Skocz do zawartości
IGNORED

Lumin D2 wymiana na lepszy DAC.

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Piopio napisał:

Ja preferuję realizm. Optyk to zaprzeczenie selektywności. W każdym przypadku. Ot technika - jej ograniczenia.

Moim zdaniem to najmniej wnoszący układ, nie podbija a to jest dla mnie priorytet.
Czasami pisałem ze u mnie z 4m mam poczucie realnych muzyków, równowagę w panoramie, jak myślisz kiedy może być takie poczucie, gdy jest dynamika podbita czy swobodna i selektywna ? 

Edytowane przez .:Gerard:.
W dniu 18.08.2022 o 16:02, Piopio napisał:

Ja preferuję realizm. Optyk to zaprzeczenie selektywności. W każdym przypadku. Ot technika - jej ograniczenia.

A jakei to sa ograniczenia i przyczyny techniczne?

Mógbys dokladnie wyjasnić?

On przecież zapewnia tak kochaną przez ciebie izolacje galwaniczną.

W dniu 18.08.2022 o 15:39, Piopio napisał:

W optyku masz konwersję sygnału elektrycznego na optyczny i z powrotem. Nie jest to obojętne dla spójności czasowej sygnału. Innymi słowy pojawia się jitter. A słuchać go w właśnie w jako brak swobody wybrzmień i lekkie przytłumienie 😉

W CD masz przy zapisie i odczycie „taka samą” konwersję, jeszcze gorsza bo mechaniczną. I co, dziala? Zegar do tej spojnosci mozna przeslac obok.

A jaka masz konwersje przy swiatkowodowej transmisji danych rzedu kilkuset Gbps? I … o dziwo dziala.

Przypominam, ze przy CD masz transfery do ok. 1410 kbps, przy plikach PCM powiedzmy do 10000 kbps.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, pmcomp napisał:

On przecież zapewnia tak kochaną przez ciebie izolacje galwaniczną.

no ale nie da się dodatkowej dołożyć 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Jak sie nie da jak sie da 🙂 . Kolejne DA - izolacja - AD i masz.

W dniu 20.08.2022 o 16:49, pmcomp napisał:

W CD masz przy zapisie i odczycie „taka samą” konwersję, jeszcze gorsza bo mechaniczną. I co, dziala? Zegar do tej spojnosci mozna przeslac obok.

Jesteś sprytny gość. Porównaj sobie połączenie optyczne i koaksjalne z tego samego transportu.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

38 minut temu, Piopio napisał:

Jesteś sprytny gość. Porównaj sobie połączenie optyczne i koaksjalne z tego samego transportu.  

Zalezy od konkretnego typu. Bywa roznie, dobrze i zle.

Ja nie musze bo mam w DACu SPDIF na coax i AES/EBU

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Zalezy od konkretnego typu. Bywa roznie, dobrze i zle.

Ja nie musze bo mam w DACu SPDIF na coax i AES/EBU

Więc nie podważaj doświadczenia innych dla zwykłego trollowania. Jest sporo materiałów na ten temat w necie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

Więc nie podważaj doświadczenia innych dla zwykłego trollowania. Jest sporo materiałów na ten temat w necie.

To ty nie Trolluj, Toslink nie jest podatny na elektryczne czy magnetyczne zakłócenia, a wiec na to z czym walczysz "izolacjia"

W dniu 20.08.2022 o 18:19, marcinmarcin napisał:

Spdif też jest separowany galwanicznie, także ten. 

nagrywamy.com

47 minut temu, .:Gerard:. napisał:

To ty nie Trolluj, Toslink nie jest podatny na elektryczne czy magnetyczne zakłócenia, a wiec na to z czym walczysz "izolacjia"

Ale jest bardzo podatny na jitter. Jeśli nie wiesz co to jest to przeczytaj w necie.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Ale jest bardzo podatny na jitter. Jeśli nie wiesz co to jest to przeczytaj w necie.

Uuuuuu, grubo. A wiesz co daje przeslanie sygnalu zegara poza SPDIF. Byly takie transporty CD i DACki. Juz to napisalem ale chyba nie dotarlo.

19 minut temu, pmcomp napisał:

Uuuuuu, grubo. A wiesz co daje przeslanie sygnalu zegara poza SPDIF. Byly takie transporty CD i DACki. Juz to napisalem ale chyba nie dotarlo.

Powtórz bo nie zakodowałem.

22 minuty temu, Piopio napisał:

Z tym, że np. RME deklaruje, że steady clock fs zapewnia jitter poniżej piko sekundy. To wtedy też po optyku jest źle? 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Z tym, że np. RME deklaruje, że steady clock fs zapewnia jitter poniżej piko sekundy. To wtedy też po optyku jest źle? 

Nie słyszałem RME. Testowałem natomiast u mnie na SMSL SU-9. Po USB jest lepiej niż po optyku. 

W dniu 18.08.2022 o 16:02, Piopio napisał:

Optyk to zaprzeczenie selektywności. W każdym przypadku.

W każdym? 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Nie słyszałem RME. Testowałem natomiast u mnie na SMSL SU-9. Po USB jest lepiej niż po optyku. 

Czy nie w każdym?  😉

nagrywamy.com

19 minut temu, przemak napisał:

W każdym? 

W każdym. Kwestia techniczna. 

Co piszą w What Hi-Fi ?

"So, which connection should you use?

The answer to this will depend on the kit you’re using. If it’s a straight choice between coaxial and optical, we’d go for the former. In our experience, a coaxial connection tends to produce better audio quality than optical, allowing for a higher level of detail and greater dynamics."

Edytowane przez Piopio

25 minut temu, Piopio napisał:

W każdym. Kwestia techniczna. 

Co piszą w What Hi-Fi ?

"So, which connection should you use?

The answer to this will depend on the kit you’re using. If it’s a straight choice between coaxial and optical, we’d go for the former. In our experience, a coaxial connection tends to produce better audio quality than optical, allowing for a higher level of detail and greater dynamics."

Czyli na tym technicznym stwierdzeniu się opierasz? Bardzo techniczne rzeczywiście. Jest lepszy i już. Czyli piszą że optyk jest gorszy, ale nic o jitterze. Mylą się w przynajmniej jednym wspomnianym wcześniej przypadku, a zapewne znajdzie się jeszcze parę firm, deklarujących minimalizację jittera nawet w trybie slave. Skąd zatem twierdzenie, że to jitter jest powodem gorszego brzmienia? Wiara to trochę mało,  chociaż większości wystarcza... 

nagrywamy.com

34 minuty temu, przemak napisał:

Czyli na tym technicznym stwierdzeniu się opierasz? Bardzo techniczne rzeczywiście. Jest lepszy i już. Czyli piszą że optyk jest gorszy, ale nic o jitterze. Mylą się w przynajmniej jednym wspomnianym wcześniej przypadku, a zapewne znajdzie się jeszcze parę firm, deklarujących minimalizację jittera nawet w trybie slave. Skąd zatem twierdzenie, że to jitter jest powodem gorszego brzmienia? Wiara to trochę mało,  chociaż większości wystarcza... 

Przekręcanie wypowiedzi to prymitywna manipulacja. Świadczy o braku inteligencji. 

Tutaj jest wyjaśnienie techniczne. 

W optyku masz konwersję sygnału elektrycznego na optyczny i z powrotem. Nie jest to obojętne dla spójności czasowej sygnału. Innymi słowy pojawia się jitter. A słuchać go w właśnie w jako brak swobody wybrzmień i lekkie przytłumienie.

To się pokrywa z tym co napisali w What Hi-Fi. 

Możesz sobie oczywiście myśleć inaczej. Może jest jakiś test/artykuł który mówi, że optyk brzmi lepiej ? Chętnie poczytam. 

30 minut temu, Piopio napisał:

Przekręcanie wypowiedzi to prymitywna manipulacja. Świadczy o braku inteligencji. 

Gdzie przekręciłem wypowiedź? Konkretnie? 

nagrywamy.com

6 godzin temu, Piopio napisał:

Tutaj jest wyjaśnienie techniczne. 

W optyku masz konwersję sygnału elektrycznego na optyczny i z powrotem. Nie jest to obojętne dla spójności czasowej sygnału. Innymi słowy pojawia się jitter. A słuchać go w właśnie w jako brak swobody wybrzmień i lekkie przytłumienie.

To się pokrywa z tym co napisali w What Hi-Fi. 

Możesz sobie oczywiście myśleć inaczej. Może jest jakiś test/artykuł który mówi, że optyk brzmi lepiej ? Chętnie poczytam. 

sa 2 rodzaje optyka.

o ktorym piszesz.

7 godzin temu, Piopio napisał:

Czyli na tym technicznym stwierdzeniu się opierasz? Bardzo techniczne rzeczywiście. Jest lepszy i już.

To specjalnie przekręciłeś. 

Może założycie sobie wątek teoria cyfrowa i tam będziecie teoretyzowac o wyjsciach izolacjach i innych tak żeby praktycy mogli porozmawiać o jakości i charakterze dźwięku danych urządzeń bez zbędnych teorii? 

chwilowy brak działalności w audio.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Jeżeli w RME każde (!) wejście cyfrowe jest retaktowane to optyk też będzie ok.

W smsl zakładam, że tak nie jest (wejscie optyczne trafia na odbiornik spdif lub bezposrednio na odbiornik w sabre) i stąd różnice.

11 godzin temu, antymalkontent napisał:

Może założycie sobie wątek teoria cyfrowa i tam będziecie teoretyzowac o wyjsciach izolacjach i innych tak żeby praktycy mogli porozmawiać o jakości i charakterze dźwięku danych urządzeń bez zbędnych teorii? 

A jak maja gadac o urzadzeniach pomijajac ich interfejsy i/o ?

Edytowane przez pmcomp

11 godzin temu, Piopio napisał:

To specjalnie przekręciłeś. 

Co tam przekręciłem? Napisałeś, że jest lepszy technicznie i podparłeś się "Co piszą w What Hi-Fi".

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Co tam przekręciłem? Napisałeś, że jest lepszy technicznie i podparłeś się "Co piszą w What Hi-Fi".

To była opinia, która przytoczyłem. Bez związku z aspektem technicznym.

20 godzin temu, Piopio napisał:

Skoro nie testowales to nadizywasz slow “wszystkie” i “zawsze” i zachowujesz sie jak sly30.

1 minutę temu, Piopio napisał:

To była opinia, która przytoczyłem. Bez związku z aspektem technicznym.

Czyli innej wiedzy i doswiadczenia poza ta opinia nie posiadasz?

20 godzin temu, Piopio napisał:

Powtórz bo nie zakodowałem.

Nie zrozumiales po prostu. Wiedza na poziomie What Hi-Fi to czasem za malo.

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Czyli innej wiedzy i doswiadczenia poza ta opinia nie posiadasz?

Wiem jak działa połączenie optyczne.

Mam swoje długoletnie doświadczenie.

Czy znasz jakiś artykuł gdzie pisze, że optyk jest lepszy od coax ? Czy tylko przekomarzasz się tak dla sportu ?

Edytowane przez Piopio

7 minut temu, Piopio napisał:

Wiem jak działa połączenie optyczne.

Mam swoje długoletnie doświadczenie.

Widocznie za malo wiesz bo sa DACki i transporty i sa separowane polaczenia sygnalu i zegara gdzie optyk gra tak samo dobrze jak elektryk. Tylko w What Hi-Fi zapomnieli o tym napisac a ty nie miales odpowiedniego sprzetu zeby to samemu sprawdzic.

7 minut temu, Piopio napisał:

Czy znasz jakiś artykuł gdzie pisze, że optyk jest lepszy od coax ? Czy tylko przekomarzasz się tak dla sportu ?

Po pierwsze … jest napisane.

Po drugie nie foruje wyrokow na podstawie czyichś artykulow tylko na postawie swoich doswiadczen.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Widocznie za malo wiesz bo sa DACki i transporty i sa separowane polaczenia sygnalu i zegara gdzie optyk gra tak samo dobrze jak elektryk. Tylko w What Hi-Fi zapomnieli o tym napisac a ty nie miales odpowiedniego sprzetu zeby to samemu sprawdzic.

Ale nie mówimy o osobnej linii zegara ! Mówimy o standardowym połączeniu OPT i COAX gdzie nie ma odseparowanego zegara. 

• Pokaż nowe odpowiedzi