Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers & Wilkins 683 s2 + Rel T7 + Emotiva a2 + yamaha wxc-50

Rekomendowane odpowiedzi

Bowers & Wilkins 683 s2 + Rel T7 + Emotiva a2 + yamaha wxc-50. Witam. Czy ktoś z Państwa miał do czynienia z powyższym sprzętem razem lub osobno ? Interesuje mnie zwłaszcza czy emotiva zagra przyjemnie z bawersami i Relem, bo je już posiadam w porównaniu z cambridge audio azur 551r któy też posiadam, a mam zamiar przeskoczyć na Emotivę, czy coś ewentualnie w budżecie Emotivy godnego polecenia ? Lubię detale i szczególiki, muzyka to wszelki instrumental, filmówka, jazz, rocki, koncerty oraz nie ukrywam, że techniawki też puszczam i to mocno :-) Będę wdzięczy za wszelkie podpowiedzi.

nie słuchałem tej Emotivy, jednak jeśli ona nie gra jasno i ostro i twardo na basie, to będzie ok. O ile oczywiście da radę wysterować te trudne kolumny. 

Z naszej oferty pierwsza sensowna końcówka mocy do tych kolumn to Rotel RB-1552 mkII. Yamaha WXC-50 to dobry odtwarzacz jednak ten sprzęt zasługuje na lepsze pre i nie wiem czy to nie będzie jednak wąskie gardło. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nie słuchałem tej Emotivy, jednak jeśli ona nie gra jasno i ostro i twardo na basie, to będzie ok. O ile oczywiście da radę wysterować te trudne kolumny. 

Z naszej oferty pierwsza sensowna końcówka mocy do tych kolumn to 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Yamaha WXC-50 to dobry odtwarzacz jednak ten sprzęt zasługuje na lepsze pre i nie wiem czy to nie będzie jednak wąskie gardło. 

Jeśli yamaha ma być wąskim gardłem to może używać jej tylko jako streamera lub zamiast yamahy i Emotivy zastosować klocka all in one ? np. Advance Paris Myconnect 150 ?   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
46 minut temu, msion napisał:

Jeśli yamaha ma być wąskim gardłem to może używać jej tylko jako streamera lub zamiast yamahy i Emotivy zastosować klocka all in one ? np. Advance Paris Myconnect 150 ?   

ja bym tak zrobił; Yamaha WXC-50 jako streamer, a szukałbym wzmacniacza zintegrowanego do tych kolumn. Nad C375BEE np. Gra bardzo dobrze z tymi kolumnami i nie ma wbudowanego dac (tego nie potrzebujesz, bo jest w Yamasze)

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 6.10.2022 o 11:12, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

O ile oczywiście da radę wysterować te trudne kolumny. 

Dlaczego wzmacniacz o mocy 160W/8 miałby nie napędzić jakichś kolumn?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

5 godzin temu, Misio38 napisał:

Dlaczego wzmacniacz o mocy 160W/8 miałby nie napędzić jakichś kolumn?

bo Bowersy akurat mają niskie spadki impedancji co jest zabójcze dla niewydajnych/mało wydajnych wzmacniaczy. Nie napisałem, że nie napędzi tylko że trzeba sprawdzić, bo ja tego nie wiem. Nie słuchałem tej Emotivy z B&W

www.tophifi.pl

Nie wiem czy ta emotiwa nie będzie za jasna do tego systemu ale z drugiej strony ty lubisz takie brzmienie tak?

Miałeś Cambridge? Chcesz iść krok dalej.

Może warto pomyśleć i wyprzedawane serii 851a.?

Nie wiem. Emotiva robi fajne i nie drogie klocki borniace się cena.

Z tego co wiem to sound club bez problemu wypożycza swoje produkty.

Po prostu to zrób.

Piotr 

W dniu 14.10.2022 o 15:39, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czy ta emotiwa nie będzie za jasna do tego systemu ale z drugiej strony ty lubisz takie brzmienie tak?

Miałeś Cambridge? Chcesz iść krok dalej.

Może warto pomyśleć i wyprzedawane serii 851a.?

Nie wiem. Emotiva robi fajne i nie drogie klocki borniace się cena.

Z tego co wiem to sound club bez problemu wypożycza swoje produkty.

Po prostu to zrób.

Piotr 

Piotruś!

Błagam Cię...Cambridge Audio do B&W?! czasem Cię nie rozumiem...

Chcesz robić "dobrze" a po takim wpisie czuję jakbyś wsadził coś twardego w d...e komuś...

"nie krzywdź" 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Tonnii99 napisał:

Piotruś!

Błagam Cię...Cambridge Audio do B&W?! czasem Cię nie rozumiem...

Chcesz robić "dobrze" a po takim wpisie czuję jakbyś wsadził coś twardego w d...e komuś...

"nie krzywdź" 

Ukryta Zawartość

Ale chwilę. Nie czytałeś wątku. 

Oj oj

Oo pierwsze zadałem pytanie.

Po drugie kolega miał takie połączenie.

To nie mój typ.

Piotruś:)

Ukryta Zawartość

W dniu 16.10.2022 o 19:13, Piotr Sonido napisał:

Ale chwilę. Nie czytałeś wątku. 

Oj oj

Oo pierwsze zadałem pytanie.

Po drugie kolega miał takie połączenie.

To nie mój typ.

Piotruś:)

no to dobra, wylizałeś się jakoś 🙂

ale będąc jeszcze przy marce Cambridge, to prawdziwą porażką jest model EVO 75! - plastik fantastik - ale żeby to jeszcze grało O_o

12 godzin temu, Tonnii99 napisał:

no to dobra, wylizałeś się jakoś 🙂

ale będąc jeszcze przy marce Cambridge, to prawdziwą porażką jest model EVO 75! - plastik fantastik - ale żeby to jeszcze grało O_o

75tki nigdy nie widziałem nawet na żywo. 

Ale obcowałem z 150. 

Taka znaczna różnica jest?

150 to klasa wykonania i brzmienia innych systemów w tej cenie 

Piotr 

Emotiva spokojnie napędzi te kolumny i nie będzie miała problemów z wydajnością. Wiem co mówię bo sam jej używam. Nie jest też jasna. Więc z BW powinno być OK. U mnie z Pylon D25.  I nie potrzeba nawet suba. Ale lepiej wypożyczyć i posłuchać własnym uchem. Jako PRE warto rozważyć również Emotiva. Takie połączenie daje też dużą funkcjonalność. A yamaha zostawić jako streamer. 

Może nie jest jasna bo masz Diamond 25.

Jednak bowers serii 6 gra inaczej.

Ale sound club daje możliwość odsłuchu domowego więc trzeba korzystać.

Piotr 

Uparcie twierdzę że Emotiva jest "relatywnie" neutralna. Dźwięk jest otwarty ale nie jasny. Zapewne D25 mają istotny wpływ na brzmienie całości ale znajdziemy od Emotivy wiele jaśniej grających wzmacniaczy. Co by nie mówić tylko ucho wybierającego powinno oceniać czy set gra dobrze. Zatem nic tylko wypożyczyć i testować...

Dźwięk z Diamondów i B&W jest zupełnie inny. Choć jakość obudowy i komponentów jest uważam w obydwu przypadkach dobra. Kto co preferuje, w B&W zawsze wartością dodaną była renoma marki. Łatwiej jest później coś od nich sprzedać na rynku wtórnym.

Tak i powodem oprócz samej marki jest także selektywna sprzedaż przez topy. Produkt mocno ograniczony w obrocie na naszym rynku 

Oczywiście nie ma takich statystyk i nikt tego nie powie ale pewnie na 50 heco sprzedaje się 20 dali i 1 bowersy. 

To też powoduje że cena na rynku wtórnym jest wyższa. 

To by się zmieniło gdyby Horn przejął dystrybucję 

Piotr 

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.10.2022 o 11:04, msion napisał:

Bowers & Wilkins 683 s2 + Rel T7 + Emotiva a2 + yamaha wxc-50. Witam. Czy ktoś z Państwa miał do czynienia z powyższym sprzętem razem lub osobno ? Interesuje mnie zwłaszcza czy emotiva zagra przyjemnie z bawersami i Relem, bo je już posiadam w porównaniu z cambridge audio azur 551r któy też posiadam, a mam zamiar przeskoczyć na Emotivę, czy coś ewentualnie w budżecie Emotivy godnego polecenia ? Lubię detale i szczególiki, muzyka to wszelki instrumental, filmówka, jazz, rocki, koncerty oraz nie ukrywam, że techniawki też puszczam i to mocno 🙂 Będę wdzięczy za wszelkie podpowiedzi.

Dwa Magnaty masz w podobnej cenie i bardziej pasują do B&W. 

4 godziny temu, S4Home napisał:

Postawiłem na zestaw Bowers & Wilkins 683 s2 + Rel T7 + Emotiva pt-100 + A2 + Yamachę wxc-50 i zagrało oj zagrało. Trochę konsultacji w trakcie odsłuchów z dystybutorem Emotivy i otrzyamłem czarodziejskie interkonekty, któych nazwy podać chyba jeszcze nie mogę, ale to co wcześniej zagrało zyskało tak wiele detali, że nie sposób tego opisać. Nagle Bowersy są zupełnie innymi kolumnami, przepiękne brzmienie czyste, nie męczące uszu, pełno detali, Rela muszę do niektóych kawałków wręcz wyączać, bo basy Bowersów w zupełności wystarczają. Idąc dalej za ciosem Yamachę wxc-50 wymieniłem na Cambridge Audio Sream Magic 6v2 i co ? Znów skok w jakości i to jaki :-) A najlepsze jeszcze przede mną bowiem wszystko to gra na zwyczajnych kabelkach miedzi beztlenowej, tak więc czekam na zamówione już od SoundClub kable głośnikowe, które podłączę nie inaczej jak poprzez Bi-Wire-ing i jak każe mi sądzić przebyta krótka droga zmian to będzie prawdziwa petarda :-) 

To może poproszę o info o interkonektach na priv:). Soudclub już dawno obiecywał test kabelków ale niestety finalnie wyników nie opublikowano. No i super że Emotiva pasuje.

10 godzin temu, msion napisał:

Bowers & Wilkins 683 s2 + Rel T7

...

Rela muszę do niektóych kawałków wręcz wyączać, bo basy Bowersów w zupełności wystarczają.

Obstawiam, że w sub masz zbyt wysoko ustawiony filtr i bas Ci się dubluje. Problemem może być też błędnie ustawiona faza (u mnie na 0 robi się przeciwfaza i powstaje dołek, prawidłowo gra na 180). Noni przy tak nisko schodzących kolumnach sub nie ma zbyt wiele do roboty.

Na ile masz ustawiony filtr?

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

11 godzin temu, KrzysztofMa napisał:

To może poproszę o info o interkonektach na priv:). Soudclub już dawno obiecywał test kabelków ale niestety finalnie wyników nie opublikowano. No i super że Emotiva pasuje.

Ja jestem ciekaw tych "czarodziejskich interkonektów"? Co to za kabelki?

12 godzin temu, KrzysztofMa napisał:

Musi kolega niestety poczekać do oficjalnej premiery, bo u mnie słowo droższe od pieniędzy :-) Ale jestem przekonany, że warto czekać, bo jest efekt WOW. Pozdrawiam.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Obstawiam, że w sub masz zbyt wysoko ustawiony filtr i bas Ci się dubluje. Problemem może być też błędnie ustawiona faza (u mnie na 0 robi się przeciwfaza i powstaje dołek, prawidłowo gra na 180). Noni przy tak nisko schodzących kolumnach sub nie ma zbyt wiele do roboty.

Na ile masz ustawiony filtr?

Filtr oczywiście na 180, a reszta pokręteł generalnie na pół, bo przy różnej muzyce nie ma potrzeby za wiele regulować :-) Przy akustycznych, jazzowych i symfonicznych kawałkach Rel wspaniale dopełnia scenę czyniąc ją jeszcze głębszą. Natomiast, gdy wskoczę w klubową, bo to też muzyka i równie bardzo interesująca i porywająca jak standardy i cała reszta z rockiem włącznie, wówczas niskie są zbyt odczuwalne (pomieszczenie to blisko 50m2). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ha. Tajemnicę cudownego kabelka poznałem....ale na sam kabelek trzeba poczekać. Bo dostali go na razie jedynie wybrańcy. Także gratuluję

Godzinę temu, KrzysztofMa napisał:

Ha. Tajemnicę cudownego kabelka poznałem....ale na sam kabelek trzeba poczekać. Bo dostali go na razie jedynie wybrańcy. Także gratuluję

Dziękuję :-) Mam nadzieję, że zdobyta wiedza podkręca chęć odsłuchu, a w konsekwencji jego posiadania, bo osobiście nie zamieniłbym go na żąden inny choćby nawet super hiper. Kabelek robi magię z dźwięku i mocno go polecam :-)

W dniu 3.11.2022 o 17:00, S4Home napisał:

Postawiłem na zestaw Bowers & Wilkins 683 s2 + Rel T7 + Emotiva pt-100 + A2 + Yamachę wxc-50 i zagrało oj zagrało. Trochę konsultacji w trakcie odsłuchów z dystybutorem Emotivy i otrzyamłem czarodziejskie interkonekty, któych nazwy podać chyba jeszcze nie mogę, ale to co wcześniej zagrało zyskało tak wiele detali, że nie sposób tego opisać. Nagle Bowersy są zupełnie innymi kolumnami, przepiękne brzmienie czyste, nie męczące uszu, pełno detali, Rela muszę do niektóych kawałków wręcz wyączać, bo basy Bowersów w zupełności wystarczają. Idąc dalej za ciosem Yamachę wxc-50 wymieniłem na Cambridge Audio Sream Magic 6v2 i co ? Znów skok w jakości i to jaki :-) A najlepsze jeszcze przede mną bowiem wszystko to gra na zwyczajnych kabelkach miedzi beztlenowej, tak więc czekam na zamówione już od SoundClub kable głośnikowe, które podłączę nie inaczej jak poprzez Bi-Wire-ing i jak każe mi sądzić przebyta krótka droga zmian to będzie prawdziwa petarda :-) 

11 godzin temu, msion napisał:

Filtr oczywiście na 180, a reszta pokręteł generalnie na pół...

Czyli na chybił-trafił... czyli raczej nie trafił.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"