Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór DAC i transport streamer.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy w temacie bo już się pogubiłem ale ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

W dniu 15.05.2022 o 21:42, sly30 napisał:

Kable potrafią wnosić większe zmiany niż DACi. Nawet kable zasilające, w co niektórym trudno uwierzyć. I nie zawsze są to zmiany na plus. 

To prawda ,źle dobrane okablowanie może uwalić cały system ,a podstawa antywibracyjna ma chyba jeszcze większe znaczenie ,ludzie nie mają doświadczenia w tych  tematach ,byłem kiedyś w odwiedzinach u gścia który pisał na MP3 Store wiele recenzji ,bardzo szanowany gość ,jak zobaczyłem że trzyma sprzęt na biurku obok komputera podłączony do zwykłej listwy zasilającej ,jak wzmacniacz słuchawkowy stoi na DACu ,jak posłuchałem jak fatalnie gra całkiem wysokiej klasy zestaw..... Ludzie wymieniają DACI ,wzmacniacze itp bo im coś nie gra jak by chcieli a słyszą u siebie może połowę możliwości posiadanych urządzeń....

• 1 miesiąc później...

Chce się dołączyć do tematu. Szukam wysokiej klasy transport do DAC co polecacie. 

Warunek wyjście USB. 

Sotm sms200 neo (w przyszłości ultra tzn jak będzie jakaś uzywka w sprzedaży).

Bluesoun Node (Bo wielu polecą ale czy nada się do DAC za 10tys czy więcej ?)

Co jeszcze szczególnie dobre i dobrze wycenione?. Malina odpada. 

chwilowy brak działalności w audio.

8 minut temu, piotrek7 napisał:

A co to ma wspólnego z wysoką klasą?

To bardzo porządny entry level . 

Nie słuchałem więc nie wiem. 

Ale słuchałem lumin czy auralic aries jak i kilka innych jak i laptopa i są mniejsze czy większe różnice więc szukam czegoś przyzwoitego bez potrzeby wydawania 10tys jak np. za lumina. 

Najlepiej gdyby wypowiadaly się osoby które słuchały tego co polecają i porownywaly to z czymś innym aby mieć jakieś porównanie.

17 minut temu, KotD napisał:

Spróbuj Ifi Zen Stream. Mam u siebie na testach. Całkiem przyzwoity streamer. Porównuję z Daphile. Ifi wg mniej lepsze.

iFi Zen Stream + izolacja galwaniczna USB i nie ma lepszego transportu USB. Po prostu technicznie to niemożliwe. Funkcjonalność znakomita - albo Tidal Connect albo Roon. Nie ma zupełnie sensu wydawać więcej. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja używam DAC Chord Qutest bez dodatkowej izolacji galwanicznej i różnice pomiędzy playerem Daphile a Ifi są znaczne. Każdy gra inaczej. W moim systemie lepiej sprawdza się Ifi. 

Prawdopodobnie można jeszcze lepiej, ale nie chcę wydawać dużej kasy na streamer jeżeli na chwilę obecną Ifi sprawdza się dobrze. Ostatecznej decyzji o zakupie jeszcze nie podjąłem.

13 minut temu, KotD napisał:

Prawdopodobnie można jeszcze lepiej, ale nie chcę wydawać dużej kasy na streamer jeżeli na chwilę obecną Ifi sprawdza się dobrze.

NIE MOŻNA LEPIEJ. TO TYLKO TRANSMISJA USB ! Chodzi o to, żeby nie było dodatkowych zakłóceń. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak wytłumaczyć, że dwa różne playery grają całkowicie odmiennie na tym samym DAC i tych samych pozostałych składowych systemu audio? Oczywiście obydwa połączone przez USB.

• 1 miesiąc później...
W dniu 28.06.2022 o 12:23, KotD napisał:

Będzie nowy gracz na rynku:

Musical Fidelity - MX-STREAM

Trzeba by przetestować. Moze da się gdzieś pożyczyć na testy?

28 minut temu, antymalkontent napisał:

Trzeba by przetestować. Moze da się gdzieś pożyczyć na testy?

Sprawdzałem i jeszcze nie ma w salonach audio. Czekają na dostawy.

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie czy mytek Brooklyn bridge czy auralic altair g1 zagra lepiej jak chord qutest?  Jak że szczegółowościa tych urządzeń porównywal ktoś? Co lepsze? 

15 godzin temu, antymalkontent napisał:

czy mytek Brooklyn bridge

Qutesta nie słuchałem ale Mytek gra bardzo słabo, plus działanie strimera i aplikacja do jego obsługi to porażka.

4 godziny temu, kaviter napisał:

Qutesta nie słuchałem ale Mytek gra bardzo słabo, plus działanie strimera i aplikacja do jego obsługi to porażka.

Wiem trochę poczytałem testów i wyszło mi że jest przeciętnie dlatego dałem sobie spokój nie biorę na testy. 

1 godzinę temu, antymalkontent napisał:

Wiem trochę poczytałem testów i wyszło mi że jest przeciętnie dlatego dałem sobie spokój nie biorę na testy. 

Tego teaca sobie wypozycz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 27.06.2022 o 14:50, Piopio napisał:

NIE MOŻNA LEPIEJ. TO TYLKO TRANSMISJA USB ! Chodzi o to, żeby nie było dodatkowych zakłóceń. 

Nie zgodzę się z tym, że nie można lepiej. 

Są nawet takie transporty za 8000zl-12000zl.

Nie wierzę w to, że one zagrają gorzej od tego iFi za 1800zl. 

31 minut temu, Bukaj napisał:

Nie zgodzę się z tym, że nie można lepiej. 

Są nawet takie transporty za 8000zl-12000zl.

Nie wierzę w to, że one zagrają gorzej od tego iFi za 1800zl. 

Nie gorzej a tak samo jak wyeliminujemy zakłócenia elektryczne. 

Z USB jest tak samo jak z ethernet. To po prostu przepływ danych i nic więcej. Dane to dane. Nie mogą się różnić. 

13 minut temu, Piopio napisał:

Nie gorzej a tak samo jak wyeliminujemy zakłócenia elektryczne. 

Z USB jest tak samo jak z ethernet. To po prostu przepływ danych i nic więcej. Dane to dane. Nie mogą się różnić. 

To tak samo powinno być z kablem zasilającym.

Podłączasz do gniazdka taki za 50zl czy za 1000zl nie powinno być różnicy w dźwięku, bo to tylko przez niego płynie prąd. A jednak jak się posłucha to dźwięk się zmienia, czasem nawet znacznie.

Mi kabelki zasilające ociepliły dźwięk, odseparowały instrumenty od wokalu. Góra złagodniała, średnica się polepszyła. Brzmi to teraz fantastycznie! Bardzo przyjemny dzwięk dla ucha. Ogromna różnica na duży +

USB również zmienia dźwięk, specjalnie kupiłem sobie kabelek ,żeby to móc przetestować. Nawet ludzie na aliexpress sami tak pisali. Nasi rodacy! Można znaleźć i poczytać. Nie pisze bajek!

8 minut temu, Bukaj napisał:

To tak samo powinno być z kablem zasilającym.

Nie można porównywać kabli analogowych do cyfrowych. 

Wybacz ale kabel USB nie może wpływać na brzmienie. Technicznie to niemożliwe. 

Edytowane przez Piopio

Poczytaj komentarze. Wybrałem losowy kabel: 

Ukryta Zawartość

Technicznie niemożliwe, a jednak zmienia. 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Bukaj napisał:

Poczytaj komentarze. Wybrałem losowy kabel: 

Ukryta Zawartość

Technicznie niemożliwe, a jednak zmienia. 

Audiofile to w dużej części ignoranci techniczni. Wierzą w bajki a nie polegają na technice. I potem mamy magię - grające kabelki USB czy ethernet. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

8 godzin temu, EMiL napisał:

Tego teaca sobie wypozycz:

Ukryta Zawartość

Wydaje się ciekawy i co ważne nie ogranicza szczegółów tylko za drogi a używek na razie nie ma więc może kiedyś. 

Ukryta Zawartość

Nie można porównywać kabli analogowych do cyfrowych. 
Wybacz ale kabel USB nie może wpływać na brzmienie. Technicznie to niemożliwe. 

A może współczesna technika nie potrafi tego zmierzyć ?
Jest wiele parametrów które opisują jakość odtwarzanej muzyki których dzisiajsza technika nie potrafi zmiarzyć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
7 godzin temu, antymalkontent napisał:

Wydaje się ciekawy i co ważne nie ogranicza szczegółów tylko za drogi a używek na razie nie ma więc może kiedyś. 

Z auralica jeżeli jestem użytkownikiem iOS możesz popatrzeć na G1. Altair to bardzo uproszczony DAC.

• Pokaż nowe odpowiedzi