Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalne kolumny podstawkowe do 5000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, robbit napisał:

a które ProAc ki to niskie modele ? 

Np. takie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   to chyba za sztukę cena :-) 5 kg waży kolumna...

47 minut temu, tomek7776 napisał:

do tej pory nie znam firmy ktora by zblizyla sie do sonus faber ,jesli chodzi o jakosc obudowy,nie wspominam o dzwieku.

moze ty sie wypowiesz w temacie?

proac to kolejna wybitna firma,WLM rowniez.

Tomek ok, ale nie każdego stać na nowe kolumny za 15-30 kzł a tam zaczyna się prawdziwy sf czy proac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
13 minut temu, Dune napisał:

Np. takie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   to chyba za sztukę cena :-) 5 kg waży kolumna...

hehe przecież to kolumny półkowe :)

do tej pory nie znam firmy ktora by zblizyla sie do sonus faber ,jesli chodzi o jakosc obudowy,nie wspominam o dzwieku.

moze ty sie wypowiesz w temacie?

proac to kolejna wybitna firma,WLM rowniez.

wg mnie wygląd pomaga w kwestii marketingu bo jak ogólnie wiadomo, większość ludzi kupuje oczami . Co do jakości dźwięku wygląd niewiele ma z nią wspólnego . Poza tym i gusta estetyczne ludziska mają różne .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robbit
W dniu 11.02.2022 o 00:26, rd79 napisał:

Panowie skrobnijcie coś w moim temacie. Jakie kolumny będą skokiem w przód względem heco aurora 700 ? 

Ja podobnie jak kolega muda uważam że zamiast wymieniać kolumny lepiej wymienić na porządną elektronikę. 

Żadne kolumny nie zagrają. Kolumny nie grają same z siebie i choćby tam postawić monitory za 100k nie zagrają tam tak jakby sobie życzył ich właściciel.

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

31 minut temu, rafa napisał:

Ja podobnie jak kolega muda uważam że zamiast wymieniać kolumny lepiej wymienić na porządną elektronikę. 

Żadne kolumny nie zagrają. Kolumny nie grają same z siebie i choćby tam postawić monitory za 100k nie zagrają tam tak jakby sobie życzył ich właściciel.

A jaki to wzmacniacz powinien napędzać te heco, żeby zagrały? Miałem okazję słuchać budżetowych kolumn z kilkukrotniem droższym wzmacniaczem i nie uświadczyłem w tym połączeniu niczego co wywołałoby u mnie opad szczęki. Nie poprawiła się jakoś znacząco kontrola basu a i inne aspekty brzmienia też nie wyrwały mnie z butów. Owszem, lepsza elektronika zawsze przynosi korzyści ale legendy o tym jak to super wzmak wyciśnie ostatnie soki z budżetowych kolumn jakoś do mnie nie przemawiają. 

3 minuty temu, seba3002 napisał:

Miałem okazję słuchać budżetowych kolumn z kilkukrotniem droższym wzmacniaczem i nie uświadczyłem w tym połączeniu niczego co wywołałoby u mnie opad szczęki.

Jakie budżetowe? Konkretnie.

Heco mają duży potencjał w tym przypadku. Sam wzmacniacz nie zrobi cudów tylko wzmacniacz z dobrym źródłem.

Kupowanie jak najlepszych kolumn przy bardzo słabej elektronice i oczekiwanie cudów  - to są właśnie legendy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 minut temu, rafa napisał:

Kupowanie jak najlepszych kolumn przy bardzo słabej elektronice i oczekiwanie cudów  - to są właśnie legendy.

Dlatego warto przerzucić się na kolumny aktywne 😉 Sprawa kompatybilnego wzmocnienie załatwiona jest od razu 😉

Najważniejszy w kolumnie jest głośnik wysokotonowy - jeśli będzie słaby (a tak najczęściej jest) to kolumna nigdy nie zagra nawet gdyby podłączyć do niej wzmacniacz 100x droższy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jakoś w aktywnych też rzadko można spotkać np. berylowe teeetery 😉 

W używanych bywają ciekawsze oferty, jednak zawsze problem z odsłuchem,

czy wypożyczeniem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

26 minut temu, rafa napisał:

Jakie budżetowe? Konkretnie.

Heco mają duży potencjał 

Czyli jak to w końcu jest? Heco mają potencjał? Czy ogólnie należy kierować się zasadą "tanie kolumny, droga elektronika"? No i jeśli już dajemy radę, że należy podpiąć lepszą elektronikę to może warto byłoby podpowiedzieć jaka to ma być elektronika i co ta elektronika wyciśnie z danych kolumn. Może też wypadałoby się zapytać samego siebie czy znam wzmacniacz, który gra u autora tematu, czy wiem jak gra z posiadanymi kolumnami, czy po prostu swoje rady opieram na "starych, audiofilskich prawdach", z którymi nie można polemizować. 

Godzinę temu, seba3002 napisał:

Czy ogólnie należy kierować się zasadą "tanie kolumny, droga elektronika"? 

Jak już wspomniałem - tanie kolumny to tani wysokotonowiec. Nie ma szans nic wycisnąć z takich kolumn nawet szalenie drogą elektroniką.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Różnica między "tanim" i "drogim" wysokotonowym to jakieś 300 zł vs 1000 zł.

W skali ceny całej kolumny ŻADNA różnica.

O potencjale i jakości decyduje dół pasma.

On też narzuca strojenie wysokotonówki.

Monitory grające miękko, obszernie, swobodnie i spokojnie - ależ są takie, także misja nie jest z tych niemożliwych.

Jeśli wysokotonówka nie przetwarza dobrze tła czyli tego co jest na ostatnim planie, przestrzeni informacji o pomieszczeniu nagrania to taki dźwięk nie porwie delikatnie mówiąc, co zaskakujące w tanich usherach to słychać można to odczuć przy wokalach dźwięk jakby unosi się w przestrzeni,  a w wielu głośnikach które miałem lub słyszałem u kogoś nie raz ten oddech, przestrzen z nagrania był tłumiony

co zaskakujące w tanich usherach to słychać można to odczuć przy wokalach dźwięk jakby unosi się w przestrzeni,  a w wielu głośnikach które miałem lub słyszałem u kogoś nie raz ten oddech, przestrzen z nagrania był tłumiony

Potwierdzam 👍

Godzinę temu, Dune napisał:

informacji o pomieszczeniu nagrania

Pogadaj z realizatorami w studiu, to nie będziesz się takich rzeczy dosłuchiwał. Chyba że jakąś orkiestrę live masz ochotę słuchać. I oczywiście na monitorach :-))))))))))))))

Jeśli wysokotonówka nie przetwarza dobrze tła

Tło jest tłem. Gdzie indziej jest klucz do dobrego brzmienia. W sumie wysokie takie same są w podłogówkach i w monitorach. Za to reszta pasma (szczególnie dół) robi właśnie różnicę.

Nie bez przyczyny szuka się podstawkowców grających jak podłogówki. Nikt nie szuka podłogówek grających jak podstawkowce. Pytanie: dlaczego? :)))))))))))))))

I właśnie tak jak podlogowki grają np. dali grand coupe czy jamo concert 8

Różnica jest w wysokich, jamo są jaśniejsze dali ciemniejsze

21 godzin temu, recognizer napisał:

Powiedzcie mi, Szanowni Koledzy, czy warto teraz kupić Dali Grand Coupe?

Zdecydowanie tak, jesli sprawne:)

21 godzin temu, Dune napisał:

Tomek ok, ale nie każdego stać na nowe kolumny za 15-30 kzł a tam zaczyna się prawdziwy sf czy proac.

Nieprawda.  Proac 118 studio, monitory które grają naprawdę fajnym dźwiękiem.  Używki można nabyć za kwotę ok 4 tyś.

Kolumny gwarantują przestrzenne, lekkie brzmienie z dobrze ułożonym  basem. Wiem, ponieważ miałem te kolumny.  Oczywiście bardzo chętnie kiedyś sięgnę po wyższe I bardziej zaawansowane  modele proac. 

W dniu 5.03.2022 o 13:53, Piopio napisał:

Dlatego warto przerzucić się na kolumny aktywne 😉 Sprawa kompatybilnego wzmocnienie załatwiona jest od razu 😉

Najważniejszy w kolumnie jest głośnik wysokotonowy - jeśli będzie słaby (a tak najczęściej jest) to kolumna nigdy nie zagra nawet gdyby podłączyć do niej wzmacniacz 100x droższy.

a jak jeszcze beda mialy wbudowany odtwarzacz strumieniowy.....to bedzie dopiero nirvana

20 godzin temu, Wuelem napisał:

Pogadaj z realizatorami w studiu, to nie będziesz się takich rzeczy dosłuchiwał. Chyba że jakąś orkiestrę live masz ochotę słuchać. I oczywiście na monitorach :-))))))))))))))

Tło jest tłem. Gdzie indziej jest klucz do dobrego brzmienia. W sumie wysokie takie same są w podłogówkach i w monitorach. Za to reszta pasma (szczególnie dół) robi właśnie różnicę.

Nie bez przyczyny szuka się podstawkowców grających jak podłogówki. Nikt nie szuka podłogówek grających jak podstawkowce. Pytanie: dlaczego? :)))))))))))))))

Może dla Ciebie dla mnie liczy się  środek i jakość góry bas ? moje ushery be 718 mają kapitalny bas jak na tak małą skrzynkę, ile kosztują dobre monitory a ile podłogówki?  kasa kolego i trzeba mieć odpowiednie pomieszczenie do tego słyszałem duże zestawy w złej akustyce w klitkach brzmiało to tragicznie.

do tego słyszałem duże zestawy w złej akustyce

I co to mówi o sprzęcie?

NIC.

Zacznij argumentować, a nie mówić, co lubisz.

dla mnie liczy się  środek i jakość góry

Zapraszamy do wątku o sprzęcie w kuchni :))

Kolumny są tym większe, im mają większe ambicje. Im są lepsze. Sprowadzanie muzyki do środka i góry to przyznanie się, że na jakości Ci nie zależy. Monitory mają schodzić do ok. 40 Hz i mają robić to BARDZO dobrze. A większość robi to bardzo ŹLE. A bez pełnego i dobrego pasma nie ma mowy, aby kolumny były "UNIWERSALNE".

Specjalizacja do przemowy np. polityka czy słuchania podcastów - ok., ale nie o to chodzi.

To po co powstają monitory na głośnikach berrylowych czy dmd  jak jakość góry nie ma znaczenia :P liczy się bas on uratuje cały dźwięk :-)))  po co producenci robią małe kolumny podstawkowe za 8, 20, 30 kzł  te też Twoim zdaniem trafiają do kuchni?? :P  nie rozumiesz, że komuś może się podobać dźwięk monitora i nie potrzebuje dużych kolubryn? zresztą ten temat jest o tym, że autor chce kupić właśnie monitory, a nie udowadnianie wyższości podłogówki nad podstawką

Spór o to, czy lepsze są podstawkowce, czy podłogówki, to klasyczny spór o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia lub odwrotnie.

Zapraszamy do wątku o sprzęcie w kuchni :))
Kolumny są tym większe, im mają większe ambicje. Im są lepsze. Sprowadzanie muzyki do środka i góry to przyznanie się, że na jakości Ci nie zależy. Monitory mają schodzić do ok. 40 Hz i mają robić to BARDZO dobrze.

O o o o, gdzie jest ten watek? Moje monitory w kuchni schodza do 40Hz

Ja mam monitory z F6 40 Hz więc to żadna trudność i tak się składa, że w 90%

monitor będzie szybszy i bardziej dynamiczny od podłogowych.

Jasne że można uruchomić również podłogowe, ale wymaga to najczęściej

bardzo poważnych nakładów, bo wiele uruchomi dopiero TACT Millenium 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co to jest „szybszy i bardziej dynamiczny“?
To bezsens

BTW.
Monitory maja przewaznie gorsza skutecznosc niz podlogowki, wiec wymagaja wiecej mocy „by je uruchomic“

Male glosniki przy wyzszym poziomie glosnosci zaczynaja komprymowac -> koniec z dynamika

W dniu 5.03.2022 o 17:58, Wuelem napisał:

Różnica między "tanim" i "drogim" wysokotonowym to jakieś 300 zł vs 1000 zł.

Moje typy są raczej dużo droższe 😉 Berylowe, diamentowe czy choć Esotar3 nie kosztują 1000 zł. 

59 minut temu, Dune napisał:

komuś może się podobać dźwięk monitora i nie potrzebuje dużych kolubryn?

Mowa jest o tym, aby monitory MIAŁY bas. Kolumny z pełnym (w odbiorze) basem.

Dyskutujesz ze swoją tezą, a nie z wypowiedziami innych (np. moimi).

Przy okazji... Pokaż mi profesjonalne monitory studyjne z wysokotonowym berylowym. Oczywiście, można powiedzieć, że zawodowcy się nie znają. Tylko to oni "robią" muzykę, której słuchasz - na tych "zwykłych" kopułkach.

Padły tu już modele podstawkowców bez kompromisów (dla tej grupy) w niskim paśmie. Wystarczy je sprawdzić.

14 godzin temu, Wuelem napisał:

Mowa jest o tym, aby monitory MIAŁY bas. Kolumny z pełnym (w odbiorze) basem.

Dyskutujesz ze swoją tezą, a nie z wypowiedziami innych (np. moimi).

Przy okazji... Pokaż mi profesjonalne monitory studyjne z wysokotonowym berylowym. Oczywiście, można powiedzieć, że zawodowcy się nie znają. Tylko to oni "robią" muzykę, której słuchasz - na tych "zwykłych" kopułkach.

Padły tu już modele podstawkowców bez kompromisów (dla tej grupy) w niskim paśmie. Wystarczy je sprawdzić.

Focal trio 6 Be maja wysokotonowki berylowe. Popularne i szanowane monitory studyjne

33 minuty temu, biniek napisał:

Focal trio 6 Be maja wysokotonowki berylowe. Popularne i szanowane monitory studyjne

Są nawet tańsze Focal solo 6 Be 😉 Najtańsze kolumny z berylem.

• Pokaż nowe odpowiedzi