Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Bajaja mam i ja 🙂

Kupowany z nastawieniem, że posłucham i na drugi dzień sprzedam. 

Jest to pierwszy wzmacniacz w klasie D, który mnie nie odrzucił dźwiękiem po 30 sekundach. Powiedzmy, że porównywanie go do systemów za kilkanaście tysięcy (szczególnie patrząc na sprzęty używane) nie ma sensu, ale za dwa - nie znam konkurencji (pamiętajmy, że to "system" - czyli trzeba liczyć przynajmniej wzmacniacz + DAC z USB).

Cóż, posłuchamy, zobaczymy - może zostanie.

17 minut temu, MateuszZ napisał:

Powiedzmy, że porównywanie go do systemów za kilkanaście tysięcy (szczególnie patrząc na sprzęty używane) nie ma sensu,

A ja uważam, że konkuruje z zestawami do 15K zł. Sabaj nie ma praktycznie wad. Wokale prezentuje znakomicie. Dużo lepiej niż jakikolwiek DAC do 8k zł. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć, 

Byłem wczoraj w jednym z salonów audio posłuchać jak radziliście Audiovector QR5.

Zabrałem że sobą z ciekawości Sabaja aby porównać do innych wzmacniaczy.

Otóż Audiovector z Sabaj grał zdecydowanie bardziej szczegółowo i nie było słychać braku średnicy. Testowane w trybie Direct. Chciałem porównać do moich Klipsch i jak zwykle więcej basu i góry, góra ostra ale też jakby dźwięk nie pochodził z przodu tylko jakby się rozchodził w około. Nie było słychać z jakiego kierunku dokładnie on pochodzi.

Generalnie bardzo mi się podobały te Audiovector. Jeśli kiedyś miałbym się decydować to na prawdę musiałbym ich posłuchać tydzień w swoich warunkach. Czuje że w moim kiepsko ustawnym pokoju, akustyka zabrałaby dużo z ich potencjału i mógłbym być rozczarowany. 

Miałem kiedyś Dali Zensory 7 zanim kupiłem Klipsch. Barwa myślę że podobna jak Audiovector. Oczywiście nie ta półka i nie ciśnijcie mnie za to porównanie. Było to dawno temu ale też były ciepłe i fajnie odwzorowywały cały zakres. 

Co do Sabaja bo tutaj więcej o nim mowy, miałem okazję porównać z Moonriver 404.

Nawet kilka razy przelączaliśmy z jednego na drugi. Oczywiście Moonriver bardziej szczegółowy, delikatnie cieplejszy, dawał więcej różnorodności, lepiej radził sobie z kontrolą basu, ale czy była między nimi różnica aby zapłacić 7 razy tyle za niego co za Sabaja? Dla mnie na dzień dzisiejszy nie.

Szkoda, że nie zabrałem tej mojej taniej Tagi, aby porównać na lepszych kolumnach. Ale może kiedyś 🙂

Sabaj na razie zostaje, sam sprzedawca był zaskoczony jak fajnie on gra. Powiedział że wzmacniacz mam dobry, teraz czas na kolumny i spróbuję może nad nimi pomyśleć. 

pozdro

6 godzin temu, RobG1974 napisał:

Ciekawe czy Vat będzie już opłacony, bo zgodnie z przepisami powyżej 150Eur, płaci się już osobno.

A Sabaj A30A może będzie w BW nawet po 2tys.zł

A ktoś może słuchał dac-a smsl D400 EX?

Sabaj A30a schodzi w ostatnich dniach na hifi-express za USD499 na pniu. Pomimo tzw. BW, zostawili cene na poziomie USD499, nie zmienili na USD 449., caly czas masz praktycznie "sold out" ,niezaleznie od Germany / China. Reszta to loteria, zalezaca w duzej mierze od dostepnsci stocku... Oczywiscie zycze powodzenia w polowaniu.

Odnoisnie D400 EX, swietny projekt, opinie znajdziesz na head-fi. Dla mnie bardziej D400 ES. Jednak caly czas to jest tylko DAC, a nie AIO.

6 godzin temu, Piopio napisał:

Sabaj z HiFi Express był bez VAT. 

