Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, folab napisał:

coś mi się wydaje że im większe problemy w systemie tym wyraźniejsze działanie tych akcesoriów ,u mnie działa ale nie tak spektakularnie,troszkę więcej głębi ,odrobinę większa separacja ale nie pojawia się czarne tło i następuje lekkie odchudzenie 

Oczywiście efekt zależy od systemu - źródła. U mnie to PC więc efekt jest spektakularny. Z iFi Zen Stream już mniejszy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, jar1 napisał:

PC to nie hajend i nigdy nie będzie.

Smartfon już jest lepszy.  Zasilanie bateryjne.... separacja idealna,  itd...

PC + izolacja USB robi robotę. Jeśli zlikwidujemy szumy zasilania to każde źródło USB zagra tak samo. Nie da się inaczej - to czysta technika cyfrowa.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Nie da się inaczej - to czysta technika cyfrowa. 

Nie pisz takich rzeczy to nie będę się czepiał 🙄 

Jest dokładnie na odwrót, są różnice praktycznie w każdym zrodle, pytanie czy są dla kogoś istotne czy nie. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie pisz takich rzeczy to nie będę się czepiał 🙄 

Jest dokładnie na odwrót, są różnice praktycznie w każdym zrodle, pytanie czy są dla kogoś istotne czy nie. 

U mnie nie ma. Ty słyszysz. Kiedyś AI nas rozsądzi 😉

1 minutę temu, Piopio napisał:

U mnie nie ma. Ty słyszysz. Kiedyś AI nas rozsądzi 😉

👍 🙂

Jaki Al? Bundy? 😉

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

👍 🙂

Jaki Al? Bundy? 😉

Sztuczna inteligencja ...

22 minuty temu, Piopio napisał:

Sztuczna inteligencja ...

A swoją drogą mogliby zrobić robota-audiofila. Miałby super czułe mikrofony i potrafiłby wychwytywać różnice 😉 Miałby wgrane wzorce brzmienia instrumentów, bazę wokali. Ale możliwości !!!

• Redaktorzy
7 minut temu, Piopio napisał:

A swoją drogą mogliby zrobić robota-audiofila. Miałby super czułe mikrofony i potrafiłby wychwytywać różnice 😉 Miałby wgrane wzorce brzmienia instrumentów, bazę wokali. Ale możliwości !!!

Myślę że "służby" zrobiłyby mu samobója w piątek po południu.

;/

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 29.07.2022 o 11:02, jar1 napisał:

Hehehe...

W obu są przetwornice impulsowe- czy z 19V, czy z 3,8V na 5V trzeba jakoś zmienić napięcie, a impulsowo jest najmniejsza strata, więc się to powszechnie stosuje. Ile to kiedyś było śmiechu, jak ktoś pisał o "audiofilskim zasilaniu" z power banku. 😁😁😁

Owszem, taka malinka też ma, na przykład a i tak wszyscy wolą ją zasilać z lepszego, zasilacza a nie z impusówki.

Widać to na oscyloskopie podłączonym do kompa przez USB. Jak tylko podłączę zasilacz do laptopa, to widać wyraźnie większe zakłócenia w obrazie w postaci szumu. 

1 godzinę temu, jar1 napisał:

Owszem, taka malinka też ma, na przykład a i tak wszyscy wolą ją zasilać z lepszego, zasilacza a nie z impusówki.

Nie o to chodzi. Co z tego, że zasilasz go z lepszego zasilacza zewnętrznego 5V, (czy 19V w przypadku laptopa), jak masz wewnętrzne przetwornice na 5V, 3,3V, czy inne potrzebne napięcia. W smartfonach też takie przetwornice są, bo bateria ma 3,6V, a potrzeba 5V.

Wewnątrz urządzeń wszystkie przetwornice są impulsowe.

2 godziny temu, jar1 napisał:

Jak tylko podłączę zasilacz do laptopa, to widać wyraźnie większe zakłócenia w obrazie w postaci szumu.

Wyrzuć go do elektrośmieci, bo tylko tam jest jest jego miejsce. Żaden sprawny zasilacz nie powinien tak zakłócać. Miałem podobną sytuację z zasilaczem dysku zewn. 3,5'- po podłączeniu do tv nie dało się obejrzeć niczego z dysku, a nawet po rzelaczeniu na tv widać było zakłócenia. Wymiana zasilacza na sprawny (choć również impulsowy), definitywnie rozwiązała problem.

Świat realny wygląda nieco inaczej od tego idealnego. 

8 godzin temu, porlick napisał:

Wewnątrz urządzeń wszystkie przetwornice są impulsowe.

E tam. Są jeszcze stabilizatory napięcia. 😉

W moim systemie (dac, preamp, końcówka mocy) nie ma przetwornic napięcia, na przykład.

W dniu 29.07.2022 o 11:02, jar1 napisał:

Że zacytuję takiego jednego dyskutanta...

Ale przecież

1 godzinę temu, jar1 napisał:

W tej zakładce to raczej wszyscy mają system stacjonarny 🙂

Edytowane przez porlick
Godzinę temu, porlick napisał:

Że zacytuję takiego jednego dyskutanta...

Ale przecież

Akurat wszystko się zgadza. Smartfon jak i PC to nie hajend. 

BTW - jak któryś geniusz dalej będzie pitolil o zerach i jedynkach albo o braku wpływu złego kabla na to co słychać i na to co  słyszałem ze złym kablem, to tutaj pomiary guru Amira - długi kabel czyli kabel na granicy transmisji może bardzo drastycznie wpłynąć na jakość dźwięku 

Amen 🙃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wstyd misie żebym ja musiał Amira cytować 😁

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

BTW - jak któryś geniusz dalej będzie pitolil o zerach i jedynkach albo o braku wpływu złego kabla na to co słychać i na to co  słyszałem ze złym kablem, to tutaj pomiary guru Amira - długi kabel czyli kabel na granicy transmisji może bardzo drastycznie wpłynąć na jakość dźwięku 

Amen 🙃

Ukryta Zawartość

Wstyd misie żebym ja musiał Amira cytować 😁

Dobrze, że przytoczyłeś. Ale przeczytałeś chociaż podpisy pod obrazkami? 😉

usbcable.thumb.PNG.23dd278bfa7eaf77509b52233d82136d.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Dobrze, że przytoczyłeś. Ale przeczytałeś chociaż podpisy pod obrazkami? 😉

Zgadza się. Ale ja wszędzie pisze ze używam Lindy za 40zl i kabla z Rme Adi, co nie zmienia faktu że z jakimś uszkodzonym Klotzem miałem efekt całkowitego spadku dynamiki i jakości, jednak bez trzasków transmisji, co trochę zmienia prawdy uparcie tu wciskane przez cytatorów cudzych mądrości 😉 kabel USB musi być dobry do transmisji, ale niekoniecznie audiofilski. 

A co do daca - skoro Schit sobie nie radzi przy 3m być może Rme się wyłoży podobnie przy 9m lub kiepskim kablu. 

Ten test tylko dowodzi że błędy transmisji USB mogą doprowadzić do pogorszenia jakości dźwięku. Reszta to już teoretyzowanie. 

Edytowane przez marcinmarcin

On 8/2/2022 at 9:54 PM, marcinmarcin said:

A co do daca - skoro Schit sobie nie radzi przy 3m być może Rme się wyłoży podobnie przy 9m

9m to już takie trochę niezgodne ze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

USB 2.0 provides for a maximum cable length of 5 meters (16 ft 5 in) for devices running at high speed (480 Mbit/s).

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, danadam napisał:

9m to już takie trochę niezgodne ze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

Zgadza się, ale napisałem

W dniu 2.08.2022 o 21:54, marcinmarcin napisał:

skoro Schit sobie nie radzi przy 3m być może Rme się wyłoży podobnie przy 9m lub kiepskim kablu. 

Wadliwy kabel miał 1m.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Wysiliłbyś się choć trochę i napisał coś więcej niż samo "polecam Ricable". A w czym są lepsze od innych lub dlaczego warto zwrócić na nie uwagę?

Polecam kabel USB Receptor Audio - w moim systemie naprawdę się sprawdził!! Miałem problem z góra i ogólnie jakoś słabo mi grało. Po zmianie na Receptor Audio wszystko się ułożyło, gra pięknie. Można go wyrwać na OLX czy Allegro około 1500-2000 zł. Cały w bawełnie do tego super wyglada. 

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi