Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz sluchawkowy diy?

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Panjarek napisał:

ale napisałem do Muzga. 

Jeśli da Ci tylko gerbery, to zamówienie na pcbway jest dziecinnie proste i w dwa tygodnie masz płytki co prawda min to 5szt, ale nie wydaje mi sie żebyś jakoś mocno przekroczył 100zł.

15 godzin temu, Panjarek napisał:

Ten phonoclone też można zrobić w balansie. 

Wystarczy dać dwa trafa. 

Ja razie zrobię SE. Trafo zamówiłem w toroidach żeby w razie czego dokupić drugie. 

No właśnie. Może ktoś zorientowany wyjaśnił by co oznacza określenie "wzmacniacz zbalansowany (symetryczny)". Czy wystarczy, aby miał rozdzieloną masę od wejścia do wyjścia oddzielnie dla kanału prawego i lewego, czy konieczne są dwa tory wzmacniające na jeden kanał czyli cztery do stereo ?

4 minuty temu, hemi napisał:

No właśnie. Może ktoś zorientowany wyjaśnił by co oznacza określenie "wzmacniacz zbalansowany (symetryczny)". Czy wystarczy, aby miał rozdzieloną masę od wejścia do wyjścia oddzielnie dla kanału prawego i lewego, czy konieczne są dwa tory wzmacniające na jeden kanał czyli cztery do stereo ?

No właśnie stąd było moje pytanie.

Jak dla mnie wzmacniacz słuchawkowy z wyjściem symetrycznym to taki który jest przystosowany do słuchawek czteroprzewodowych (osobne zaciski dla każdego przetwornika) i zasila słuchawki symetrycznie czyli na zaciskach podaje ten sam sygnał przesunięty w fazie o 180 stopni. Ten sposób dostarczania sygnału do słuchawek nie ma nic wspólnego z zasilaniem a tym bardziej z ilością transformatorów, mostków prostowniczych itp. 

Swoją drogą, moim skromnym zdaniem, mnożenie transformatorów, zasilaczy itp przynosi efekt odwrotny od zamierzonego. Ale to zupełnie inna historia

1 godzinę temu, KrisNext napisał:

No właśnie stąd było moje pytanie.

Jak dla mnie wzmacniacz słuchawkowy z wyjściem symetrycznym to taki który jest przystosowany do słuchawek czteroprzewodowych (osobne zaciski dla każdego przetwornika) i zasila słuchawki symetrycznie czyli na zaciskach podaje ten sam sygnał przesunięty w fazie o 180 stopni. Ten sposób dostarczania sygnału do słuchawek nie ma nic wspólnego z zasilaniem a tym bardziej z ilością transformatorów, mostków prostowniczych itp. 

Swoją drogą, moim skromnym zdaniem, mnożenie transformatorów, zasilaczy itp przynosi efekt odwrotny od zamierzonego. Ale to zupełnie inna historia

Ty opisujesz sposób zasilania słuchawek, które mają oddzielne gniazda w obu muszlach przewodem słuchawkowym czterożyłowym, w którym dwie żyły są masowe. Obie te żyły mogą łączyć się z układem wzmacniacza w różny sposób. Każda z żył masowych może być połączona oddzielnie z odpowiednim dla niej kanałem lub mogą się łączyć wspólnie w jednym punkcie z oboma kanałami wzmacniacza. Takie połączenie, szczególnie z rozdzieleniem mas można nazwać symetryczną konfiguracją wyjścia. Jednak cały wzmacniacz będzie urządzeniem SE. Może nieprecyzyjnie to wyraziłem, ale mój wcześniejszy wpis dotyczył tego jak skonfigurować wzmacniacz aby był od wejścia do wyjścia symetryczny. Mój DAC ma wyjścia symetryczne 2xXLR 3 pin i chciałbym go podłączyć do wzmacniacza słuchawkowego w taki sposób, aby to połączenie było w pełni symetryczne.

Ale kręcicie.

Nie wdając się w żonglerkę słowną; zbalansowany, symetryczny, ... bo rozpęta się niepotrzebna dyskusja...

Słuchawki podobnie jak głośniki nie mają raczej wyszczególnionego końca. Owszem jest "+" i "-" co oznacza kierunek wychylenia membrany po podaniu napięcia i pomaga w podłączaniu przetworników w złożone układy w ZG. Nic więcej. 

Co do zasady więc te przetworniki są "wolno polarne". Można je samodzielnie łączyć jakkolwiek. W przypadku słuchawek, przetworników o dużej czułości, szczególnie o wysokich impedancjach ciekawym pomysłem jest włączenie obu końców do układu symetrycznego przeciwsobnego. Wówczas zasilane są identycznym lustrzanym sygnałem. Nie ma dominującego bieguna (masy), nie ma takich problemów z masami, zakłóceniami,... 

Do tego typu sterowania słuchawkami czy głośnikami potrzeba dwóch wzmacniaczy na kanał. Będzie to układ przeciwsobny zwany mostkowym. 

Ale ze względu na małą moc potrzebną do sterowania słuchawkami można je łączyć do wyjść stopni różnicowych osiągając wspomnianą symetrię. Po prostu słuchawki w kolektory czy emitery stopnia różnicowego. W lampie najczęściej poprzez transformator. 

Oczywiście możliwe jest to tylko kiedy przetworniki mają wyprowadzone niezależne przewody. A wiec ogranicza to możliwości zastosowania.

Edytowane przez Grzegorz7
51 minut temu, hemi napisał:

Ty opisujesz sposób zasilania słuchawek, które mają oddzielne gniazda w obu muszlach przewodem słuchawkowym czterożyłowym, w którym dwie żyły są masowe. Obie te żyły mogą łączyć się z układem wzmacniacza w różny sposób. Każda z żył masowych może być połączona oddzielnie z odpowiednim dla niej kanałem lub mogą się łączyć wspólnie w jednym punkcie z oboma kanałami wzmacniacza. 

Należy rozróżnić dual mono od symetryczny (zbalansowany)

Takie połączenie, szczególnie z rozdzieleniem mas można nazwać symetryczną konfiguracją wyjścia. Jednak cały wzmacniacz będzie urządzeniem SE

Skoro jest SE to nie jest symetryczny. 

Patrząc na schemat widać że wzmacniacz ten nie ma wejścia symetrycznego ani wyjścia symetrycznego. Co za tym idzie bez względu na sposób zasilania takim niesymetrycznym pozostanie.

Oczywiście można go wysterować z wyjścia XLR ale poprzez desymetryzację. Można do niego też podłączyć słuchawki czteroprzewodowe zwierając odpowiednie przewody. Ale nadal wzmacniacz nie będzie SE  

4 minuty temu, KrisNext napisał:

Patrząc na schemat widać że wzmacniacz ten nie ma wejścia symetrycznego ani wyjścia symetrycznego. Co za tym idzie bez względu na sposób zasilania takim niesymetrycznym pozostanie.

Czy modyfikacja układu wzmacniacza, aby był on w pełni symetryczny jest możliwa ?

4 minuty temu, hemi napisał:

Czy modyfikacja układu wzmacniacza, aby był on w pełni symetryczny jest możliwa ?

Moim skromnym zdaniem forsowanie różnicowego stopnia wyjściowego dla słuchawek to przerost formy nad treścią. Natomiast zastosowanie wejścia symetrycznego ma sens. Jeśli podoba ci się ten wzmacniacz możesz go zostawić jak jest i dobudować do niego wejście symetryczne. Taki desymetryzator można wykonać na kilkanaście sposobów. Najprostszym jest transformator audio. Oczywiście trafo ma swoje wady ale  i swoje zalety. Można wykonać desymetryzator na elementach dyskretnych, co wymaga zabawy bo to nie tak prosto uzyskać jako-taki CMRR. Można użyć specjalizowanych układów, tak zwanych odbiorników linii lub wybrać którąś z dostępnych topologii i zbudować desymetryzator na wzmacniaczach operacyjnych.  Oto klasyczny dylemat konstruktora 🙂 

No i jest jeszcze jedna opcja... bierzesz dwie płytki i robisz z nich jeden kanał symetryczny. Jedna płytkę wysterowywujesz sygnałem + z XLRa a druga płytke sygnałem -Ttylko wtedy musisz mieć słuchawki czteroprzewodowe. Co prawda symetria będzie żadna ale zadziała 🙂 no i koszty x2 🙂

Właśnie myślałem o tej ostatniej opcji, ale skoro piszesz że "symetria będzie żadna" to sobie odpuszczę. Używam ten wzmacniacz w konfiguracji dual mono z dwoma trafami i ze słuchawkami z gniazdami w obu przetwornikach.

Przetworniki słuchawek są zasilane 2 przewodami, a wtyk słuchawkowy zamiast 4 styków ma 3, ponieważ masa jest wspólna.

W ten sposób sygnał idzie do 2 przetworników jednym przewodem albo idą 2 pary po jednej dla każdego przetwornika i łączą się dopiero we wtyku - to znacznie lepsza sytuacja.

Jak to się ma do brzmienia można sprawdzić podłączając wspólną masę przez rezystor - parę Om dla lepszego efektu...może się zdarzyć, że tak będzie nawet lepiej brzmiało.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

W ten sposób sygnał idzie do 2 przetworników jednym przewodem albo idą 2 pary po jednej dla każdego przetwornika i łączą się dopiero we wtyku - to znacznie lepsza sytuacja.

Albo się nie łączą, jeśli zastosuje się wtyk XLR 4 pin lub jack 4 pin i takież gniazda we wzmacniaczu.

19 godzin temu, KrisNext napisał:

Jak to ? 

nie umialem o to zapytac.

10 godzin temu, hemi napisał:

oco chodzi w klimatach wzmacniacza z wyjsciem zbalansowanym ,nie jest to zadna tajemnica .otuż klasyczny wzmacniacz ma plus i minus zasilania i pomiedzy tymi punktami krążą prądy ok? Problem w tym iż uklady elekktoniczne nie sa w statnie tej symetri pomiedzy plusem i minysem utzrymac ,zawsze cześc tej symetri bedzie zniekształcona w ukladach klasycznych .Aby sygnał wyjciowy był dokladny należy stworzyć dwa bloki zasilające w przeciwfazie ,inaczej dwa wzmacniacze takie same ale pracujace jakby przeciwnie ,wtedy pewne złe zjawiska beda sie znosić wzajemnie .wyjaśniłem to jezykiem takim normalnym bez elektronicznego belkotu 

Widac ze cześć osób myli to z tak zwanymi mono blokami ,to nie muszą być wzmacniacze z wyjsciami typu balanced  ,tu chodzi o system gdze wzmaczniacz kanalu prawego ma swój zasilacz a wzmaczniacz kanaly lewego też swój ,to sa tak zwane monobloki i sa do tego tez inne nazwy.

ja piszac ze chce wykonac wzmacniacz ,nie wykonac dokladnie bo plytke kupie ale zrobic z tego wzmacniacz słychawkowy mialem na mysli uklad który ma w sobie jakby cztery wzmacniacze cyfrowe pracujace parami na jeden kanal ,i jest taki diabelnie tani uklad i już słuchalem jak gra z słuchawkami planarnymi,kurde odezwa sie a coto sluchawki planarne ,to takie sluchwaki co maja inaczej zrobione głosniki ,nie cylindrycznie z cewka a z na plaska membrane nałożona jest cewka .

poprostu inne.

Edytowane przez atmeg

Albo się nie łączą, jeśli zastosuje się wtyk XLR 4 pin lub jack 4 pin i takież gniazda we wzmacniaczu.

A wiesz jak podłączyć słuchawki pod wzmacniacz?

A wiesz jak podłączyć słuchawki pod wzmacniacz?

ciekawe zapytanie ale cyniczne mocno. Tu cześć ludzi pisząc nie zna podstaw , trza im wybaczyć i wyjasnic im te podstawy tak zwanego hi endu 🙂

chyba po to piszemy tu zeby wyjaśniać oco biega .

w czym obiega sie króliczka .

ja wiem jest inna droga albo gosciu ma sluch albo niech spada ......

Po prostu się upewniam, że to ja pomagam.

15 minut temu, atmeg napisał:

Tu cześć ludzi pisząc nie zna podstaw , trza im wybaczyć i wyjasnic im te podstawy tak zwanego hi endu 🙂

Podstawą jest właśnie budowa słuchawek i to co pisałem, a że można dorobić 5 rodzajów gniazdek nic nie zmieni.

Po prostu się upewniam, że to ja pomagam.

Podstawą jest właśnie budowa słuchawek i to co pisałem, a że można dorobić 5 rodzajów gniazdek nic nie zmieni.

no tak ale on jest zabity twoim zapytaniem ,tak prostym a ty czy chcesz jemu to wszystko wyjaśniać ?czy chcesz dobijać słabeusza?

Jakie masz intencje ?

ja wiem ze ...tu ludzie uwielbiają wkrecać tych mniej obeznanych ,ja tego nie pochwalam.

2 godziny temu, atmeg napisał:

Aby sygnał wyjciowy był dokladny należy stworzyć dwa bloki zasilające w przeciwfazie ,inaczej dwa wzmacniacze takie same ale pracujace jakby przeciwnie

To wszystko prawda pod warunkiem że te dwa wzmacniacze o których piszesz będą DOKŁADNIE takie same. 

Zrób test swojemu wzmacniaczowi słuchawkowemu (w zasadzie dowolnemu wzmacniaczowi) podaj na wejście lewego i prawego kanału dokładnie ten sam sygnał mono a jedną słuchawkę lub głośnik wepnij między wyjścia kanału lewego i prawego. Jeśli oba kanały są identyczne to na wyjściu uzyskasz ciszę. A im większa między nimi różnica tym będzie głośniej grać :).

2 godziny temu, atmeg napisał:

Aby sygnał wyjciowy był dokladny należy stworzyć dwa bloki zasilające w przeciwfazie ,inaczej dwa wzmacniacze takie same ale pracujace jakby przeciwnie

Aby sygnał wyjściowy był dokładny (dokładnie taki sam). Całe tory wzmacniacza, łącznie z zasilaniem muszą być IDENTYCZNE. To oznacza, że we wzmacniaczu, każdy rezystor, każdy tranzystor, każdy kondensator musi w zasadzie być identyczny a przynajmniej baaaardzo zbliżony do siebie. W przypadku elementów biernych, to jeszcze pół biedy ale w przypadku tranzystorów znalezienie identycznych to ogromny problem, zwłaszcza biorąc pod uwagę charakterystyki dynamiczne.

Robienie oddzielnego zasilacza dla jednej i drugiej połówki wzmacniacza symetrycznego jeszcze bardziej komplikuje cały proces. Zdecydowanie lepsze efekty da zastosowanie jednego zasilacza dla obu połówek wzmacniacza 

• 2 tygodnie później...

Kiedyś miałem wczesną wersję tego wzmacniacza i bardzo dobrze grał. Dzisiaj już jest inna wersja produkowana ale to w dalszym ciągu ładne brzmienie. Napędzał mi Sennheisery HD 555 50 ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, BB84 napisał:

Mogę polecić połączenie DACa PCM1794 z analogiem Spencera + wzmacniacz Knut HDP01 + AKG K702. 

Zgoda. Tak słuchałem kilka lat i mogę polecić, ciekawie jest z HA2012 z dżwiękiem nieco dopalonym.

Bodo_z opracował to pre, można je adaptować do pracy z słuchawkami. 

Pomysł miałem by wykorzystać dwie takie płytki podłączane do kości dac w czystym układzie zbalansowanym od źródła po słuchawki. 

W moim przypadku chcę wykorzystać dac na 4szt pcm1704. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

1 godzinę temu, krzysieks_2007 napisał:

Bodo_z opracował to pre, można je adaptować do pracy z słuchawkami. 

Pomysł miałem by wykorzystać dwie takie płytki podłączane do kości dac w czystym układzie zbalansowanym od źródła po słuchawki. 

W moim przypadku chcę wykorzystać dac na 4szt pcm1704. 

Ukryta Zawartość

Oooo Krzychu! Wyszedłeś z czymś co i u mnie robi robote. Mały Abox Bodo_z. Topologia wprost ze wzmacniacza , którego oryginał wrzucił ktoś do wątku o aboxie. 

Układ bardzo szybki. Oszacowałem SR na 400V/us. Pasmo z tego co pamiętam 10Mhz -3db, prostokąt przenosi bez widocznych zniekształceń do około 1Mhz, później zaczyna zaokrąglać, ale o ile jest dobrze zrobiony nie ma mowy o przerzutach itp. 

Do słuchawek , jako preamp, bufor, analog jak znalazł.

Dla mnie super.

Ukryta Zawartość

W dniu 10.10.2022 o 12:49, kinimod napisał:

Kiedyś miałem wczesną wersję tego wzmacniacza i bardzo dobrze grał. Dzisiaj już jest inna wersja produkowana ale to w dalszym ciągu ładne brzmienie. Napędzał mi Sennheisery HD 555 50 ohm.

Ukryta Zawartość

Co to ma wspólnego z diy? 

Składam coś takiego

Ukryta Zawartość

64012e89cd44c831242ebe8e4fad3a46_16654896c26210e73607b6108de61a0673707a7_1665489

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi