Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny + wzmacniacz do Elektroniki

Rekomendowane odpowiedzi

Hello,

poprzebuje radę, bo już się totalnie gubię w tej masie informacji, która się znajduje w sieci.

Szukam kolumn + wzmak do salonu koło 40 mkw. Budżet do 6500 pln. 
Moje preferencje muzyczne, to głównie muzyka elektroniczna, w większości psychodeliczna (od ambient i down tempo aż po experimental psycore), więc na tym bym się skupił. To będzie mój pierwszy sprzęt, wiec znając życie nie będzie ostatni 🙂 

Sprzęt oczywiście może być używany, żeby spróbować sięgnąć wyżej.

https://www.audiostereo.pl/topic/159839-kolumny-wzmacniacz-do-elektroniki/

Możesz spróbować coś takiego: Tannoy XT-8F i SMSL A300 (ma już w sobie daca choć słabego ale się da pograć z kompa lub maliny, ma też BT można strumieniować z telefonu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub zamiast Tannoy np  Triangle Borea BR-09

Ukryta Zawartość

Kef Q950

Ukryta Zawartość

lub Pylon Diamond 28

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz smsl jest mały, ale bardzo przejrzysty i można źródłem sterować jego brzmieniem a mocowo też powinien dać radę. Jak chcesz bardziej tradycyjny wzmacniacz i np może to być lampa to polecam Yaqina MS30L, w którym później nie dużym kosztem możesz wymienić kondensatory i lampy i zagra bardzo dobrze (upgrade robi Sinusaudio.pl), do niego polecam Triangle lub Tannoy powinny pasować, nie wiem jak zagrałby z Kefami lub Pylonami, ze specyfikacji wygląda, że powinien im dać radę.

Możesz tez pomyśleć o Audiolabie a6000 jako integrze, ale moim zdaniem, poprzednie wymienione zagrają fajniej.

Koncentrowałbym się na kolumnach 3 drożnych i większych, masz spore pomieszczenie i jak już wybierać to tak bardziej docelowo, wzmacniacz później dużo łatwiej wymienić.

Ważne, żeby też już na początku kupić jakieś znośne kable głośnikowe i rca. Taki chord Clearway byłby dobry na start

Ukryta Zawartość

lub chociaż Audioquest slip 16/4

Ukryta Zawartość

Postaraj się gdzieś posłuchać tych kolumn, żebyś zobaczył co najlepiej Ci się spodoba, ale każda z nich już prezentuje fajny poziom.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RobG1974

A jeszcze zapomniałem o tanich i fajnie grajacych kolumnach mianowicie Heco Aurora 1000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I do nich można spokojnie podłączyć wszystkie powyżej podane wzmacniacze.

I jeszcze Fyne F502, trochę inaczej zestrojone Tannoy,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RobG1974

Aurory odpuść natomiast TANNOY-e powinny zagrać tą muzykę do tego S.M.S.L. A400 i przewody OFC (głośnikowe Cordial CLS240 w zupełności wystarczą. Wolę od audioquest slip).

Powodzenia 

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Koncentrowałbym się na kolumnach 3 drożnych i większych, masz spore pomieszczenie

Edytowane przez quatross

Jeśli miałbym zacząć przygodę ze sprzętem stereo to pewnie szukałbym wzmacniaczy firmy Nad, które na początek przygody nadają się doskonale a na przestrzeni lat było ich naprawdę sporo i można je kupić w dobrych cenach. Co do kolumn używanych to może coś z Focal z serii Chorus, proponowany wcześniej Tannoy, albo pokusić się o nowsze. Zacznij od wzmacniacza i jak go kupisz łatwiej będzie dobrać pod jego charakter brzmienia jakieś sensowne kolumny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 godzin temu, Oskindo napisał:

Hello,

poprzebuje radę, bo już się totalnie gubię w tej masie informacji, która się znajduje w sieci.

Szukam kolumn + wzmak do salonu koło 40 mkw. Budżet do 6500 pln. 
Moje preferencje muzyczne, to głównie muzyka elektroniczna, w większości psychodeliczna (od ambient i down tempo aż po experimental psycore), więc na tym bym się skupił. To będzie mój pierwszy sprzęt, wiec znając życie nie będzie ostatni 🙂 

Sprzęt oczywiście może być używany, żeby spróbować sięgnąć wyżej.

Witaj,

może na początek umów się do kilku salonów na odsłuchy i zobacz co Ci będzie odpowiadać. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dziękuję za wszystkie rady oraz podpowiedzi.

Po wszystkim co przeczytałem doszedłem do następującej konkluzji:

Tannoy XT-8F + NAD 356 BEE + kable Clearway

mogę Was poprosić o ostateczne ośmieszenie się do powyższej kombinacji?

oczywiście jeszcze mam w planach przejść się do kilku salonów na testy 🙂

20 minut temu, Oskindo napisał:

No ale ten set w budżecie który zakładasz to jedynie używany. Oprócz tego możesz sprawdzić używane Dali Ikon 7 lub Monitor Audio Silver 10.

Edytowane przez S4Home

Tak, oczywiście używany.

Stwierdziłem, że póki mi się krztałtują gusta, to popróbuję trochę z używanym. Jak już będę wiedział czego dokładnie szukam, to kupię nowe.

Niestety na chwilę obecną mam odniesienia tylko do estradowego brzmienia (z moich preferencji: Lambda Labs, Hurican acoustic, Void) i co do sprzętu do domu, to długa droga przede mną 🙂

Dzięki za dodatkowe propozycję.

14 minut temu, Oskindo napisał:

Tak, oczywiście używany.

Stwierdziłem, że póki mi się krztałtują gusta, to popróbuję trochę z używanym. Jak już będę wiedział czego dokładnie szukam, to kupię nowe.

Niestety na chwilę obecną mam odniesienia tylko do estradowego brzmienia (z moich preferencji: Lambda Labs, Hurican acoustic, Void) i co do sprzętu do domu, to długa droga przede mną 🙂

Dzięki za dodatkowe propozycję.

Jak chcesz coś konkretnego a Ci się nie śpieszy to szukaj starej serii Monitor Audio Gold GR albo GS, one miały potężne uderzenie podobnie jak i Dali Grand lub Helicon ale to po za budżetem będzie 😄

Godzinę temu, Oskindo napisał:

Tak to zagra, ale mi jakoś ekscytacja Nadem C356BEE dawno minęła, miałem większość do c356BEE włącznie ale na start może być ok.

11 minut temu, RobG1974 napisał:

Tak to zagra, ale mi jakoś ekscytacja Nadem C356BEE dawno minęła, miałem większość do c356BEE włącznie ale na start może być ok.

NAD C356 BEE to świetny wzmak jak na tak niską kwotę! 

1 godzinę temu, Oskindo napisał:

Po wszystkim co przeczytałem doszedłem do następującej konkluzji:

Zamiast NAD kup coś nowego z oferty SMSL: A300 lub DA-9.  Dużo lepsze granie bez żadnych wad. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

NAD 356 zagra pełniejszym dźwiękiem. Jeśli chciałbyś iść w masywne brzmienie po cieplejszej stronie to masz jeszcze Cambridge Audio AXR100, którego warto rozważyć 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym podmienił tylko tego nada na 375. Skoro używany to nie powinieneś dużo dopłacić a wiele uzyskasz.

Też słucham takiej muzyki i to od lat odkąd tylko poznałem muzykę elektroniczną psytrance u mnie wiedzie prym. Przed drums czy acid techno.

W takiej muzyce dobrze sprawują się kolumny dokładne ale nie przerysowane o solidnej szybkiej masie na basie 🙂

tannoy xt8f to dobry trop. 

wspomniane Silver 10 także by pasowały. 

oraz magnaty quantum 757 albo 759 totl.

Piotr