Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Masz doświadczenie w tym-doradź coś.

Punkt pierwszy: śmieci na wejściu -> śmieci na wyjściu. Jak soft jest za darmo, to nikt go nie karmi dobrymi danymi, bo przecież jest za darmo, czyli słaby. I koło się zamyka. 

Algorytmy filtrów są i tak zwykle z bibliotek, więc żadnych filozofii ani wynalazków tam nie ma. Różnica jakości między dsp w jednym scalaku (CPU) a drugim (DSP) ma mały sens, zwłaszcza, że jest jeszcze trzeci typ, czyli GPU. Algorytmy są te same a w wielu przypadkach takie same. Np. firma Waves, jeden z największych i najstarszych producentów wtyczek do obróbki dźwięku od zawsze miała te same algorytmy (dosłownie te same pliki) a wersje przeznaczone na cpu lub karty dsp różniły się tylko powłoką do komunikacji z hostem. Stąd np. w rozbudowanych systemach z wspomaganiem dsp gdzie można wybierać, czy określony proces będzie działał na kartach dsp czy na procesorze cpu różnic nie ma żadnych. Hardwarowe rozwiązania utrzymują się głównie jako duże klucze sprzętowe zabezpieczające przed piractwem, ewentualnie gdy potrzeba ogromnych mocy obliczeniowych z niską latencją. Nawet na live stoły mikserskie są w dwóch wersjach - sprzętowe albo jako komputer typu PC z interfejsami. Moc takiej maliny jest całkowicie wystarczająca do obróbki kilku filtrów.

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Punkt pierwszy: śmieci na wejściu -> śmieci na wyjściu. Jak soft jest za darmo, to nikt go nie karmi dobrymi danymi, bo przecież jest za darmo, czyli słaby. I koło się zamyka. 

Algorytmy filtrów są i tak zwykle z bibliotek, więc żadnych filozofii ani wynalazków tam nie ma. Różnica jakości między dsp w jednym scalaku (CPU) a drugim (DSP) ma mały sens, zwłaszcza, że jest jeszcze trzeci typ, czyli GPU. Algorytmy są te same a w wielu przypadkach takie same. Np. firma Waves, jeden z największych i najstarszych producentów wtyczek do obróbki dźwięku od zawsze miała te same algorytmy (dosłownie te same pliki) a wersje przeznaczone na cpu lub karty dsp różniły się tylko powłoką do komunikacji z hostem. Stąd np. w rozbudowanych systemach z wspomaganiem dsp gdzie można wybierać, czy określony proces będzie działał na kartach dsp czy na procesorze cpu różnic nie ma żadnych. Hardwarowe rozwiązania utrzymują się głównie jako duże klucze sprzętowe zabezpieczające przed piractwem, ewentualnie gdy potrzeba ogromnych mocy obliczeniowych z niską latencją. Nawet na live stoły mikserskie są w dwóch wersjach - sprzętowe albo jako komputer typu PC z interfejsami. Moc takiej maliny jest całkowicie wystarczająca do obróbki kilku filtrów.

Dziękuję.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Oczywiście są rozwiązania lepsze i gorsze - niestety właśnie ze względu na piractwo jeżeli można lepszy algorytm sprzedać ze skrzyneczką, to do wersji softwarowej taki lepszy algorytm nie powędruje, tylko specjalnie nieco gorszy czy mniej funkcjonalny...

nagrywamy.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taga.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czy za pomocą mini dsp 2x4 można sobie zrobić osobne wyjście na wzmacniacz i osobne na sub, a wtedy mieć pełna kontrolę nad podziałem sygnału i dsp? 

Oczywiscie ze mozna, ale wtedy musisz regulowac glosnosc przez mini dsp, a wzmacniacz redukuje sie do koncowki mocy
Godzinę temu, przemak napisał:

Oczywiście są rozwiązania lepsze i gorsze - niestety właśnie ze względu na piractwo jeżeli można lepszy algorytm sprzedać ze skrzyneczką, to do wersji softwarowej taki lepszy algorytm nie powędruje, tylko specjalnie nieco gorszy czy mniej funkcjonalny...

Rozumiem,  że chodzi tutaj o DSP. Streaming do ok. powiedzmy 5-6 tyś też jest tak kodowany?

Malina vs jakiś streamer.

Edytowane przez wtsz
9 godzin temu, Ajothe napisał:

Czy ktoś porównywał dsp z maliny z urządzeniem mini DSP 2x4? 

Wydaje mi się, że malinowe dsp jest takie sobie jeśli chodzi o jakość dźwięku.

Porównywałem. Funkcjonalność maliny wypada korzystniej w porównaniu do mini DSP w mojej ocenie. Tworzysz filtry jakie chcesz tj. IIR lub FIR lub mieszane przy użyciu dowolnych narzędzi jako wsad do maliny np. przy uzyciu darmowego REW i rePhase. Mini DSP ma autorski algorytm Diraca i nie przeskoczysz.

Wady mini DSP to ograniczenia i kompromisy z tym związane w zakresie wejść i wyjść. Trzeba umiejscowić mini DSP w ścieżce analogowej lub "półanalogowej" jak na screenie. Niestety kompromisy z tego wynikające są spore.

Malina i brutefir to obróbka sygnału w domenie cyfrowej. Unikasz kompromisów i ograniczeń dotyczących przetwarzania AD i DA oraz szumu czy dynamiki klocka mini DSP z wejściami/wyjściami analogowymi.

Brzmieniowo wyżej stawiam korektę przy wykorzystaniu maliny. Kluczem do sukcesu jest dopasowanie filtrów do warunków zastanych. Niestety trzeba trochę poczytać i popróbować. Z mini DSP nie ma tego problemu. Mierzysz, a Dirac robi robotę za Ciebie co jest wygodne ale nie daje wglądu co tak naprawdę robi. Chociażby czy koryguje fazę zespołów głośnikowych 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
Obrazek

Dzięki @przemak @xajas @MariuszZ. zaoszczędziłem kilka stówek 🙂

Właśnie się dokształcam z REW + rePhase...

6 minut temu, Ajothe napisał:

Dzięki @przemak @xajas @MariuszZ. zaoszczędziłem kilka stówek 🙂

Właśnie się dokształcam z REW + rePhase...

Ja tez dziekuję

Godzinę temu, wtsz napisał:

Rozumiem,  że chodzi tutaj o DSP. Streaming do ok. powiedzmy 5-6 tyś też jest tak kodowany?

Malina vs jakiś streamer.

Bez względu na platformę nie da się zdekodowac mp3 czy czegoś tam lepiej niż poprawnie jak trzeba. Można inaczej, ale wtedy inaczej znaczy gorzej 😉

Taka dyskusja soft/hard jest bez sensu. Malina to jest soft, a w obudowie brystona to jest hardware? Mam na przykład takie coś:

Ukryta Zawartość

klasyka czyli karta pci z procesorem/procesorami dsp. To jest soft czy hardware? W zamyśle takie rozwiązania miały odciążać procesor komputera, dzisiaj raczej obciążają i przeszkadzają, więc mimo fajnych algorytmów wywaliłem, żeby nie kusiła 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Bez względu na platformę nie da się zdekodowac mp3 czy czegoś tam lepiej niż poprawnie jak trzeba. Można inaczej, ale wtedy inaczej znaczy gorzej 😉

Taka dyskusja soft/hard jest bez sensu. Malina to jest soft, a w obudowie brystona to jest hardware? Mam na przykład takie coś:

Ukryta Zawartość

klasyka czyli karta pci z procesorem/procesorami dsp. To jest soft czy hardware? W zamyśle takie rozwiązania miały odciążać procesor komputera, dzisiaj raczej obciążają i przeszkadzają, więc mimo fajnych algorytmów wywaliłem, żeby nie kusiła 😉

Jest jakiś kompromis? Ponieważ znowu jestem w kropce.  Zamiast balować robie dwa kanały. Na razie porażka. 

Ukryta Zawartość

A u mnie bardzo dobrze:)

Wady mini DSP to ograniczenia i kompromisy z tym związane w zakresie wejść i wyjść. Trzeba umiejscowić mini DSP w ścieżce analogowej lub "półanalogowej" jak na screenie. Niestety kompromisy z tego wynikające są spore.
Malina i brutefir to obróbka sygnału w domenie cyfrowej. Unikasz kompromisów i ograniczeń dotyczących przetwarzania AD i DA oraz szumu czy dynamiki klocka mini DSP z wejściami/wyjściami analogowymi.

Brzmieniowo wyżej stawiam korektę przy wykorzystaniu maliny. Kluczem do sukcesu jest dopasowanie filtrów do warunków zastanych. Niestety trzeba trochę poczytać i popróbować. Z mini DSP nie ma tego problemu. Mierzysz, a Dirac robi robotę za Ciebie …

Ukryta Zawartość

Ja bym tutaj kilka informacji na temat wejsc/wyjsc i Dirac skorygowal.

Jest wiele roznych procesorow/modeli miniDSP z roznymi funkcjami, wiec nie wrzucal bym ich wszystkich do jednego garnka.
Sa takie, ktore wspolpracuja z Dirac i sa takie, ktore nie wspolpracuja.
Sa takie, ktore maja cyfrowe i analogowe wejscia, ale bez cyfrowych wyjsc, a sa tez takie, ktore maja zarowno wejscia jak i wyjscia cyfrowe, wiec nie sa „polanalogowe“.

Itd.

Czyli ktory model jest wlasciwy, zalezy od tego, co chcemy osiagnac

IMG_1771.thumb.png.0e2db290ef23d18a840ce8ecf836f35d.png

IMG_1772.thumb.jpg.45683dc6e8e4ee8fa2652e11f9d31ff9.jpg

To jest tez dobry przyklad na to, ze masz „hardwarowy“ DSP, ale przez rozne plug-ins, mozesz zmieniac/przeprogramowac jego dzialanie jak „softwarowy“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy używać ktoś z Was convolution filters w Daphile? Zrobiłem sobie w REW i Daphile mi nie przyjmuje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Wydaje mi sie, ze dawno dawno temu zmajstrowalem takie przykladowe convolution filter z krzywymi Fletchera Munsona i mogles je zaladowac do Daphile, wiec to nie powinien byc problem Daphile tylko twoich filtrow

Tutaj link do przykladowego 65dB

Ukryta Zawartość

IMG_1773.thumb.jpg.2477975824f0a74272cacdc3308c966e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie kiedyś mi coś wysyłałeś... jutro poszukam na dysku i sprawdzę. Czy swoje filtry używasz w Daphile?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Patrz powyzej.

Wiesz ze musisz uwazac na „sampling rate“ wyjscia?
Powyzsze filtry sa dla 44,1kHz

Nie ja nie uzywam Daphile, Jako convolver uzywam JRiver, VST Convolver, EqualizerAPO albo bruteFIR

Ja generuje pelny set dla wszystkich czestotliwosci, (44,1, 48, 88,2, 96, 176,4 …) a odpowiedni konfiguracyjny plik przelancza je w zaleznosci od Sampling Rate zrodla.

29 minut temu, xajas napisał:

Ja bym tutaj kilka informacji na temat wejsc/wyjsc i Dirac skorygowal.

Jest wiele roznych procesorow/modeli miniDSP z roznymi funkcjami, wiec nie wrzucal bym ich wszystkich do jednego garnka.
Sa takie, ktore wspolpracuja z Dirac i sa takie, ktore nie wspolpracuja.
Sa takie, ktore maja cyfrowe i analogowe wejscia, ale bez cyfrowych wyjsc, a sa tez takie, ktore maja zarowno wejscia jak i wyjscia cyfrowe, wiec nie sa „polanalogowe“.

Itd.

Czyli ktory model jest wlasciwy, zalezy od tego, co chcemy osiagnac

Ukryta Zawartość

IMG_1772.thumb.jpg.45683dc6e8e4ee8fa2652e11f9d31ff9.jpg

To jest tez dobry przyklad na to, ze masz „hardwarowy“ DSP, ale przez rozne plug-ins, mozesz zmieniac/przeprogramowac jego dzialanie jak „softwarowy“emoji3.png

Super. Potrzebuję teraz czasu równoległego,  żeby posłuchać muzyki :😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, wtsz napisał:

Super. Potrzebuję teraz czasu równoległego,  żeby posłuchać muzyki :😁

Zgoda.

42 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Zgoda.

jeżeli obniżę cyfrowo na dacu do powiedzmy-6db to powinno być ok. -4db wzmacniaczu.  Dobrze myślę?

Nic nie kapuje. Co obnize? Dlaczego -4dB a nie -6dB
Twoje polslowkowe opisy sa bezuzyteczne, by zrozumiec, co ty tam majstrujesz

47 minut temu, xajas napisał:

Nic nie kapuje. Co obnize? Dlaczego -4dB a nie -6dB
Twoje polslowkowe opisy sa bezuzyteczne, by zrozumiec, co ty tam majstrujesz

Wróć, przewijam taśmę.  Jeżeli można zapytać co potrzebuję,  żeby  zrobić  na początek EQ a później generować filtry nie tracąc dynamiki i bit rate? 

Czy Usbridge na 3pi wystarczy,  komputer z Windows, RME  czy toping ( pre lub dac)? Na Roon chciałbym zostać. 

Pisałem,  że jestem dyletantem ale pójdę w ślady kolegi Ajothe i zacznę od rephase.

Stuknęła 60- tka tal, że siedzenie w nocy tylko do 1. Niestety...

Edytowane przez wtsz
Godzinę temu, wtsz napisał:

Wróć, przewijam taśmę.  Jeżeli można zapytać co potrzebuję,  żeby  zrobić  na początek EQ a później generować filtry nie tracąc dynamiki i bit rate? 

Czy Usbridge na 3pi wystarczy,  komputer z Windows, RME  czy toping ( pre lub dac)? Na Roon chciałbym zostać. 

Pisałem,  że jestem dyletantem ale pójdę w ślady kolegi Ajothe i zacznę od rephase.

Stuknęła 60- tka tal, że siedzenie w nocy tylko do 1. Niestety...

Warto robić krok po kroku zgodnie z tym tutorialem. 

Zalecam też zrobienie kilku pomiarów wokół miejsca odsłuchu. Można zrobić jeden, ale trzeba cały czas mieć na uwadze kroki które trzeba pominąć, a nie jest to łatwe, bo im dalej w łaś tym się sprawa bardziej komplikuje i można się zgubić z takim warunkowaniem na początku.

Udało mi się to przejść z jednym pomiarem, ale zamierzam wszystko zrobić z pomiarami dookólnymi. 

Udało mi się to przejść z jednym pomiarem, ale zamierzam wszystko zrobić z pomiarami dookólnymi. 

Popatrz na moja ostatnia odpowiedz w rownoleglym watku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Popatrz na moja ostatnia odpowiedz w rownoleglym watku

Ukryta Zawartość

45 minut temu, Ajothe napisał:

Warto robić krok po kroku zgodnie z tym tutorialem. 

Zalecam też zrobienie kilku pomiarów wokół miejsca odsłuchu. Można zrobić jeden, ale trzeba cały czas mieć na uwadze kroki które trzeba pominąć, a nie jest to łatwe, bo im dalej w łaś tym się sprawa bardziej komplikuje i można się zgubić z takim warunkowaniem na początku.

Dzięki. Rozumiem,  że zastosuję to do każdego programu np. Moode, Rooon itd. jeżeli ma DSP. 

Żałuję, że nie kupiłem Roona za 450 dolarów bodajże ale maliny królowały a na usbridge czekałem rok z tego co pamiętam.  

Ukryta Zawartość

Za 450 dolcow to kupuje uzywany Mac Mini, do tego JRiver Media Center i mam odjazdowe zrodlo lacznie z Playerem, z DSP i Convolverem

JRiver dla Linux:

Ukryta Zawartość

Alez ten JRiver ma siermięzny interfejs,tfu....

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi