Skocz do zawartości
IGNORED

W poszukiwaniu lampowego brzmienia czyli ....

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchałem u kolegi muzyki, lampa, kolumny to większość DIY i wrażenia odniosłem bardzo pozytywne.Kolega tak niezobowiązująco slucha tranzystora, ale jak chce już nacieszyc sie muzyką, to odpala lampę i druga parę kolumn.

Sam slucham na 30m kw. tranzystor {integra} plus kolumny atc 40 {jest niezle}, ale pomyslalem jednak o "skoku w bok" by poszukać czegoś w w lampowych klimatach.

Sluchana muzyja to spokojne klimaty, kameralne sklady, jazz,Jopek, Krall,Komeda, Sinatra . trochę baroku. 

Czy moze są tranzystorowe integry, ktore zagrają podobnie jak lampa -to pierwsza z dróg poszukiwań -jeśli tak to jakie macie typy?

A może pojśc inną drogą, lampowy preamp plus tranzystorowa koncowka mocy? {jakie typy}

A moze to są półśrodki i szukać lampowej integry {jakie typy]?O lampach nie mam kompletnie pojęcia.

Wiem, ze ponoć najlepiej brzmią lampy SET {ale to mała moc i konieczność wymiany kolumn na bardziej efektywne} -jakie typy lampy?

Zależy mi najbardziej na średnicy, na wokalu, na malych kameralnych skladach, jazz, poezja śpiewana, bosa nova , inne typy muzyki  nie sa istotne.

Jeśli lampy to proszę o podanie modeli, typow  SET, czy push-pull  itp. Jeśli lampa to proszę o jakieś modele kolumn do lampy.{Audio Note, Akustyk elepticor -dobry trop]?

Finanse: są lekko elastyczne i zależne czy to będzie drugi system czy jednak ostanie sie jako docelowy, ale powiedzmy 40-60 tys. na wzmacniacz plus kolumny.

Żródło mam i ono zostanie .Nie szukam high-endu w żadnym wypadku, w większości slucham Qobuza, Tidala.

Zostaw ATC i sprawdź jak zagrają z integrą w klasie D. Z czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Klasa D strojona tak aby grała jak lampa. A dzięki zaletom techniki impulsowej wysteruje niemal wszystkie głośniki. Sam mam SCM19 napędzane zestawem lampowe pre (WBA) i tranzystorowa końcówka mocy (ATC) i z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że te głośniki potrafią grać bardzo głębokim i namacalnym dźwiękiem . Głośników na twoim miejscu nie zmieniałbym (aż nie przekonasz się, co potrafią)

Ukryta Zawartość

Jestem  całkiem  zaskoczony.Jeśli tranzystor {integra} o lampowe {jeśli już} brzmienie podejrzewałbym bardziej klasę A, niż klasę D a tu proszę.Głośników na razie {ani wzmacniacza} zmieniać nie zamierzam, ma to być skok w bok jako system rownolegly, a jesli okaze sie na tyle dobry, ze stanie sie nr 1 to wtedy obecny sprzet upłynnię.

Jeśli kupię lampę, to z pewnością ona tych atc nie udzwignie i chcę to skorelować z nowymi, bardziej efektywnymi kolumnami i dlatego taki  zakup rozważam jako zakup wiązany :lampa plus odpowiednie doń kolumny}W innych wariantach {integra tranzystor czy preamp lampowy plus koncowka mocy} obecne kolumny może sie ostaną {jestem z nich zadowolony}.

No ja też bym tak powiedział 

Mało który D gra lampowo. 

A powiedz mi jaki ty masz teraz wzmacniacz pod te atc?

Piotr 

9 godzin temu, andrzejekk napisał:

Zależy mi najbardziej na średnicy, na wokalu, na malych kameralnych skladach, jazz, poezja śpiewana

Kolumny firmy: Bodnar Audio.

ATC ani statystyczna klasa D nie przybliży muzyki, jak tego oczekujesz. Lampa do Bodnar Audio jak najbardziej. Spokojnie w 20 tysiącach stworzysz niezastąpiony system. Chyba że kupisz największe Bodnary, to w 30 tysiącach. Nie sposób nie polubić się z szerokopasmowcem, jeśli zawartość cytatu jest wypracowanym gustem.

To będzie w 100% system równoległy. Inny. Lepszy. Przekonujący.

18 godzin temu, andrzejekk napisał:

Posłuchałem u kolegi muzyki, lampa,

Co tu kombinować kupić lampę i kolumny. Potem zastanawiać się nad tym czy zostać z 1 czy z 2 systemami. Kupisz tranzystora i za chwilę dojdziesz do wniosku że za mało lampowo brzmi i znowu będziesz kombinował.

Ukryta Zawartość

widziałem recenzje że to brzmi lampowo

Natomiast jestem ciekawy jak gra Leben CS-600X

Proponuję umówić się gdzieś na odsłuchy i nie kupować nic w ciemno

kolumny B&W serii 800:803

Ukryta Zawartość

a ja długo nie zapomnę jak ATC 40 dogadały się z Passem INT-150. Bajka z magiczną średnicą. Dynamiki tez nie brakowało. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jakbym miał iść po bandzie to bym kupił lampe od Pana Mariusza Dziubczyńskiego. Ten sprzęt to dopiero oddaje barwy. Mały serwis rtv w Koninie a dziwne, że grono muzyków tam zamawia wzmacniacze. Jak chcesz wydać pieniądze na bezkompromisowe lampowe ociekające miodem brzmienie to z czystym sumieniem polecam tą manufakturę. A nie jedną lampę w życiu słyszałem...

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Musica curat cor meum et animam meam delenit

14 godzin temu, andrzejekk napisał:

Leema Tucana,

Potwierdzam. Mam , użytkuje z wielkim bananem na twarzy😀

Leema gra  z wielkim kopem, bardzo intensywnie a z drugiej strony jest w prezentacji dźwięku dużo ciepła i słodyczy.

Polecam mocno.

Pass int-150 czy to jeszcze produkowane, sprzedawane?

Zaslyszane opinie {ale sprzęt nieodsluchany} to ponoć luxman 550AXii, 590AXii grają po cieplejszej {ale czy takze lampowej?} stronie.

Ciekawe informacje znalazlem na stronie bodajże "najlepsze odtwarzacze" tyczącą wzmacniaczy, kolumn.{dla ciekawskich}.

Ja lubie sluchać dość cicho i tu lampa "wydaje mi się" ma dość istotną przewagę nad tranzystorem {mogę sie mylić}.

Pana Mariusza Dzubczynskiego nie znam, nie slyszałem, ale taka informacja sie może przydać, niekoniecznie tylko  dla mnie.

13 minut temu, andrzejekk napisał:

Pass int-150 czy to jeszcze produkowane, sprzedawane?

Zaslyszane opinie {ale sprzęt nieodsluchany} to ponoć luxman 550AXii, 590AXii grają po cieplejszej {ale czy takze lampowej?} stronie.

Ciekawe informacje znalazlem na stronie bodajże "najlepsze odtwarzacze" tyczącą wzmacniaczy, kolumn.{dla ciekawskich}.

Ja lubie sluchać dość cicho i tu lampa "wydaje mi się" ma dość istotną przewagę nad tranzystorem {mogę sie mylić}.

Pana Mariusza Dzubczynskiego nie znam, nie slyszałem, ale taka informacja sie może przydać, niekoniecznie tylko  dla mnie.

niestety nie, z tej serii już tylko INT-250 aczkolwiek od dłuższego czasu już go nie ma u producenta. Co do Luxmanów A-klasowych jak najbardziej. Właśnie dojechał długo wyczekiwany L-507Z. Ten A-klasowy nie jest, jednak gra zaskakująco ciepło jak na Luxa oczywiście. Wygrzejemy i można odsłuchiwać. W celu wypożyczenia na odsłuch proszę o kontakt na priv. Po cieplejszej stronie grają też Coplandy w naszej ofercie: hybryda CSA-150 albo full lampa CTA-408. CTA-408 jak na wzmacniacz lampowy ma świetną dynamikę i nie zamula 😉

Do listy dopisałbym także Pathosa. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jak Pass się zgrywał to może jakiegoś BATa bo to podobna filozofia oparta o brak globalnego sprzężenia zwrotnego i tranzystory MOSFet. Czyli tranzystor trochę w klimatach lampy.

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

20 godzin temu, andrzejekk napisał:

jeśli tranzystor {integra} o lampowe {jeśli już} brzmienie podejrzewałbym bardziej klasę A, niż klasę D a tu proszę.

Konstruktor SPEC-a jest wielkim fanem grania lampowego. Dlatego zaprojektował wzmacniacz grający jak lampa ale bez ograniczeń tej technologii. Poczytaj o urządzeniach tej marki. To naprawdę wysoka klasa. 

1 godzinę temu, andrzejekk napisał:

Ja też przeważnie słucham w nocy i na niskim poziomie głośności. I tutaj najlepiej się sprawdza nie tyle sama lampa a zestaw dzielony z lampowym przedwzmacniaczem (tak jak u mnie) i tranzystorową lub impulsową końcówką mocy  albo właśnie integra pracująca w klasie D. 

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Właśnie dojechał długo wyczekiwany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

A cena?

Ukryta Zawartość

W dniu 19.08.2022 o 14:01, andrzejekk napisał:

Posłuchałem u kolegi muzyki, lampa, kolumny to większość DIY i wrażenia odniosłem bardzo pozytywne.Kolega tak niezobowiązująco slucha tranzystora, ale jak chce już nacieszyc sie muzyką, to odpala lampę i druga parę kolumn.

Sam slucham na 30m kw. tranzystor {integra} plus kolumny atc 40 {jest niezle}, ale pomyslalem jednak o "skoku w bok" by poszukać czegoś w w lampowych klimatach.

Sluchana muzyja to spokojne klimaty, kameralne sklady, jazz,Jopek, Krall,Komeda, Sinatra . trochę baroku. 

Czy moze są tranzystorowe integry, ktore zagrają podobnie jak lampa -to pierwsza z dróg poszukiwań -jeśli tak to jakie macie typy?

A może pojśc inną drogą, lampowy preamp plus tranzystorowa koncowka mocy? {jakie typy}

A moze to są półśrodki i szukać lampowej integry {jakie typy]?O lampach nie mam kompletnie pojęcia.

Wiem, ze ponoć najlepiej brzmią lampy SET {ale to mała moc i konieczność wymiany kolumn na bardziej efektywne} -jakie typy lampy?

Zależy mi najbardziej na średnicy, na wokalu, na malych kameralnych skladach, jazz, poezja śpiewana, bosa nova , inne typy muzyki  nie sa istotne.

Jeśli lampy to proszę o podanie modeli, typow  SET, czy push-pull  itp. Jeśli lampa to proszę o jakieś modele kolumn do lampy.{Audio Note, Akustyk elepticor -dobry trop]?

Finanse: są lekko elastyczne i zależne czy to będzie drugi system czy jednak ostanie sie jako docelowy, ale powiedzmy 40-60 tys. na wzmacniacz plus kolumny.

Żródło mam i ono zostanie .Nie szukam high-endu w żadnym wypadku, w większości slucham Qobuza, Tidala.

wybitne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wybitne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

wybitne

Ukryta Zawartość

Tomku, pozwolę sobie wyrazić nieco inne zdanie, podbudowane obserwacją.

Z odpowiednimi kolumnami to game over audio poszukiwań. Dobrze byłoby dobrać preampa, ale oboje wiemy do kogo najlepiej by zapukać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TubeAudioMusic

No to ja dorzucę swoją opinię 

Mając Tucana wiesz co to dynamiczne granie z wykopem itp ale poczułeś że można inaczej i naprawdę można np wybierając dobra hybrydę z lampami w PRE lub jeśli chcesz lepiej, a widzę że budżet na to pozwala, to wydajna prądowo końcówkę mocy na mos-fet czyli ciepło grającą -  jest na olx BAT VK255SE, i do tego dobre PRE lampowe. Bylo na olx pre BAT VK-51se I to jest top jakościowy. 

Co do klasy D to polecanego powyżej wzmaka nie znam . Sporo słuchałem klasy D w wykonaniu Hypex - bardzo dynamiczne, detaliczne i ... bardzo podobny kierunek do Tucana wg mnie a ty chcesz inaczej . Trzeba byłoby to ożenić z Pre lampowym i wówczas może ???

Co do kolumn ATC SCM40 również miałem je możliwość poznać w połączeniu z Musical Fidelity M6500i i uważam że to bardzo dobre kolumny. Zawsze można lepiej, ale w połączeniu z lampowym PRE i dobra końcówka to zagrają ci tak jak chcesz . 

Dlaczego polecam BAT ? Bo po 6 innych wzmakach / końcówkach mocy  m.in. NAD, Yamaha i MF łącznie z NU-VISTA 600 zaparkowałem z BAT vk-31se i vk-600se. Jeśli nie masz daleko do Wrocławia to wpadnij posłuchać. Nawet weź pod pachę ATC to podłączymy i będzie jasne co i jak gra. Źródło u mnie to Lumin T2 i również jak ty głównie Tidal ale CD też jest jakby co 😄

6 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Co do klasy D to polecanego powyżej wzmaka nie znam

Masz na miejscu we Wrocławiu dystrybutora. Wpadnij tam w wolnej chwili bo sprzęt warty jest aby go poznać 

13 godzin temu, TubeAudioMusic napisał:

Tomku, pozwolę sobie wyrazić nieco inne zdanie, podbudowane obserwacją.

Z odpowiednimi kolumnami to game over audio poszukiwań. Dobrze byłoby dobrać preampa, ale oboje wiemy do kogo najlepiej by zapukać.

Odpowiedż lekko enigmatyczna.Mehr Licht bitte, Mehr Licht.

Masz na miejscu we Wrocławiu dystrybutora. Wpadnij tam w wolnej chwili bo sprzęt warty jest aby go poznać 

W wolnej chwili obadam.
A obecnie oczekuje na dostawę Neotech nemoi 1220. Ciekawe jak to wpłynie na granie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

W wolnej chwili obadam.

Warto. Nawet bez zamiaru zakupu a dla samego poznania bo sprzęt jest bardzo ciekawy. 

W dniu 20.08.2022 o 15:55, piotrek7 napisał:

A cena?

detal 41999 PLN

www.tophifi.pl

W dniu 19.08.2022 o 17:46, andrzejekk napisał:

Jeśli kupię lampę, to z pewnością ona tych atc nie udzwignie

Jak kupisz coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

to udźwignie bez problemu 😉.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

13 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

detal 41999 PLN

Upssss.....

Jeśli można prosić o wyjaśnienie bo cena w porównaniu do "zwykłego" Luxa 507 jest delikatnie mówiąc odjechana. Zdaje się, że było to coś w granicach 25 tys. Różnica wynika z jubileuszowego charakteru czy jest to zupełnie inna konstrukcja jedynie nawiązujący oznaczeniem do tamtej serii? 

17 minut temu, Lech36 napisał:

Jak kupisz coś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

to udźwignie bez problemu 😉.

No niby tak.Powtórzę się, że jesli chodzi o lampy jestem totalnym laikiem, ale wiele "zaslyszanych, przeczytanych" głosów sugeruje pójscie w lampy o malej mocy,np.  SET na 300B bo wraz z mocą lampy dzwięk staje sie iść w kierunku tranzystora i kt 88,kt120 i kt150  to recepta na większą moc, ale nie na lepszą barwę {mogę sie mylić}.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, andrzejekk napisał:

No niby tak.Powtórzę się, że jesli chodzi o lampy jestem totalnym laikiem, ale wiele "zaslyszanych, przeczytanych" głosów sugeruje pójscie w lampy o malej mocy,np.  SET na 300B bo wraz z mocą lampy dzwięk staje sie iść w kierunku tranzystora i kt 88,kt120 i kt150  to recepta na większą moc, ale nie na lepszą barwę {mogę sie mylić}.

To była tylko luźna propozycja. Najpewniejszy i najbardziej neutralny będzie zawsze "tranzystor", ale wiadomo że "lampa" ma też wielu zagorzałych fanów a ta w/w obala mit że lampa przeważnie jest słaba. Niestety na neutralność trudno jest liczyć w tej technologii.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi