Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 15000zł

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piopio napisał:

Weź poczytaj trochę o produktach NAD.

I z czytania cała Twoja wiedza. Dlatego 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ale pierdzielisz gościu

Ale faktycznie. Serii Master nie brałem pod uwagę. 

Tym bardziej, e nijak się mają do "cieplutkiego" grania

8 minut temu, piotrek7 napisał:

I z czytania cała Twoja wiedza. 

Mówimy o braku Twojej wiedzy i pisaniu głupot. Ja uściślam fakty.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

Mówimy o braku Twojej wiedzy i pisaniu głupot. Ja uściślam fakty.

Mogę tylko powtórzyć to, co napisałem wcześniej 

15 minut temu, piotrek7 napisał:

I z czytania cała Twoja wiedza.

👌

Uściślając fakty.

I na tym proponuję zakończyć wymianę zdań. Jeśli nie masz nic przeciwko 😉

Panowie szkoda zaśmiecać forum kłótniami.

Po pierwsze primo wszyscy właśnie mówią , że NAD gra ciepło więc są rozbieżności w tym co mówisz piotrek7.

Po drugie primo Piopio NAD M33 to zupełnie inna półka cenowa , nie kupuję przecież głośników Reference.

Czy C399 to jest odpowiednik C388? Skłaniałbym się właśnie ku niemu tym bardziej, że bardzo mocny ten piecyk

Jeśli nie KEF R7 to może Dali Rubicon 6... (wersja black edition bardziej stonowana)

PS sprzęt tylko Europa lub USA

7 minut temu, Toomson napisał:

Czy C399 to jest odpowiednik C388? Skłaniałbym się właśnie ku niemu tym bardziej, że bardzo mocny ten piecyk

C399 jest dużo lepszy. Ma lepsze końcówki mocy w klasie D. M33 to był tylko przykład. Za 12K zł możesz złożyć lepiej brzmiący zestaw (końcówka mocy Purifi, DAC i Streamer) ale bez ekranu i DIRAC.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

49 minut temu, Toomson napisał:

Po pierwsze primo wszyscy właśnie mówią , że NAD gra ciepło więc są rozbieżności w tym co mówisz piotrek7

Gdybyś szukał brzmienia zaokrąglonego , o złagodzonych  krawędziach to OK. Ale czy jest to granie wyraźnie ocieplone ? Ja bym tego tak nie nazwał . Dźwięk idący na masę a nie na  rzeźbę  . Już prędzej pomyślałbym o Vincent .  Ale i tak  KEF to nie są głośniki do ciepłego  grania  

C399 jest dużo lepszy. Ma lepsze końcówki mocy w klasie D. M33 to był tylko przykład. Za 12K zł możesz złożyć lepiej brzmiący zestaw (końcówka mocy Purifi, DAC i Streamer) ale bez ekranu i DIRAC.
Ale mówisz,że po latach budujesz wzmaki impulsowe, a nie komputery do grania plików? Teraz to będzie najlepsze ?
Nikt nie broni Tobie proponowania sprzętu, ale pojawiasz się po latach niebytu i piszesz znów jak wszystkowiedzący.
25 minut temu, maciek36 napisał:

Ale mówisz,że po latach budujesz wzmaki impulsowe, a nie komputery do grania plików? Teraz to będzie najlepsze ?
Nikt nie broni Tobie proponowania sprzętu, ale pojawiasz się po latach niebytu i piszesz znów jak wszystkowiedzący.

Nie buduję wzmacniaczy. Zasilanie liniowe sprawdza się idealnie w źródłach. Technika klasy D poszła znacząco do przodu. Poczytaj sobie o Hypex Ncore i Purifi. Poczytaj wszelkie recenzje sprzętu opartego na Hypex Ncore i Purifi. Proponuję to co jest dobre. Jakieś wątpliwości ?

W dniu 18.03.2022 o 11:49, henryc napisał:

Dzień dobry

Pomieszczenie odsłuchowe to pokój około 25mkw.

Chcę otrzymać dźwięk przestrzenny, dokładny, rozdzielczy, dynamiczny z nisko schodzącym zwartym basem, czytelną ocieploną średnicą, wyraźną, detaliczną górą bez efektu koca, dobrą dynamiką przy niskim poziomie głośności, dobrą separacją instrumentów (bez zlewania się, np. pianino).

