Skocz do zawartości
IGNORED

Mini salka 5.1 | Auro3D

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, RAF77 napisał:

Ja bym wziął jeszcze jedną parę fazon sat i dał jeden jako środkowy, zamiast LCR a drugi jako vog.

Tylko nie wiem czy nie będzie zbyt mocno odstawał od sufitu bo jak by nie było to będzie od projektora metr a z uchwytem to ma głębokość 17 cm a ON Wall jest płytsze o 3 cm 

Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, STELVIO napisał:

Jak metr od projektora i tyle odstaje od sufitu to kurcze ryzykowne. U mnie lampa płytka. 11cm. 120cm od proja. Też tego pilnowałem.

No właśnie a ekran będzie 284x160 cm czyli 128 cali… gdzie od podłogi będzie 50 cm a od sufitu 20 cm 

Gość

(Konto usunięte)

Zmierzyłem jeszcze raz dokładnie i wychodzi 120 cm bo zapomniałem że kanapę przesunąłem do przodu by oddalić się od tylnich kanałów😅

1 minutę temu, STELVIO napisał:

A od sufitu 20 cm będzie ekran czy już aktywna część ekranu?

Aktywna, te wymiary podane to samego ekranu, z ramą wyjdzie 296 x 172 cm

To prawdopodobnie nie powinno być problemu. Ekran 20 cm od sufitu. Projektor przy uchwycie do mikro regulacji jest od sufitu około 10cm. Więc lampa/laser gdzieś 14/15cm. To przy tej odległości i kącie rzutu na ekran, głośnik może być te 17cm.
Ale... Lepiej dmuchać na zimne.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, STELVIO napisał:

Lepiej dmuchać na zimne.

Zgadza się… wiesz gdyby można było wypożyczyć i się przekonać to też by nie było problemu ale budowa nie jest skończona w 100% by w coś takiego się bawić…

@RAF77 powiedz mi jeszcze ten VoG montuje się na wysokości kolan czy na wysokości głowy? Czy jest tolerancja 10-20 cm? 

No właśnie a ekran będzie 284x160 cm czyli 128 cali… gdzie od podłogi będzie 50 cm a od sufitu 20 cm 
To trzeba by jakoś przerobić mocowanie. 17cm od sufitu może być za dużo.
Przecież będzie miał te głośniki 2 pary. to sobie przyłóż do sufitu i zobaczysz, czy nie wchodzi w pole projekcji.
Ja nie mam vog, ale jak bym miał zakładać, to nad głową, raczej.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, RAF77 napisał:

Przecież będzie miał te głośniki 2 pary. to sobie przyłóż do sufitu i zobaczysz, czy nie wchodzi w pole projekcji

Sęk w tym że nie mam ekranu jeszcze… 

Ale przetestować jakoś przetestuje

Dzisiaj pierwszy raz odpaliłem koncert Hanza Zinerman w Pradze w Atmos przez kodek Neutral X na konfiguracji głośników Auro 3D 11.2 

Jest taki ogień , że szok !

Mimo , że mam głośniki ,, szkraby,, , jest świetna zabawa i fan 🙂

Zapomnijcie o Atmos ! 

Jest tyle ciekawszych kodeków .

W dniu 9.07.2022 o 11:46, max720 napisał:

Dzisiaj pierwszy raz odpaliłem koncert Hanza Zinerman w Pradze w Atmos przez kodek Neutral X na konfiguracji głośników Auro 3D 11.2 

Zapomnijcie o Atmos ! 

Zapomnieć przy oglądaniu filmów czy.....koncertów?🙃

Gość

(Konto usunięte)

Zamówienie zmieniłem i będzie 6 identycznych Dali Fazon Sat jako górna warstwa…

Teraz zastanawiam się nad dołem? Może lepiej będzie jak dźwięk będzie spójny dolnej warstwy z górną? Stosując siedem identycznych kolumn dla dolnej warstwy ale nie Fazon Sat tylko Opticon mk2 lub Rubicon które maja wspólne kopułki wysokotonowe z Fazon Sat 

Chciałbym by dźwięk w Auro3D otaczał mnie ze wszystkich stron taka samą klarownością, brzmieniem, spójnością…

W dniu 9.07.2022 o 12:46, max720 napisał:

Zapomnijcie o Atmos ! 

Max to teraz polecam posłuchać John Williams in Vienna w upmixie Auro3D Neural:X a później w Atmos 

Obstawiam że jak usłyszysz w Neural:X to już na Atmos nie wrócisz 

Edytowane przez długi89

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam zapoznać się z tą pracą Tomasza . Świetna lektura 🙂

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Czy ktoś z was kupował kable XLR firmy Koltz? Pytam bo mam głośnikowe LY215S na wszystkie kanały a na subwoofery grubsze bo 2x4mm, i zastanawia mnie czy są to dobrej jakości XLR-y bo za metr wychodzi 32 zł sztuka a przy 13 sztukach to już cena nie jest taka mała… 

No i czy warto wymieniać HDMI na coś lepszego? Bo obecnie mam dwie sztuki tego:

https://www.oehlbach.com/de/anschlussarten/hdmi/matrix-evolution

po 1 metr oraz jeden 3,2 metra do projektora? 

Ktoś? Coś?

Edytowane przez długi89

Klotz ma dobrej jakości kabelki- do kina wystarczające, natomiast do stereo i kolumn dobrej klasy no to juz raczej za słabe.

Oelbach- bardzo dobre kabelki- lepszych nie trzeba.

Pomyśl nad kablem zasilającym do amplitunera, wymien standardowy 2x0.75 jaki daja a kup np TAGA TPC-TS niezadrogi a różnicę czuć w dynamice  🙂

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, donsalieri napisał:

Klotz ma dobrej jakości kabelki- do kina wystarczające, natomiast do stereo i kolumn dobrej klasy no to juz raczej za słabe.

Oelbach- bardzo dobre kabelki- lepszych nie trzeba.

Pomyśl nad kablem zasilającym do amplitunera, wymien standardowy 2x0.75 jaki daja a kup np TAGA TPC-TS niezadrogi a różnicę czuć w dynamice  🙂

Ja stereo nie będę słuchał, to jest salka typowo kinowa… W takim razie następnym zakupem w nowym miesiącu będą kable sygnałowe XLR od Koltz-a.

HDMI nie tykam, zostaje to co jest… 

Zasilające mam te: 

https://www.hifisound.de/de/Nach-Hersteller/IsoTek/Isotek-EVO3-Initium-Netzkabel-C13-1-5-mtr.html

Trzy sztuki, pozostały po starym setupie… dokupię jeszcze jeden i będzie git💪

Zasilające to wystarczą te które są w pudełku z urządzeniami lepiej kupić np. dobrą listwę zasilającą do sprzętu np :

Oehlbach Powersocket 907 sam takiej używam link :

Ukryta Zawartość

Martin ty już nie zainteresowany kolumnami Ukraińskimi Mag Audio podobno takie super w kinie, dlaczego zdecydowałeś się na Dali przecież one tylko w stereo dobrze grają a do kina się nie nadają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JVC 4K
3 godziny temu, JVC 4K napisał:

dlaczego zdecydowałeś się na Dali przecież one tylko w stereo dobrze grają a do kina się nie nadają.

Skąd takie wnioski? Jakie masz dowody na to,że kolumny dedykowane do stereo nie nadają się do zastosowania w KD?

W dniu 11.07.2022 o 18:06, donsalieri napisał:

Ja się Klotzów z radością pozbyłem. To badziewne kabelki, które ani w kinie ani w stereo się nie sprawdziły.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Lobo Srobo napisał:

Ja się Klotzów z radością pozbyłem. To badziewne kabelki, które ani w kinie ani w stereo się nie sprawdziły.

W cenie 2€m.b. nic lepszego nie dostaniesz… wole je niż kabel No Name za 1€ lub 3€ za Oelhbach 2x1,5mm2 

Nic od siebie nie dodają, nie ma mowy o jakimkolwiek zamuleniu… testowane 

Panowie, pytanie do was, posiadaczy wypasionego sprzętu, jak jest z ubezpieczeniem? Jest oddzielne, czy standardowe, liczone z ubezpieczeniem mieszkania? Taka salka to jednak duże wydatki i ochrona jest zalecana. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 14.07.2022 o 20:00, JVC 4K napisał:

dlaczego zdecydowałeś się na Dali przecież one tylko w stereo dobrze grają a do kina się nie nadają

A kto tak powiedział? Ja tam nie widzę przeciw wskazań by stosować Dali w kinie jak i stereo… 

12 godzin temu, długi89 napisał:

A kto tak powiedział? Ja tam nie widzę przeciw wskazań by stosować Dali w kinie jak i stereo… 

Ale już nie Mag Audio przecież byłeś zwolennikiem tej Ukraińskiej marki pisałeś że byłeś w Grobi i cię przekonali a oni robią dobre kina tylko na Mag Audio podobno.

Edytowane przez JVC 4K

Pewnie tak jest, ale i tak planował to na kredyt to mógł wziąć te ukraińskie głośniki póżniej czyli za jakiś rok lub dwa będzie żałował że nie dołożył zwykły centuś ten nasz Martin.

• Pokaż nowe odpowiedzi