Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa ochronności nie musi mieć tu większego znaczenia.

Był taki wątek w którym opisałem od podstaw zjawiska w systemie audio. 

Dwa podłączone ze sobą urządzenia; interkonekt ale również kable zasilające poprzez sieć (albo jakąś listwę)... 

I trzeba tu rozważyć rzeczywiste parametry takiego środowiska. Ot, istniejące ścieżki wspólne dla sygnału i prądów "błądzących" zasilania. A te prądy błądzące pochodzą choćby z sieci poprzez pojemności (uzwojeń transformatora, pasożytniczych wynikających z geometrii otoczenia,...). 

Niby to małe wartości. Ale wystarczające do rozmaitych brumów i zniekształceń na poziomie tysięcznych sygnału. A to już doskonale usłyszymy... 

W praktyce łączenie ze sobą w jednym systemie urządzeń w klasach 1 i 2 często prowadzi do problemów z pętlą masy. A o wpływie jednych zjawisk można wiarygodnie wnioskować gdy się je obserwuje wyizolowane od wpływu innych zjawisk. Dlatego tak napisałem.

Pamiętam Twój wątek. Warto go co jakiś czas przypominać, z linkiem:)
22 minuty temu, Ajothe napisał:

A macie gniazdka ścienne Furutecha? Bo jak nie to trochę lipa z tym zasilaniem 🤣

No i prąd musi być importowany bo na krajowym nic nie zagra . 

...there is no spoon...

14 minut temu, msankowski napisał:

W praktyce łączenie ze sobą w jednym systemie urządzeń w klasach 1 i 2 często prowadzi do problemów z pętlą masy.

Tak.

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

po trzecie to zły pomysł aby źródło było bolcem

W przypadku sygnałów dobry, to nie zasilanie.

Po czwarte nie odnoś się już do tego.

A dlaczego?

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Był taki wątek w którym opisałem od podstaw zjawiska w systemie audio. 

Dwa podłączone ze sobą urządzenia; interkonekt ale również kable zasilające poprzez sieć (albo jakąś listwę)... 

I trzeba tu rozważyć rzeczywiste parametry takiego środowiska. Ot, istniejące ścieżki wspólne dla sygnału i prądów "błądzących" zasilania. A te prądy błądzące pochodzą choćby z sieci poprzez pojemności (uzwojeń transformatora, pasożytniczych wynikających z geometrii otoczenia,...). 

Niby to małe wartości. Ale wystarczające do rozmaitych brumów i zniekształceń na poziomie tysięcznych sygnału. A to już doskonale usłyszymy... 

Wszystko OK, ale pętla mas to jest połączenie galwaniczne, stałoprądowe. Zmienny prąd, pojemności itp to nie jest pętla mas. Owszem, zakłócenia i inne powoduje, ale to nie pętla mas.

nagrywamy.com

Wyjście elektryczne z tej nakładki jest świetne (odsłuchowo), optyczne gorsze. Kto by pomyślał -  taka niepozorna i stosunkowo tania nakładka, mniej  popularnej firmy - a taga figlarna. Mam wrażenie, że w porównaniu do połączenia USB z E50 też jest lepiej, ale to wina na pewno prostego kabla usb (od drukarki).
A moja przyjechała dzisiaj. Gra bez zarzutu. Przyjęta do rodziny.334728a23e97a25758931fe91751412c.jpg
29 minut temu, przemak napisał:

Wszystko OK, ale pętla mas to jest połączenie galwaniczne, stałoprądowe. Zmienny prąd, pojemności itp to nie jest pętla mas. Owszem, zakłócenia i inne powoduje, ale to nie pętla mas.

Już tu przed laty kłócono się ze mną o to.

A ta pętla mas to jakieś zakłócenia czy co to jest w ogóle? Pytam bez złośliwości. 

19 minut temu, msankowski napisał:

A moja przyjechała dzisiaj. Gra bez zarzutu. Przyjęta do rodziny.

👍. Będziesz ją zasilał zewnętrznym źródłem (widzę, że jest możliwość), albo przynajmniej sprawdzał/porównywał? PP dostarczała?

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

DAC mam z własnym zegarem stabilizowanym kwarcowo, AES/EBU jest izolowane galwanicznie, w swojej głowie nie znajduję powodu żeby zasilanie nakładki mogło mieć wpływ na granie.

Chyba mi się nie będzie chciało...
Dostarczali Colissimo+DPD.

No malo szczegolow, jesli DAC asynchronicznie czerpie dane do grania i sobie wszystkie F tworzy od podstaw to roznice uslyszysz.

AES/EBU przesyła synchronicznie. W DAC jest PLL która dostraja się do sygnału wejściowego ale wzorcem dla pętli jest własny kwarc. Dlatego jitter z linii cyfrowej, i tak niski bo 50ps, przenosi się na odtwarzanie w DAC w bardzo małym stopniu.

25 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Już tu przed laty kłócono się ze mną o to.

A ta pętla mas to jakieś zakłócenia czy co to jest w ogóle? Pytam bez złośliwości. 

In an electrical system, a ground loop or earth loop occurs when two points of a circuit are intended to have the same ground reference potential but instead have a different potential between them.[1] This is typically caused when enough current is flowing in the connection between the two ground points to produce a voltage drop and cause two points to be at different potentials. Current may be produced in a circular ground connection (ground loop) by electromagnetic induction.

A ground loop is caused by the interconnection of electrical equipment that results in there being multiple paths to ground, so a closed conductive loop through the ground connections is formed

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

A ground loop

Niczego nie wyjaśniłeś. 

Ale nie czepiajmy się definicji. 

Połączenie galwaniczne. Stałoprądowe. 

Czyli zakłócenia są stałoprądowe spowodowane przez pętlę masy?!

11 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Niczego nie wyjaśniłeś. 

Ale nie czepiajmy się definicji. 

Pytałeś co to jest. Dostałeś definicję. Albo coś jest tym, albo nie jest. Jak nie ma połączenia galwanicznego to nie ma pętli mas. 

12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Czyli zakłócenia są stałoprądowe spowodowane przez pętlę masy?!

Nie rozumiem. Ale raczej odwrotnie - zakłócenia są spowodowane przez pętlę masy, która z definicji musi być stałoprądowa. Zmiennoprądowa pętla to nie jest pętla mas. Transformator i kondensator pętlę mas przerywają. 

nagrywamy.com

Skoro tylko stały prąd wywołuje efekt pętli mas to problemu nie ma w zakresie audio. 

Jak powszechnie wiadomo użytecznym sygnałem jest sygnał zmienny od powiedzmy 20 Hz w górę. 

Skoro tylko stały prąd wywołuje efekt pętli mas to problemu nie ma w zakresie audio. 

Ciekawy pomysł. Skąd go wziąłeś? Od paru postów usiłujesz jakieś takie sformułowanie ode mnie wyciągnąć, nie udało się, to musisz sam 😉 Chyba, że według Ciebie połączeniem galwanicznym może płynąć tylko prąd stały... 

nagrywamy.com

Panowie , jaki jest sens stosowania obróbki sygnału cyfrowego skoro niemal wszystko co jest dostępne pochodzi z płyt CD - 16 bitów 44.1 kHz ? 

...there is no spoon...

32 minuty temu, arturp napisał:

Panowie , jaki jest sens stosowania obróbki sygnału cyfrowego skoro niemal wszystko co jest dostępne pochodzi z płyt CD - 16 bitów 44.1 kHz ? 

Nie wszystko, np. na BD-audio często jest rejestracja 24/96, raczej oryginalna ze studia lub z rejestracji koncertowej. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie wszystko, np. na BD-audio często jest rejestracja 24/96, raczej oryginalna ze studia lub z rejestracji koncertowej. 
Ponadto sporo materiału archiwalnego zostało ucyfrowionego z taśm matek w gęstszych reprezentacjach. Cyfrowo następnie remasterowanego. To pytanie kolegi wyżej jest niezrozumiałe.
24 minuty temu, Lech36 napisał:

No ale to margines . Przytłaczająca większość materiału audio ( w tym tego zamieszczanego w sieci ) pochodzi z płyt CD . O nagraniach starszych niż 10 lat nawet nie wspominam .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Jaka obróbka, gdzie, co ma obróbka do parametrów sygnału? 

nagrywamy.com

25 minut temu, msankowski napisał:

To pytanie kolegi wyżej jest niezrozumiałe.

Zrozumiałe w aspekcie dostępności nagrań w gęstszych formatach .

25 minut temu, msankowski napisał:

Ponadto sporo materiału archiwalnego zostało ucyfrowionego z taśm matek w gęstszych reprezentacjach.

I co z nim zrobiono ? Wydano w formacie 24/96 czy , jak absolutna większość , na płytach CD - czyli 16 bitów 44.1kHz ? 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

@arturp to jest podobnie jak z telewizorami 8K sprzęt niby jest, ale treści brak 😄 

Ograniczanie wyboru muzyki do gęstych formatów jest słabe...

Pomijam kwestię różnic w materiałach 44khz vs 192khz, która jest niewielka. 

Jest taka strona na której dostępne są takie same pliki w różnych rozdzielczościach, polecam się pobawić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, msankowski napisał:

Ciekawe, czy jest na forum ktoś, kto ma porządek w zasilaniu (konsekwentnie 1 albo 2 klasa ochronna), ma elementy systemu połączone kablami symetrycznymi i przy tym wszystkim słyszy wpływ kabli zasilających i rodu we wtyczkach na brzmienie?

Ja w jednym systemie mam tak połączone, wpływu kabli na brzmienie nie stwierdziłem, ani zasilających ani sygnałowych, co jest zgodne z teorią, więc zaskoczenia nie było. Może dlatego że nie było rodu we wtyczkach 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

45 minut temu, Ajothe napisał:

polecam się pobawić:

Dzięki , to było pouczające . Różnice brzmieniowe na granicy percepcji , w słuchawkach . ,,Stereo 24BIT/352.8kHz" miało może odrobinę lepszą rozdzielczość i nasycenie niż ,, original CD 16BIT/44kHz " a może to tylko autosugestia . Ewentualnie przygłuchy jestem 😉.

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

No ale to margines . Przytłaczająca większość materiału audio ( w tym tego zamieszczanego w sieci ) pochodzi z płyt CD . O nagraniach starszych niż 10 lat nawet nie wspominam .

Zgadza się, ale hobbyści lubią jak DAC wyświetla większe wartości niż 44,1kHz samplingu. W ten sposób można sprzedać po dodaniu lekkiego retuszu stare nagrania jeszcze raz. To oczywiście w świetle badań wykonanych przez kolegów z przetwornikiem RME z rynku PRO, opisanych w zakładce High-end nie ma znaczenia, ale zawsze wyższa wartość samplingu wyświetlana na wyświetlaczu DAC-a zrobi lepsze wrażenie.

I co z nim zrobiono ? Wydano w formacie 24/96 czy , jak absolutna większość , na płytach CD - czyli 16 bitów 44.1kHz ? 
No właśnie nie. Dzisisj mainstream to jest streaming audio. Moje dzieci mają zerowe zainteresowanie dla mojej kolekcji płyt. Ale są zachwycone pakietem rodzinnym w Spotify.

Dlatego materiał nagrany wcześniej jest na nowo, i raczej nie z wersji zapisanych na CD, masterowany do streamingu. W tym do nowych formatów. I wszystko to jest przetwarzanie cyfrowe. Dlatego Twoje pytanie jest dla mnie niezrozumiałe.
  • Pokaż nowe odpowiedzi