Dobrze by było, gdyby były to kolumny mało kapryśne jeśli chodzi o wzmacniacze. Najlepiej jakby zestaw wzmacniacz + kolumny mieścił się w kwocie 20tyś złotych.

Z góry dziękuję za propozycje.

W Twoim budżecie, w kwestii kolumn posłuchaj proszę PMC5.23 lub 5.24. U mnie grają te pierwsze na 23 metrach w niełatwym pomieszczeniu i jest naprawdę dobrze. Jeśli chciałbyś je nieco wygładzić i uprzestrzennić, okabluj je Albedo. Wyszła nowa seria "i", więc te bez "i" są na wyprzedażach a różnica cenowa jest tak duża, że nie warto dopłacać do nowej serii. 

Z monitorów polecam RLS Nereida: bardzo ogarnięte i przestrzenne, potrzebują mocnego wzmaka, który będzie trzymał je za twarz. 

Odsluchiwalem też Elac Vela Fs407 i to chyba było największe rozczarowanie, przykład tego, jak mało wiarygodne są testy w prasie audio. Audio Psychic Avanti, które również zmieściły by się w Twoim budżecie to z kolei mega rozdzielcze kolumny, ale tam już nie ma muzyki, są dźwięki. Miałem Pylony Diamondy 28, ale w porównaniu z o połowę tańszymi RLS Callisto szybko podjąłem decyzję o ich upłynnieniu, to nie był dobry dźwięk.

Przede wszystkim słuchaj. Umawiaj się na odsłuchy, wypożyczaj kolumny do domu. Trochę to kłopotliwe, ale zwróci się z nawiązką.

Edytowane przez Pablo15099
36 minut temu, Pablo15099 napisał:

Odsluchiwalem też Elac Vela Fs407 i to chyba było największe rozczarowanie, przykład tego, jak mało wiarygodne są testy w prasie audio. Audio Psychic Avanti, które również zmieściły by się w Twoim budżecie to z kolei mega rozdzielcze kolumny, ale tam już nie ma muzyki, są dźwięki. Miałem Pylony Diamondy 28, ale w porównaniu z o połowę tańszymi RLS Callisto szybko podjąłem decyzję o ich upłynnieniu, to nie był dobry dźwięk.

Warte posłuchania USHER V 602 👌

W dniu 22.03.2022 o 01:51, piotrek7 napisał:

Ma być cieplutko a przy tym dobrze? To do takiego grania jest SPENDOR z serii A. I na pewno nie w połączeniu z NAD-em bo to nie ten poziom 

Tak ale a4, a5, a6, a7, nie dotyczy to jednak Spendora A9 bo jest zdecydowanie bardziej otwarty od góry, bas bez nadmiaru i szybkość 

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Nazwa Pylon padla powyzej, pomyslalem sobie, ze przytocze „reklame“, ktora mi mignela ostatnio.
Duze podlogowki i pasuja cenowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0229.thumb.jpg.6326972d92848082a89d71b588635a53.jpgIMG_0230.thumb.jpg.f65acbb43efc26cb239e1f7e74484b91.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.03.2022 o 20:45, Pablo15099 napisał:

W Twoim budżecie, w kwestii kolumn posłuchaj proszę PMC5.23 lub 5.24. U mnie grają te pierwsze na 23 metrach w niełatwym pomieszczeniu i jest naprawdę dobrze. Jeśli chciałbyś je nieco wygładzić i uprzestrzennić, okabluj je Albedo. Wyszła nowa seria "i", więc te bez "i" są na wyprzedażach a różnica cenowa jest tak duża, że nie warto dopłacać do nowej serii. 

Z monitorów polecam RLS Nereida: bardzo ogarnięte i przestrzenne, potrzebują mocnego wzmaka, który będzie trzymał je za twarz. 

Przede wszystkim słuchaj. Umawiaj się na odsłuchy, wypożyczaj kolumny do domu. Trochę to kłopotliwe, ale zwróci się z nawiązką.

Co do Elaca Vela i Audio Physchic mam identyczne odczucia. Starsze Elacki mnie kiedyś oczarowały i postanowiłem posłuchać podstawek z serii Vela... no kurde w tej cenie to bardzo słabo, rozczarowanie. Audio Phischic - sucho, beznamiętnie, nieprzyjemnie. Popularności Pylonów nigdy nie zrozumie,  kilka razy brałem na odsłuch w salonie i zawsze bez szału (a może nie trafiłem na model który by mi podszedł). Wystarczyło, że raz przypadkiem posłuchałem RLS Deimos, a później Callisto i bez wahania mogłem stwierdzić, że jest magia. 

Mnie oczarowały ElakiFS407, jeszcze bez Vela. Grały z NAD M12 i M22 i to było bardzo odprężające i muzykalne doświadczenie. Vele natomiast mają bardzo dziwny sposób prezentacji wokali, które są wycofane i pomniejszone, dźwięk natomiast jest za słodki (jak przesłodzona kawa, której nie znoszę).

Z Audio Physic posłuchał bym chętnie Tempo VI. Generalnie Audio Physic brakuje muzykalności i tej namiętności, o której piszesz. Suchości nie zauważyłem, bo też wzmacniacz mam nieco ciepło-lampowy na średnicy. Reszta to pierwsza liga. Takim fizycznym objawem przełączenia się z AP na PMC było natychmiastowe odprężenie ciała, zejście napięcia i zupełne zaangażowanie w dźwięk - to bardzo ciekawe i bardzo zaskakujące doświadczenie.

PMC wbrew niektórym opiniom wcale nie są ani drażniące ani nie mają kujących wysokich, to raczej kwestia niedobrania czegoś w torze. Fajny dźwięk PMC to trochę zasługa kabli Albedo, które są srebrne ale wbrew obiegowym opiniom nie osuszają i nie kłują, tylko unaturalniają przekaz nieco go ocieplając. Bas a w zasadzie "basiszcze" z linii transmisyjnej w PMC to z kolei zupełnie inna liga. O wiele bardziej złożony i konturowy niż kolumn z bas refleksem i nie wchodzi na średnicę, bardzo dobrze się prowadzi.

Pylony grają z kolei "drewnianym" dźwiękiem, niby naturalnym ale twardym. Bas w nich jest taki sam a do tego bardzo uproszczony, dla mnie nieakceptowalny. Do rocka powinny być ok.

Callisto nie oddam, dawały radę na 23 metrach, choć dźwięk był już wyraźnie pomniejszony. Na chwilę je odstawiłem, czekają na córkę i jej 16 metrowy pokój:) Ale...chodzą za mną jeszcze Nereidy.

Wracając do tematu, obecne kolumny kupiłem na odsłuch. Nawet nie zakładałem, że będą to kolumny właśnie tego producenta, co również było dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Zatem: słuchać, słuchać i jeszcze raz: słuchać.

Edytowane przez Pablo15099

Dajcie spokój. Autor tematu niczego oprócz You Tube nie słuchał. Zaprosiłem do siebie (mieszka w najbliższej okolicy) na niezobowiązujące spotkanie, nie skorzystał i nie odpowiedział. Po prostu, na forum łatwo pisać o własnych wymaganiach i czego to się nie słuchało i czego to się oczekuje, ale w spotkaniu 1:1 m mógłby usłyszeć proste pytania, na które nie będzie znał odpowiedzi.

Obawa kompletnego blamażu bywa paraliżująca. 

32 minuty temu, colcolcol napisał:

Dajcie spokój. Autor tematu niczego oprócz You Tube nie słuchał. Zaprosiłem do siebie (mieszka w najbliższej okolicy) na niezobowiązujące spotkanie, nie skorzystał i nie odpowiedział. Po prostu, na forum łatwo pisać o własnych wymaganiach i czego to się nie słuchało i czego to się oczekuje, ale w spotkaniu 1:1 m mógłby usłyszeć proste pytania, na które nie będzie znał odpowiedzi.

Obawa kompletnego blamażu bywa paraliżująca. 

Czytając niektóre Twoje wpisy np jak ten powyżej, nie dziwię się, że nie skorzystał z zaproszenia.

Ja również nie jestem zdziwiony i cieszę się z takiego obrotu sprawy. 

Jest częste w realu a na forum normą współzawodnictwo, jakaś mania rzucania kwot i licytowania się stanem posiadania. Sprzęt do 1000, do 10 tyś, do 29,99 tyś itd... Dla wielu, jest to pozycjonowanie siebie w jakiejś bliżej mi nie znanej zabawie za pomocą posiadanych przedmiotów. 

Zwróciliście uwagę, że nie padło słowo o muzyce. Pewnie taka przestrzenna, rytmiczna, muzykalna i bez koca. Wspaniały opis muzycznych dokonań ludzkości z ostatnich 400 lat. 

W dniu 2.04.2022 o 06:53, colcolcol napisał:

Ja również nie jestem zdziwiony i cieszę się z takiego obrotu sprawy. 

To po go zapraszałeś? Nie bardzo rozumiem... żeby mieć satysfakcję, że odmówił?

W dniu 2.04.2022 o 06:53, colcolcol napisał:

Jest częste w realu a na forum normą współzawodnictwo, jakaś mania rzucania kwot i licytowania się stanem posiadania. Sprzęt do 1000, do 10 tyś, do 29,99 tyś itd... Dla wielu, jest to pozycjonowanie siebie w jakiejś bliżej mi nie znanej zabawie za pomocą posiadanych przedmiotów. 

To, że ktoś pisze o budżecie, dla mnie jest zupełnie normalne. Jak ktoś nie napisze, to zaraz są uwagi, że nie podał budżetu, jak napisze, też źle. To jak ma zapytać, "mam trochę pieniędzy, chcę coś kupić, co polecacie"?

Trochę więcej uśmiechu i luzu:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

7 minutes ago, tomek11 said:

To, że ktoś pisze o budżecie, dla mnie jest zupełnie normalne. Jak ktoś nie napisze, to zaraz są uwagi, że nie podał budżetu, jak napisze, też źle. To jak ma zapytać, "mam trochę pieniędzy, chcę coś kupić, co polecacie"?

Z tym sie zgadzam, tzn. ze budzet jest konieczny, zeby cos doradzic. Tylko, ze Twojemu przedmowcy chyba o co innego chodzilo. 

Wieza STEREO Technics :)

Godzinę temu, tomek11 napisał:

... po co zapraszałeś? Nie bardzo rozumiem

Jestem towarzyski, lubię ludzi. Zakładam,  że mają coś ciekawego do powiedzenia. 

Poprzez analogię, grając z kimś w pokera przychodzi moment na "sprawdzam". Tu była sytuacja, w której jeszcze przed rozgrywką, ktoś pokazuje swoje karty. Miał parę dwójek a sygnalizował zabawę na wyższym poziomie. 

12 minut temu, colcolcol napisał:

Jestem towarzyski, lubię ludzi. Zakładam,  że mają coś ciekawego do powiedzenia. 

Poprzez analogię, grając z kimś w pokera przychodzi moment na "sprawdzam". Tu była sytuacja, w której jeszcze przed rozgrywką, ktoś pokazuje swoje karty. Miał parę dwójek a sygnalizował zabawę na wyższym poziomie. 

Twoje wpisy są agresywne. Zaproponowałeś autorowi swoje kolumny DIY, nie skorzystał z zaproszenia i posłuchania. Prawdopodobnie jak większość nie jest zainteresowany specyficznej urody DIY. Proste.

2 godziny temu, recognizer napisał:

A co to jest specyficzna uroda diy?

Garażowe wykonanie, brak spójności stylistycznej, takie kolumny są wątpliwą ozdobą ładnych wnętrz, bo zazwyczaj wyglądają potworkowato. 

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

1 hour ago, tomek11 said:

Garażowe wykonanie, brak spójności stylistycznej, takie kolumny są wątpliwą ozdobą ładnych wnętrz, bo zazwyczaj wyglądają potworkowato. 

Obejrzyj sobie załączone zdjęcie i odpowiedz na pytanie - czy którekolwiekz powyższych określeń mają do niego zastosowanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On 3/18/2022 at 1:16 PM, henryc said:

Jak w takim razie wybrać ten idealny zestaw?

Zwieksz budzet o 80.000 pln 🙂 

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

2 godziny temu, recognizer napisał:

Obejrzyj sobie załączone zdjęcie i odpowiedz na pytanie - czy którekolwiekz powyższych określeń mają do niego zastosowanie?

Ukryta Zawartość

Te kolumny projektował zawodowy grafik:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi