Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w pokoju odsłuchowym - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, avilla napisał:

No i twoja wiedza (a w zasadzie jej brak) do tego - za darmochę. Efekt - taki jak przy tych „pułapkach basowych” - ładnie wyglądają ale nie działają zbytnio.

No właśnie. A widzisz gdzieś w powyższych „viscous looses at the back wall? A tam chcesz dawać wełnę! No i ja się nadal pytam po co? Jaki byłby cel tej wełny? Bo może chcesz po prostu lekko zmniejszyć dobroć rezonatora, albo go przestroić albo za Everestem zapobiec wzbudzaniu się modów wewnątrz przy znacznej kubaturze?

Poza tym @zymmy jak możesz to ustaw flagę „branża”, żeby nie było nieporozumień.

Dobrze, naprowadzam dalej: "thermal loss at the walls of the resonator cavity" 

Godzinę temu, GB napisał:

Poza tym, to tak, jakby klient kupując auto, przekazał śrubki i blachę w salonie audi i powiedział, że mają z tego zbudować mu taniej samochód.

Ta silnika nie trzeba wkładać. Ileż tam jest elementów rura dekle port i silnik jeszcze.

No bez przesady. 

Ta silnika nie trzeba wkładać. Ileż tam jest elementów rura dekle port i silnik jeszcze.
No bez przesady. 
Wiesz to nie jest kwestia skomplikowania, ale wiedzy. Za nią płacisz. Ale są tacy co budują auta sami, jeździć jeżdżą, ale pytanie jak.

Godzinę temu, avilla napisał:

No i twoja wiedza (a w zasadzie jej brak) do tego - za darmochę. Efekt - taki jak przy tych „pułapkach basowych” - ładnie wyglądają ale nie działają zbytnio.

No właśnie. A widzisz gdzieś w powyższych „viscous looses at the back wall? A tam chcesz dawać wełnę! No i ja się nadal pytam po co? Jaki byłby cel tej wełny? Bo może chcesz po prostu lekko zmniejszyć dobroć rezonatora, albo go przestroić albo za Everestem zapobiec wzbudzaniu się modów wewnątrz przy znacznej kubaturze?

Poza tym @zymmy jak możesz to ustaw flagę „branża”, żeby nie było nieporozumień.

Naprowadzam dalej: "the thermal loss at the walls of the resonator cavity" (a przepraszam - to już napisałem) 

Edytowane przez zymmy
55 minut temu, zbyniu 360 napisał:

No bez przesady. 

Procedura: 

- zakup sklejki, zmniejszenie jej gabarytów do transportu, pakowanie i przewiezienie do wycinania, odebranie z wycinania, oczyszczanie, klejenie, szlifowanie, dopasowanie do rur, malowanie, lakierowanie;

- zamówienie rur, cięcie, odbiór, czyszczenie, odtłuszczanie, oklejenie materiałem, wypełnienie, zamknięcie deklami, montaż listwy wykończeniowej i nóżek, pakowanie; 

- obliczenia, przygotowanie tuneli, strojenie, dodatkowe pomiary akustyczne.

Wspomnę jeszcze tylko o podatku VAT, inne koszty z prowadzeniem działalności gosp. już pominę 🙂 

• Moderatorzy

@zbyniu 360 @zymmy szczegóły waszych interesów możecie przecież ustalać poza tym wątkiem. Tu skupmy się na kwestiach akustycznych nie finansowych.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 godzinę temu, GB napisał:

Wiesz to nie jest kwestia skomplikowania, ale wiedzy. Za nią płacisz. Ale są tacy co budują auta sami, jeździć jeżdżą, ale pytanie jak.

Pisałem też o strojenie.Czy każdemu z osobna trzeba pisać jak ja chciałem ugryźć temat.

54 minuty temu, zymmy napisał:

Procedura: 

- zakup sklejki, zmniejszenie jej gabarytów do transportu, pakowanie i przewiezienie do wycinania, odebranie z wycinania, oczyszczanie, klejenie, szlifowanie, dopasowanie do rur, malowanie, lakierowanie;

- zamówienie rur, cięcie, odbiór, czyszczenie, odtłuszczanie, oklejenie materiałem, wypełnienie, zamknięcie deklami, montaż listwy wykończeniowej i nóżek, pakowanie; 

- obliczenia, przygotowanie tuneli, strojenie, dodatkowe pomiary akustyczne.

Wspomnę jeszcze tylko o podatku VAT, inne koszty z prowadzeniem działalności gosp. już pominę 🙂 

Co ty wyliczasz .Moją własną pracę. Sam materiał, same surowce.Efekt włożonej pracy jest po mojej stronie. 

• Moderatorzy
9 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Co ty wyliczasz .Moją własną pracę. Sam materiał, same surowce.Efekt włożonej pracy jest po mojej stronie.

Czy naprawdę nie jesteś w stanie ustalić tego poza forum?

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Pewnie że można, tylko niech mi nie pisze takich rzeczy. Bo nie lubię się powtarzać. Że można sporo taniej. Koniec tematu. 

W dniu 3.02.2023 o 22:44, xajas napisał:

Ano wlassnie, dzieki.

Co za zbieg okolicznosci. Wlasnie sobie go "zaaplikowalem" w moim najnowszym domowym zastosowaniu w  najmniejszym  pomieszczeniu -> zaprogramowalem przez niego zalecany przebieg Target Curve w RME ADI-2 dla moich nowych sluchawek.

Ide posluchac, jak to brzmi. Spodziewam sie ze dobrze 🙂

To dla ciebie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Brzmi to troche bezsensownie.

1. Wlasciwa zmiana cisnienia jest poprawa slyszenia

Slyszenie (niskich tonow) to przeciez jest rejestrowanie zmian cisnienia akustycznego

2. Co znaczy nie da sie ustawic?
Da sie ustawic. I z jaka fala odbita? Cos tu jest namotane ktos tu cos poprzekrecal.

Ukryta Zawartość

Ta jest sama w sobie najlepszym przykladem na takie domysly i nieporozumienia

IMG_4294.thumb.jpg.0a41154610b80cea8feb48b5d6fc5df1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A stwierdzenia o „deformacji“ sygnalu sa debilne

Po to uzywamy obrobke cyfrowa (Digital Signal Processing), by cos w sygnale zmienic/poprawic. Jesli ktos oczekuje obrobki bez zmiany (deformacji) sygnalu, to ma zasadnicze problemy z logika i zrozumienia podstawowych zasad dzialania

BTW.

Kazdy DAC, CD Player,… „deformuje“ sygnal, bo mimo ze jest zasilany tym samym sygnalem wejsciowym (CD), na wyjsciu brzmi troche inaczej. No to skad sie biora te roznice? Czy te roznice to nie sa specyficzne dla tego DACa „deformacje“

Tyle na temat debilnych dyskusji o „deformacjach“

Ukryta Zawartość

Aprops RME

Wlasnie zakonczylem proces szukania/optymalizowania tych parametrow i zaprogramowalem sobie trzy „przebiegi EQ na „rozne okazje“

IMG_4302.thumb.jpg.15d766a941ffde62cb25a6439bd742a4.jpgIMG_4301.thumb.jpg.569f0e5845747975346e06266556de9d.jpg 

Fantastyczne, co mozna osiagnac uzywajac tylko 5 PEQ na kanal. I to nie tylko w sluchawkach

Taki RME to prawdziwa „Wunderwaffe“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Piekne“ jest subjektywne
Dla mnie to zwykla chalupa z pieknym ogrodem.

Dla mnie to jest piekne

Ukryta Zawartość

IMG_3199.thumb.jpg.24c8371ec895cd9ab13f7546d3b29bf7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, czasami nie mozna miec wszystkiego, mimo grubego portfela 🙂. Dlatego kazdy muzyczny Living Room to kompromis.

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.02.2023 o 17:39, xajas napisał:

„Piekne“ jest subjektywne

Ukryta Zawartość

Dla mnie to zwykla chalupa z pieknym ogrodem.

Dla mnie to jest piekne

IMG_4214.thumb.jpg.93d0d4edc3d0f0f99902b02e09d3d4d5.jpg

IMG_3199.thumb.jpg.24c8371ec895cd9ab13f7546d3b29bf7.jpg

Fotele fajne, poza tym źle bym się czuł w takim baroku 😁...jak w kościele. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.02.2023 o 07:30, zbyniu 360 napisał:

Za tydzień dojdzie nowy ustrój.

Ukryta Zawartość

20230303_224022.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20230303_223731_copy_1008x567_1.jpg

Spróbuję ostatni raz.

Ładnie ale nic więcej, dalej błądzisz kolego wstawisz ustroje które poza wyglądem problemów w Twoim pokoju nie rozwiązują. Pisałem co ja bym zrobił w takim pokoju (post 170 w tym wątku)  wejdź sobie i przeczytaj. Dla zobrazowania sytuacji zobacz na poniższą na szybko zrobioną wizualizację. Rezonatora z lewej strony specjalnie nie dałem abyś wiedział o co chodzi. Jak widzisz dało by się to tak zrobić że Twój skyline by by nadal widoczny a wyglądające nieciekawie dziury rezonatorów mógł byś zakryć jakimś płótnem z dowolną grafiką.

Ukryta Zawartość

zbychu3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mujas

No ale on spełnia poprawę. Ten obraz.Na przedniej ścianie  jest już sporo zdjęte w zakresie 60hz.I ten obraz nie przetłumia ,wręcz pomaga zdjąć pewne problematyczne częstotliwości. 

Jest jeszcze taki mały na 60hz.Problem leży przy 30hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ale on spełnia poprawę. Ten obraz.Na przedniej ścianie  jest już sporo zdjęte w zakresie 60hz.I ten obraz nie przetłumia ,wręcz pomaga zdjąć pewne problematyczne częstotliwości. 
Jest jeszcze taki mały na 60hz.Problem leży przy 30hz.

Ale jedyne co sie liczy to efekt koncowy -> dzialanie!!!
A to widac na pomiarze a nie na zdjeciach

… jedynym powaznym, pewnym miernikiem efektu sa cztery proste pomiary
- przebieg charakterystyki w miejscu odsluchu
- RT60/20
- waterfall
- EDC

Jak dotychczas widzimy tylko zdjecia olbrzymiej ilosci drewnianych skrzynek i nie wiemy, czy „spelniaja poprawe“

Maja zadnie i to bardzo duże  te skrzyneczki.Miales wcześniej pomiary przed i po.Jak widać, jeszcze nie jest zrobiona adaptacja.

A moze sa zbedne? Jesli nie kontrolujesz aktualnego stanu, to moze podazasz w zlym kierunki?

Czyli jednak slepo na pale

Powiedz mi w czym mogą przeszkadzać dyfuzory, raczej w niczym.

Zabieraja miejsce (i kase) na inne ustrojstwa, ktore ewentualnie byly by wazniejsze i bardziej potrzebne?

Jak mam nadcisnienie, to nie polykam tabletek na bol glowy, a jak mam polamana reke to nie kupuje ziolek na watrobe
  • Pokaż nowe odpowiedzi