Oni graja w ta sama gre w ktora gral niegdys nieistniejacy juz Gearbest, nadal gra Banggood, czy Gshopper et consortes.. Wysylka z CH do EU, repack w EU i wysylka do PL. Pomimo wyboru wysylki z Germany, wiele osob mialo wysylke z CH , ale caly czas z tym samym repack, efektywnie brak dodoatkowych oplat. Dla mnie zenada, zamwiasz z DE powiniens dostac z DE, a nie z CH z "gimnastyka".

6 godzin temu, AiM-TV napisał:

Nie można pominąć Loxje A30, z przetwornikiem na pokładzie, gotowy do grania. Kozak w swojej cenie.

Polka 3x taniej, w swojej klasie cenowej OK, ale nie ma porownania do Sa30a.

Edytowane przez Alighieri
10 minut temu, Alighieri napisał:

Polka 3x taniej, w swojej klasie cenowej OK, ale nie ma porownania do Sa30a.

Nie chodziło o porównanie do Sabaja, tylko coś fajnego w mniejszym budżecie. Choć na upartego Loxjie mogłby uchodzić z ubogiego krewnego Sabaja😉

13 minut temu, Alighieri napisał:

Odnoisnie D400 EX

Ech, gdyby Sabaja zrobili w takiej obudowie...

1 minutę temu, AiM-TV napisał:

Nie chodziło o porównanie do Sabaja, tylko coś fajnego w mniejszym budżecie. Choć na upartego Loxjie mogłby uchodzić z ubogiego krewnego Sabaja😉

W pewnych aspektach moglibysmy sie zgodzic. To byl swietny strzal, w rejestrach do 1k pln. Ostantnie lata jasno to pokazaly. Nie ma realnego nastepcy, ani realnego postepu Jednak brak normalnego zailania ograniczyl go do w/w poziomu. 

25 minut temu, AiM-TV napisał:

Ech, gdyby Sabaja zrobili w takiej obudowie...

Zachowajmy proporcje, kalsa D, zwlaszcza w dobrym wydaniu, tak czy inaczej musi odac cieplo / energie. Sa30a nie jest "duzy". "Buda" Sa30a jest trakatowana jako radiator via miedziany interkonekt. Zeby nie szukac daleko Rega w Brio, uzywala podobnego pomyslu, chociaz oczywiscie nie byla w klasie D.

Edytowane przez Alighieri
14 godzin temu, bbbbb29 napisał:

A z ciekawości, co myślicie o Yaqin'ach? Chińskich lampowcach? Warto w to iść?

To byla jedna z pierwszych chinskich marek, obok spraw typu Dussun, Jugson, Cayin, ktora zdobyla swiat. Pierwsza sensu stricte lampowa. W dziale lampa, na pewno koledzy napisza Ci co i jak.

6 godzin temu, quatross napisał:

13 dni (teraz 12+), a nie godzin Panie kolego, lub do wyprzedazy, w co nie wierze, to jednak cena Sabaj x2.

39 minut temu, Alighieri napisał:

To byla jedna z pierwszych chinskich marek, obok spraw typu Dussun, Jugson, Cayin, ktora zdobyla swiat. Pierwsza sensu stricte lampowa. W dziale lampa, na pewno koledzy napisza Ci co i jak.

13 dni (teraz 12+), a nie godzin Panie kolego, lub do wyprzedazy, w co nie wierze, to jednak cena Sabaj x2.

Jakby co to widziałem 2 sztuki są na OLX

Ci scalperzy. Nie wierzę, że jakiś tester, zakupił i jeszcze chce dorobić 😉

Zarobek na kartach graficznych spadł to próbują w audio. Ja bojkotuję!

Edytowane przez titilandus
2 minuty temu, Bukaj napisał:

Jak jest ze średnicą w tym VMV A2? Jest ona wycofana? 

Wyczytałem opinie na ali od ludzi, którzy go kupili, że gra jasno, ostro... 

Wręcz odwrotnie ! Jest pełna. W przypadku tych wzmacniaczy cyfrowych bardzo ważne jest źródło. Przetwarzają to co dostaną. Jak sygnał będzie z zakłóceniami to będą grać jasno i ostro. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Wręcz odwrotnie ! Jest pełna. W przypadku tych wzmacniaczy cyfrowych bardzo ważne jest źródło. Przetwarzają to co dostaną. Jak sygnał będzie z zakłóceniami to będą grać jasno i ostro. 

W NADzie średnicę mam wysuniętą do przodu i to brzmi genialnie. Gra łagodnie, przyjemnie. Praktycznie obojętnie co podłącze to gra, tak jak opisałem.

Ma się wrażenie jakby wokaliści śpiewali przede mną. Coś pięknego

A tu może być inaczej, choć nie musi l. 

No, ale ma znowu te SDB , eq itp.

Szczerze napiszę, bardzo mi się podoba ten wzmacniacz. Nie wiem tylko jak z rzeczywistym dźwiękiem...

On ma taką ogromną moc?

100w mocy nominalnej na 8ohm?  

Edytowane przez Bukaj
5 minut temu, rd79 napisał:

No, no. Pierwszy to niezły killer ! All-in-one dobrej jakości za 4.300

Konkurencją jest Volumio Integro za 5.700. 

Znakomity Sabaj A30A.

Za chwilę pożegnamy europejski rynek audio poza High-Endem 😉 

4 minuty temu, Bukaj napisał:

Szczerze napiszę, bardzo mi się podoba ten wzmacniacz. Nie wiem tylko jak z rzeczywistym dźwiękiem...

On ma taką ogromną moc?

100w mocy nominalnej na 8ohm?  

Rzeczywisty dźwięk jest znakomity. Kiedyś to było brzmienie zarezerwowane dla High-End.

Tak ma taką moc.

12 minut temu, Piopio napisał:

Znakomity Sabaj A30A.

Rzeczywisty dźwięk jest znakomity. Kiedyś to było brzmienie zarezerwowane dla High-End.

Tak ma taką moc.

Jeszcze jedna rzecz, o którą muszę spytać. 

Jak najlepiej podłączyć do niego subwoofer stereo?

Do NAD nam podpięty pod terminal głośnikowy.

A tu jakby to miało wyglądać?

Pod Subout czy też razem podpięty z kolumnami? 

Czy ten wzmacniacz, obetnie niskie częstotliwości dla kolumn, po podłączeniu subwoofera do wyjścia Sub Out?

4 minuty temu, Bukaj napisał:

Jak najlepiej podłączyć do niego subwoofer stereo?

Tak, sub pre-out kablem RCA. Nie wiem czy SMSL czy Sabaj mają filtr High-Pass.

13 minut temu, Piopio napisał:

Tak, sub pre-out kablem RCA. Nie wiem czy SMSL czy Sabaj mają filtr High-Pass.

No właśnie, fajnie jakby miały. Jak ktoś zna odpowiedź niech napisze 🙂

3 godziny temu, Piopio napisał:

Znakomity Sabaj A30A.

Z tego co wiem to Audiophonics to francuska firma, Hypex holenderska, a Volumio Integro włoska.

Że Ty już pożegnałeś to to się domyślam😉 Najlepsze DACi i wzmaki tylko z Chin, niektóre za 2k koszą wszystko do 15k😜

9 minut temu, Prewwit napisał:

Że Ty już pożegnałeś

W sumie najlepiej go ignorować, ale nie potrafię znosić spokojnie steku bzdur 😀

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

W sumie najlepiej go ignorować, ale nie potrafię znosić spokojnie steku bzdur 😀

Przeciwwaga musi być🙂

Ciekawi mnie jeszcze jakość wykonania tych wzmaków i jak będą się sprawować po dłuższym czasie.

24 minuty temu, Prewwit napisał:

Z tego co wiem to Audiophonics to francuska firma, Hypex holenderska, a Volumio Integro włoska.

Że Ty już pożegnałeś to to się domyślam😉 Najlepsze DACi i wzmaki tylko z Chin, niektóre za 2k koszą wszystko do 15k😜

Wiem skąd są te firmy. Ale nie są to wielcy gracze z rynku audio. Te maluchy wykoszą starych graczy.

Owszem Chiny zaskakują jakością. Jeszcze 3 lata temu było to nie do pomyślenia.

Posłuchaj SMSL VMV A2 lub Sabaj A30A z dobrym transportem cyfrowym, na dobrych kolumnach. A potem szydź. Zgoda ?

27 minut temu, Prewwit napisał:

Z tego co wiem to Audiophonics to francuska firma

A to nie jest tak, że to jest dystrybutor, platforma sprzedażowa?

Oni mogą sami nic nie produkować, tylko z racji osiągniętej pozycji chcą mieć sprzęt pod własną marką (na takim pewnie jest większa marża). Wniosek z tego byłby taki, że zamawiają dla siebie w Chinach, a więc tak naprawdę jest to sprzęt... chiński.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Wiem skąd są te firmy. Ale nie są to wielcy gracze z rynku audio. Te maluchy wykoszą starych graczy.

Owszem Chiny zaskakują jakością. Jeszcze 3 lata temu było to nie do pomyślenia.

Posłuchaj SMSL VMV A2 lub Sabaj A30A z dobrym transportem cyfrowym, na dobrych kolumnach. A potem szydź. Zgoda ?

Zaskakuje mnie Twoje podejście do wydawania osądów o sprzętach. Proszę w takim razie wymień listę tych wszystkich wzmacniaczy, które słuchałeś u Siebie w tym samym zestawie, źródło, DAC, kolumny w tym samym pokoju odsłuchowym.

Osobiście nie wyobrażam sobie możliwości, aby ktoś przetestował wszystkie wzmacniacze, które są obecnie na rynku do 15k.😲

Godzinę temu, Wuelem napisał:

A to nie jest tak, że to jest dystrybutor, platforma sprzedażowa?

Oni mogą sami nic nie produkować, tylko z racji osiągniętej pozycji chcą mieć sprzęt pod własną marką (na takim pewnie jest większa marża). Wniosek z tego byłby taki, że zamawiają dla siebie w Chinach, a więc tak naprawdę jest to sprzęt... chiński.

Sklep i producent. Np. te końcówki robią we Francji https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifier-c-6306.html/s-44/brand_2-audiophonics

48 minut temu, Prewwit napisał:

Zaskakuje mnie Twoje podejście do wydawania osądów o sprzętach. Proszę w takim razie wymień listę tych wszystkich wzmacniaczy, które słuchałeś u Siebie w tym samym zestawie, źródło, DAC, kolumny w tym samym pokoju odsłuchowym.

To oczywiście nie jest możliwe aby wszystko przesłuchać w jednym systemie. Słuchałem wielu różnych wzmacniaczy w różnych systemach. Wiem jak powinien brzmieć zestaw wzorcowy. Potrafię ocenić jakość brzmienia. 30 lat doświadczeń robi swoje.

Najprostszym testem są wokale i fortepian - ich brzmienie (naturalność) pozwala dość łatwo ocenić potencjał zestawu. Jak tutaj system zawodzi to nie ma sensu już dalej go oceniać 😉 

Czytam gazetki audio. Jak się umie czytać recenzje to wiele można wyczytać. 

Wróćmy jednak to naszego Sabaja. Dlaczego uważam, że jest taki dobry ?

Otóż pewnego razu słuchałem all-in-one Cambridge Audio EVO 150. Oceniany jest bardzo dobrze. I tak samo go odebrałem. Odtworzył poprawnie moje ulubione utwory. Następnie na tych samych kolumnach grał wzmacniacz lampowy na 300B z DAC Cambridge Audio M200. Kolumny były wysoko efektywne więc lampa zagrała poprawnie. W przypadku 300B wokale i fortepian były zdecydowanie lepsze. Reszta podobna choć barwowo lampa była lepsza.

Wokale odtwarzane przez Sabaja zbliżone są do brzmienia 300B. Gładkie i pełne. Żadnych wyostrzeń czy sybilantów. Są aksamitne.

Wg mnie Sabaj gra lepiej od CA EVO 150 i gorzej od lampy 300B za 36.000. CA EVO 150 kosztuje 10.990. Czy są wzmacniacze zdecydowanie lepiej grające od CA EVO 150 w cenie poniżej 10.000 ? I razem z jakimś DAC odtwarzające wokale w stylu 300B ?

Jeśli znasz taki zestaw to chętnie się z nim zapoznam. Zestaw ma być mocny, zdolny napędzić większość kolumn ze średniej półki i ma oferować aksamitne wokale. 

Edytowane przez Piopio

W dniu 12.11.2022 o 19:23, marcinmarcin napisał:

Według forumowego speca miało kosić klocki za 15, a nie radzi sobie z takim za 1,5... 

bbbbb29 po prostu lubi słuchać ze zniekształceniami.

7 godzin temu, Wuelem napisał:

Wniosek z tego byłby taki, że zamawiają dla siebie w Chinach, a więc tak naprawdę jest to sprzęt... chiński.

A jak jest z marką Taga? Coś produkują czy to chińszczyzna?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.