Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój audiostereo na Audio Show 2022

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy

Po przerwie powraca Audioshow, a wraz z nim nasz pokój!

Sala: 410 / IV piętro 

Termin: 28-30.10.2022

Audiostereo.pl to największy i najstarszy portal w Polsce skupiający miłośników sprzętu Hi-fi, Hi-end i Video. Istniejemy na rynku ponad 20 lat i stale docieramy do nowych użytkowników. 

Na naszej stronie jest zarejestrowanych ponad 80 000 osób. Audiostereo to największe forum audio, magazyn dla fanów dobrego brzmienia oraz ogłoszenia, opinie i wiele innych. 

Na wystawie, jak co roku, będziemy mieli swój pokój. Będzie to wspaniała okazja do spotkania użytkowników, wymiany doświadczeń, ale również do usłyszenia sprzętów DIY wykonanych przez pasjonatów z naszego forum. 

Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych będących i niebędących użytkownikami Audiostereo! Do zobaczenia.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

• Administratorzy

Oczywiście zapraszamy wszystkich chętnych do wystawienia swojego sprzętu. Prosimy o wpisywanie się na listę w temacie, jak w poprzednich latach. Wiemy, że jest mało czasu, ale wierzymy, że uda się jeszcze coś fajnego razem stworzyć.

Do 19.10.2022 do godziny 23:59 można wpisywać się na listę.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Witam! Jestem uczniem technikum, stosunkowo nowym w tematyce audio. Udało mi się złożyć wzmacniacz mocy.  Klasyczna konstrukcja na bazie 2sc5200 / 2sa1943. 
Czy byłaby możliwość, aby na targach wystawić ten sprzęt w celu poznania Waszej opinii, porównania, zdobycia doświadczenia, wysłuchania rad dotyczących ewentualnych poprawek i ogólnie zasięgnięcia języka osób bardziej zaznajomionych?

• Moderatorzy

Mam przyjemność w tym roku być gospodarzem pokoju. Wzorem minionych lat zamieszczam poniżej krótki regulamin pokoju, wzorowany na poprzednich wystawach.

1. Zgłaszamy sprzęt DIY wykonany przez siebie (nie oznacza to, że wszystko od A do Z mamy wykonać własnoręcznie jednak sprzęt fabryczny lub modyfikowany jest dopuszczalny tylko jako uzupełnienie całego systemu jeśli ktoś chciałby taki zaprezentować).

2. Możemy zgłaszać wszystko co ma związek z audio od kolumn po kable zasilające.

3. Sprzęt musi być bezpieczny dla zwiedzających oraz sprzętu towarzyszącego.

4. Choć tak jak na poprzednich wystawach nie chodzi o zrobienie hi-endu i dźwięku wystawy dobrze gdyby sprzęt reprezentował przyzwoity poziom. 

5. Sprzęt przywozimy na własny koszt i swoimi środkami. Oczywiście będziemy sobie pomagać przy wnoszeniu i wynoszeniu z pokoju hotelowego.

6. Sprzęt należy dostarczyć do pokoju w czwartek 27 października po południu lub w piątek następnego dnia z rana a odebrać najpóźniej w niedzielę tuż po zakończeniu wystawy.

7. Oczekuję, że właściciel sprzętu będzie obecny przy prezentacji swoich rzeczy w trakcie wystawy. Harmonogram ustalimy na miejscu przed wystawą.

8. Zgłaszamy chęć uczestnictwa poprzez podanie nicku oraz rodzaju sprzętu wraz z krótkim opisem, który chcemy przywieść. Ponieważ do wystawy zostało bardzo mało czasu proszę o w miarę szybkie decyzje, nie podaję jeszcze dokładnie czasu zamknięcia listy ale zazwyczaj było to dwa tygodnie przed wystawą.

W razie pytań można pisać w tym wątku lub do mnie na PW.

A więc zaczynajmy!

Seyv - kolumny tubowe, wzmacniacz lampowy SE na 6s4s, DAC z wyjściem lampowym, transport DIY, okablowanie też DIY.

44 minuty temu, Audio007 napisał:

Czy byłaby możliwość, aby na targach wystawić ten sprzęt w celu poznania Waszej opinii, porównania, zdobycia doświadczenia, wysłuchania rad dotyczących ewentualnych poprawek i ogólnie zasięgnięcia języka osób bardziej zaznajomionych?

Jeśli jesteś w stanie spełnić warunki regulaminu jak najbardziej.

Pokój Audiostereo to też okazja do wzajemnego poznania się na żywo oraz wymiany doświadczeń. Osobiście liczę, że w tym roku uda mi się ponownie spotkać dawnych znajomych oraz poznać nowe osoby, które znam tylko sprzed ekranu. Dla mnie osobiście to największa atrakcja wystawy ale zabawki oczywiście wezmę 😉

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Zgłaszam się do listy, może potem napiszę coś więcej i wkleję zdjęcia, sprzęt jest dopracowany i uprzedzam że gra 😊

1. Seyv - kolumny tubowe, wzmacniacz lampowy SE na 6s4s, DAC z wyjściem lampowym, transport DIY, okablowanie też DIY.

2. Piotr_1 - Końcówka mocy „The Alchemist” (opracowanie własne na bazie schematu ostatniej rewizji Quad 405-2), DAC „Bit Supreme” (16-bitowy, wejście SPDIF, koncept własny), Wzmacniacz zintegrowany „Watt Supreme” (2x65W, koncept własny), Konwerter USB na SPDIF-coax 16-bitowy (koncept własny), Laptop

Edytowane przez Piotr_1
22 godziny temu, Audio007 napisał:

Witam! Jestem uczniem technikum, stosunkowo nowym w tematyce audio. Udało mi się złożyć wzmacniacz mocy.  Klasyczna konstrukcja na bazie 2sc5200 / 2sa1943. 

Kolego @Audio007, dopisz się do listy, jeśli jesteś zainteresowany. Polega to na przekopiowaniu najnowszej wersji listy i dopisanie się na jej końcu, np. tak:

No to chyba się dam namówić, jak Severyn mi odpisze: lampa SE UL 6P18P, kable IC i głośnikowe ze srebra, odgrody na bazie STX/MONACOR lub FONICS/MONACOR trójdrożne, cd Sherwood CD772 i kable zasilające po 12PLN🤣

Edytowane przez zorge

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

"....
Zgłaszam się do listy

1. Seyv - kolumny tubowe, wzmacniacz lampowy SE na 6s4s, DAC z wyjściem lampowym, transport DIY, okablowanie też DIY.

2. Piotr_1 - Końcówka mocy „The Alchemist” (opracowanie własne na bazie schematu ostatniej rewizji Quad 405-2), DAC „Bit Supreme” (16-bitowy, wejście SPDIF, koncept własny), Wzmacniacz zintegrowany „Watt Supreme” (2x65W, koncept własny), Konwerter USB na SPDIF-coax 16-bitowy (koncept własny), Laptop.

3. Audio007 - .... { opis sprzętu }.
..."

5 minut temu, zjj_wwa napisał:

"....
Zgłaszam się do listy

2. Piotr_1 - Końcówka mocy „The Alchemist” (opracowanie własne na bazie schematu ostatniej rewizji Quad 405-2), DAC „Bit Supreme” (16-bitowy, wejście SPDIF, koncept własny), Wzmacniacz zintegrowany „Watt Supreme” (2x65W, koncept własny), Konwerter USB na SPDIF-coax 16-bitowy (koncept własny), Laptop.

3. Audio007 - .... { opis sprzętu }.
..."

4. Zorge: SE UL na 6P18P, odgrody na bazie STX/Monacor lub FONICS/Monacor, kable komplet ze srebra, Sherwood CD772, kable zasilające po 12PLN

Zgłaszam się do listy

2. Piotr_1 - Końcówka mocy „The Alchemist” (opracowanie własne na bazie schematu ostatniej rewizji Quad 405-2), DAC „Bit Supreme” (16-bitowy, wejście SPDIF, koncept własny), Wzmacniacz zintegrowany „Watt Supreme” (2x65W, koncept własny), Konwerter USB na SPDIF-coax 16-bitowy (koncept własny), Laptop.

3. Audio007 - wzmacniacz mocy tranzystorowy, 2-kanałowy z końcówkami mocy na bazie podwójnych par 2sc5200/2sa1943 

4. Zorge: SE UL na 6P18P, odgrody na bazie STX/Monacor lub FONICS/Monacor, kable komplet ze srebra, Sherwood CD772, kable zasilające po 12PLN

Zgłaszam się do listy

2. Piotr_1 - Końcówka mocy „The Alchemist” (opracowanie własne na bazie schematu ostatniej rewizji Quad 405-2), DAC „Bit Supreme” (16-bitowy, wejście SPDIF, koncept własny), Wzmacniacz zintegrowany „Watt Supreme” (2x65W, koncept własny), Konwerter USB na SPDIF-coax 16-bitowy (koncept własny), Laptop.

3. Audio007 - wzmacniacz mocy tranzystorowy, 2-kanałowy z końcówkami mocy na bazie podwójnych par 2sc5200/2sa1943 

4. Zorge: SE UL na 6P18P, odgrody na bazie STX/Monacor lub FONICS/Monacor, kable komplet ze srebra, Sherwood CD772, kable zasilające po 12PLN

5. Jak się wyrobię, to przywiozę soje aktywne odgrody, kolejne się robią. Miałbym ochotę przywieźć swój duży system, ale nie wiem czy wejdzie do windy 🙂

• Moderatorzy
29 minut temu, comen napisał:

5. Jak się wyrobię, to przywiozę soje aktywne odgrody, kolejne się robią. Miałbym ochotę przywieźć swój duży system, ale nie wiem czy wejdzie do windy 🙂

Mnie słuch doszły, że może być problem, przy ostatnich tylko 2 cm zapasu było😁.

Robiąc kolejne uwzględnij nasze kręgosłupy 😉

3. Audio007 - wzmacniacz mocy tranzystorowy, 2-kanałowy z końcówkami mocy na bazie podwójnych par 2sc5200/2sa1943, kabel zasilający Ziggy Cheetah MKII 

4. Zorge: SE UL na 6P18P, odgrody na bazie STX/Monacor lub FONICS/Monacor, kable komplet ze srebra, Sherwood CD772, kable zasilające po 12PLN

1. Seyv - kolumny tubowe, wzmacniacz lampowy SE na 6s4s, DAC z wyjściem lampowym, transport DIY, okablowanie też DIY.

3. Audio007 - wzmacniacz mocy tranzystorowy, 2-kanałowy z końcówkami mocy na bazie podwójnych par 2sc5200/2sa1943, kabel zasilający Ziggy Cheetah MKII 

5. Jak się wyrobię, to przywiozę soje aktywne odgrody, kolejne się robią. Miałbym ochotę przywieźć swój duży system, ale nie wiem czy wejdzie do windy 🙂

6. Tomek 1685 - coś tam przywiozę,

Tamaszu, może najlepiej przywieź jakiś "niwelator harmonicznych" lub "defragmentator odbić fazowych", bez tego nic nie zagra 🙂

2 minuty temu, zorge napisał:

Tamaszu, może najlepiej przywieź jakiś "niwelator harmonicznych" lub "defragmentator odbić fazowych", bez tego nic nie zagra 🙂

Harmoniczne muszą być, bo bez tego nie ma muzyki.

W dniu 7.10.2022 o 12:02, Tomek 1685 napisał:

Harmoniczne muszą być, bo bez tego nie ma muzyki.

Chyba harmoniczne w muzyce, a nie sprzęcie Tej.

55 minut temu, Piotr_1 napisał:

Nie rozumiem, o co chodzi?

A tak sobie bez sensu gaworzę. 
(Titanic - zatonął.
Z powodu Iceberg.
Lub Goldberg. 
Zdania są podzielone). 

Edytowane przez zjj_wwa
2 godziny temu, Marian133 napisał:

Wpadnę...  przypadkiem będę przechodził...

...z tragarzami 😛 

Wpadywuj, porządnego dźwięku trochę posłuchasz!

• Moderatorzy

Gdyby ktoś chciał wystawić w pokoju dyfuzory lub stolik pod sprzęt audio to serdecznie zapraszam. 

Wyjdę też z bardzo kontrowersyjną propozycją testów kabli np. zasilających, lub innych audio gadżetów która mogła by się odbyć w piątek. W sobotę i niedzielę jest zbyt duża liczba gości by można było przeprowadzać takie testy.

Kable... jestem za, ale tylko podłączjący powinien wiedzieć co podłączył a Naród powinien powiedzieć czy gra inaczej, a nawet czy jest lepiej czy gorzej. Inaczej nie widzę sensu, czyli co się podłącza, z czego to jest i ile kosztowało. Mogę przywieźć np Telluriun Q Black II dla porównania.

W końcu ślepy Test tylko dla prawdziwych nietoperzy 😇😁🤣

55 minut temu, Seyv napisał:

Wyjdę też z bardzo kontrowersyjną propozycją testów kabli np. zasilających, lub innych audio gadżetów która mogła by się odbyć w piątek. W sobotę i niedzielę jest zbyt duża liczba gości by można było przeprowadzać takie testy.

Ja nie przychylam się. Zbyt wiele zmiennych i chaosu z kablarzami. Wolałbym jakikolwiek wolny czas poświęcić urządzeniom i kolumnom oraz dopracowaniu systemów, akustyki, czyli ważniejszym sprawom. Kable wystarczą średnie lub średnio-dobre.

Edytowane przez Piotr_1

NIe ma zbyt wielu zmiennych. 

Co to jest kabel "średni" lub "średnio-dobry"???

Wybieramy ze dwie, trzy konfiguracje kabli przed prezentacją, oczywiście dzień wczesniej wieczorem i sami wiemy, czy zabawa ma sens. Może być tak, że sprzęt będzie nieczuły na zmianę kabli, ale może być zupełnie odwrotnie.  Z kablarzami nie będzie chaosu, ponieważ to my będziemy prezentować nasze warianty, a nie dyskutować o "wyższości" nad "niższością". Rozmowy z zaintersowanymi tylko po przentacji, kiedy ktoś inny będzie prezentował swoje klocki, żeby czasu nie tracić w trakcie. 

Jak się nie spróbuje, to się nie będzie wiedzaiło. Ja osobiście jestem za i może z Sewrynem, sami dla siebie, porównamy swoje druty.

Do Seyv - wezmę też IC z tego biało-brązowego, o którym kiedyś rozmawialiśmy, może z Twoimi głośnikowymi się zgra...

Generalnie - albo będzie slychać, albo nie... a wiemy, że może być różnie 🙂

Ta zabawa jest tylko dla odważnych, prawdziwych mężczyzn.

Edytowane przez zorge

• Moderatorzy

Jeśli chodzi o porównania dla gości to tylko piątek pozwala na częstsze zmiany w sprzęcie. W sobotę i niedzielę będą grały zestawy wg harmonogramu który ustalimy. Dyskusje w pokoju w czasie prezentacji też dobrze gdybyśmy ograniczyli do minimum - wielu gości chciało by w spokoju posłuchać muzyki. Rozmowy najlepiej więc prowadzić na korytarzu. Ruch na wystawie jest falowy więc musimy się dostosować do warunków.

Cieszę się, że wzorem lat poprzednich zgłaszają się osoby, które mają różne podejście do audio i odmienne gusta. Dzięki temu mam nadzieję uda się zaprezentować różne rozwiązania.

• Pokaż nowe odpowiedzi