Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD vs Streamer

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, kaviter napisał:

Ja mam ML No. 37 z 99' (w moich rękach od 2007 albo 2006) i to samo ori laser i do dzisiaj działa bez zarzutu. Dwa razy był serwisowany, za pierwszym razem niedługo po tym jak go kupiłem losowo się wyłączał i miał w sumie banalną aczkolwiek bardzo trudną do zdiagnozowania usterkę (słaby styk podstawki jednego z układów scalonych, w sensie raz stykała raz nie), i drugi raz miał rutynowy przegląd, który jednak zakończył się wymianą części kondensatorów i jakiegoś układu zasilającego napęd.

Ja jedynie co robiłem z moimz to go wyczyściłem z kurzu i to tyle. 

Mam go od nowości. 

Wracając do tematu głównego . 

Ayon Audio CD-10 Signature mieści się w budżecie, to kompletny CD z tego co piszą na stronie Ayona z napędem Philips pro-2, na lampach 6H30 , z wejściami na wewnętrzny DAC i z bonusem w postaci konwertera PSM-DSD ( z którego można a nie trzeba korzystać) . No i jest w miarę nowy co może lepiej wróżyć na przyszłość. 

Co prawda do np Reimyo cdt-777 już niewiele trzeba dołożyć . 

Edytowane przez carlos med

Wracając do tematu głównego . 

Ayon Audio CD-10 Signature mieści się w budżecie, to kompletny CD z tego co piszą na stronie Ayona z napędem Philips pro-2 w innym miejscu info , że to StreamUnlimited, wyjście  na lampach 6H30 , z wejściami na wewnętrzny DAC i z bonusem w postaci konwertera PSM-DSD ( z którego można a nie trzeba korzystać) .

Co prawda do np Reimyo cdt-777 już niewiele trzeba dołożyć . 

Kto by tam Reimyo kupował. Przecież to wydmuszka, podobnie jak kable, piegi do korekcji akustyki, format XRCD - wszystkoo pomysły chytrego Japończyka, który wie jak nabierać naiwnych na swoje pomysły 😄

A zapomniałem o wspaniałych kolumnach pozbawionych basu 🙂

W dniu 17.09.2022 o 10:23, Cezary_58669 napisał:

Tak ale z TBM-u

Tylko i wyłącznie, myszy z epoki najlepsze.

Ew. z kopii taśmy matki 🙂 , a to robi różnicę.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Pięknie , ładnie, ale ja jako zwykły śmiertelnik nie mam dostępu do tego typu materiału . Więc CD musibmi wystarczyć . Pomożecie coś z tym Ayonem , wart uwagi ? 

20 minut temu, carlos med napisał:

Pięknie , ładnie, ale ja jako zwykły śmiertelnik nie mam dostępu do tego typu materiału . Więc CD musibmi wystarczyć . Pomożecie coś z tym Ayonem , wart uwagi ? 

Eeeeee ... do vinyla dostęp nie jest trudny. 

Odpowiedni gramofon, ramę, wkładka, phono stage. Cena od ok. 4000 zł do sky is the limit 🙂 .

Problemem raczej są ceny vinyli z epoki, które też zaczynają dążyć w kierunku nieba.

Poza tym nośniki analogowe w stosunku do cyfrowych plików mają jedną przeogromną wadę ... nie można ich pozyskać za darmo 😉 .

Pozdro

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, pmcomp napisał:

Tylko i wyłącznie, myszy z epoki najlepsze

Japonia slynie z referencyjnego sprzetu ale rowniez z wytworni plytowych, ciekawych artystow z oryginalna mieszanka muzy np Jiro Inagaki, Isao Suzuki, Masabumi Kikuchi, Masaru Imada, Akira Ishikawa, Terumasa Hino, Fumio Karashima i mozna by tak jeszcze godzinami pisac..😊  Podobnie jak o progresywnym i psychodelicznym rocku lat 70-tych z za naszej zachodniej granicy.

26 minut temu, carlos med napisał:

Pięknie , ładnie, ale ja jako zwykły śmiertelnik nie mam dostępu do tego typu materiału . Więc CD musibmi wystarczyć .

