Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

musisz co najmniej "dychę" wydać,

🙂

@sly30 pisal ostatnio gdzieś o kolumnach nowych za 37 tysi grających jak markowe za 100 tysi od chlopakow z Zielonej Góry

i to jest przedział cenowy od ktorego warto się rozglądać

firmówki za 10 tysi to nie warto podchodzić

3 minuty temu, rafa napisał:

Wierze calkowicie i wcale mnie to nie zaskakuje. Ale wiesz, odwolalem sie do uciekajacego kroliczka 😄

faktem jest , że nigdy nie mow nigdy 🙂

ale trzeba realnie patrzeć w przyszlość

17 godzin temu, sly30 napisał:

Przepraszam, ale uciekło mi to zapytanie. Zadzwoniłem jeszcze do firmy, żeby się upewnić. Generalnie jest pełen wypas w cenie jeszcze teraz 35 tys. Nazywa się to Evolta S8, obudowa robiona na CNC, odpowiednio opływowa, antyrezonansowa, dobrej jakości MDF, w środku usztywnienia i grodzie pod kątem 45 stopni, niwelujące fale stojące. Do wyboru setka kolorów.

Tweeter to SB Satori Ring w specjalnie zaprojektowanym falowodzie. Dokładnie taki jak w moich kolumnach. Falowód był projektowany specjalnie dla mnie i fajnie, że teraz posłuży też innym audiofilom. Co ciekawe, można do niego wkręcać dowolny inny tweeter SB Satori np jedwabną kopułkę, beryl czy textreme. Żadna inna firma czegoś takiego nie ma. Fajna rzecz. Na basie SB aluminiowo-ceramiczny 8 cali, a średniak to Scan Speak Revelator M15, przez Troelsa uważany za najlepszy na świecie średniak wielkości ok 15cm! W zwrotnicy Mundorfy, Alumeny i najwyższy model rezystorów miedzianych Mundorfa. Do tego okablowanie monokrystaliczna miedź. Tak, że wypas za bardzo rozsądne pieniądze, a kolumny znanych marek, do 100 tys, to...nawet nie ma porównania.

Niestety niebawem należy spodziewać się wzrostu cen. MDF do tych kolumn właśnie podrożał o... 400%. 

Pisząc o kolumnach za 10k myślałem o używanych lub diy do poprawy lub nie 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Kolegom piszącym na poważnie - dziękuję. 

Do pozostałych Kolegów -  wybaczcie

spacer.png

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Gość

(Konto usunięte)

sly30 pisal ostatnio gdzieś o kolumnach nowych za 37 tysi grających jak markowe za 100 tysi od chlopakow z Zielonej Góry

Kwintesencja DIY - walcujo i rozjeżdżajo... A indonezyjskie głośniki SB (Sinar Baja) Acoustics, miażdżo :D

Niby stare chłopy, a jak dzieci.

Czterdzieści jeden stron wypowiedzi o dacu ,którego używa tylko dwóch gostków...

Brawo panowie mistrzostwo świata w pier... Ale z drugiej strony to ogromny wstyd i ubóstwo umysłowe.

Gdybym miał taką możliwość to zbanowałbym Cię Kolego za niezapowiedziane zaniżanie poziomu dyskusji 🙂

----------------------

Kondensatory na wymianę do zwrotki już mam. Ponieważ zmienią one dźwięk zaplanowany przez producenta, nie będą to już firmowe kolumny. W związku z czym zamienię albo uzupełnię logo na froncie o poniższą grafikę. Najpierw w formie papierowej naklejki, a w przyszłości w metalu + emalia + posrebrzanie + pozłacanie. 😉

795445895_nP(5).jpg.939fd20ac2dbbcb15766992342379b47.jpg

Edytowane przez (nie)przecietniak

Czterdzieści jeden stron wypowiedzi o dacu ,którego używa tylko dwóch gostków...
Brawo panowie mistrzostwo świata w pier... Ale z drugiej strony to ogromny wstyd i ubóstwo umysłowe.
Wstyd i ubóstwo umysłowe to znajdować satysfakcję w obrażaniu innych.
Godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Gdybym miał taką możliwość to zbanowałbym Cię Kolego za niezapowiedziane zaniżanie poziomu dyskusji 🙂

----------------------

Kondensatory na wymianę do zwrotki już mam. Ponieważ zmienią one dźwięk zaplanowany przez producenta, nie będą to już firmowe kolumny. W związku z czym zamienię albo uzupełnię logo na froncie o poniższą grafikę. Najpierw w formie papierowej naklejki, a w przyszłości w metalu + emalia + posrebrzanie + pozłacanie. 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ładne, tylko pochyl czcionkę 🙂

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Chciałem już w ten weekend móc słuchać "nowych" kolumn, więc musiałem sprężyć się z wymianą kondensatorów w zwrotnicach. Teraz wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

c.d.n

Ukryta Zawartość

Skoro przeszliśmy do sekcji głośnikowej leży może gdzieś w internetach gotowy projekt obudowy pod szerokopasmówkę DIATONE Misiubisi 6.5" (leżą mi klony AUCHARM a transport boksów z Chin kosztuje ... więcej niż same obudowy ponad $300)? Projekt może niekoniecznie taki sam jak tu z ukradzionej klatki filmu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowy koszt ok. 60 PLN. Dźwięk sie trochę wygładził, na tyle, że nie ma nieznośnych wysokich chwilami. Poza tym w porównaniu do "fabryki":  troszkę więcej niż było powietrza, może minimalnie mniej najniższych częstotliwości, ale za to częściej ujawnia się konkretnie barwowo stopa. High-endu z tych przetworników nie będzie  - dźwięk jest bardziej bezpośredni niż naznaczony subtelnościami, choć są plany, są szczegóły, wybrzmienia, pogłosy, atak  itp.  - słucha się przyjemnie bez narzekania. Moim zdaniem porządne Hi-Fi na 4+ Dla mnie zakup tych "paczek" (+mod), na tym etapie hobby, był bardzo opłacalny. Szału wielkiego nie ma, ale jest doświadczenie i da się z tym przyjemnie słuchać, ale bez ach-ów.

Dzięki za wspólne 2 miechy 🙂

Chyba wreszcie ...

spacer.png

Aha, sprawdźcie sobie szybkość swoich kolumn.... moje wyrabiają znakomicie przy nienagannej rozdzielczości 🙂

spacer.png

Edytowane przez (nie)przecietniak

13 godzin temu, tomek4 napisał:

Mówisz, że stopa też? 😉

HA 😄 ... Ja troche inna muza ... ale ten kuerunek

Można zawału dostać jak to słucham w domu 😜 .... żona i dzieci uciekają 😄 ....

Ale cóż kocham taką muzykę 😄

Edytowane przez Yasioo

Dzisiaj, dzisiaj,...

Ta dzisiaj też ma z 20 lat...

Edytowane przez Grzegorz7

OT maksymalne ale skoro Darodff mnie żyłkie na czole dzisiaj pękł swoimi teoretycznymi zakupami, to ja proponuje piosenkę gdzie łby poodcinane na drzewkach oliwkowych wyrastają:

no dobra na koniec znieczulenie będzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawsze mnie śmieszy, jak ci skośnoocy na amerykańskim sprzęcie jednak muszą nagrywać 😉

nagrywamy.com

24 minuty temu, przemak napisał:

Zawsze mnie śmieszy, jak ci skośnoocy

A mnie w tej chwili powyższe zadziwiło.... to pan?  Czy ktoś zhakował konto?

24 minuty temu, przemak napisał:

, jak ci skośnoocy

Cytat

Użycie rzeczownikowe, jak w przypadku każdej cechy fizycznej jakiejś osoby, ma konotację raczej obraźliwą, zwłaszcza w zwrotach bezpośrednich.

Ukryta Zawartość

Proszę uprzejmie wszystkich o używanie w tym wątku raczej języka "literackiego" i nie obrażać nikogo, w ogólności i w szczególności. I samemu przypadkiem nie obrażać się na zwrócenie uwagi przez autora wątku 😉 Czyli wątek  jeszcze zipie...;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Gość

(Konto usunięte)
Proszę uprzejmie wszystkich o używanie w tym wątku raczej języka "literackiego" i nie obrażać nikogo, w ogólności i w szczególności. I samemu przypadkiem nie obrażać się na zwrócenie uwagi przez autora wątku  Czyli wątek  jeszcze zipie...;)
https://pl.m.wiktionary.org/wiki/%C5%BC%C3%B3%C5%82tek

Wygląda na to, że żółtek jest ok :)
55 minut temu, tomek4 napisał:

żółtek jest ok

Przecież majonez robimy z żółtek. To jak ma być nie ok.

Jeśli te za 37 grają jak za 100, to i te za 10 mogą grać tak jak te za 37. Dziękuję.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Godzinę temu, Kris_54701 napisał:

Jeśli te za 37 grają jak za 100, to i te za 10 mogą grać tak jak te za 37. Dziękuję.

Sam buduję kolumny od ponad 30 lat . Mierzę i często posiłkuję się cudzymi pomiarami albo schematami . Największe koszta jakie poniosłem to było około 6 tys . bo sprowadzałem magnezowe Seasy Excele z czarnymi membranami ze Stanów , kiedy ich jeszcze w Polsce nie było . Projekt opracował Joseph D’Appolito a jak go tylko ,, dopracowałem" bo jednak głośniki z różnych lat mają różne parametry . Grało świetnie , w  żadnym salonie audio , na audioshow czy u znajomych nie słyszałem takiej detaliczności , barw niuansów itd .

Teraz mam monitory własnej konstrukcji za około 2 tys. , które brzmią lepie niż wszystko ze sklepu co miałem wcześniej ( Triangle , Monitor Audi , ProAc Tablette , Avance na Scanach  , Mission  na Audaxach itp itd ... dziesiątki ) a do tego tworzą holograficzną przestrzeń .

Ostatnio kupiłem Seasy L12 w wersji OEM za 80 PLN para i Vify M18 za 100 para. Sprzedaję też za takie ceny 😉

Wniosek prosty - za kilka stów lub kilka tysięcy można mieć brzmienie zestawów fabrycznych za tysiące lub dziesiątki tysięcy . Wystarczy poszukać , poczytać a najlepiej nauczyć się mierzyć i kupić zestaw pomiarowy . Skoro mnie ( totalnemu laikowi )  się udało to pewnie każdy może. 

Ukryta Zawartość

8545+9300 - front.jpg

Dynaudio i Seas - front mały.JPG

front głosników.jpg

Image049.jpg

Image067.jpg

Monitor.JPG

Image073.jpg

Image100.jpg

z głosnikami.JPG

kolekcja.JPG

THOR front.jpg

stradivari2.jpg

morel+usher- przetworniki2.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

11 minut temu, Ajothe napisał:

jak sobie radzisz ze zwrotnicami?

Pasywne - szeregowe i równoległe . Kupujesz cewki , rezystory i kondensatory łączysz i mierzysz . Nie ma innej drogi bo symulacje są dość nieprecyzyjne i w końcu i tak trzeba pomierzyć . Z resztą do symulacji też trzeba stosować przetworniki pomierzone samodzielnie bo tu kształt obudowy i umiejscowienie przetworników w obudowie mają duże znaczenie . Fabryczne pomiary charakterystyki się nie nadają . 

...there is no spoon...

Gość

(Konto usunięte)

Sam buduję kolumny od ponad 30 lat . Mierzę i często posiłkuję się cudzymi pomiarami albo schematami .

Wniosek prosty - za kilka stów lub kilka tysięcy można mieć brzmienie zestawów fabrycznych za tysiące lub dziesiątki tysięcy . Wystarczy poszukać , poczytać a najlepiej nauczyć się mierzyć i kupić zestaw pomiarowy .

To trochę kasy jednak poszło, no i czasu.
51 minut temu, tomek4 napisał:

To trochę kasy jednak poszło, no i czasu.

Nie było źle . W sumie mnóstwo zaoszczędziłem bo zbudowałem kilkadziesiąt zestawów dla siebie i znajomych .Gdybym to kupował w salonie to pewnie ze 100 tys. by poszło na kolumny przez te 30 lat a tylko połowę mógłbym odzyskać na sprzedaży . Dobrze się bawiłem , przetestowałem dziesiątki różnych rozwiązań i sporo się dowiedziałem o brzmieniu różnych głośników - jakie brzmienie mają materiały membran , jak na dźwięk wpływa efektywność i siła BL , jakie obudowy stosować aby był bas , który mi odpowiada i przestrzeń itp itd .

Najważniejsze ,że wiem co można osiągnąć , jakie są bariery i kiedy skończyć bo wiele lepiej nie będzie . 6 lat temu skończyłem budując wreszcie niezłe monitory do reszty systemu i pomieszczenia . Jeszcze mam inne pomysły i przetworniki czekają bo z pewnością można trochę lepiej ale jest tyle innych rzeczy do zrobienia - wzmacniacze , przetworniki , transporty itd .

Jest zabawa i o to chodzi . Mogę tylko namawiać do samodzielnej budowy zestawów głośnikowych bo naprawdę niedrogo można mieć głośniki wysokiej klasy . Na początek złożyć jakiś zestaw od krajowych producentów/dystrybutorów ( Albeckiego , Kisiela ) albo kupić używany zestaw na przetwornikach Seas, Vifa , Scan Speak i pobawić się w wymianę elementów zwrotnicy na lepsze , okablowania wewnętrznego , wytłumienia a nawet położyć ładny fornir .

Na allegro i OLX są czasem perełki za kilkaset złotych .

Na przykład takie do lekkiej naprawy 

Ukryta Zawartość

albo ponad 1 tys. wymagające jedynie wymiany elementów zwrotnicy na lepsze  : 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi