Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalne sposoby ogrzewania mieszkania w bloku

Rekomendowane odpowiedzi

W obliczu realnego zagrożenia problemów z ogrzewaniem mieszkań wobec kryzysu energetycznego zakładam nowy wątek.
Proszę o wypowiedzi na temat najlepszych sposobów ogrzewania mieszkań w blokach i wieżowcach w sytuacji, gdyby zabrakło nam ciepła.
Co stosować - grzejniki olejowe, konwektorowe, gazowe, panele grzewcze na podczerwień, promienniki na podczerwień, czy może zwykłe Farelki znane z czasów PRL?
Oczywiście chodzi o minimalizację kosztów związanych z eksploatacją i skuteczną efektywność ogrzewania. Cena grzejnika ma drugorzędne znaczenie.

31 minut temu, szymon1977 napisał:

W bloku grzeją sąsiedzi i jak ocieplone sciany to wystarcza.

trochę tak zimą nie było mnie czasami miesiąc półtora , po powrocie 12*C by nie umarł 🙂 , te podczerwienie to lipa poglądaj filmiki  naścienne w ''poziomie'' słabo grzeją , jako podłogowe lepiej 

elektrycznie przy ''blokowej '' instalacji chyba tylko kawalerka , ok 3000W dłuższego obciążenia no ryzykowne 

Edytowane przez jarekb
Godzinę temu, soundchaser napisał:

Oczywiście chodzi o minimalizację kosztów związanych z eksploatacją i skuteczną efektywność ogrzewania.

To w sumie to samo. Odpowiedzią jest druga taryfa i nowoczesny piec akumulacyjny. Bez drugiej taryfy można pomyśleć o nowoczesnym klimatyzatorze. 

nagrywamy.com

+ koza.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Rolety zewnętrzne na oknach 

Piec akumulacyjny ładowany w tzw. nocnej taryfie jak kolega wyżej wspomniał 

Ale to musi być  w ogóle prąd  🙂  i to w przyzwoitej cenie

Ponadto instalacja do tego odpowiednia 

Edytowane przez costa brava

15 godzin temu, soundchaser napisał:

grzejniki olejowe, konwektorowe, gazowe, panele grzewcze na podczerwień, promienniki na podczerwień, czy może zwykłe Farelki znane z czasów PRL?
Oczywiście chodzi o minimalizację kosztów związanych z eksploatacją i skuteczną efektywność ogrzewania. Cena grzejnika ma drugorzędne znaczenie.

Z tego co wymieniłeś postawiłbym na olejak.

Farelka to lipa,  ogrzewa powietrze tylko wtedy, gdy jest włączona, na podczerwień nie znam, ale korci mnie przetestowanie.

13 minut temu, jezz napisał:

Z tego co wymieniłeś postawiłbym na olejak.

Farelka to lipa,  ogrzewa powietrze tylko wtedy, gdy jest włączona, na podczerwień nie znam, ale korci mnie przetestowanie.

Na obecne czasy tą zimę w bloku to tylko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

XXI wiek a wy zajmujecie się problemami ogrzewania dziupli mieszkalnych jak w gettach 

12 godzin temu, Meloman napisał:

Hrust z lasu....

Aktualnie unijni gajowi z ramienia Brukseli  strzelają do wszystkich intruzów zbierający chrust  w celu ograniczenia CO2

11 godzin temu, kichanadeta napisał:

+ koza.

Koza wolnostojąca to sposób na tanie ogrzewanie domu z przed kilku wieków a my żyjemy w XXI wieku 🙂 zarządzanym przez Brukselskich ECO terrorystów.

13 godzin temu, przemak napisał:

To w sumie to samo. Odpowiedzią jest druga taryfa i nowoczesny piec akumulacyjny. Bez drugiej taryfy można pomyśleć o nowoczesnym klimatyzatorze. 

Jeżeli wszyscy przerzucą się na drugą taryfę   będzie dokładnie tak ja z Brukselą i przejściu na ECO GAZ cena x 10 dla firm x 6 dla oszczędzających prywatnych właścicieli.

11 minut temu, djedryk napisał:

Jeżeli wszyscy przerzucą się na drugą taryfę   będzie

Jeżeli to będzie. 

16 godzin temu, soundchaser napisał:

mieszkań w blokach i wieżowcach

Przepraszam,  nie doczytałem że blok. Czymkolwiek dogrzejesz,  podzielniki na kaloryferach pokażą dogrzanie i zabulisz podwójnie 😉

nagrywamy.com

7 godzin temu, przemak napisał:

Czymkolwiek dogrzejesz,  podzielniki na kaloryferach pokażą dogrzanie i zabulisz podwójnie

Nie mam podzielników.
Ja zakładam wariant pesymistyczny - problem z dostawą ciepła do mieszkań zimą. Nie wiemy co będzie za kilka miesięcy, więc trzeba będzie czymś dogrzewać.
Do tej pory ogrzewanie było bez zarzutu. 

Po taniości to jak ktoś pisał olejowe tylko czy instalacja wytrzyma , ile pomieszczeń , jak takie to pobawił bym się w zewnętrzne sterowniki temperatury trochę diy 🙂  , bo te wbudowane  w grzejnik to lipa 

sam nad czymś takim myślę 🙂 , ze dwa grzejniki i  do tego sterownik ''na ścianę'' chciałem folię pod podłogę lub matę ale wój wie po ile będzie prąd a ładować kasę w drożyznę ,wolę palić chrustem 🤠

Edytowane przez jarekb
31 minut temu, soundchaser napisał:

Nie mam podzielników

Ale jak płacisz za ogrzewanie? 

Jeżeli to ma być awaryjnie,  to cena zakupu ma spore znaczenie. Zakładając,  że prąd będzie i instalacja wytrzyma,  to przy 2pln za kWh za solidnego olejaka zapłacisz 20-40 za dobę. A problemu albo nie będzie w ogóle albo będzie trwał tydzień. To na prądzie przy konwersji optymistycznie w mrozy 2:1 (jakaś klima) zaoszczędzisz stówę a wydasz dwa koła 😉

Oczywiście klima się przyda 😉

Ku przestrodze 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

12 minut temu, jarekb napisał:

ale wój wie po ile będzie prąd a ładować kasę w drożyznę ,wolę palić chrustem 🤠

Bedzie po  tyle ile zdoją cie wszystkie instytucje zarabiające na prądzie.

Winnych tej drożyzny jest wielu tylko wszyscy umywają ręce i nikt do tego się nie przyznaje.

Idioci posłuchali  i polikwidowali różne źródła ogrzewania.

Gazu brak, węgla brak, prądu brak, na panele brak zezwolenia z zakładu energetycznego,  elektrownia wiatrowa u znajomego gnije od kilkunastu lat również  z powodu braku zezwolenia.

Kominek zakazany, nawet zabytkowy piec kaflowy każą  zlikwidować aby dostać unijne nic niewarte dofinansowanie.

Cała okolica  podłączając  się  do miejskiej  energii cieplnej założyła sobie finansową pętlę.

Piec kaflowy po modyfikacji + kominek z płaszczem   + piec CO na wszystkie źródła to idealne źródła do ogrzewania. w ekologiczne UNI w 2021 w.

47 minut temu, przemak napisał:

Jeżeli to ma być awaryjnie,  to cena zakupu ma spore znaczenie. Zakładając,  że prąd będzie i instalacja wytrzyma,  to przy 2pln za kWh za solidnego olejaka zapłacisz 20-40 za dobę. A problemu albo nie będzie w ogóle albo będzie trwał tydzień. To na prądzie przy konwersji optymistycznie w mrozy 2:1 (jakaś klima) zaoszczędzisz stówę a wydasz dwa koła 😉

Ku przestrodze 😉

Ukryta Zawartość

W studiach nagraniowych jest wiele problemów związanych z zakłóceniami , klimatyzacja, wentylatory, wzmacniacze gitarowe, lodówki, przetwornice w świetlówkach w urządzeniach i nawet leadach, lotnisko, autostrada i nawet pier. sąsiad z kosiarką który 3 razy dziennie  kosi trawnik.

Można również wspomnieć o spawarkach, przepompowniach i mechanikach samochodowych.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, djedryk napisał:

Idioci posłuchali  i polikwidowali różne źródła ogrzewania.

Kominek zakazany, nawet zabytkowy piec kaflowy każą  zlikwidować aby dostać unijne nic niewarte dofinansowanie.

jeszcze mam piecyk C.O  , do kiedy będzie możliwość i w miarę tani opał to palę ,  mam jeszcze trochę węgla z zeszłego roku , 

ekologia owszem ale nie za wszelką cenę , choć niektórzy przesadzają z tym kopceniem nie potrafią palić w piecu, zły piec do sposobu palenia itd  , 

11 godzin temu, przemak napisał:

Ryczałtowo cały rok (kryterium - metraż mieszkania), po którego zakończeniu jest rozliczenie faktycznego zużycia i dopłata albo nadpłata, a główny licznik znajduje się w piwnicy (wspólnota).

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Ryczałtowo cały rok (kryterium - metraż mieszkania), po którego zakończeniu jest rozliczenie faktycznego zużycia i dopłata albo nadpłata, a główny licznik znajduje się w piwnicy (wspólnota).

No to rozumiem, że chcesz coś na wszelki wypadek. To ja bym osobiście poczekał do tego wypadku. Chyba,  że do Castoramy po olejak masz baardzo daleko 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

W dniu 12.08.2022 o 20:35, soundchaser napisał:

Cena grzejnika ma drugorzędne znaczenie.

Jak tak to jakiś wzmacniacz lampowy ze 300W na kanał. I coś tam też doświetli w nocy.

14 godzin temu, jarekb napisał:

jeszcze mam piecyk C.O  , do kiedy będzie możliwość i w miarę tani opał to palę ,  mam jeszcze trochę węgla z zeszłego roku , 

ekologia owszem ale nie za wszelką cenę , choć niektórzy przesadzają z tym kopceniem nie potrafią palić w piecu, zły piec do sposobu palenia itd  , 

Nic nie przesadzają.

Potrafią palić, węgiel jest niestety tak słabej jakości.

A najważniejsza w tym całym picu brukselskim   jest pieczątka !  która kosztuje najwięcej !

W czasach gdy nie było Brukselskiej nagonki  na CO2,  ludzie palili czym popadnie, węglem  bez pieczątek.

Drzewem bez pieczątek.

W piecach ! a  nie super ekologicznych klasowych przystosowanych h.... wie do czego.

I co Ciekawe było wtedy mniej smrodu ! 

Wszyscy oszukują  żeby tylko zarobić na całej ekologii pieniądze.

Kaloryczność gazu również   niesamowicie się zepsuła, i to widać po rachunkach.

Nie masz tego możliwości sprawdzić.

Ciekawe ile tak naprawdę jest teraz prawdziwego  gazu w 1 m3 w porównaniu do lat 80 - tych  kiedy już ogrzewałem gazem ?

Ceny nigdy nie wrócą do tych przed sztucznym podwyższeniem cen gdyż niezły biznes wszyscy na tym mają.

Niedawno 1 m3 gazu był po 1 zł  w styczniu 2021 już był po 5 zł  a w styczniu 2023 będzie po 10 zł masakra.

Bruksela powariowała z ekologią a sytuacja na rynku zrobiła się taka  że wszyscy wariują i próbują na tym  wycisnąć ile się da.

Godzinę temu, przemak napisał:

No to rozumiem, że chcesz coś na wszelki wypadek. To ja bym osobiście poczekał do tego wypadku. Chyba,  że do Castoramy po olejak masz baardzo daleko 😉

W zimie z olejkami będzie to samo co z cukrem.

W dniu 13.08.2022 o 12:10, ASURA napisał:

Na obecne czasy tą zimę w bloku to tylko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ile to kosztuje?

Nie opłaca się.

Sound, nawet się nie zastanawiaj.

Kup olejak, wstaw do piwnicy i w razie czego skorzystasz.

Ja mam takue coś ale w bloku nie polecam.🙂

20200912_193634.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i na xuj komuś kominek jak z racji ekologii nie wolno w nim palić?

Też mam kominek

Podobno najlepiej pocierać zimą rurę od kaloryfera jak się będzie szybko pocierać to jest przynajmniej szansa że się dłoń rozgrzeje

3 godziny temu, djedryk napisał:

Ciekawe ile tak naprawdę jest teraz prawdziwego  gazu w 1 m3 w porównaniu do lat 80 - tych  kiedy już ogrzewałem gazem ?

Na stacjach paliwowych na gazie z BP robię 50 kilometrów mniej niż na Shellu !

To nie o lata chodzi

Może bierz gaz od Shella? 😉

ktos na cenach energii zarabia .saudyjczycy maja z ropy zyski wyzsze o 90 procent...

putin tez....

a my placimy.......jak niewolnicy.bo nie mamy alternatywy.

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

ktos na cenach energii zarabia .saudyjczycy maja z ropy zyski wyzsze o 90 procent...

putin tez....

a my placimy.......jak niewolnicy.bo nie mamy alternatywy.

Mamy na 75% powierzchni Polski zasoby energii geotermalnej na głębokości od 50-3000metrów tak że przy takim spichlerzu energii będzie nam przyszło nie mieć alternatywy

Czy aby na pewno?

9 minut temu, jezz napisał:

U mnie wolno jak widzisz.

U mnie 5000zł mandat w plecy; czujesz bluesa?

20 godzin temu, przemak napisał:

Ku przestrodze 😉

Ukryta Zawartość

O wodnym ogrzewaniu podłogowym słyszał?

W dniu 13.08.2022 o 13:21, przemak napisał:

Przepraszam,  nie doczytałem że blok. Czymkolwiek dogrzejesz,  podzielniki na kaloryferach pokażą dogrzanie i zabulisz podwójnie 😉

Nikt obecnie w blokach nie bawi się w podzielniki! są indywidualne liczniki na każde mieszkanie

Ustawodawca w starym budownictwie zrobił albo planuje (czas zapycha) ustawę wymuszającą indywidualne rozliczenie

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, jezz napisał:

Kup olejak, wstaw do piwnicy i w razie czego skorzystasz.

W razie czego to ja mam 2 olejaki na działce...dawno już nieużywane, bo do ogrzewania służy fajny piec na drewno. Ale myślę nad innymi wariantami.

23 minuty temu, ASURA napisał:

Mamy na 75% powierzchni Polski zasoby energii geotermalnej na głębokości od 50-3000metrów tak że przy takim spichlerzu energii będzie nam przyszło nie mieć alternatywy

Czy aby na pewno?

U mnie 5000zł mandat w plecy; czujesz bluesa?

O wodnym ogrzewaniu podłogowym słyszał?

Nikt obecnie w blokach nie bawi się w podzielniki! są indywidualne liczniki na każde mieszkanie

Ustawodawca w starym budownictwie zrobił albo planuje (czas zapycha) ustawę wymuszającą indywidualne rozliczenie

w starszych blokach nie zrobisz licznikow ciepla.bo sa tzw piony grzewcze.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.