Skocz do zawartości
IGNORED

Ciche słuchanie a sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanki i koledzy

Prośba o pomoc, ale jednocześnie liczę na ciekawą dyskusję i wymianę doświadczeń.

Będę się przymierzał do zakupu kolumn, zależy mi na dużej scenie, detalicznym, precyzyjnym graniu, neutralności. Kolumny do pomieszczenia 18m2, raczej podłogówki. Wolałbym nowe w budżecie do 7 tys za parę, ewentualnie używane ale wtedy budżet spada do 4 tys za parę. Muzyka to głównie blues i funk, trochę rocka, czasami trochę elektroniki.

Wzmacniacz yamaha a-s2000, do tego CD-s2000, oraz Tidal z ampli kina domowego (podłączony z przedwzmacniacza na końcówkę mocy s2000).

Bardzo zależy mi na przyjemności z cichego słuchania, głównie ze względu na sąsiadów. ;)

Na co zwrócić uwagę szukając kolumn aby zwiększyć szansę na precyzyjne i detaliczne granie z szeroką i głęboką sceną nawet przy niskiej głośności? Oczywiście najważniejszy odsłuch, ale na pewno jakieś parametry techniczne tez mogą być wskaźnikiem, na przykład skuteczność?

Może polecicie jakieś konkretne modele na które warto zwrócić uwagę?

Przede wszystkim, jakie są Wasze doświadczenia i spostrzeżenia związane z cichym słuchaniem i jaki sprzęt się sprawdził?

Ps. Słuchawki odpadają ;)

Ps2. Ciche słuchanie - mam na myśli takie, które nie wywołuje u sąsiadów chęci wyrzucenia sprzętu razem ze słuchaczem przez okno.

Z góry dziękuję za pomoc i liczę na ciekawa wymianę doświadczeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/158180-ciche-s%C5%82uchanie-a-sprz%C4%99t/

Skuteczność najlepiej powyżej 90, możliwie płaski przebieg impedancji najlepiej w okolicach 7-8 Ohm. Jakość przetworników hi/mid. Przy cichym słuchaniu basu zazwyczaj brakuje bo tak to ucho człowieka odbiera więc aby to skompensować niskotonowy driver powinien być dość spory.

Edytowane przez Airmike

Co do skuteczności to bym się nie zgodził w tym wypadku że im wyższa tym lepiej.
Raczej stawiałbym na coś zdecydowanie poniżej 90dB bo inaczej ciężko ci będzie głośność ustawić.

Poza tym bywa tak że skrajne pasma potencjometrów nie pracują zbyt dobrze (n.p. jeden kanał gra delikatnie głośniej).
U ciebie może to nie być problemem jeśli będziesz grał przez preamp.

No i jeszcze charakterystyka kolumn - raczej v-ka 😉 lub przynajmniej podbity dół.

Przeznacz te 7 tys na głośniki używane lub ex demo. Szkoda kasy na nowe. Za te pieniądze kupisz JBL 4312 w jednej z nowszych wersji. I te głośniki zagrają dokładnie tak oczekujesz 

Ciche sluchanie to problem z brakiem basu i wysokich tonow. Czyli jesli chcesz to skompensowac poprzez dobor odpowiednich zestawow glosnikowych, to musisz wybrac takie, ktore maja odpowiednio „podbity“ przebieg charakterystyki czestotliwosciowej na skrajach pasma, czyli taki zabudowany „Contour“ / „Loudnes“.
A to nie ma nic wspolnego z ich skutecznoscia czy impedancja albo wielkoscia przetwornika niskotonowego.
To kwestja strojenia zestawu. Dawniej tak strojone byly np. wielkie Cantony itp…
Takie strojenie mialo nawet specjalna nazwe „Taunus Sound“ albo „Badewannen-Sound“ (przebieg jak „wanna““

Ja bym bral wlasnie cos takiego
(Takie wielkie Cantony 90, 100, RL-C byly super, pelne, miesiste brzmienie, do twojego gatunku muzyki extra).

Jakie aktualne dzisiejsze glosniki tak brzmia tego nie wiem, ale z obserwacji watkow -> Dali?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9804.thumb.jpg.60b6fcf87ab6598c1b8149bb653ce27b.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BTW.
Zestawy z przebiegiem charakterystyki podobnym do
zalecanych powyzej JBL bym omijal.
Ich bas spada juz powyzej 100Hz. Przy cichym sluchaniu slyszysz tylko srednice (za „suche“).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Inna ciekawa opcja „dla odwaznych“, to kupno odpowiedniego wzmacniacza, ktory umozliwi ci dopasowanie brzmienia calego systemu do twoich preferencji, wlacznie z uwzglednieniem akustyki pomieszczenia, czyli takie ktore maja zabudowany RoomPerfect albo DIRAC. Patrz Lyngdorf, NAD, MiniDSP,…
Wtedy nie jestes tak ograniczony doborem zestawu glosnikowego i masz jeszcze wiele dalszych mozliwosci, o ktorych taki „konwencjonalny/tradycyjny“ system moze tylko pomarzyc

Tu są 

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak następca zestrojony, to chyba to!

Ukryta Zawartość

Mam kolumny Canton Nestor 500 i bardzo przyjemnie słucha się ich po cichu i na średnim poziomie głośności. Problem jest taki, że są używane i za tanie bo stanowią mniej niż 1/10 założonego budżetu...

11 hours ago, PorkOne said:

Co do skuteczności to bym się nie zgodził w tym wypadku że im wyższa tym lepiej.
Raczej stawiałbym na coś zdecydowanie poniżej 90dB bo inaczej ciężko ci będzie głośność ustawić.

Poza tym bywa tak że skrajne pasma potencjometrów nie pracują zbyt dobrze (n.p. jeden kanał gra delikatnie głośniej).
U ciebie może to nie być problemem jeśli będziesz grał przez preamp.

No i jeszcze charakterystyka kolumn - raczej v-ka 😉 lub przynajmniej podbity dół.

wyższa skuteczność odwdzięczy się autorowi jak sąsiedzi pojadą na wakacje a on będzie chciał zagrać głośniej 🙂 i dlatego jestem zdania by nie "stroić" systemu kolumną o V-kowej charakterystyce tylko kupić równo grające zestawy moze z lekką dominacją basu a dostroić system w innym miejscu /pre/amp/eq/dsp. Łatwiej zmieniać małe klocki, z kolumnami jest zawsze większa awantura i więcej dźwigania/ryzyk w transporcie. Kupić dobre zestawy "na lata" a resztę dopracować w innym miejscu systemu. takie jest moje zdanie i wynika z moich doswiadczeń, ale każdy oczywiście ma prawo do innego podejścia.

Recepta jest bardzo prosta: jak monitor to V 601, a jak podłogowe to V 602 😉 

Jednak posiadacze bardziej "środkowych" wzmacniaczy Yamahy mają bardzo

przydatny do naprawdę cichego słuchania - płynny loudness ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Jednak posiadacze bardziej "środkowych" wzmacniaczy Yamahy mają bardzo

przydatny do naprawdę cichego słuchania - płynny loudness ...

...niestety a-s2000 nie ma "loudness".

-----

15 godzin temu, qn napisał:

Na co zwrócić uwagę szukając kolumn aby zwiększyć szansę na precyzyjne i detaliczne granie z szeroką i głęboką sceną nawet przy niskiej głośności?

Przede wszystkim unikaj decyzji w oparciu o głośne testy - słuchasz cicho to testuj cicho, bo głośno to wszystko zagra fajnie.

Będę się przymierzał do zakupu kolumn, zależy mi na dużej scenie, detalicznym, precyzyjnym graniu, neutralności.

Jeśli przy cichym odsłuchu oczekujesz wrażenia "pełnego" dźwięku, to kolumny muszą zagrać V-ką.

Kolumny do pomieszczenia 18m2, raczej podłogówki.

Poza słowem "neutralność" wszystkie Twoje wymagania spełnią monitory B&W606 wspomagane subem B&W608 (ewentualnie większym B&W610, tylko po co do 18m2 to nie wiem). Piszesz blues, funk... nie słucham, ale jazz czy zespół Raz Dwa Trzy nawet przy cichym odsłuchu robi z pokoju koncert w piwnicznej knajpce, absolutnie brak wrażenia płaskości dźwięku, czy niedoboru niskich albo wysokich tonów. 

Wiem, że B&W606 mogą grać za ostro, więc zwróć uwagę przy ewentualnym odsłuchu. Jeśli obawiasz się suba w stereo, to tu jest ankieta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 godzin temu, quatross napisał:

VA Bach

To bardzo dobry trop, ponieważ sam mam ten sam problem czyli jestem skazany na względnie ciche słuchanie. Do do tego posiadam A-S1100 w połączeniu z VA Mozart (niedawno V-601, które sobie czekają). To dobre połączenie wręcz idealne do cichego i średnio głośnego odsłuchu ano dlatego, że generalnie kolumny od VA mają ciekawą charakterystykę tzn podbity bas i wysokie co ma kolosalne znaczenie przy cichym słuchaniu jak opisali to koledzy wyżej. Muzyka na takim zestawie, dla mnie, brzmi wybitnie.

Edytowane przez Mathia74
3 godziny temu, audioburak napisał:

Recepta jest bardzo prosta: jak monitor to V 601, a jak podłogowe to V 602 😉 

Potwierdzam w praktyce, posiadając powyższe modele 👍

W dniu 17.02.2022 o 05:10, xajas napisał:

Ciche sluchanie to problem z brakiem basu i wysokich tonow. Czyli jesli chcesz to skompensowac poprzez dobor odpowiednich zestawow glosnikowych, to musisz wybrac takie, ktore maja odpowiednio „podbity“ przebieg charakterystyki czestotliwosciowej na skrajach pasma, czyli taki zabudowany „Contour“ / „Loudnes“.
A to nie ma nic wspolnego z ich skutecznoscia czy impedancja albo wielkoscia przetwornika niskotonowego.
To kwestja strojenia zestawu. Dawniej tak strojone byly np. wielkie Cantony itp…
Takie strojenie mialo nawet specjalna nazwe „Taunus Sound“ albo „Badewannen-Sound“ (przebieg jak „wanna““

Ja bym bral wlasnie cos takiego

Ukryta Zawartość

(Takie wielkie Cantony 90, 100, RL-C byly super, pelne, miesiste brzmienie, do twojego gatunku muzyki extra).

Jakie aktualne dzisiejsze glosniki tak brzmia tego nie wiem, ale z obserwacji watkow -> Dali?

Dzięki wielkie za podpowiedź, zwrócę uwagę na tę charakterystykę.

W dniu 17.02.2022 o 05:42, xajas napisał:

Inna ciekawa opcja „dla odwaznych“, to kupno odpowiedniego wzmacniacza, ktory umozliwi ci dopasowanie brzmienia calego systemu do twoich preferencji, wlacznie z uwzglednieniem akustyki pomieszczenia, czyli takie ktore maja zabudowany RoomPerfect albo DIRAC. Patrz Lyngdorf, NAD, MiniDSP,…
Wtedy nie jestes tak ograniczony doborem zestawu glosnikowego i masz jeszcze wiele dalszych mozliwosci, o ktorych taki „konwencjonalny/tradycyjny“ system moze tylko pomarzyc

Ukryta Zawartość

Yamaha A-S2000 nie ma loudness, a nie zamierzam jej zmieniać. Ale jak rozumiem loudness polega na podbijaniu niskich i wysokich tonów przy niższych poziomach głośności. Czyli można sobie zrobić ręcznie loudness za pomocą nieaudiofilskich regulatorów Bass i Treble. Chyba że ja czegoś nie rozumiem. 😉

W dniu 17.02.2022 o 06:04, quatross napisał:

Tu są 

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak następca zestrojony, to chyba to!

To wygląda ciekawie, tylko niestety odsłuch nie wchodzi w grę ze względu na odległość.

W dniu 17.02.2022 o 07:43, przmor napisał:

Mam kolumny Canton Nestor 500 i bardzo przyjemnie słucha się ich po cichu i na średnim poziomie głośności. Problem jest taki, że są używane i za tanie bo stanowią mniej niż 1/10 założonego budżetu...

Mniejszy koszt niż zakładany budżet to nie jest problem, przynajmniej dla mnie. 😉 Planujesz sprzedaż?

W dniu 17.02.2022 o 11:20, Airmike napisał:

wyższa skuteczność odwdzięczy się autorowi jak sąsiedzi pojadą na wakacje a on będzie chciał zagrać głośniej 🙂 i dlatego jestem zdania by nie "stroić" systemu kolumną o V-kowej charakterystyce tylko kupić równo grające zestawy moze z lekką dominacją basu a dostroić system w innym miejscu /pre/amp/eq/dsp. Łatwiej zmieniać małe klocki, z kolumnami jest zawsze większa awantura i więcej dźwigania/ryzyk w transporcie. Kupić dobre zestawy "na lata" a resztę dopracować w innym miejscu systemu. takie jest moje zdanie i wynika z moich doswiadczeń, ale każdy oczywiście ma prawo do innego podejścia.

W moim przypadku odwrotnie, zacząłem od klocków, do których chcę dobrać kolumny. W ostateczności zostaje regulacja niskich i wysokich tonów we wzmacniaczu.

W dniu 17.02.2022 o 14:04, szymon1977 napisał:

..niestety a-s2000 nie ma "loudness".

Ale ma regulację niskich i wysokich - można sobie zrobić ręczne loudness jeśli dobrze rozumiem.

Przede wszystkim unikaj decyzji w oparciu o głośne testy - słuchasz cicho to testuj cicho, bo głośno to wszystko zagra fajnie.

Zdecydowanie tak będę słuchał wybierając kolumny.

Jeśli przy cichym odsłuchu oczekujesz wrażenia "pełnego" dźwięku, to kolumny muszą zagrać V-ką.

Ok, dzięki

Poza słowem "neutralność" wszystkie Twoje wymagania spełnią monitory B&W606 wspomagane subem B&W608 (ewentualnie większym B&W610, tylko po co do 18m2 to nie wiem). Piszesz blues, funk... nie słucham, ale jazz czy zespół Raz Dwa Trzy nawet przy cichym odsłuchu robi z pokoju koncert w piwnicznej knajpce, absolutnie brak wrażenia płaskości dźwięku, czy niedoboru niskich albo wysokich tonów. 

BW606 nie są "neutralne"? Miałem okazję posłuchać BW603 z Yamahą A-S201 i w porównaniu do np. Indiana Line i PSB których słuchałem tego dnia BW wydały mi się najbardziej neutralne, wyrównane.

W dniu 17.02.2022 o 14:05, Mathia74 napisał:

To bardzo dobry trop, ponieważ sam mam ten sam problem czyli jestem skazany na względnie ciche słuchanie. Do do tego posiadam A-S1100 w połączeniu z VA Mozart (niedawno V-601, które sobie czekają). To dobre połączenie wręcz idealne do cichego i średnio głośnego odsłuchu ano dlatego, że generalnie kolumny od VA mają ciekawą charakterystykę tzn podbity bas i wysokie co ma kolosalne znaczenie przy cichym słuchaniu jak opisali to koledzy wyżej. Muzyka na takim zestawie, dla mnie, brzmi wybitnie.

Bardzo dziękuję za ten wpis, bardzo dla mnie wartościowy bo piszesz o podobnym sprzęcie używanym do tego samego celu. Zwrócę uwagę na te kolumny, mam nadzieję że uda mi się gdzieś ich odsłuchać.

W dniu 17.02.2022 o 16:01, mdavis napisał:

Potwierdzam w praktyce, posiadając powyższe modele 👍

I na Ushery V-602 też będę polował.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, jeśli mielibyście jeszcze coś do dodania to zapraszam do dyskusji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiscie ze mozna i nie powinno sie miec zahamowan przed uzyciem regulacji Bass i Treble, ale one dzialaja troche inaczej niz Loudnes

Jesli kiedys rownolegle do CD uzyjesz PC jako zrodla PC-ta, to mozesz z ciekawosci zainstalowac/uzyc program EqualizerAPO. Bardzo pouczajace a efekt koncowy moze ci sie na stale spodobac

Może nie doczytałem ale dlaczego nowe za 7 tysi a używane już tylko za 4 . Dlaczego jak ktoś wspomniał wyżej nie używane za 7 bo ja nie bardzo to rozumiem. 

28 minut temu, xajas napisał:

oczywiscie ze mozna i nie powinno sie miec zahamowan przed uzyciem regulacji Bass i Treble, ale one dzialaja troche inaczej niz Loudnes

Jesli kiedys rownolegle do CD uzyjesz PC jako zrodla PC-ta, to mozesz z ciekawosci zainstalowac/uzyc program EqualizerAPO. Bardzo pouczajace a efekt koncowy moze ci sie na stale spodobac

Może kiedyś spróbuję. Wnioskuję że w takim razie lepiej dobrać kolumny o charakterystyce "wanny" o której pisałeś wcześniej, a regulacja jako ewentualna korekta.

24 minuty temu, LESZEK 560 napisał:

Może nie doczytałem ale dlaczego nowe za 7 tysi a używane już tylko za 4 . Dlaczego jak ktoś wspomniał wyżej nie używane za 7 bo ja nie bardzo to rozumiem.

Mam opory przed wydawaniem większych kwot na sprzęt używany, zbyt duże ryzyko jak dla mnie. Nie znam się i nie jestem w stanie sprawdzić czy nic nie było grzebane. Te 4 tys. to moja bariera psychologiczna. Poza tym mniejszy budżet na używki zabezpiecza ewentualne finansowanie naprawy sprzętu który okazałby się uszkodzony. W nowym sprzęcie nie ma ryzyka, więc kwota może być wyższa.

Taka moja filozofia. 😉

co do tych Usherów, to zdaje się, że między tymi używanymi, które są dostępne na wiadomych portalach, a tymi, które są w sklepach, zachodzą istotne różnice. Według recenzentów (sam nie mam w tej kwestii żadnego zdania, bo po prostu nie słyszałem ani jednych, ani drugich) te "sklepowe" ushery to wyraźnie ulepszone wersje poprzednich. Jeśli tak, to ceny używek chyba nie są zbyt atrakcyjne.

21 minut temu, robdob napisał:

te "sklepowe" ushery to wyraźnie ulepszone wersje poprzednich. Jeśli tak, to ceny używek chyba nie są zbyt atrakcyjne.

Tak nowe modele kolumn, monitorów Usher od około 2 lat posiadają zmodyfikowaną zwrotnicę, nowy głośnik średnio - niskotonowy, oraz przedni front jest w kolorze czarnym 😈

1 godzinę temu, LESZEK 560 napisał:

Wolałbym podjechać i posłuchać używanego niż kupić nowe g za 7. Bez obrazy . 

A jakim cudem kupisz stare kolumny lepsze od nowych ? 

Jak kupisz stare Bowersy lepsze od 705S2 ?

jak kupisz stare Monitor Audio lepsze od nowych Gold300 ?

Oczywiście to tylko przykłady, tak samo mozna kupić uzywane kolumny innych marek których nowsze modele są mniej udane, ale to tylko pokazuje że nie można tak uogólniac.

Natomiast jesli chodzi o cenę to myslę że autor tematu bardzo trafnie się wstrzelił. Przecież nowe kolumny za 7kzł to mniej wiecej tyle samo co uzywane za 4kzł. Używane tracą na wartości. Gdyby za używane zapłacić 7kzł to byłaby to juz wyższa półka cenowa i tyle.

Chyba się mylisz , księgowi dawno pewne rzeczy przeliczyli. 

