Skocz do zawartości
IGNORED

Player transport plikow offline

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze jest sporo takich tematow ale mam sprecyzowane oczekiwania. Nie zalezy mi na niczym innym poza jakoscia grania. Nie musze miec wiec zadnych serwisow streamingowych radia a nawet podlaczenia do netu. Chce odtwarzac wylacznie wlasne pliki najlepeij z pendriva

zero streamingu, nasow, routerow, wifi i lanow

Teraz gram z laptopa ale na pewno mozna lepiej

Budzet 2-3kzl

https://www.audiostereo.pl/topic/158997-player-transport-plikow-offline/
17 minut temu, suxon napisał:

Wiem ze jest sporo takich tematow ale mam sprecyzowane oczekiwania. Nie zalezy mi na niczym innym poza jakoscia grania. Nie musze miec wiec zadnych serwisow streamingowych radia a nawet podlaczenia do netu. Chce odtwarzac wylacznie wlasne pliki najlepeij z pendriva

Budzet 2-3kzl

Sorki - nikt przy zdrowych zmysłach nie zrobi takiego sprzętu. 

Na upartego to możesz kupić jakiegoś DAPa, który ma możliwość grania jako transport - i podłączyć go do DAC kablem USB, niektóre mają też możliwość używania gniazda słuchawkowego jako wyjścia SPDiF. Wtedy rzeczywiście można obyć się bez sieci - DAP ma przyciski "play", "skip" i - na ogół - ekran dotykowy - wtedy muzę można grać z pamięci wewnętrznej lub karty mcro-SD

Cześć transportów USB, tzw, endpointów, chyba może grać z pendrive'a - ale dostęp do sieci musi być na potrzeby sterowania. Do 3 tys. zł bardzo fajnym autonomicznym transportem, z własnymi dyskami 4 TB jest Soundgenic - ale też musi być podłączony do LAN na potrzeby sterowania.

Edytowane przez dzarro
24 minuty temu, suxon napisał:

Budzet 2-3kzl

Dokup Topping HS01 i będzie najlepiej jak można. 

9 minut temu, dzarro napisał:

na upartego to możesz kupić jakiegoś DAPa, który ma możliwość grania jako transport - i podłączyć go do DAC kablem USB,

Owszem tak można. np. HiBy R2. Niestety ma jeden port USB i jeśli wykorzystamy go do podłączenia do DAC to pozostaje nam grać z karty SD. Sterowanie z telefonu jest po BT więc nie potrzebuje sieci. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, Piopio napisał:

Dokup Topping HS01 i będzie najlepiej jak można. 

Owszem tak można. np. HiBy R2. Niestety ma jeden port USB i jeśli wykorzystamy go do podłączenia do DAC to pozostaje nam grać z karty SD. Sterowanie z telefonu jest po BT więc nie potrzebuje sieci. 

Izolacja niepotrzebna bo gram po xlr

16 minut temu, suxon napisał:

Izolacja niepotrzebna bo gram po xlr

No to nie da się lepiej. Po USB wszystko brzmi tak samo. Pozostaje kwestia funkcjonalności i wygody obsługi.

A to ciekawe z XLR - ja też mam tor zbalansowany a jednak słyszę różnicę po wpięciu izolacji. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, suxon napisał:

A ew jakis blue ray/dvd z ok zasilaniem i wyjsciem coax? 

A jesli DAP to ktory? Sa takie bedace tylko transportem? 

Na pewno da sie lepiej niz z lapka

Większość nowych DAP może być transportem. Ale nie mogą być jednocześnie transportem USB i odtwarzać z pendrive. 
Najtańszy jest HiBy R2. 

Jeśli ma być realnie "transport plikow offline" to najlepszym rozwiązaniem jest odtwarzacz CD czytający płyty CD-RW. Wypalasz plik na płycie i po robocie. Ewentualnie zastanowić się poważnie nad wspomnianym Soundgenic. Co prawda do sterowania potrzebne jest połączenie z netem ale to wszystko. To dobry sprzęt. Właśnie jako odtwarzacz plików 

55 minut temu, piotrek7 napisał:

Jeśli ma być realnie "transport plikow offline" to najlepszym rozwiązaniem jest odtwarzacz CD czytający płyty CD-RW. Wypalasz plik na płycie i po robocie. Ewentualnie zastanowić się poważnie nad wspomnianym Soundgenic. Co prawda do sterowania potrzebne jest połączenie z netem ale to wszystko. To dobry sprzęt. Właśnie jako odtwarzacz plików 

To już chyba lepiej odtwarzacz CD z portem USB np. Denon DCD-800NE.

Edytowane przez Klimkr
5 godzin temu, Klimkr napisał:

To już chyba lepiej odtwarzacz CD z portem USB np. Denon DCD-800NE.

Nie. Nie lepiej. Sprawdź jaką jakość dźwięku oferują przetworniki wbudowane w tanie odtwarzacze. To rozwiązanie nie ma nic wspólnego z jakością. Jedynie przemawia za nim funkcjonalność

A o funkcjonalności też ciężko mówić bo obsługa i poruszanie się po większych bibliotekach zapisanych na nośnikach, graniczy z cudem pomieszanym z masochizmem 

Nie korzystam z serwisow streamingowych bo maja smieciowa jakosc plus mam sporo wlasnych plikow. 

Co w tym dziwnego ze nie zalezy mi na streamingu? Cd tez go nie maja i ludzie nadal ich sluchaja

Pliki sa wygodne bo na pendriva wchodzi 100 albumow

Chyba faktycznie kupie jakiegos DAP. Pytalem o xduoo x10tii to zdaniem sprzedawcy cyfrowo gra lepiej od takiego node

Edytowane przez suxon
26 minut temu, suxon napisał:

Co w tym dziwnego ze nie zalezy mi na streamingu?

Nic. Po prostu większość odtwarzaczy plików do obsługi potrzebuje łączności z internetem. Choćby po to aby nawiązać połączenie z telefonem lub tabletem będącymi sterownikami takich odtwarzaczy 

Ok rozumiem nie jestem foliarzem zeby nie miec w domu neta i sterowanie telefonem po wifi jest ok natomiast chcialbym transport ktory zamiast skupiac sie na tysiacach serwisow i takiej se jakosci grania skupia sie na wypuszczaniu dobrego syngalu cyfrowego

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Nie. Nie lepiej. Sprawdź jaką jakość dźwięku oferują przetworniki wbudowane w tanie odtwarzacze. To rozwiązanie nie ma nic wspólnego z jakością. Jedynie przemawia za nim funkcjonalność

A o funkcjonalności też ciężko mówić bo obsługa i poruszanie się po większych bibliotekach zapisanych na nośnikach, graniczy z cudem pomieszanym z masochizmem 

Mam DAC wiec jakosc wbudowanego przetwornika nie ma znaczenia jesli wypuszcza dobry coaxial

Parę tygodni temu testowałem swojego DAPa jako transport USB w konfiguracji biurkowej - i gra OK. Do tego przy używaniu aplikacji Hiby Music jest opcja zdalnego sterowania. W dodatku ta opcja nie potzebuje dostępu do sieci bo steruje się przez BT.

Nie zmienia to faktu, że ani razu tej opcji nie użyłem. Zestaw biurkowy gra w tle jak coś robię przy kompie. Szybciej i prościej jest odpalić muzę po BT - w kontekście zastosowania różnice w jakości nie mają większego znaczenia. Używanie DAPa w typowym pełnowymiarowym HiFi to jednak wymaga samozaparcia. Oczywiście są bonusy - na spacer można zabrać, na wakacje.

Dzieki jest to jakis konkret

Myslisz ze ten DAP ma w kwestii jakosci dzwieku po usb out wiecej do zaoferowania niz szumiacy laptop? 

Edytowane przez suxon
13 minut temu, suxon napisał:

Dzieki jest to jakis konkret

Myslisz ze ten DAP ma w kwestii jakosci dzwieku po usb out wiecej do zaoferowania niz szumiacy laptop? 

Skoro twierdzisz, że jak grasz po XLR to szumy nie mają znaczenia to granie będzie takie samo.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Skoro twierdzisz, że jak grasz po XLR to szumy nie mają znaczenia to granie będzie takie samo.

Szumiące chłodzenie lapka 😇

Nie rozumiem, co przemawia przeciwko posiadanemu laptopowi. Moj nie szumi. I nie musi byc Windows. Moze byc Mac. MacBook albo nawet MacBook Air. Nawet stary. Do tego dobry player a‘la JRiver (leci pod windows i pod MacOS) i sprawa zalatwiona. I nie potrzebujesz zadnych streamingow. Wszystko offline. Albo USB HD, albo wielka SD Card. A calosc mozesz sterowac na notebooku albo appka z smartfona.

Przeciez taki notebook, to najbardziej otwarte, uniwersalne zrodlo. Bez ograniczen jakosci odtwarzalnych plikow i bez ograniczen funkcjonalnych -> otwarty system

48 minut temu, suxon napisał:

Ok rozumiem nie jestem foliarzem zeby nie miec w domu neta i sterowanie telefonem po wifi jest ok natomiast chcialbym transport ktory zamiast skupiac sie na tysiacach serwisow i takiej se jakosci grania skupia sie na wypuszczaniu dobrego syngalu cyfrowego

Mam DAC wiec jakosc wbudowanego przetwornika nie ma znaczenia jesli wypuszcza dobry coaxial

A jakich plików słuchasz?

Do samych plików jest np. nowa Audirvana Origin z darmowym trialem. Pewnie wygodniejsza w obsłudze niż DAP.

@suxon w zasadzie Twoje wymagania spełnia praktycznie większość streamerów na rynku. Natomiast odtwarzacz plików, który nie ma opcji streamingowych chyba nawet nie istnieje na ten moment. 

Nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma wejście pod pendrive i wypuszcza z siebie bardzo dobrej jakości sygnał po coaxialu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 minut temu, iFi Audio napisał:

Nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma wejście pod pendrive i wypuszcza z siebie bardzo dobrej jakości sygnał po coaxialu.

Potwierdzam. Wyjście SPDiF jest znakomite.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

12 minut temu, suxon napisał:

A jesli chodzi o jakosc dzwieku to zen stream gra lepiej od np digione signature? 

Jasne, ze nie ! Jeśli nie ma szumów zasilania to KAŻDY transport USB oferuję tą samą jakość - po prostu przesyła dane. 

Edytowane przez Piopio

Jak zwykle nie zgodzę się z kolegą @Piopio. Transporty grają moim zdaniem różnie, chociaż teoretycznie powinny tak samo ale są wyposażone w różne oprogramowanie a nawet ten sam transport z różnym oprogramowanie gra różnie, tak wynika z moich doświadczeń odsłuchowych.

10 minut temu, payong napisał:

Jak zwykle nie zgodzę się z kolegą @Piopio. Transporty grają moim zdaniem różnie, chociaż teoretycznie powinny tak samo ale są wyposażone w różne oprogramowanie a nawet ten sam transport z różnym oprogramowanie gra różnie, tak wynika z moich doświadczeń odsłuchowych.

Audiosugestia. Czy nie lepiej polegać na faktach i nauce ? Co robią transporty ? Przesyłają DANE ! Jak mogą różnić się przesyłając DANE ? To co różni transporty to poziom zakłóceń elektrycznych.

7 minut temu, payong napisał:

@Piopio teoretycznie masz może rację ale diabeł tkwi w szczegółach i empirycznie jest inaczej (tak to słyszę ja)

Słyszysz wpływ zakłóceń. To faktycznie słychać.

• Pokaż nowe odpowiedzi