Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa systemu od zera.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Wypadłem z obiegu na szalenie długi okres czasu i... jestem przytłoczony możliwościami. 🙂 Szczerze mówiąc – chciałbym prosić Was o radę od czego zacząć się rozglądać. 

Chciałbym zbudować sobie w domu system od zera – ale na ten moment odsłuch tylko na słuchawkach – gramofon + tidal. Za rok, dwa może rozwijamy system o kolumny.

Budżet: nie chciałbym przekroczyć 20 000 zł

Pierwsze co mi wpadło w oko to setup: LCD-3 + DAC 215 🙂

Pomijając, że i tak wybieram się na testy – mając taki budżet co byście wybrali?

https://www.audiostereo.pl/topic/158213-budowa-systemu-od-zera/

To może całkiem fajnie zagrać ale będziesz jeszcze do tego potrzebował transportu sieciowego bo Copland jest przetwornikiem i wzmacniaczem słuchawkowym. No i chyba nie ma wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego. Tak więc koszty rosną. No i musiałbyś myśleć o coraz większym kompromisie jakościowym. Typowe all-in-one, które warto wziąć pod uwagę to TEAC UD-701N lub Mytek Brooklyn Bridge. Oba mają wszystkie funkcje, których potrzebujesz. Z czasem dokupiłbym do wybranego z nich głośniki aktywne. Gramofon? Oczywiście, że tak. Ale najpierw ogarnąłbym Przetwornik i słuchawki a reszta z czasem. Co do słuchawek nie wypowiadam się, bo to nie moja działka 

@piotrek7 dzięki za sugestię! Zaczynam dojrzewać do faktu, że zakładany budżet jest nieco zbyt nieśmiały. 🙂 

Boję się 
trochę aż tak mocnych all-in-one, bo doświadczenia życiowe mnie uczą (niezależnie od dziedziny), że jak coś jest do wszystkiego ...

Pchnąłeś mnie z myślą, czy nie lepiej ruszyć na ten moment tylko w źródło typowe cyfrowe (streaming) a dopiero za jakiś czas dołożyć gramofon i związane akcesoria. 🙂 

13 minut temu, spheros napisał:

a dopiero za jakiś czas dołożyć gramofon i związane akcesoria. 🙂 

Ja bym tak zrobił. Niestety bardzo szybko zobaczysz, że im dalej w las...... 20 tys to bardzo duża kwota ale jak chcesz kupić wszystko od razu, okazuje się bardzo małą. I tak jak napisałem, zaczynają się kompromisy jakościowe. A to nie ma sensu. Lepiej mniej a wyższej klasy i z czasem spokojnie dobierać sobie kolejne elementy

Jakiś czas temu ktoś na forum pisał o tym sprzęcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
15 godzin temu, spheros napisał:

gramofon + tidal.

Po pierwsze nie kupowałbym teraz gramofonu, tylko jak najlepszy system słuchawkowy. Gramofon na końcu, jeżeli koniecznie musisz. Za 20 tys. możesz mieć sprzęt klasy Meze Empyrean + Burson Conductor, jeżeli chcesz luksusowych słuchawek i elektroniki w drogiej obudowie i dźwiękowo top.

Ale i za połowę tej kwoty też można mieć świetny sprzęt słuchawkowy, np. LCD-X + Topping D90 DAC / A90 amp+pre. Tyle, że dizajn tych Toppingów paskudny…

Copland też ma wszystkie „rozwojowe” funkcje, czyli DAC i preamp z wejściem analogowym. Ten Mytek to też super urządzenie.

Jako świeżo upieczony słuchawkowiec przestrzegam: rzadko się to kończy na jednej parze! To po pierwsze, więc może lepiej nie zaczynaj od słuchawek w okolicach 8 czy 12 tys.? A w każdym razie nie bez dokładnego posłuchania.

Druga sprawa: słuchawki bez EQ to średniowiecze. Zazwyczaj robi się to w komputerze, ale ja używam sprzętu z DSP. Moim zdaniem tańsze słuchawki z EQ grają lepiej od drogich bez korekcji. Nie słuchaj audiofilskich bredni o „krótkim torze”, rzekomych zniekształceniach i „strojeniu” kabelkami. Audiofile często tkwią mentalnie w latach 80-tych i wypisują na forach różne kocopoły.

A analog to studnia bez dna, zwłaszcza, jeżeli chcesz winyli słuchać na słuchawkach. Potrzebny naprawdę dobry napęd, ramię, wkładka, preamp i niestety także myjka. Lata temu wydałem na to ok. 30 tys i żałuję; stoi i się kurzy. Co nie zmienia faktu, że najlepszy dźwięk w życiu słyszałem z płyty winylowej, ale tamten sprzęt kosztował wiele razy więcej (najwyższe modele SME, Dynavectora i jakieś wyczynowe pre). 

Edytowane przez Terrapin

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Gramofon i słuchawki... to nie ma głębszego sensu. Technicznie, dźwiękowo, użytkowo, a już w szczególności w aspekcie zwrotu w postaci dźwięku w zestawieniu z kosztami do poniesienia. To drogi sport, zarówno sprzęt, jak i nośniki. Zainwestuj w DAC i wzmacniacz słuchawkowy, a będziesz miał dźwięk fantastyczny za ten budżet.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

@EmilioE @Terrapinprzyjęte! Zgadzam się i faktycznie outuję z tego tematu. Dzięki panowie.

@Terrapin nie ukrywam, że estetyka ma dla mnie również istotną wagę w całym równaniu – te meze są absolutnie piękne. Dzięki, naprawdę. 😉 

No dobra – podoba mi się koncepcja tego Coplanda ... podoba mi się wizualnie, jakościowo wygląda git – no i nie ukrywam, że gdzieś tam lampa zawsze była w strefie marzeń. Słuchawki mam już wybrane, które chciałbym odsłuchać. Tutaj cudów nie ma jednak.

All-in-ony ... kurde, nie czuję tematu i nie chciałbym się ograniczyć dużą ilością funkcji w jednym urządzeniu. Już Copland jest dla mnie zbyt uniwersalny. 😄

Na źródło wstępnie mi siadł Cambridge Audio CXN v2.

polecacie może coś jeszcze do tego budżetu (okolice 5k) jako źródło?

10 minut temu, spheros napisał:

nie chciałbym się ograniczyć dużą ilością funkcji w jednym urządzeniu. Już Copland jest dla mnie zbyt uniwersalny. 😄

Ten Copland to tylko DAC + wzmacniacz słuchawkowy i przedwzmacniacz stereo z jednym wejściem analogowym. Trudno to nazwać dużą liczbą funkcji, ale wystarczy, że potem dokupisz końcówkę mocy i kolumny i masz pełne stereo.

20 minut temu, spheros napisał:

coś jeszcze do tego budżetu (okolice 5k) jako źródło?

co rozumiesz przez „źródło”? Sam streamer do Tidala czy streamer + DAC?

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

32 minuty temu, spheros napisał:

Na źródło wstępnie mi siadł Cambridge Audio CXN v2.

polecacie może coś jeszcze do tego budżetu (okolice 5k) jako źródło?

HiBy R2 za śmieszne pieniądze. Połączenie przez USB.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, spheros napisał:

Sam streamer. 🙂

Ja mam Silent Angel M1t i zdecydowanie mogę go polecić. Jako transport (czysty) jest rewelacyjny. Jeśli ze streamingu interesuje Cię jedynie TIDAL, wypożycz i przetestuj Soundgenic. Obsługa TIDALA jako DLNA Renderer i programy typu mconnect lub Bubble UPnP (działa to bardzo dobrze). Jest przy tym doskonałym odtwarzaczem plików i umożliwia ripowanie i katalogowanie płyt kompaktowych na wbudowanym dysku

51 minut temu, spheros napisał:

Sam streamer. 🙂

5 tys. za komputerek, który potrafi wykonać tylko jeden program to trochę dużo.

W tej cenie polecam MacBook Air M1 😉 lub Mac Mini M1.

@piotrek7 no to w sumie zatoczyliśmy koło i temat uważam nieco za zrobiony. 😄 

COPLAND 215 jako baza, zostaje 12k na słuchawki ... więc już prawie zachorowałem na myze Empyrean. 😄

Bardzo Ci dziękuję za pomoc. 🙂 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Po USB lub coax

Tylko USB

Powiedzcie mi proszę czy to paranoja, tak jest wszędzie czy ja jestem jakiś dziwny.

Chciałem odsłuchać słuchawki w salonie. Nie mogę przez COVID – muszę kupić. Bez możliwości zwrotu. 
"Każdy poważny salon tak do tego podchodzi".

Prawda / Fałsz?

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

A to czemu? 

Jeżeli znajdziesz w nowym Mac Mini lub Air wyjście SPDIF, to oczywiście go użyj. Ale nie znajdziesz 😉 

16 minut temu, broniasz napisał:

Wiedząc co wiem,a wiem to od niedawna,zacząłbym od listwy.

No to wiedza niekompletna. Zaczyna się od bezpiecznika 😉

5 minut temu, Terrapin napisał:

Jeżeli znajdziesz w nowym Mac Mini lub Air wyjście SPDIF, to oczywiście go użyj. Ale nie znajdziesz 😉 

A jak przeczytasz posty od nr 15 do 19, będziesz wiedział, że zarówno pytanie jak i odpowiedź dotyczy możliwości podłączenia dwóch konkretnych urządzeń. Czyli SA M1T oraz Coplanda. Można je połączyć przez USB jak i coax

6 minut temu, piotrek7 napisał:

A jak przeczytasz posty od nr 15 do 19, będziesz wiedział, że zarówno pytanie jak i odpowiedź dotyczy możliwości podłączenia dwóch konkretnych urządzeń. Czyli SA M1T oraz Coplanda. Można je połączyć przez USB jak i coax

To teraz sam je przeczytaj. Chodziło o MacBooka M1 nie o Twoje coś tam M1t 😉