Na cd tez jest co niemiara swietnie wydanego materiału made in japan, charakteryzuje je przejrzystosc, napowietrzenie, barwa, cos jak cechy miedzi furukawy..😉

Mój zakres zainteresowań to właśnie w 90% rock progresywny , ale i klasyka ( z której z resztą rock progresywny czerpie ) , jazz i dobre realizację  innych gatunków. Więc vinyl też by mógł być , ale jak słusznie zauważono ceny LP kosmos. Mam gramofon i phono stage ale jakiś co najwyżej entry level i przyznaje że to inna bajka . Nie chodzi mi o to żeby mieć wszystko w streamingu za kilkadziesiąt złotych bo co z tego że wszystko jak z jakością kiepsko . Dlatego CD z lekko "analogowym" sznytem to dla mnie chyba najbardziej racjonalny wybór . 

34 minuty temu, carlos med napisał:

Mój zakres zainteresowań to właśnie w 90% rock progresywny , ale i klasyka ( z której z resztą rock progresywny czerpie ) , jazz i dobre realizację  innych gatunków. Więc vinyl też by mógł być , ale jak słusznie zauważono ceny LP kosmos. Mam gramofon i phono stage ale jakiś co najwyżej entry level i przyznaje że to inna bajka . Nie chodzi mi o to żeby mieć wszystko w streamingu za kilkadziesiąt złotych bo co z tego że wszystko jak z jakością kiepsko . Dlatego CD z lekko "analogowym" sznytem to dla mnie chyba najbardziej racjonalny wybór . 

Na CD masz największy wybór i dostępność muzyki. Winyli z epoki analogu, tych w dobrym stanie jest coraz mniej, a ceny szybują w kosmos. Poza tym nie ma na nich muzyki nagrywanej po 90r. Później już tylko cyfra. A współczesne winyle i tak są robione z cyfry. Znawcy tematu uważają, że szkoda kasy na cyfrowe analogi. Co do Ayona, to miałem kiedyś model chyba 5. Bardzo fajnie grał, właśnie tak analogowo. Ponoć ten nowy HF-35 jest jeszcze lepszy. Nie wiem tylko jak z jakością samego napędu. Esoteric z nowej serii XD np K-03XD gra fajnie i analogowo, ale cena jest już konkret. 

3 godziny temu, carlos med napisał:

Pomożecie coś z tym Ayonem , wart uwagi ? 

Proponuje wpierw przesłuchać Ayon`a - testowo. Buduje scene przed kolumnami, granie pierwszo planowe, mało słychać drugi plan, przez co gubi przeszkadzajki dołączane przez realizatora do nagrań. Dodam, że sprzęt lubi dobry kabel zasilający o ile z AQ NRG4 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) poprawa była ... żadna, to podmiana na AQ Thunder

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dała dużo. Nie testowałem sekcji DAC z plików mój był podstawowy model.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

36 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Proponuje wpierw przesłuchać Ayon`a - testowo. Buduje scene przed kolumnami, granie pierwszo planowe, mało słychać drugi plan, przez co gubi przeszkadzajki dołączane przez realizatora do nagrań. Dodam, że sprzęt lubi dobry kabel zasilający o ile z AQ NRG4 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) poprawa była ... żadna, to podmiana na AQ Thunder

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dała dużo. Nie testowałem sekcji DAC z plików mój był podstawowy model.

Dzięki za opis wrażeń z Ayon. To inne granie niż moje obecne gdzie  scena raczej wgłąb za linię kolumn. Trzeba będzie samemu posłuchać . Przeszkadzajki to jednak muszą być. U mnie na CD czeka Oyaide Tunami - GPx - V2 . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, carlos med napisał:

U mnie na CD czeka Oyaide Tunami - GPx - V2

Do jasniejszego czy analitycznego cd/daca moze sie sprawdzic, ale do cieplejszego, bardziej analogowego brzmienia, to zdecydowanie gpx-re (na bialych wtykach) a jeszcze lepiej gpx ultimate (furukawa + topowe wtyki oyaide). Wiem, wiem, kasa...😉

15 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Do jasniejszego czy analitycznego cd/daca moze sie sprawdzic, ale do cieplejszego, bardziej analogowego brzmienia, to zdecydowanie gpx-re (na bialych wtykach) a jeszcze lepiej gpx ultimate (furukawa + topowe wtyki oyaide). Wiem, wiem, kasa...😉

Moj  to jest  Oyaide Tunami gpx-re V2 na białych Aspirin White 1,8m

4 godziny temu, sly30 napisał:

Winyli z epoki analogu, tych w dobrym stanie jest coraz mniej, a ceny szybują w kosmos. Poza tym nie ma na nich muzyki nagrywanej po 90r. Później już tylko cyfra. A współczesne winyle i tak są robione z cyfry. 

Ooooo ... widzę wciągnąłeś wnioski i nauczyłeś się prawie na pamięć mojego zdania w temacie cyfra vs. analog?

To już analog nie jest be? Pytam bo jeszcze rok temu był u ciebie bardzo be, wystarczy poczytać twoje wpisy. Czyżby Jacei i inni koledzy magnetofoniarze i vinylowcy z warszawki cię nawrócili? Uważaj, bo jak będziesz częściej dzwonił to cię całkowicie przekabacą 😉 .

W końcu mawiają, że tylko krowa nie zmienia zdania ... brawo 🙂 .

PS. trudno chyba, żeby muzyka nagrywana po 90r była dostępna na winylach w epoce analogu czyli 50-80. 

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, carlos med napisał:

Dzięki za opis wrażeń z Ayon. To inne granie niż moje obecne gdzie  scena raczej wgłąb za linię kolumn. Trzeba będzie samemu posłuchać . Przeszkadzajki to jednak muszą być. U mnie na CD czeka Oyaide Tunami - GPx - V2 . 

Wspomniałeś o słuchanej muzyce (gatunku), dlatego napisałem by samemu posłuchać Ayon.

Proponuje sprawdzić CEC CD5, to także pewny napęd.

12 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Proponuje sprawdzić CEC CD5, to także pewny napęd.

Ja bym sprawdził. To kombajn. Robi za CD, za transport i za DAC. Po wejściach przyjmuje do DXD i DSD128, nie znalazłem czy pod SPADIF sygnał DSD jest w DoP.

Miałem kiedyś CECa i do dziś żałuję, że go sprzedałem. To był czołg.

Edytowane przez pmcomp

Cec cd5 to już trochę wyższy pułap cenowy , trzeba by liczyć na okazję, a z tym to wiadomo jak bywa .

Wpadła mi jeszcze oferta METRONOME CD 8S . Ktos może słuchał ??

15 minut temu, carlos med napisał:

Cec cd5 to już trochę wyższy pułap cenowy , trzeba by liczyć na okazję, a z tym to wiadomo jak bywa .

Słuchałem przed zakupem mojego transportu. W bezpośrednim starciu wypadł jako transport gorzej niż Jay's Audio CDT-1. Jako CD nie testowałem.

Pozdro

35 minut temu, carlos med napisał:

Miałem u siebie kilka różnych transportów Metronome i wszystkie grały bardzo dobrze. Tego chińczyka Jays nie miałem, ale słyszałem opinie testujących, że dźwięk kliniczny, ostry i do tego sprzęt ponoć awaryjny.

Godzinę temu, sly30 napisał:

Miałem u siebie kilka różnych transportów Metronome i wszystkie grały bardzo dobrze. Tego chińczyka Jays nie miałem, ale słyszałem opinie testujących, że dźwięk kliniczny, ostry i do tego sprzęt ponoć awaryjny.

Sly, ty jak zwykle COŚ slyszałeś ale … od kogoś. Te audioploteczki cie kiedys zabija.

Napisałem wyraźnie, w bezposrednim porownaniu Jay’s Audio CDT-1, pierwszy transport peroducenta od ktorego zaczal swoja przygode na rynku hi-end na swiecie, nie mój bo ja m.in. po tym odsluchu kupiłem lepszy CDT-3, okazał się byc lepszy od Metronome 8 CD. BTW w odsluchu braly udział trzy inne osoby. Ja nie napisalem ze Metronome zle gra, po prostu Jay’s gra lepiej jako transport.

Czyli twoja jest zasłuszana i do tego nieprawdziwa opinia, a ode mnie jest sprawdzona informacja. Ot taka mala róznica.

Dzwiek osty i kliniczny? Powiedz temu od ktorego to slyszales zeby zmienil dostawce tego co bierze na mniej kliniczne i ostre albo zmniejszył dawkę … bo mu sie juz na mozg rzuca. Zapewne sa lepsze transporty od Jay’s Audio ale CDT-3 jest zbudowany jak czołg, na audiofilskich elementach tam gdzie potrzeba, jego zasilanie to mistrzostowo swiata, zegar rubidowy z mozliwoscia wysterowania nim innych urzadzeń, sprawdzony napęd CDM Philipsa. I do tego rewelacyjnie gra.

Malo? Pewnie dla ciebie tak, taka nazwa nie mozna się pochwalić kolegom od audioploteczek i sąsiadom 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

hehe.... każdy swoje chwali .....

słuchałem Jay's Audio transport (nie pamiętam modelu) w salonie PremiumSound dawno temu, to "wyraziste" granie, ale żeby ostry czy kliniczny? raczej tak bym tego nie nazwał, nie było tak źle, został skreślony z mojej listy, bo chodziło mi bardziej o kłopoty z gwarancją, gdyby coś było nie tak bo nie miał atestu na EU i brak serwisu, nie wiem, jak jest z tym dziś, ale ja odsyłać go na serwis do producenta nie chciałem.

To inna propozycja, ...... Moon 260D

Godzinę temu, Bogusław_59825 napisał:

hehe.... każdy swoje chwali .....

Ja swojego nie chwalę. Słuchałem CDT-1, a sam po odsłuchach i porównaniach zakupiłem najnowszy wtedy referencyjny CDT-3 prosto z Chin. Miałem podobny dylemat jak @carlos med, czy kupić jakąś topową dwudziestoparoletnią używkę czy nówkę sztukę z zakładanym budgecie. Tego Jay'sa nigdy nie kupiłbym w ciemno bez odsłuchu, a wtedy żadnego jego dystrybucji w Europie nie było. Mam go do dziś, nie żałuję i nic mnie nie uwiera aby zmienić. Zgrywa się pięknie i z dCS-em i z Audio Note. Nowszych ani transportów ani żadnego CD-ka od Jay's Audio nie słuchałem więc się nie wypowiem. A te dwa akurat i owszem i to tych dwóch modeli dotyczy odniesienie do Metronome.

Anyway nowsze Jay'sy aż tak mi sie nie podobają, a tu poleciłem nie Chinola tylko Włocha ... do posłuchania. Na oko, jak napisałem nie słuchałem. Gorszy napęd. Z rubida zrezygnowano, budowa też dużo prostsza i oszczędniejsza. Widocznie Jay wyrobił sobie markę i stwierdził, że nalezy zacząć zarabiać. Bardzo dobra strategia 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Bo to właśnie jest taki dylemat : nowy ale coś z niższej półki , czy coś bardziej extra ,ale już starsze i z "ryzykiem" .

Do tego w mojej sytuacji to wybór między CD a transportem plików/streamerem  np dCS Network Bridge ( jest oferta poniżej 12k) o , którym piszą że dorównuje CD z poziomu 20k i więcej i za chwilę do tego Debussy lub coś podobnego i jest sprzęt na lata. Tylko do Tidala / Quobuza to nie wiem czy będzie aż taka różnica w porównaniu z obecnym streamerem , a jak mam ripowac płyty CD to już wolę ich słuchać z CD a w plikach na kilku platformach widzę że mój repertuar dostępny w 20% . 

CEC CD5 to taki ??

Ukryta Zawartość

Cena zachęcająca , ale to raczej od handlarza więc stan może być różny . 

Co takiego jest w nim wyjątkowego ...laser Sanyo ...dac Sabre ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi