Skocz do zawartości
IGNORED

Czy McIntosh 8900 to już Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ dużo w tym dziale kłótni i niesnasek zadam takie niewinne pytanie czy McInosh MA 8900 to już Hi-End czy dopiero przedsionek do tego świata? Jakie są wasze opinie o tym wzmacniaczu?

https://www.audiostereo.pl/topic/158410-czy-mcintosh-8900-to-ju%C5%BC-hi-end/
10 minut temu, tomter napisał:

Ponieważ dużo w tym dziale kłótni i niesnasek zadam takie niewinne pytanie czy McInosh MA 8900 to już Hi-End czy dopiero przedsionek do tego świata? Jakie są wasze opinie o tym wzmacniaczu?

MA 8900 nie zagra bez źródła, kolumn i (dowolnych) kabli. Wychodzi więc na to, że MA 8900 to jakieś 25-35% hi-endu. 

Godzinę temu, Maraudio napisał:

A co to jest hi-end?

Jak myslisz ze gra ci to zajebiscie i zaprosisz potem jeszcze 10 innych osluchanych/doswiadczonych osob i wiekszosc z nich powie ze to gra zajebiscie to znaczy ze masz hiend 😉

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

53 minuty temu, rafa napisał:

Jak myslisz ze gra ci to zajebiscie i zaprosisz potem jeszcze 10 innych osluchanych/doswiadczonych osob i wiekszosc z nich powie ze to gra zajebiscie to znaczy ze masz hiend 😉

czyli mam hi-end haha, dziękuję:-)

2 godziny temu, tomter napisał:

czyli mam hi-end haha, dziękuję:-)

Każdy ma takiego hajenda na jakiego zasługuje 😉 . Ja mam  inna defincję. Jak jest tak że boisz sie czegokolwiek dotknąć, czegokolwiek zmienić żeby nie utracić tego co masz to jest twój osobisty hajend. Jak tak mam od jakiegoś czasu.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Taki "osobisty" hiend trwa do momentu pójścia do kogoś u kogo gra znacznie lepiej 😁

18 godzin temu, dzarro napisał:

MA 8900 nie zagra bez źródła, kolumn i (dowolnych) kabli. Wychodzi więc na to, że MA 8900 to jakieś 25-35% hi-endu. 

Jeśli dołożymy mu dobre towarzystwo w postaci kolumn kabli i źródła to pokaże wysoką kulturę grania?

3 minuty temu, Ma_ki napisał:

Można w portalu aukcyjnym lub ogłoszeniowym wpisać hi end i popatrzeć co wyskoczy. 🙂 🙂 🙂

Atoll IN100 i "modyfikowane" Altusy. Tak więc ten "patent" ma niewielką wartość poznawczą 

14 minut temu, kacpero_1 napisał:

Do pojęcia "hajgednu" już bardziej pasuje MA9000, oczywiście w odpowiednim towarzystwie jak pisali inni

Właśnie mój MA8900 do poziomu głośności 20-30% gra rewelacyjnie, schody zaczynają się jak chcę posłuchać głośniej....coś zaczyna się rozjeżdżać w graniu.

39 minut temu, tomter napisał:

Właśnie mój MA8900 do poziomu głośności 20-30% gra rewelacyjnie, schody zaczynają się jak chcę posłuchać głośniej....coś zaczyna się rozjeżdżać w graniu.

Nie szukaj high endu na zasadzie czy to już jest ta klasa, czy nie. Szukaj dobrego dźwięku. Realny high end, to dziś niestety setki tysięcy pln. Ale nie trzeba aż tyle wydać żeby mieć na prawdę świetny dźwięk, szczególnie gdy dobrze wykorzysta się jego potencjał np dbając o jak najlepsze ustawienie kolumn, czy choć o podstawy akustyki. Można to ogarnąć przy rozsądnych kosztach. 
A jakie masz kolumny, że grając głośniej robi się kaszana? To zwykle wina zniekształceń przy kiepskich kolumnach lub/i złej akustyce. Wtedy przy cichym graniu tego tak bardzo nie słychać ale przy głośniejszym robi się jazgot. 

Edytowane przez sly30

No właśnie, wydaje mi się , że to jednak wina Mc. Miałem pożyczoną mocniejszą końcówkę mocy Luxmana M05 grającą w klasie A i było dużo lepiej i chciało się głośniej i głośniej! Pomieszczenie mam nieduże, kolumny podstawkowe naprawdę zacne.

Ja wcisnę pare słów. „Hiend” za setki tys lub dziesiątki. Raczej rzucane przez sprzedawców. Poczekaj chwile i ten sam sprzęt kupisz za 1/3 tej kwoty. Czy w dalszym ciągu będzie hiend? Reasumując.

Nie patrz na ceny bo nie warto. Ceny nie mówią o sprzęcie hiend. Raczej takiego słowa trzeba by było unikać. Nie ma sensu No chyba ze na chwile obecna. Potem będzie po prostu hifi.

Dziekuje ;)

Ps. Mc 8900 to bardzo dobry sprzęt. Powinnienes być dumny z posiadania go. Gratuluje :)

On 3/15/2022 at 11:12 AM, tomter said:

Akustyka Ci sie rozjezdza i uszy sie 'zatykaja'. To nie wina sprzetu. Temat przerabialem.

W dniu 19.03.2022 o 19:32, Marek.S napisał:

Akustyka Ci sie rozjezdza i uszy sie 'zatykaja'. To nie wina sprzetu. Temat przerabialem.

Faktycznie akustyka pomieszczenia jest niedopracowana, spróbuję pójść w tym kierunku. Tylko dlaczego na mocniejszym wzmacniaczu nie było słychać tak wielu zniekształceń przy głośniejszym słuchaniu? 

59 minut temu, tomter napisał:

Faktycznie akustyka pomieszczenia jest niedopracowana, spróbuję pójść w tym kierunku. Tylko dlaczego na mocniejszym wzmacniaczu nie było słychać tak wielu zniekształceń przy głośniejszym słuchaniu? 

Jesli jeden wzmacniacz mniej dociaza problematyczne zakresy pomieszczenia a drugi bardziej to tam gdzie jest wiecej tam jest tez silniejszy wplyw akustyki. Tzn wplyw pomieszczenia ten sam ale problemy daja o sobie znac znacznie silniej tam gdzie je silniej pobudzamy.