolwiek cokolwiek sugerować, bo każdy ocenia po swojemu preferencje, którymi kieruje się przy wyborze.

@ogonek zgłasza w temacie problem, więc próbuję pomóc.

Wygoda zamkniętych sluchawek to zupełnie osobna kwestia, czyli OT.

Edytowane przez xetras
poprawka

20 godzin temu, Audiotraktor napisał:

Meze Liric, bez dwóch zdań. Super wygoda. Graja też nie najgorzej 🙂

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Wybieram się w takim razie do Was, ale chyba kupię jednak tańsze jakieś niestety.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

2 godziny temu, Audiotraktor napisał:

Wybieram się w takim razie do Was, ale chyba kupię jednak tańsze jakieś niestety.

Nawet jak nic nie kupisz to zapraszamy 🙂

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

• 1 miesiąc później...

Żadne zamknięte, bo to niezdrowe i niewygodne słuchawki, a używane "w terenie", także niebezpieczne. Osobiście nie lubię żadnych słuchawek, ale jak już jestem zmuszony sytuacją, używam lekkich i otwartych AKG. (Nie pamiętam symbolu, używam ich sporadycznie.)

W dniu 14.02.2022 o 18:36, simopl napisał:

Z bardziej budżetowych rozwiązań, mistrzami w kwestii wygody są konstrukcje Beyerdynamic - model DT770 pro

To prawda, są bardzo wygodne,  mialem z nimi kontakt, kiedy jeszcze byłem w posiadaniu DT 990 Pro (krótko-nie moje granie), ale senki HD600 też były znośne pod względem wygody.

Myślę, że to kwesta upodobań i uwarunkowań o których pisał xetras, ja na co dzień używam Audeze LCD X i mogę w nich spokojnie przesłuchać kilka płyt od dechy do dechy, czyli kilka godzin spokojnie.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

12 godzin temu, porlick napisał:

Żadne zamknięte, bo to niezdrowe i niewygodne słuchawki, a używane "w terenie", także niebezpieczne.

Gruba przesada.

W zamkniętych nie da się tak długo wytrzymać, jak w otwartych ale odcinają od hałasu, np. ulicznego.

W związku z tym: przy jeździe na jakimś pojeździe (albo przy nieuważnym przechodzeniu przez jezdnię) - wtedy owszem  - każde są niebezpieczne.

Kiedy ktoś chce się odciąć od dźwięków otoczenia to oczywiście trzeba to robić z wyobraźnią i wzmóc czujność. I tyle.

W dniu 16.03.2022 o 06:42, Piniu2906 napisał:

Shure SRH 1840

Ale to otwarte niestety.

A BD770Pro mam i to nimi się męczę.

Czyli po prostu nie istnieją wygodne słuchawki chyba.

Gdybyś sprecyzował co męczy w Beyerdynamics dt 770, to byłoby łatwiej.

Czy nacisk pałąka, czy rozmiar nauszników i ucisk na uszy ?

Sam mam duże i odstające, a z wiekiem robię się bardziej kapryśny. Mnie zadowoliły Pioneer HRM7, do długich odsłuchów w sam raz.

W dniu 23.03.2022 o 13:25, Audiotraktor napisał:

BD770Pro

Niestety ,basisko męczy po pół godzinnym słuchaniu.Słuchałem ich z zamiarem kupna.Wybrałem wtedy DT 990 Pro,które sprzedałem szybko 🙂

6 godzin temu, baltfan napisał:

Niestety ,basisko męczy po pół godzinnym słuchaniu.Słuchałem ich z zamiarem kupna.Wybrałem wtedy DT 990 Pro,które sprzedałem szybko 🙂

Miałem ostatnio na testach przez kilka dni, sporo im brakuje do moich Senków 660s, ale w odniesieniu do ceny ok. 600zł, to na prawdę bardzo dobre słuchawki, no i bardzo wygodne, wygodniejsze niż 660s.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Być może mam już mocno sfatygowane gąbki i nie są już tak wygodne. Szkoda mi forsy na koleje gąbki, ale gdybym kupił sobie całe słuchawki? Mianowicie beyerdynamic DT 700 PRO X. Miał ktoś z nimi do czynienia?

W dniu 2.04.2022 o 17:20, baltfan napisał:

basisko męczy po pół godzinnym słuchaniu

Basisko mi nie przeszkadza. Słucham przez lampowca z lampami 6sn7 & 6080. Nawet mogło go być więcej.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 14.02.2022 o 18:36, simopl napisał:

Z bardziej budżetowych rozwiązań, mistrzami w kwestii wygody są konstrukcje Beyerdynamic - model DT770 pro. Mogę mieć je na głowie godzinami, nie czując dyskomfortu. Z zamkniętych, nieco droższych, miło wspominam także Fostex TH610.

DT990ED tak samo, nieraz zasypiałem z nimi na głowie👌

W dniu 16.03.2022 o 10:21, porlick napisał:

Żadne zamknięte, bo to niezdrowe i niewygodne słuchawki, a używane "w terenie", także niebezpieczne. Osobiście nie lubię żadnych słuchawek, ale jak już jestem zmuszony sytuacją, używam lekkich i otwartych AKG. (Nie pamiętam symbolu, używam ich sporadycznie.)

Do telefonu mam AKG Y30 też otwarte dzięki nim mogę w pracy słuchać muzyki nie łamiąc zasad BHP 🙂

3 godziny temu, Audiotraktor napisał:

Basisko mi nie przeszkadza.

No powoli się rozjaśnia :) Czyli jednak coś uwiera lub ciśnie.

Pamiętam,że Beyerki były raczej wygodne,te zamszowe pady w żaden sposób nie dokuczały.Może jedynie ucisk pałąka (w nowych może ciut cisnąć).

Wchodząc w serię 700 ,na pewno nie ryzykujesz ,że będą niewygodne.Jednak,pod warunkiem,że np. twoje małżowiny są średniej wielkości,nie za duże.Zdarza się,że pady są za płytkie i dotyka się małżowiną maskownicy membrany,co powoduje dyskomfort.

Zakup słuchawki w sieci umawiając się ze sprzedającym,że nie będziesz miał problemu z ewentualnym zwrotem.

Zawsze można się przekonać jak dźwięk będzie ci pasował i czy słuchawki zgrają się ze wzmacniaczem.

Nie wiem jak twoja lampa zareaguje na 48 Ohm Beyerdynamica 700 x pro.

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.04.2022 o 16:33, baltfan napisał:

Nie wiem jak twoja lampa zareaguje na 48 Ohm Beyerdynamica 700 x pro.

Otóż słuchawki mają bardzo wygodne nauszniki, ale grają gorzej od DT770 i wyniku różnych przymiarek zakupiłem wygodne/niewygodne DT1770Pro 250 Ohm, grają z tych trzech modeli zdecydowanie najlepiej.

49 minut temu, Audiotraktor napisał:

DT1770Pro

Nie dziwi mnie ten fakt .1770 są najdroższe z tej trójki 😀

Nowe słuchawki po dotarciu się powinny zagrać lepiej.

Tak. Właśnie się "wygrzewają". Niewygodne okrutnie, a to że noszę okulary pogarsza sprawę.

700 są droższe od 770, a u mnie spisały, czy raczej zadźwięczały najgorzej.

Jako okularnik też mam ograniczony wybór.

W zasadzie słuchawki wymagają zdejmowania okularów, bo dokanałowe mnie odrzucają.