Zresztą to tylko temat do kłótni , których tu nie brak. Tak samo jak stare ap kolumny i nowe. 

Edytowane przez LESZEK 560

Dużo zależy od sytuacji wg mnie. 

Kupno używek to często wyprawy po kilkadziesiąt czy nawet kilkaset km... bez gwarancji, że się spodoba, bez możliwości odsłuchu u siebie lub bez opcji zwrotu czy wymiany. 

Po drugie na rynku wtórnym, nie zawsze jest to co chcesz - model/kolor etc

Ja osobiście uważam, że takie kupowanie sprzętu na "raty" to droga, która się nie kończy. Mam wzmaka i teraz może takie kolumny a może inne. Potem może znowu inne źródło i tak w kółko. Lepiej iść np do sklepu czy do małej manufaktury i skleić zestaw od a do z - taki który jest dla Ciebie perfekt - zapisać sobie na kartce wszystko łącznie z kablami i jak Cie nie stać to kupować po kolei i w końcu złożyć ten wymarzony zestaw - zgranie systemu że sobą to wg mnie bardzo niedoceniony aspekt... a takie szukanie co zagra teraz z moimi klockami to często loteria... 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

W dniu 19.02.2022 o 09:48, qn napisał:

BW606 nie są "neutralne"? Miałem okazję posłuchać BW603 z Yamahą A-S201 i w porównaniu do np. Indiana Line i PSB których słuchałem tego dnia BW wydały mi się najbardziej neutralne, wyrównane.

Ogólnie B&W mają opinię ostro grających - przychylam się do tej opinii, aczkolwiek ja lubię słuchać cicho i 606 z subem 608 to dla mnie strzał w 10. Jeśli bierzesz B&W pod uwagę, to zwróć uwagę czy nie będzie dla Ciebie za ostro, bo z pozoru efektowne, ale na dłuższą metę może męczyć.

W dniu 19.02.2022 o 09:48, qn napisał:

Yamaha A-S2000 nie ma loudness, a nie zamierzam jej zmieniać. Ale jak rozumiem loudness polega na podbijaniu niskich i wysokich tonów przy niższych poziomach głośności. Czyli można sobie zrobić ręcznie loudness za pomocą nieaudiofilskich regulatorów Bass i Treble. Chyba że ja czegoś nie rozumiem. 😉

Mniej więcej i nie ma co rozważać, czy mnie czy więcej. Lubisz słuchać cicho, to kup kolumny, które fajnie zagrają cicho, a gałek i loudness nie będziesz potrzebować. Jeśli B&W 606 Ci pasowały to w 7tys jest kilka opcji, monitory, monitory z subem, podłogowe... i to z dwóch serii 600 i 700

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A może masz w okolicy; powiedzmy 75 km - kolumny, które dają nadzieję na ciche

dobre granie, co nie wklucza równie dobrego głośno 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja proponuję odsłuchać Canton Nestor serii 500, 600 czy 700 z tekstylną kopułką. Kosztują "grosze" a być może przypadną do gustu. Ewentualnie nowsze modele LE107 czy LE109.

Z mojego doświadczenia wynika, że cicho grają głośniki wysokoefektywne (wspomniane tu już 90+ dB/W a lepiej nawet więcej). Nisko efektywne głośniki są "leniwe" i grają płasko jak nie osiągną pewnego poziomu (a potem dość szybko ich możliwości się kończą).

Jeżeli boimy się sąsiadów - polecam wyciszyć ścianę z tymi najbardziej wrażliwymi. Można to zrobić dosyć prosto i zwiększyć barierę o kilka dB. Ja mam hałaśliwych sąsiadów i wyciszyłem dwie ściany i jest dużo lepiej (przedtem słyszałem każde słowo, a teraz tylko jak podniosa głos to coś słychać). Biorąc poprawkę że wyciszenie działa znacznie lepiej w drugą stronę (od nas do sąsiadów) to problem zostaje zmarginalizowany - chyba że mamy duży subwoofer i lubimy jak pół bloku słyszy łupanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi