Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Okej. No może jak są dwa i inaczej wyregulowane no to będzie ok. Ale w stereo 1205 zagrają moim zdaniem znacznie lepiej. 

Piotr 

Dokładnie, autor chce mieć konkretne p******nięcie, ale połknął audiofilskiego wirusa i zamiast kupić mikrofon pomiarowy i poświęcić 2-3 dni na zgranie subwoofera co ostatecznie da lepszy efekt niż najdroższa elektronika, woli żonglować wzmacniaczami po 10-20tys zł (a potem kablami, kondycjonerami itd.) które w ilości i rodzaju basu będą się różnić tyle co coca cola od pepsi

ewentualnie może warto sprawdzić te kolumny od od sounddeco, to że nie mają audiofilskiego rodowodu to nawet lepiej, pewnie zagrają tłuściej i przyjemniej niż audiofilskie suchotniki, a przetworniki sb acoustic znam z autopsji i nie mogę złego słowa powiedzieć

Godzinę temu, Iceman93 napisał:

Dokładnie, autor chce mieć konkretne p******nięcie, ale połknął audiofilskiego wirusa i zamiast kupić mikrofon pomiarowy i poświęcić 2-3 dni na zgranie subwoofera co ostatecznie da lepszy efekt niż najdroższa elektronika, woli żonglować wzmacniaczami po 10-20tys zł (a potem kablami, kondycjonerami itd.) które w ilości i rodzaju basu będą się różnić tyle co coca cola od pepsi

Masz rację 👍

No dobra ale można kupić suba z konkretnym pier.... A klase lepszego. 

Nie uważam żeby akurat 1205 ustępował 112 w walnieciu. A faktycznie mówiąc o kwotach jakie tu padają może być jeszcze lepiej. 

Piotr 

W takiej muzie ( rap, R&B, Hip-Hop ) świetnie sprawdza się tez Devialety ( najlepiej para Gold ) , suby niepotrzebne 

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

Bo mają sporu bas. Ale kiedyś na odsłuchu na audioshow odniosłem wrażenie że jest bardzo sztuczny. To chyba była akustyka pomieszczenia ale brzmiało to na prawdę kartonowo.

Z czego jest ta membrana wykonana? 

Je trzeba dobrze ustawić bo znowu kiedyś słuchałem ich w topie i były znacznie ciekawsze. Z tym że grały też znacznie ciszej. Może tu być pies pogrzebany.

Piotr 

W dniu 7.08.2022 o 13:50, Piotr Sonido napisał:

Poza tym w cenie 20k jest na prawdę sporo , sporo równie dobrych, ciekawszych? Kto woli co. Konstrukcji 

Piotr 

Które modele masz dokładnie na myśli? Monitor Audio beznadzieja jak dla mnie, focale dramat, na pewno nie do rapu, dali oberony, opticony, rubicony odpadają , elac fs 247.3 ktoś tutaj na forum chwalił za bas no nie wiem to ja chyba głuchy jestem jak one grają mocnym basem, kefy też nie dla mnie, heco, klipsche , polk, audio physic odpadają, jak już ktoś wspomniał powyżej zdecydowana większość to jakieś suchotniki na basie i jazgotowe, jasne wyjce, których nie da się słuchać. Diamondy grały najlepiej dla mnie ze wszystkich kolumn, które słuchałem i których nie wymieniłem (ale i tak nie było to 100% tego czego szukam) mógłby być mocniejszy niższy i wyższy bas i  bardziej  zmiękczony i wysokie gdzieś tam schowane i byłoby znośnie.

Jeśli możesz to podaj te kolumny to sprawdzę.

Sounddeco nie ma gdzie posłuchać z tego co widzę, jedynie Tonsil -Września, a to dość spory kawałek ode mnie. Ktoś posiada tutaj te kolumny?Może opisać jak to mniej więcej brzmi w poszczególnych pasmach i w jakich gatunkach się spisuje?

Devialety to już jakiś wynalazek hmm wyglądowo kompletnie nie przekonują, wręcz są imo szkaradne i jakoś nie chce mi się wierzyć, że te małe skrzynki mają potęgę basową i to chyba jeszcze opcja połączenia tylko blooth? No je przynajmniej moge sprawdzic i odslcuhac.

za ok 10 tyś masz nowe YB Audio Zephyr mkI- wysokie i średnica na SB Acoustics Satori a bas to SB Acoustics SB23NRXS45-8 - kolumny brzmieniem wpisują się w Twoje oczekiwania. Góra nie natarczywa ,średnica po cieplejszej stronie , bas zmiękczony. Te same głośniki niskotonowe zamontowane są w Sounddeco Alpha F3.
Za trochę większe pieniądze masz YB Audio Zonda - cała konstrukcja oparta o SB Acoustics Satori- średnica i wysokie jak w modelu Zephyr ale bas bardziej różnorodny i zdecydowanie potężniejszy.
Oba modele mogą być dodatkowo wyposażone w regulator ilości pasma średnio-wysoko tonowego względem basu.
W kwocie zbliżonej do Jasperów są Zephyr S mk II - średnica lekko ocieplona , wysokie szczegółowe , super gładkie  bez grama natarczywości, bas z revelatora 22w szybki i konturowy, potrafi zagrać miękko - te kolumny w wersji podstawkowej możesz odsłuchać u mnie.

W dniu 15.08.2022 o 10:34, SlaveNoise napisał:

Które modele masz dokładnie na myśli? Monitor Audio beznadzieja jak dla mnie, focale dramat, na pewno nie do rapu, dali oberony, opticony, rubicony odpadają , elac fs 247.3 ktoś tutaj na forum chwalił za bas no nie wiem to ja chyba głuchy jestem jak one grają mocnym basem, kefy też nie dla mnie, heco, klipsche , polk, audio physic odpadają, jak już ktoś wspomniał powyżej zdecydowana większość to jakieś suchotniki na basie i jazgotowe, jasne wyjce, których nie da się słuchać. Diamondy grały najlepiej dla mnie ze wszystkich kolumn, które słuchałem i których nie wymieniłem (ale i tak nie było to 100% tego czego szukam) mógłby być mocniejszy niższy i wyższy bas i  bardziej  zmiękczony i wysokie gdzieś tam schowane i byłoby znośnie.

Jeśli możesz to podaj te kolumny to sprawdzę.

O kurde. Nie zrozumiem mnie źle bo to może być nawet komplement. Ale aż takie spaczenie na pylona?

Po prostu cię kupili i ja jestem z tym ok.

Ale które monitor audio, które focale, które heco? Kurczę bo tam są tak skrajnie brzmiące linie. Trochę to wygląda jakbyś był wszędzie na nie. Ale rozumiem , możesz być wymagający. 

Piotr 

@Piotr SonidoNie uważam, abym miał „spaczenie” na pylona - tak jak wspomniałem Diamondy posiadają dla mnie  przyjemny bas i pomruk, ale i tak mogłoby mocniej przywalić na średnim i dolnym i nie są zbyt jasne na górze, większość kolumn  to takie pitu pitu na basie. Monitor audio silver 500 za jasne, rap tam umiera imo ,cała seria focal aria, granie nie dość, że męczące to jeszcze twarde i sterylne, heco aurory 700 (nie udało mi się sprawdzić 1000) dali wszystkie modele do 16 tys,  ogólnie z tych marek co wymieniłem w poprzednim poście do 10tys przesłuchałem większość bardziej znanych marek dlatego zapytałem jakie polecasz modele z takim soczystym zejściem bez rozjaśnienia, po prostu jestem ciekawy, które to takie super kolumny, rozumiem, że ktoś słucha jazzu czy innego gatunku i niektóre spisują się świetnie w tym klimacie, ale na pewno nie w rapie. 

@Qbanpodał ciekawe propozycje, których nie miałem okazji sprawdzić i szczerze napisawszy zaciekawiły mnie one, szczególnie seria Alpha, jedynie problem dotyczy samego odsłuchu bo jednak jest to kawałek drogi, a ciężko z dostępnością w okolicach Wrocławia - oczywiście dzięki @Qbanza propozycje, jeśli się uda to na pewno skorzystam z muzycznego sprawdzenia wersji podstawkowej Zephyrow.

@SlaveNoise

Co do Sounddeco Alpha F3 to być może mają jeszcze w sprzedaży w łódzkim beneficie, zadzwoń, zapytaj. Ja słuchałem u nich Alpha F2 (mniejszy brat) i jest to mega wciągające granie o naprawdę sporym rozmachu. F3 jest jeszcze lepsze z tego co czytałem i słyszałem od sprzedawcy.

Gdyby Pylony zostały spróbuj je odsłuchać z Vincentem, ale dzielonym: SA 32 i SP 332. Ten zestaw bije na głowę 237MK i w zestawieniu z dobrymi kolumnami powinno być lepiej niż dobrze (akurat znam ten układ z kolumnami ATC SCM40 i gra zaj....fajnie).

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Słuchaj rozumiem. Jeśli odsluchales no to rozumiem :):)

w takim razie je zostawmy i subik i będzie ok 🙂

Piotr 

@Rokownik Dziękuje za informacje.

Taka mała anegdota, a może raczej refleksja: Jak byłem młodziutki za czasów niezbyt dużego wyboru audio, mój tato oraz poszczególni członkowie rodziny posiadali sprzęt złożony z unitry bądź amatora plus tonsile zg (małe 10?) nie pamiętam modelów lub bodajże coś z rodziny altonów do końca nie jestem pewien co to było i zapamiętałem dźwięk płynący z tego połączenia jako bardzo wciągający, mięciutki, nic kompletnie nie drażniło, grało to cholernie przyjemnie, bas był rewelacyjny, wokale nie narzucające się ,słuchało się wtedy godzinami i muzyka była wręcz magiczna - nie wiem czy to kwestia młodzieńczych lat czy też może utwory były mniej wymagające w basowych rejonach i mniej rozwinięte jak na tamte czasy w całej swojej strukturze, ale ciepło płynące z tych produktów wciągało do reszty, granie jak z radiowego eteru, proste , zdrowe granie. Przesłuchałem dużo sprzętu i trochę ten obraz dźwięku z tamtych lat już mi się zaciera i nie wiem jak bym podszedł do takiego zestawienia z prlu stawiając go ze współczesną kolumną i włączając nowoczesne brzmienie (możliwe, iż byłbym zniesmaczony i załamany i byłaby to porażka, bądź wręcz przeciwnie) ale w całej swojej drodze audio większość nowoczesnych słupków ze swoją analitycznością i suchotą na średnim basie bądź niższym do mnie nie trafia i co ciekawe odnajduje coraz więcej osób poszukujących podobnego brzmienia do mojego, którzy posiadają w domu kompromisowy setup ciągle poszukując.. 🙂

Edytowane przez SlaveNoise
W dniu 20.08.2022 o 13:16, SlaveNoise napisał:

@Rokownik Dziękuje za informacje.

Taka mała anegdota, a może raczej refleksja: Jak byłem młodziutki za czasów niezbyt dużego wyboru audio, mój tato oraz poszczególni członkowie rodziny posiadali sprzęt złożony z unitry bądź amatora plus tonsile zg (małe 10?) nie pamiętam modelów lub bodajże coś z rodziny altonów do końca nie jestem pewien co to było i zapamiętałem dźwięk płynący z tego połączenia jako bardzo wciągający, mięciutki, nic kompletnie nie drażniło, grało to cholernie przyjemnie, bas był rewelacyjny, wokale nie narzucające się ,słuchało się wtedy godzinami i muzyka była wręcz magiczna - nie wiem czy to kwestia młodzieńczych lat czy też może utwory były mniej wymagające w basowych rejonach i mniej rozwinięte jak na tamte czasy w całej swojej strukturze, ale ciepło płynące z tych produktów wciągało do reszty, granie jak z radiowego eteru, proste , zdrowe granie. Przesłuchałem dużo sprzętu i trochę ten obraz dźwięku z tamtych lat już mi się zaciera i nie wiem jak bym podszedł do takiego zestawienia z prlu stawiając go ze współczesną kolumną i włączając nowoczesne brzmienie (możliwe, iż byłbym zniesmaczony i załamany i byłaby to porażka, bądź wręcz przeciwnie) ale w całej swojej drodze audio większość nowoczesnych słupków ze swoją analitycznością i suchotą na średnim basie bądź niższym do mnie nie trafia i co ciekawe odnajduje coraz więcej osób poszukujących podobnego brzmienia do mojego, którzy posiadają w domu kompromisowy setup ciągle poszukując.. 🙂

Ze współczesną kolumna nie zgraloby się. Altusow nie lubię ale Unitry z moim Amatorem czy Radmorem graly pięknie. Wtedy słuchałem czarnej muzyki (rap i hip-hop) i House. Chodziłem też do klubu w którym dje grali z winyli i jakość brzmienia i klimat był ważniejszy od głośności 😉

Jakbym stawiał na soczyste granie, ciepłe teraz, to wysoki model podłogówek Dynaudio z włączonym Heglem haha :d

(Nawet H95) .

Satysfakcja gwarantowana. Choć osobiście odszedłem od takiego przekazu brzmieniowego (potężny bas, soczysta średnicą I skrojona na miarę góra)

Modelu Dynek nie podam. To trzeba usłyszeć (takie od 16kzl).

Cena przed inflacja  .

W dniu 20.08.2022 o 13:16, SlaveNoise napisał:

...większość nowoczesnych słupków ze swoją analitycznością i suchotą na średnim basie bądź niższym do mnie nie trafia...

Tak, coś w tym jest. Kolega SlaveNoise trochę nieświadomie odkrył gorzką prawdę, która tak zwanym audiofilom (tfu) może się nie podobać. Ten tzw. audiofilski a najzwyczajniej w świecie mówiąc sprzęt boutique'owy czy garażowy to nic innego jak kupa pieniędzy za średnio inżynieryjny projekt. Mam wrażenie, że ostatnimi czasy dzieje się coś złego w audio. 
Firmy, zwłaszcza te audiofilskie (tfu) prześcigają się w projektowaniu sprzętu grającego ostro i bez dołu. Być może jest to spowodowane jakimiś badaniami - typu jaka grupa odbiorców kupuje dany towar. Taki audiofilski sprzęt zazwyczaj kupują ludzie starsi lub zazwyczaj głusi albo całkowicie obojętni na dźwięki (kupują by się pochwalić a nie słuchać). Starszy osobnik musi mieć wyciągniętą górę i mało dołu bo tego wymaga starczy słuch.
Młodzi nie kupują marek garażowych za tysiące złotych. Młodzi kupują sprzęt znany i uznany czyli pochodzący od producentów korporacyjnych i wysokonakładowych (Denon, Yamaha, Sony, Marantz itp). To sprzęt kierowany do 'normalnego' odbiorcy i tam jest tak jak być powinno. Jest dół i jest kopnięcie. Głuchy audiofil powie, że jest mało selektywnie i mu się bas zlewa w jedną kupę a prawda jest taka, że audiofil jest stary i ma już starczy słuch o ile w ogóle go ma.
Podobnie jest na rynku słuchawek - firmy prześcigają się w wypuszczniu coraz to ostrzej grających nauszników. Też chyba badania wykazały, że drogie słuchawki kupowane są przez przygłuchych starców (po 60-tce) więc trzeba podbijać wysokie by kompensować starczą utratę słuchu.
Młodzi kupują słuchawki za 200 zł i tam jest wszystko jak powinno.
A dawny polski sprzet był projektowany dla przecietnego Kowalskiego i tak tez był strojony. Miał przyjemnie grać a nie swidrować w uszach a bas miał mruczeć a nie pukać sztywno.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

20 minut temu, yayacek napisał:

Podobnie jest na rynku słuchawek - firmy prześcigają się w wypuszczniu coraz to ostrzej grających nauszników. Też chyba badania wykazały, że drogie słuchawki kupowane są przez przygłuchych starców (po 60-tce) więc trzeba podbijać wysokie by kompensować starczą utratę słuchu.
Młodzi kupują słuchawki za 200 zł i tam jest wszystko jak powinno.

Odnośnie samych słuchawek posiadam Sennheiser HD 25- II latek już trochę mam i dla mnie jest to najlepsze brzmienie jakie słyszałem, petarda ! Koszt ok 900zl, wiec nie takie tanie, gdybym przeniósł ten dźwięk  na kolumny to byłbym szczęśliwy , pozdrawiam

10 minut temu, SlaveNoise napisał:

Odnośnie samych słuchawek posiadam Sennheiser HD 25- II latek już trochę mam i dla mnie jest to najlepsze brzmienie jakie słyszałem, petarda ! Koszt ok 900zl, wiec nie takie tanie, gdybym przeniósł ten dźwięk  na kolumny to byłbym szczęśliwy , pozdrawiam

Jakiej ^dziurki ^ uzywasz do tych senek ? Moze to ułatfi ? Jaki jest ten Twoj dzwiek i czego oczekujesz od Jasprow?  w połączeniu z ...

@bogus18Wybacz, ale za bardzo nie rozumiem pytania z dziurką chodzi o to jakiego używam Jacka? Jeśli tak to mają one dwa większy i mniejszy i w zależności gdzie podłączam korzystam z obu. Ten model senkow to legenda wśród DJ-ów zna je każdy muzyk grający w klubie i jeśli chodzi o djing to nie spotkałem lepszych słuchawek. Ciężko mi ubrać w słowa jaki prezentują dźwięk bo każdy z nas odbiera go inaczej, ale postaram się w skrócie wymienić takie podstawowe cechy, już kiedyś przedstawiałem je na forum. Jest to dźwięk dosyć ciemny z obfitym basem, różnorodnym, miękkim  i dobrze zaznaczonym niskim środkiem( gdzieś słyszałem recenzje, że jest to region podbicia gitary basowej) Basior potrafi zejść nisko i charakteryzuje się wyraźnym impaktem. Nie ma tutaj płaskiego, równego, wyważonego charakteru, nie są to słuchawki szczególnie neutralne ani dosyć szczegółowe przede wszystkim na górze, wokal nie jest wypychany do przodu, a cykacze są tylko dopełnieniem, nigdy nie wychodzą przed szereg nawet mam wrażenie, że czasami są z tylu i gra to prefekt, podstawa basowa robi mega wrażenie i każdy numer dosłownie żyje na nich - noo to tyle i z tego co słyszę to z jasperow raczej nie uda mi się wykrzesać podobnej sygnatury, wydaje mi się ze są zbyt neutralne  🙂

Edytowane przez SlaveNoise

A Autor słuchał np Harbeth lub Spendor, może Graham?
Myślę że taki Spendor 1\2 mógłby się spodobać.

8 godzin temu, SlaveNoise napisał:

@bogus18Wybacz, ale za bardzo nie rozumiem pytania z dziurką chodzi o to jakiego używam Jacka? Jeśli tak to mają one dwa większy i mniejszy i w zależności gdzie podłączam korzystam z obu. Ten model senkow to legenda wśród DJ-ów zna je każdy muzyk grający w klubie i jeśli chodzi o djing to nie spotkałem lepszych słuchawek. Ciężko mi ubrać w słowa jaki prezentują dźwięk bo każdy z nas odbiera go inaczej, ale postaram się w skrócie wymienić takie podstawowe cechy, już kiedyś przedstawiałem je na forum. Jest to dźwięk dosyć ciemny z obfitym basem, różnorodnym, miękkim  i dobrze zaznaczonym niskim środkiem( gdzieś słyszałem recenzje, że jest to region podbicia gitary basowej) Basior potrafi zejść nisko i charakteryzuje się wyraźnym impaktem. Nie ma tutaj płaskiego, równego, wyważonego charakteru, nie są to słuchawki szczególnie neutralne ani dosyć szczegółowe przede wszystkim na górze, wokal nie jest wypychany do przodu, a cykacze są tylko dopełnieniem, nigdy nie wychodzą przed szereg nawet mam wrażenie, że czasami są z tylu i gra to prefekt, podstawa basowa robi mega wrażenie i każdy numer dosłownie żyje na nich - noo to tyle i z tego co słyszę to z jasperow raczej nie uda mi się wykrzesać podobnej sygnatury, wydaje mi się ze są zbyt neutralne  🙂

Dziękuję za opis dźwięku jaki  chciał byś usłyszeć z Jasperów . I rzeczywiście jak sam piszesz te kolumny grają nadziej równo i trudno będzie zanieść  wzmacniacz żeby " tak popsuć " aby  grały  pod Ciebie.

Ps. Z dziurką chodziło mi o wzmacniacz słuchawkowy jakiego używasz ale to teraz po opisie dźwięk już mniej ważne. 

Pozdrawiam 

SlaveNoise, chyba jednak za dobre kolumny kupiłeś 😀 Trza było wziąć jakieś  JBL Studio 290 czy Dynavoice DF-8 co walą basem i już. 

A tak bardziej na temat to może Arcama SA30 wypróbuj pod te Jaspery

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

@maciek36Oj niestety nie miałem okazji słuchać, możesz przybliżyć opisowo jak to mniej więcej gra ?

@memphisstoIch już raczej nie ma do kupienia i po testach widać, iż chyba bardziej jasne granie.

O arcamie słyszałem trochę dobrego, wiec można spróbować.

Testował ktoś magnaty 1500? 

A jak wygląda twój pokój do słuchania ? Nie jest czasem tak, że pokój jest z tych nowocześnie urządzonych, gołe ściany i podłoga ? Może akustyka zjada ci bas i podbija wysokie tony ? Słuchałem kiedyś z 15-20 lat temu rozmaitego rapu z kumplami którzy byli wielkimi fanami. Mieliśmy metę u jednego z nich. Dostał od ojca piec Pioneer A 6xx albo A7xx i do tego kolumny Pioneer A 911 z głośnikiem 15 cali na basie. Dźwięk był dokładnie taki jak piszesz i jaki kojarzy mi się z brzmieniem Sennheisera. Miałem kilka par słuchawek i miały ten wspólny mianownik, że góra jest przycięta, schowana (zwał jak zwał) i porządny bas. Te stare piece Pioneera też miały właśnie taki charakter, potężny bass i ścięta góra. Może sytuację uratować wzmacniacz z dsp (lub osobne klocki dsp + wzmak) pozwalający dobrać odpowiednią krzywą dźwięku do twojego pokoju i preferencji. 

Magnat to kiepski kierunek.

Odsłuchaj takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I podobne Dynie.

Plus te :

Ukryta Zawartość

Heban różany z połyskiem wygląda kusząco ale jest dużo drożej  😁

Do VA trzeba wydajnego prądowo pieca .

(HAIKU-AUDIO SOL INDIGO mógłby wystarczyć ale do rapu może być za porywczy) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.08.2022 o 17:37, Qban napisał:

Jaspery są świetne ale nigdy nie zagrają takim basem jak oczekuje tego autor. Problemem jest charakter revelatorów. Dobrze wysterowany revelator zagra szybko ,dokładnie , punktowo i dość twardo....bo taki jest ich charakter i żaden wzmacniacz nie sprawi ,że zagrają subwooferowo. Rozejrzał bym się za kolumnami opartymi o głośniki SB Acoustic - te głośniki grają basem pełnym i odrobine poluzowanym względem revelatorów. Warto przesłuchać np Sounddeco Alpha F3

Właśnie dlatego pytałem, czy Autor słyszał coś w stylu Harbeth, Spendor, bo też widzę źródło problemu w driverach.

W Harbeth, Spendor góra nie powinna być problemem, a wypełniony bas, bardziej okgrągły, średnica może się podobać jak nic innego jeśli się w to wpadnie . Wyżej padł pomysł aby to z SUB połączyć, może, tego nie wiem.

Ja nim kupiłem Harbteh grałem na AP VIRGO V (potrzebna elektrownia) i one też jak pamiętam dawały dość relaksacyjny dźwięk. Wiele kolumn może naz zaskoczyć, zrobić WOW czy to górą, czy szybkim basem, często podbitym wyższym basem, bo to robi wrażenie, ale to nie jest później się okazuje do słuchania na co dzień, czy dla przyjeności dłużej niż godzina.

Wzmacniacz pewnie coś pomoże na Twoje bolączki, a co jest źródłem ? Może dobry DAC z lampami  dałby w każdym paśmie to czego brakuje ? Te nowoczesne DAC jak się czyta po pierwszych zachwytach, ceyferkach grają często bardzo sucho, szybkim basem, dosadna góra. 

Jakiś Mocny Hybrydowy wzmak też będzie wskazany. Popatrz np na Circle Labs A200. Miałem u siebie i z moimi Harbeth 40.3 grał bez problemu, choć mogą być łatwiejsze niż Twoje kolumny. 

W nautilus jak masz gdzieś po drodze masz i Circle Labs i Spendora. Model Classic 1/2 widzę jest teraz katalogowo w absurdalnych cenach, ale na pewno da się dobry rabat wytargać na to. Masz w takich kolumnach bas 21cm, a nie 18, odzielny, inny driver na średnicę, ogólnie inny typ prezentacji.

Naukowo wg mnie koniecznie do posłuchania, bo może zaoszczędzić czas, frustrację i pieniądze. Zrobienie z Pylonów tego, czym nie są może być kosztowne i męczące 😄

@quatross Jeśli jesteś z okolic dolnośląskiego i posiadasz któryś model wzmaka z polecanych to odezwij się na priv.

@maciek36 Niestety nie miałem okazji odsłuchać marki Harbeth oraz Spendor w ogóle nigdy nie słuchałem kolumn podstawkowych /  monitorów, zawsze wydawały mi się za słabe do mojego gatunku na basie co ciekawe nigdy też żaden sprzedawca nie proponował mi takiego odsłuchu, ale widziałem, że we Wro są jakieś Spendory to skorzystam, znając życie pewnie nie mają modeli, które zostały poruszone w wątku. Pytałeś co jest źródłem, jest to odtwarzacz djski marki denon dns 3500.

Sounddecoo dosć daleko do odsłuchu,, ale szukam, może jakiś dobry samarytanin stąd posiada i jest z moich okolic.

Pozbyłem się suba, więc od jutra mogę zacząć coś wypożyczyć, pierwszy strzał leci na MA900.

Jestem jeszcze w małopolskim. Polecam 1600NE i MA900.

A najlepiej Dynki i MA 1000 lub wspomniany przeze mnie ROTEL.

privy u mnie nie działają od kiedy zj****em jakiegoś dziadka co się wymądrzał na temat kabli że Silver spiral gra lepiej od xt300 (bo jest droższy 🤣). Gość gra na MF nuvista czy jakiś taki badziew i wydaje mu się że jest hajendowy chociaż dalej mu słoma z butów wystaje. 

Ja u siebie miałem DENONa. Potężny bas i lekko słodka wycofana góra. Potrzebuje szczegółowych muzykalnych przewodów z dociążeniem. Bardzo dobry DAC. Wysteruje każde kolumny.

MA900 zagra lepiej z żarówkami NOS. Macroni...(?)

W dniu 28.08.2022 o 21:32, SlaveNoise napisał:

@quatross Jeśli jesteś z okolic dolnośląskiego i posiadasz któryś model wzmaka z polecanych to odezwij się na priv.

@maciek36 Niestety nie miałem okazji odsłuchać marki Harbeth oraz Spendor w ogóle nigdy nie słuchałem kolumn podstawkowych /  monitorów, zawsze wydawały mi się za słabe do mojego gatunku na basie co ciekawe nigdy też żaden sprzedawca nie proponował mi takiego odsłuchu, ale widziałem, że we Wro są jakieś Spendory to skorzystam, znając życie pewnie nie mają modeli, które zostały poruszone w wątku. Pytałeś co jest źródłem, jest to odtwarzacz djski marki denon dns 3500.

Sounddecoo dosć daleko do odsłuchu,, ale szukam, może jakiś dobry samarytanin stąd posiada i jest z moich okolic.

Pozbyłem się suba, więc od jutra mogę zacząć coś wypożyczyć, pierwszy strzał leci na MA900.

Ja mam wprawdzie Harbeth 40.3, więc basowiec 30cm, ale Spendor Classic 1/2 myślę z basem nie będzie miał problemu. To nie są małe monitorki. Spendor 1/2 może i pod względem driverów jest "większy" niż Twoje Pylony, a to "tylko" podstawkowiec.

To jest jednak trochę inny bas. Może nie tak szybki, punktowy. Większość kolumn jakie słyszałem na scanach to szybki bas raczej, podbity wyższy bas, czego nie znoszę na dłuższą metę.

To są już kwestie indywidualne. Ja lubię Harbeth za swobodę, nie muszę mieć ultra punktowego basu. 

Warto posłuchać, nawet modelu 40.3 (może się zdecydujesz z rynku wtórnego na 40.2 🙂 ) czy Spendor Classic 100 lub 1/2.

W dniu 28.08.2022 o 21:32, SlaveNoise napisał:

Jak już takie rzeczy jak MA9000 Cię interesują, to przy okazji Spendora w Nautilus zapytaj o Circle Labs, czy to A200, a bardziej już końcówka i pre będą konkurencją do tego Maka. Warto posłuchać.

• Pokaż nowe odpowiedzi