Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Obudowy nikt mi nie zaproponował, więc wziąłem sprawy w swoje ręce i -  na miarę, jakby dla mnie czekała, w ofercie ogłoszeniowym obudowa diy za kilkadziesiąt PLN w ciekawej stylistyce 🙂 (drewno z przodu), z wyjmowanym okienkiem z przydymionego pleksi (będzie tam pokrętło do zmiany źródła i diody informacyjne) - którą nabyłem. Wszystko się elegancko zmieści.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ob1a.thumb.jpg.814ebd6c54a4341d6317447014594332.jpg

ob2.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

@arturp, Koledzy. Ponieważ na  poważnie chciałbym uruchomić tego daca i podzielić się z Wami wrażeniami, praktycznie brakuje mi jeszcze odpowiedzi na dwa pytania:

1. Okazało się, że mam transformator 15V Harmana z odtwarzacza CD (pytałem juz chyba o to kiedyś, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie i jaka była odpowiedź) - pytanie  - które kabelki z wyjścia (ponumerowane od 1 do 6) mam podłączyć do wejścia daca 15V 0 15V ? - poniżej fragment schematu z tym transformatorem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tr.thumb.jpg.f279113bff7d259b8f85dd308bcee5b1.jpg

2. A teraz pokazuję fragment lewej dolnej części płytki - jest tam coś z uziemieniem - jak traktować i rozumieć te oznaczenie? Zostawić jak jest?

uz.jpg.866cdea2770158dcdbc8ab25497b9b94.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

pytanie  - które kabelki z wyjścia (ponumerowane od 1 do 6) mam podłączyć do wejścia daca 15V 0 15V ? - poniżej fragment schematu z tym transformatorem.

Woltomierz AC do ręki i jedziesz.  Pytaj śmiało, ktoś pomoże.

2. A teraz pokazuję fragment lewej dolnej części płytki - jest tam coś z uziemieniem - jak traktować i rozumieć te oznaczenie? Zostawić jak jest?

Zależy, będzie brum, lub nie, to musisz sprawdzić sam.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

@terminus Nie ma problemu mogę pytac i mierzyć, ale moim zdaniem w tym przypadku jest to niepotrzebne, jest napisane na schemacie, że:

1, 2 - 15V 3A

3, 4 - 15V 300mA

5, 6 - 15V 300mA

Potrzebuję informację - które nr kabelka idą do pierwszego 15V, które do "0" i które do drugiego 15V

Zaryzykuję i proszę uprzejmie żeby mnie sprawdzić czy dobrze:

1, 2 - nie używam,

3 - pierwsze 15V

4, 5 razem - "0"

6 - drugie 15V

Jest OK?

Edytowane przez (nie)przecietniak

W dniu 21.04.2023 o 22:03, (nie)przecietniak napisał:

. A teraz pokazuję fragment lewej dolnej części płytki - jest tam coś z uziemieniem - jak traktować i rozumieć te oznaczenie? Zostawić jak jest?

To punk masy,w tym miejscu powinien być kondensator np.10nf.

Kondensator w tym miejscu ma za zadanie odkłucić masę .

Dla prądu stałego jest on przerwą w obwodzie i dzięki temu nie tworzy się pętla masy.

Ale umożliwia odprowadzanie zakłuceń w postaci prądu przemiennego .

Trzeba zobaczyć czy są na pcb jeszcze inne takie same punkty i czy zostały wykorzystane ,gdzie masa do obudowy jest podłączona galwanicznie czyli bez kondensatora.

Wstawiając tam kondensator można poprawić pracę układu ale można też pogorszyć przez ukierunkowanie nowej drogi dla zakłuceń które popłyną w stronę mniejszej rezystancji .

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

13 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

Trzeba zobaczyć czy są na pcb jeszcze inne takie same punkty i czy zostały wykorzystane ,gdzie masa do obudowy jest podłączona galwanicznie czyli bez kondensatora.

Wstawiając tam kondensator można poprawić pracę układu ale można też pogorszyć przez ukierunkowanie nowej drogi dla zakłuceń które popłyną w stronę mniejszej rezystancji .

Dziękuję za odniesienie się do mojego pytania.

Nie ma galwanicznego miejsca gdzie masa do obudowy miałaby możliwość podłączenia . Są tylko dwa punkty pod śrubki, które ewentualnie po połączeniu tej "zwory" (kondensatorem, jak piszesz) mogłyby połączyc masę z obudową. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale podam te informacje, że: 1. Sprzedawca obudowy opisał ją "obudowa wykonana z dibondu czyli płyt aluminiowo-biteksowych", 2. Będę stosował dwubolcowe zasilanie z gniazdka ze ściany bez uziemienia.

Reasumując, rozumiem, że jak dźwięk będzie miał jakieś "zakłócenia" to wtedy celem sprawdzenia wpływu na efekt soniczny, połączyć to miejsce?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )            uz2.thumb.jpg.fb9303649d20b5d6d3880cc294cb9d3f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Gniazda przylutowane, przetworniki wymienione na swoje. Teraz etap zapakowania wszystkiego do obudowy, małe wiercenia, otwory itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz eksperymentować, ale lepiej rozrysować na kartce papieru pętle masy

i problem się rozwiązuje prawie sam.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

sprawdź czy gniazda rca nie będą stykały masą do obudowy ,jak nie to zamiast kondensatora może być zworka.

Ogólnie to przy tej obudowie masa na nią puszczona to tylko dekoracja.

Acccuphase 

W dniu 12.03.2023 o 20:08, OLES napisał:

A mnie kusi spróbować tego r2r:

Ukryta Zawartość

Moduły dotarły.

Taki r2r z wyjściami napięciowymi w stylu Soekris.

Przyjmuje zwykły sygnał I2s 44.1.

Podłączyłem na szybko z buforem, od ak4490, bo taki miałem, z wzmocnieniem x2 i lpf na opa627.

Nic jeszcze nie mierzyłem. 

Naszybko to, mniejsza dynamika niż na ak4490, bardziej ubogo na górce. 

Ale najważniejsze,  wrzuciłem ostatnią płytę Kate Melua (było już dobrze po 23h) i poleciała do końca, nie mogłem przestać rozkoszować się tym wokalem.

Jeszcze pewnie sporo kombinowania, z stopniem wyjściowym.

Tyle na gorąco. 

Ukryta Zawartość

Niewiele info w sieci nt. tych r2r, wygląda,  że to są klony rokna, ale bez części dsd. Ciekawe czy soft jest rokna czy majfriendy pisały.

Choć to bez znaczenia.

Wybaczcie jeśli pytanie jest trywialne.

Diody świecące. Nie wiem którą nóżką lutować do której strony, jeśli chodzi o LOCK i wybory źródła.

W diodach dłuższa nóżka to anoda (+) a krótsza to katoda (-).

Teoretycznie symbol na płytce powinien wyglądać chyba jakoś tak albo podobnie:

sumbdod.jpg.bde1ba589030268395f0a953eed3f667.jpg

A u mnie wygląda jak na zdjęciu poniżej - zwykły okrąg. Gdybym był fachowcem rzuciłbym okiem na płytkę i prawdopodobnie wiedział jak je przylutować, ale nie jestem - i proszę uprzejmie o podpowiedź bo nie chciałbym źle podłączyć.

Ukryta Zawartość

Mogę też zadać pytanie inaczej, a odpowiedź też mi pomoże - skąd płynie prąd - czy tak jak zaznaczyłem?

ledpyt.thumb.jpg.f62eee1b1fb99a3ba0a956bbe3eda092.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rezystory RX2, RX3 i RX4 są chyba połączone z masą układu (słabo widać). Ale za to RX1 chyba nie z masą.

W dniu 25.04.2023 o 23:38, krzysieks_2007 napisał:

Kondensator w tym miejscu ma za zadanie odkłucić masę .

Dla prądu stałego jest on przerwą w obwodzie i dzięki temu nie tworzy się pętla masy.

Nieprawda!

Prąd stały nie ma znaczenia w pętlach masy. 

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nieprawda!

Tylko według Ciebie. Generalnie pętla masy dotyczy połączeń galwanicznych.

nagrywamy.com

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Acha. I słychac np. brum prądu stałego...

Stwórz nową definicję tego zjawiska, uzyskaj jej powszechną akceptację. Na razie jest jaka jest.

nagrywamy.com

2 godziny temu, wrobeleczek napisał:

Rezystory RX2, RX3 i RX4 są chyba połączone z masą układu (słabo widać). Ale za to RX1 chyba nie z masą.

Sprawdzałem pod lupą - wszystko jest dokładnie tak jak napisałeś. To coś zmienia w tym co napisał @Muzg(kurde, bo już polutowałem 🙂 ), czy ma inne jakieś znaczenie (nie wiem np. wpływa na całą masę i będą zakłócenia od tych diód) ?

Edytowane przez (nie)przecietniak

Sprawdzałem pod lupą - wszystko jest dokładnie tak jak napisałeś. To coś zmienia w tym co napisał @Muzg(kurde, bo już polutowałem 🙂 ), czy ma inne jakieś znaczenie (nie wiem np. wpływa na całą masę i będą zakłócenia od tych diód) ?

Nie będzie żadnych zakłóceń od diod, jeśli wlutowałeś odwrotnie to po prostu nie będą świecić.

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Nieprawda!

Pętla dotyczy w gruncie rzeczy przewodnika będącego w pętli .

Mowa była o brakującej części i warunkach w których pracuje.

Acccuphase 

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie będzie żadnych zakłóceń od diod, jeśli wlutowałeś odwrotnie to po prostu nie będą świecić.

Dokładnie tak. Poteierdzam. Tu nie chodzi o zakłócenia a o poprawne, kierunkowe wlutowanie elementów.

Dziękuje, że uczestniczycie w składaniu tego daca. Myślałem, że to proste mając polutowaną płytkę i inne potrzebne elementy,  a tu jednak pojawiają się pytania co chwilę:

- transformator na 15V i 9V - mają metalową podstawę i żółto-zielony kabelek (tylko ten na 15V) - czy montująć te transformatory, metalowa podstawa transformatora może (powinna/nie powinna?) stykać się z metalową obudową czy wręcz przeciwnie? oraz czy ten kabelek żółto zielony podłączać do obudowy?

(Odpowiedź na te pytania chyba są istotne w dwóch wariantach - 1. będę masę na płytce kierował na obudowę     2. nie będę.) Co mówi na to sztuka elektroniczno/montażowa, są jakieś przyjęte pewne zasady?

Ta czarna warstwa na spodzie obudowy jest cienka i zaraz pod nia jest aluminium, więc śruby mocujące transformatory do obudowy i tak zetkną się z obudową, ale można też tego uniknąć, dlatego pytam bo nie wiem jak postąpić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten żółto-zielony wychodzący od strony czerwonych to uziemienie. Jak najbardziej możesz przykręcić bezpośrednio do blachy nie zwracając uwagi czy jest połączenie elektryczne a oczko tego żółto-zielonego przykręć do jednej ze śrubek mocujących trafo. 

8 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

dlatego pytam bo nie wiem jak postąpić

Możesz go też nie podłączyć wcale, choćby ze względu na możliwość przebicia na trafie ktore trafi na obudowę a ta nie będzie uziemiona.

Acccuphase 

W dniu 27.04.2023 o 09:21, OLES napisał:

Moduły dotarły.

Taki r2r.

Zasilanie i kondy zaczynają dochodzić, pojawiła się górka pasma i dynamika lepsza. Jedno jest pewne, nie ma powrotu do akm.
Rozumiem teraz użytkowników gustradów czy innych denafripsow,  to jest inne granie i zdecydowanie jestem za.

Od pierwszego "kopa", przed chwilą. Działa 🙂

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dz2.thumb.jpg.e1ed54b229b1bb7a9815a4c2784b73e5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj testuję wejście optyczne i wersję S przetwornika, zostały mi jeszcze do przetestowania wersje K Filipiny i Korea i AD1856

Nie miałem zbytniego wyboru pojedynczych WO żeby wymienić NE5534 prod. NXP, więc testuję to co miałem i widać na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kp56.thumb.jpg.864f4f248e6436ed6d2e67b894e0098e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka uwag na gorąco.  

Stosując opa w stopniu wyjściowym, trzeba uważać na offset dc, który jest równy różnicy zasilania vd 3.3v i zasilania vref. Mi udało się zejść do 4-6mV, nie stosując żadnych układów dc servo ( dla vref 3.3v).

Przy zasilaniu vref np.: 5V dc, konieczne oczywiście zastosowanie kondensatora na wyj. dac.

Inną oczywistością, jest szybkość i jakość vref, no wiem, żadna ameryka, ale komuś się może oświeci. Jest to absolutnie kluczowe dla jakości sygnału. 

W obawie przed jakimiś dryftami vd i vref, podałem na vref 5V i wstawiłem na wyj. mundorfy zn. Dlaczego vref 5V a nie 3.3V, bo z moich doświadzeń większa polaryzacja kondensatora lepiej się sprawdza.

Stopień wyjściowy to już bajka dla każdego wg upodobań.

Przypominajka, moduły jak na zdjęciu. Zdjęcie z netu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi