Skocz do zawartości
IGNORED

Wzrasta sprzedaż nośników fizycznych (płyt CD)

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, vh napisał:

Rozmowa dwóch jazzmanów:
– Kupiłem twoją płytę.
– Ach, to ty!

Kiedyś miałem taką rozmowę z polskim wykonawcą, nie jazzowym.

Śmiał się, że to ja jestem tym jedynym, który kupił ich płytę.

2 godziny temu, Chicago napisał:

Ale też trza wziąć pod uwagę nakład płyt jazzowych, nawet w oryginale - poza 'kilkoma' przypadkami, to naprawdę nie są duże ilości, i te, które obecnie się  nagrywa i wznawia CD, w zupełności zapełniają płytową niszę.

Dokładnie, wydania płyt CD, w zupełności zapełniają płytową niszę 👌

2 godziny temu, mdavis napisał:

Dokładnie, wydania płyt CD, w zupełności zapełniają płytową niszę 👌

I sklepowe półki.

Od czasu do czasu obniżają cenę, żeby coś spróbować sprzedać.

W dniu 20.03.2022 o 12:13, Chicago napisał:

Przeczytaj dwie książki Klausa, to będziesz wiedział. Mniej więcej, zostaniesz ajfonem. W zasadzie już jesteśmy ajfonami - wszyscy. Ale jeszcze 'nieobowiązkowo'.

Nie sądzę. Mnie to nie grozi bo jestem z epoki Gutenberga. Mam zapasy do czytania i słuchania na lata.

Jako, że moja kolekcje taśm, kaset czy CD nie były imponujące wyzbywałem się ich z mniejszym żalem. Najbardziej brakuje mi rytuału związanego z obsługą gramofonu. Stratę powetowałem sobie Tidalem. Nigdy bym nie poznał tyle muzyki, gdybym musiał kupować nośniki.

Mam ciasne mieszkanie i z tego względu coraz częściej kupuję książki i gazety na Kindla, do którego przyzwyczaiłem się szybciej niż mógłbym się spodziewać. Oszczędzam miejsce i Planetę.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

• 8 miesięcy później...
W dniu 27.03.2022 o 22:46, jezz napisał:

I sklepowe półki.

Od czasu do czasu obniżają cenę, żeby coś spróbować sprzedać.

Wbrew rożnym modą ludzie kupują płyty CD 👌

PS Dla malkontentów Ukazują się wznowienia muzyki na płytach CD do tego jeszcze różne reedycje albumów na nośnikach CD 😊 Oraz gdy dany wykonawca wydaje nową płytę to obowiązkowo ukazuje się na CD 

31 minut temu, mdavis napisał:

PS Dla malkontentów Ukazują się wznowienia muzyki na płytach CD do tego jeszcze różne reedycje albumów na nośnikach CD 😊 Oraz gdy dany wykonawca wydaje nową płytę to obowiązkowo ukazuje się na CD 

W moim małym miasteczku w empiku takie oto zmiany zaszły. Ścianka z gazetami zmniejszyła się o połowę. Regał z płytami dvd/Blue Ray ( koncerty, filmy) wyleciał z salonu bezpowrotnie. To pokazuje w jakim to kierunku idzie ....

12 minut temu, aryman napisał:

W moim małym miasteczku w empiku takie oto zmiany zaszły. Ścianka z gazetami zmniejszyła się o połowę. Regał z płytami dvd/Blue Ray ( koncerty, filmy) wyleciał z salonu bezpowrotnie. To pokazuje w jakim to kierunku idzie ....

I TAK I NIE 🖐️

PS Odnośnie płyt CD, zdecydowana większość osób kupuje płyty poprzez sklepy dostępne w szeroko pojętym Internecie. 

2 godziny temu, mdavis napisał:

Różne reedycje przeznaczone są głównie dla tych, którzy kiedyś już kupowali te płyty i może jeszcze raz uda im się to wcisnąć z nowym remasterem, okładką, dodanym nieznanym utworem, wersją demo, koncertową itp.

Płyty cd sprzedają się jak świeże bułeczki.

1 godzinę temu, aryman napisał:

Tak jest, pisałem już o tym ale próbowano mi udowodnić, że jest inaczej.

Powiększyła się za to półka z winylami.

Trzeba korzystać na modzie, póki można na niej jeszcze zarobić.

1 godzinę temu, mdavis napisał:

I TAK I NIE 🖐️

PS Odnośnie płyt CD, zdecydowana większość osób kupuje płyty poprzez sklepy dostępne w szeroko pojętym Internecie. 

Zdecydowana większość, w ogóle nie kupuje płyt cd.

1 godzinę temu, mdavis napisał:

I TAK I NIE 🖐️

No tak , Internety królują. Nie zmienia to faktu , że sprzedaż fizycznych nośników  spada i będzie spadać.

Sam kupowałem kiedyś po 10 lub więcej plyt miesięcznie. Mam duża kolekcję. Ale teraz kupuje 2- 3 plyty na..... rock! Kompletnie i totalnie przestawilem sie na streaming. Młodzi z kolei w ogóle nie znają zwyczaju kupowania plyt. Za 10 - 15 lat będzie po temacie . O ile swiat będzie jeszcze istniał i będzie komu i dla kogo grać,  tworzyć,  wydawać.....

4 minuty temu, aryman napisał:

O ile swiat będzie jeszcze istniał i będzie komu i dla kogo grać,  tworzyć,  wydawać.....

Będzie 👍

5 minut temu, aryman napisał:

Sam kupowałem kiedyś po 10 lub więcej plyt miesięcznie. Mam duża kolekcję. Ale teraz kupuje 2- 3 plyty na..... rock! 

👍

5 minut temu, aryman napisał:

Kompletnie i totalnie przestawilem sie na streaming

Niedobrze 😬 Lecz kto komu zabroni 😊

4 minuty temu, mdavis napisał:

Będzie 👍

👍

Niedobrze 😬 Lecz kto komu zabroni 😊

Jak by mi ktoś 4 lata temu powiedział,  że będę słuchał muzy z netu, bez obcowania z książeczką,  opakowaniem, fizyczną plyta to bym goscia poprostu pogonił!

Można się jednak przestawić.  Jakosc jest taka sama jak z nosnika, ceny śmiesznie niskie,  dostęp do tryliarda nagrań na pstrykniecie palca. Przypomne - spotify to koszt 20pln per miesiąc,  tiadal 40 pln na miesiąc.

Oczywiście nie ma tego pierwiastka romantyzmu związanego z odpalaniem nośnika i znika cała ta magiczna otoczka..

Plusy jednak przeważają jak dla mnie.

Niedobrze Lecz kto komu zabroni

Dlaczego niedobrze?
Wazne ze sie slucha. A z nosnikow, nigdy tyle nie sluchalem co z sieci. I to wszedzie: w salonie, w kuchni, w pokoju muzycznym, w aucie, biurze, na urlopie,…
Komu by sie chcialo taskac nosniki i odtwarzacze ze soba
Nosniki to „kula u nogi“
8 godzin temu, aryman napisał:

To pokazuje w jakim to kierunku idzie ....

Przeniesienia handlu do internetu. Zamawiasz na internetowej stronie sklepu, odbierasz po 1-2 dniach w salonie lub paczkomacie 

17 minut temu, xajas napisał:

Nosniki to „kula u nogi“

NIE !!! 😈

Teraz, piotrek7 napisał:

Przeniesienia handlu do internetu. Zamawiasz na internetowej stronie sklepu, odbierasz po 1-2 dniach w salonie lub paczkomacie 

🖐️ 👍

Płyta to płyta. Jak nie będzie internetu , każdy płytkę przeprosi , chyba że ktoś ma zgrane wszystko na dysk.

19 minut temu, xajas napisał:

Nosniki to „kula u nogi“

Nośnik fizyczny jest jak stary, wygodny fotel i kubek gorącej herbaty (cholera, jestem poetą!!!!! 😁)

To strefa komfortu i zwolnienia obrotów niedostępnych w streamingu (którego jestem wielkim fanem i zwolennikiem)

14 minut temu, izapat napisał:

Płyta to płyta. Jak nie będzie internetu , każdy płytkę przeprosi , chyba że ktoś ma zgrane wszystko na dysk.

Dokładnie !!! 🖐️

Streaming jest ok. Włączyłem radio utworu na Tidal i grało bez przerwy przez ponad dwie godziny ale... nie pamiętam kompletnie kto grał i co.

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Nie opłaca się marnować powierzchni sklepu towarem, który się kiepsko sprzedaje.

3 godziny temu, mdavis napisał:

NIE !!! 😈

Ależ oczywiście, że tak.

Teraz można słuchać gdzie się chce, kiedy się chce, na dodatek, to, co właśnie przyjdzie do głowy.

Nigdy do tej pory, nie było takiego komfortu.

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Nośnik fizyczny jest jak stary, wygodny fotel i kubek gorącej herbaty (cholera, jestem poetą!!!!! 😁)

To strefa komfortu i zwolnienia obrotów niedostępnych w streamingu (którego jestem wielkim fanem i zwolennikiem)

No to co, jak chce sluchac w kuchni, to musze sobie przyniesc fotel do kuchni?

Nie rozumiem, dlaczego tego zwolnienia nie ma w streamingu

Jak ci postawie sprzet za fotelem, tak ze go nie widzisz, puszcze muzyke i bede przelanczal miedzy nosnikiem a streamingiem, to co? Raz bedziesz "zwalnial" a raz nie?

16 minut temu, xajas napisał:

Raz bedziesz "zwalnial" a raz nie?

A czemu nie? W zależności od nastroju. Gdy coś robię (choćby w kuchni) korzystam ze streamingu, który jest genialnym źródłem muzyki (także jej poznawania) A czasem mam ochotę usiąść sobie w fotelu lub wyciągnąć się na kanapie i wtedy WOLĘ płytę. Lubię kupować płyty, lubię je zbierać i lubię wyszukiwać interesujące mnie wydania. I za cholerę nie mam zamiaru rezygnować z tej przyjemności 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jedna z moich ulubionych płyt. Nie znalazłem na jakimkolwiek serwisie pliku, który brzmiałby porównywalnie dobrze do tego wydania

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, przmor napisał:

Streaming jest ok. Włączyłem radio utworu na Tidal i grało bez przerwy przez ponad dwie godziny ale... nie pamiętam kompletnie kto grał i co.

Ale jak włączysz konkretną płytę w streamingu to pamiętasz?

W dniu 4.12.2022 o 23:02, piotrek7 napisał:

To jedna z moich ulubionych płyt. Nie znalazłem na jakimkolwiek serwisie pliku, który

...miałby wszyty zamek błyskawiczny. 

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kiedy sięgnę płytę z półki to oczywiście wiem czego słucham i słucham zazwyczaj od początku do końca. Słuchając streamingu robię to "niedbale", z mniejszą uwagą, z tendencją do wciskania "Next", słucham po łebkach.Jalby to powiedzieć mam większy "szacunek" do tego co świadomie kupiłem na fizycznym nośniku niż do tego co oferuje mi streaming za 19.99zl na miesiąc.

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, przmor napisał:

@jezz kiedy sięgnę płytę z półki to oczywiście wiem czego słucham i słucham zazwyczaj od początku do końca. Słuchając streamingu robię to "niedbale", z mniejszą uwagą, z tendencją do wciskania "Next", słucham po łebkach.Jalby to powiedzieć mam większy "szacunek" do tego co świadomie kupiłem na fizycznym nośniku niż do tego co oferuje mi streaming za 19.99zl na miesiąc.

Czyli jest nas więcej 👍👌

27 minut temu, przmor napisał:

@jezz kiedy sięgnę płytę z półki to oczywiście wiem czego słucham i słucham zazwyczaj od początku do końca. Słuchając streamingu robię to "niedbale", z mniejszą uwagą, z tendencją do wciskania "Next", słucham po łebkach.Jalby to powiedzieć mam większy "szacunek" do tego co świadomie kupiłem na fizycznym nośniku niż do tego co oferuje mi streaming za 19.99zl na miesiąc.

No tak, tylko to, w jaki sposób korzystasz ze streamingu, nie jest winą streamingu.

To co oferuje streaming za te 20 złotych jest bezkonkurencyjne.

Obecnie nie widzę lepszej opcji do słuchania muzyki.

20 minut temu, mdavis napisał:

Czyli jest nas więcej 👍👌

Nie, nie, więcej jest użytkowników spotify.🙂

12 minut temu, jezz napisał:

Nie, nie, więcej jest użytkowników spotify.🙂

To niestety prawda. Takie mamy czasy. Ja pozostaję wierny CD, nawet gdybym miał być sam. Na szczęście tak nie jest 👍

Streaming jest ok ale w moim przypadku na drugim miejscu po nośnikach fizycznych. Bardziej służy jako radio do niezobowiązującego słuchania choć przyznam, że dzięki streamingowi odkryłem sporo nieznanych mi wykonawców.

• Pokaż nowe odpowiedzi