Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel Koaksjalny DIY - Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Z czystej ciekawości chciałem sobie zrobić własny kabel koaksjalny, a więc kupiłem metr kabla koaksjalnego mogami i wtyki RCA na śruby. Podążając za filmikami z YouTube i tym co przeczytałem na internecie, zabrałem się za robienie kabla (wydawało się łatwe), aczkolwiek jakoś mi to nie wychodzi gdyż jak podłączę do sprzętu to kabel nic się nie dzieje i kabel nie podaje sygnału/nie ma dźwięku. 

Robię to pierwszy raz, więc zzy może ktoś pomóc i wyjaśnić mi co robię źle? Myślałem że łączę A z C, potem dokręcam B żeby usztywnić kabel a potem nakrętka E. z D nie wiem co mam zrobić :) 

Dzięki! 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/158729-kabel-koaksjalny-diy-pomoc/

Jak to w życiu. Wystarczy porządnie włożyć

Ale jak pierwszy krok masz za sobą, zrób następny. Wymień zwykły wtyk RCA na taki, który jest zaprojektowany dla połączeń koaksjalnych. Przy tym złączu trzymanie parametrów technicznych ma znaczenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawlardo

C powinno być przylutowane do A,natomiast D przylutowane do obudowy wtyku.Przewodnik jest wykonany z miedzi a ta prędzej czy później zaśniedzieje-czyli powstanie półprzewodnik(pomijam fakt,że połączenia skręcane mają tendencję do rozluźnienia.Niektórzy producenci wnętrze wtyku zabezpieczają  jakąś masą.

@wojkubi chciałem skręcane ponieważ kable koaksjalne na wtykach BNC czy F raczej nie są lutowane, czytałem też że lut może negatywnie wpływać na dźwięk i parametry. Do tego Zauważyłem że wiele dobrych i droższych wtyków również są skręcane - dlatego postanowiłem zaryzykować. 

8 godzin temu, pawlardo napisał:

Jakiś powód dlaczego te wtyki nie będą trzymać 75ohm

Bo nie zostały zaprojektowane do takiego celu. 

Mniej więcej chodzi o to, że we wtykach trzymających 75 omów ekran kabla nie jest łączony punktowo tylko na całym obwodzie wtyku 

23 minuty temu, pawlardo napisał:

Zauważyłem że wiele dobrych i droższych wtyków również są skręcane

Ale to wynika z czego innego . Bardzo drogie wtyki to rodzaj biżuterii. Lutowanie obniżyłoby wartość przy ewentualnej odsprzedaży .Choć  Oyaide , Cardas czy KLE do tanich nie należą a konsekwentnie stosują lutowanie. W kablach Acrolinka też nie znajdziesz innych połączeń. 

@piotrek7 dzięki, bardzo interesujące spostrzeżenia 👍🏻 Wiesz może czy te wtyki DH Labs które podesłałeś to są na skręcanie czy lut? Nie mogę się nigdzie doczytać a ze zdjęć też ciężko powiedzieć. Budową przypominają bardziej wtyk F co sugerowało by że mogą być skręcane.

Mam je. Przewód, którym idzie sygnał lutuje się  a samą obudowę skręca. Kryza wewnątrz obudowy dociska ekran kabla na całym swym obwodzie. Łatwiej to zmontować niż opisać 

Odnośnie skręcania.

Od dziesięcioleci stosuję kable BND.  To standard przede wszystkim w metrologii. W audio i wideo również ale rzadko spotykane.

Nigdy nie spotkałem się z problemem zaśniedzenia a to wtyki skręcane dla ekranu, lutowane zaś dla żyły. 

Zaśniedzenie pojawia się czasami w warunkach przemysłowych ale wówczas stosuje się nieco inne rozwiązania.

Dlatego nie obawiałbym się skręcanych wtyków RCA. Warunkiem dobrej pracy jest zachowanie symetrii (parametry falowe), szczególnie istotne dla kabli cyfrowych. Oczywiście dotyczy to wtyków RCA dedykowanych dla cyfry.

Edytowane przez Grzegorz7

Najlepszy z najtańszych (a może najtańszy z najlepszych?) przewód cyfrowy coaxial, to taki wykonany z przewodu antenowego z nakręconymi złączkami F i końcówkami F/RCA. Kosztuje grosze, zapewnia impedancję 75 ohm/m i znakomicie spełnia swoją funkcję.

Najlepszy z najtańszych to (jak dla mnie) to Mogami 2964 na wytkach BNC Neutrika . Mi wyszło około 50 zł za metr. Jedynym minusem jest konieczność stosowania przejściówek RCA-BNC bo zalety tych złącz dostrzega niewielu producentów. Z popularniejszych sięgają po nie w swych przetwornikach Denafrips i Chord 

On 5/1/2022 at 10:51 AM, piotrek7 said:

Najlepszy z najtańszych to (jak dla mnie) to Mogami 2964 na wytkach BNC Neutrika . Mi wyszło około 50 zł za metr. Jedynym minusem jest konieczność stosowania przejściówek RCA-BNC bo zalety tych złącz dostrzega niewielu producentów. Z popularniejszych sięgają po nie w swych przetwornikach Denafrips i Chord 

Kabel który to robiłem to właśnie Mogami, tylko że 2497, czyli seria wyżej, i mogę śmiało powiedzieć że jest jeszcze lepszy od 2964 który mnie tak pozytywnie zaskoczył, dużo bardziej szczegółowy i przestrzenny, warty 60zł za metr 👍🏻

Jakie przejściówki RCA-BNC stosujesz?

Edytowane przez pawlardo
6 godzin temu, pawlardo napisał:

akie przejściówki RCA-BNC stosujesz?

Po stronie przetwornika nie muszę bo ma wejścia tego typu. Po stronie źródła przejściówki VdH

• Moderatorzy
W dniu 30.04.2022 o 23:51, Grzegorz7 napisał:

Zaśniedzenie

Ja jak coś robię co nie będzie lutowane a tylko skręcane to odtłuszczam powierzchnie które mają się stykać alko izopolipropylowym, matanolem albo benzyną ekstrakcyjną.

Usuwam tłuszcz i brud z produkcji i paluchów.

Nie wiem czy to pomaga 🙂 ale powinno poprawić styk i zmniejszyć korozję od brudu.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W dniu 3.05.2022 o 13:20, stench napisał:

Usuwam tłuszcz i brud z produkcji i paluchów.

Podstawa.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH