Skocz do zawartości
IGNORED

Balance czy to ja się starzeje...

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy czy wy też tak macie, że na konkretnym wydaniu konkretnego utworu balans potrafi uciec np. w prawo i dźwięk przykleja się do jednej kolumny? Ja wiem, że przez lata pracy w hałasie mam ubytek na kilku kHz ale bez przesady. Dzisiaj np. Jopek-upojenie z Pat Mathemy ze spotify, balansem muszę ostro w lewo żeby uzyskać efekt stereo. Następny album Franky goes to holywood, z powrotem w prawo na środek i jest bajka. Zastanawia mnie jak to u Was jest? Czy to wina akustyki czy po prostu taka realizacja?

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/159516-balance-czy-to-ja-si%C4%99-starzeje/

Może wzmacniacz się jebie tylko arcam nie ma potencjomerta chyba

Teraz to podejrzewam coś po stronie streamingu może być nie halo w spotify

Żeby sprawdzić czy wzmacniacz się jebie przepnij kolumny lewy kanał na prawy zamień w terminalach i posłuchaj czy leci w drugą stronę. 

Godzinę temu, cygaret napisał:

Teraz to podejrzewam coś po stronie streamingu może być nie halo w spotify

Testy wykonaj przy użyciu CD,zabawa w Spotify i inne wynalazki to mało wiarygodne jest.

Nie no, to ewidentnie takie nagranie. Inne utwory z listy Pata Mathemy normalnie grają stereo. A jak tylko włącze Jopkową to pach dźwięk po prawej stronie dominuje. Widocznie taka realizacja, fajnie jakby ktoś to sprawdził...

Też tak mam czasami.. delikatnie ściąga jakby na lewą stronę, ale ta kolumna ma więcej wolnej przestrzeni wokół, a prawa stoi trochę za blisko mebla i może coś pochłania.. podobno też niektóre kolumny mają tendencje do takiego grania i ma to związek z tym jak budują przestrzeń, stereofonie.

15 godzin temu, cygaret napisał:

Koledzy czy wy też tak macie, że na konkretnym wydaniu konkretnego utworu balans potrafi uciec np. w prawo i dźwięk przykleja się do jednej kolumny? Ja wiem, że przez lata pracy w hałasie mam ubytek na kilku kHz ale bez przesady. Dzisiaj np. Jopek-upojenie z Pat Mathemy ze spotify, balansem muszę ostro w lewo żeby uzyskać efekt stereo. Następny album Franky goes to holywood, z powrotem w prawo na środek i jest bajka. Zastanawia mnie jak to u Was jest? Czy to wina akustyki czy po prostu taka realizacja?

W starym torze tak miałem ale po wyczyszczeniu wszystkich gniazd, wtyczek, wideł i ich solidnym ponownym przykręceniu, zamianie kolumn, monobloków, etc.  wyszło mi że w jednym uchu po przesuszeniu woskowiny takim preparatem na bazie soli zrobił mi się taki niedomykający się suchy korek w kanale słuchowym. Po wizycie u otolaryngologa i przetkaniu kanałów słuchowych letnią wodą usterka sprzętu minęła jak ręką odjął

p.s. styki jednak powinniśmy czyścić co 3/4 roku z tlenków poza tym no dupa trzy dni dochodzą kable do siebie ale warstwa kurzu z systemu znika a system po tych paru dniach super gra. Byłbym zapomniał kable jak i półki i podłogę warto przejechać jakimś dobrym przemysłowym antystatykiem

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 25.08.2022 o 19:11, cygaret napisał:

Dzisiaj np. Jopek-upojenie z Pat Mathemy ze spotify, balansem muszę ostro w lewo żeby uzyskać efekt stereo.

A nie w prawo? Bo na mój gust to śpiew i ogólnie muzyka jest po lewej, solo na gitarze po środku, a po prawej tylko jakieś perkusyjne przeszkadzajki, bo ogólnie perkusja też po lewej.

W dniu 26.08.2022 o 17:40, cygaret napisał:

Dzięki za info, a na spotify?

Słuchałem na Spotify.

ps.

Całkiem fajne ale wracam do metalu.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Jakiś chwilowy błąd musiał być na streamingu, bo zapodałem tą płytke po kilku dniach i już scena uporządkowana z wokalem po środku. Dziwne...

A u mnie 33minuty temu wszystko poza gitarą ciągnęło w lewo.

Edytowane przez szymon1977

Szymon zapodaj kilka Twoich ulubionych kawałków metalu.

4 godziny temu, cygaret napisał:

Szymon zapodaj kilka Twoich ulubionych kawałków metalu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciężko będzie bo słucham płytami. A czy Ty jakiś kontakt z metalem miałeś?

Ukryta Zawartość

Właśnie nie, dlatego chciałbym coś dobrego liznąć

Godzinę temu, cygaret napisał:

Właśnie nie, dlatego chciałbym coś dobrego liznąć

Ok. A ogólnie to czego słuchasz?

Obiecaj tylko, że nie przestraszysz się formy i przesłuchasz choć jeden kawałek do końca.

Ne Obliviscaris "Portal of I" to pod pewnymi względami najlepsza płyta, jaka kiedykolwiek w metalu się zdarzyła. Ale jeśli spodziewasz się szybkie zwrotka refren zwrotka tefren solo refren i banalnego tekstu, to się rozczarujesz. Absolutnie nie jest to główny nurt, za to pokazuje, że w metalu sporo ciekawego się dzieje.

Ukryta Zawartość

"Professor Hindson commented: "I will be presenting 'And Plague Flowers The Kaleidoscope' to the composition students at the Conservatorium next semester as an exemplar in structure, mixing timbres, meters, modes, how to approach virtuosity, sound and noise, extended performance and techniques. The students will need to study 2 technical aspects of what Ne Obliviscaris have done in their music, and then use these techniques in their own classical music compositions."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Metal jest bardzo zróżnicowany dlatego trudno coś polecić. Gatunki bardzo się między sobą różnią. 

Mimo to na początek polecam Panterę: 

Klasyka, sam mam dreszcze puszczając nawet fragment z komórki 😁

Same albumy Pantery są tez mocno zróżnicowane, ale od czegoś trzeba zacząć i sam musisz poświęcić sporo czasu by znaleźć to co Tobie leży.

Mi się dużo metalu nie podoba, a jest trochę które uwielbiam. 

Tutaj jeszcze klasyka i bóg death metalu:

Tutaj coś bardzo zróżnicowanego:

A tutaj coś nowszego:

Wszystkie te kapele są dla mnie świetne, i bardzo ważne, może coś się spodoba 😁

• Redaktorzy

A może Anima Damnata? Powtarzam się jak szalony, ale podnieca mnie myśl o wspomnieniach. Grałem tam przez prawie rok  😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

17 minut temu, kangie napisał:

A może Anima Damnata? Powtarzam się jak szalony, ale podnieca mnie myśl o wspomnieniach. Grałem tam przez prawie rok  😉

Wszedłem na Wiki: ksywki mieliście zaje.ste!

Nocny Żniwiarz Chrześcijańskich Baranków i Wielki Posłaniec Podprogowych Satanistycznych Przekazów , ksywki odjechane Ja Szymonie słucham muzyki popularnej, hause mixów a jak mnie najdzie ochota to coś z klasyki lub Vangelisa itp. p.s Przesłuchałem płytkę ciekawa muzyka, nawet bardzo tylko trzeba lubić ten specyficzny przekaz darcia japy

Ajothe Pantera też cool!

• Redaktorzy

Necrolucas - perkusista tylko się ostał. Reszta składu wymieniona na nową krew.

Graliśmy "w pytę"! 😄

Grałem z nimi kawałki do tej płyty:

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

19 minut temu, cygaret napisał:

Ajothe Pantera też cool!

Ukryta Zawartość

Niby tak, ale ja z nimi nie grałem 🤣

@kangie szacun kolego 😁

Ukryta Zawartość

Necrolucas - perkusista tylko się ostał. Reszta składu wymieniona na nową krew.
Graliśmy "w pytę"!
Grałem z nimi kawałki do tej płyty:

Czad!

45 minut temu, cygaret napisał:

Przesłuchałem płytkę ciekawa muzyka, nawet bardzo tylko trzeba lubić ten specyficzny przekaz darcia japy

Ukryta Zawartość

Mówisz o Ne Oibliviscaris? Muzyka pierwsza klasa, realizacja też niczego sobie ale fakt,  ze środkami przekazu trzeba się oswoić.

Ukryta Zawartość

Mówisz o Ne Oibliviscaris? Muzyka pierwsza klasa, realizacja też niczego sobie ale fakt,  ze środkami przekazu trzeba się oswoić.
Tak, nawet mi się podoba. Jestem w podróży, jak wrócę to obowiązkowo odpalę na zestawie domowym.

7 minut temu, cygaret napisał:

Tak, nawet mi się podoba...

Niestety jest to płyta jedyna w swoim rodzaju i niepowtarzalna.

2 godziny temu, cygaret napisał:

...obowiązkowo odpalę na zestawie domowym.

Będziesz chciał więcej to daj znać. Ale ostrzegam, zacząłem od materiału stosunkowo przystępnego.