Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ja bym kupił i przekonał do nich wszystkich znajomych jakby grały podobnie do Dutch 8c 😁

Ja przekonuję ludzi do izolacji galwanicznej 😉 Wiem, że to działa.

Wiesz jaki jest efekt 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, Łukasz napisał:

Tak. Dwie końcówki, przedwzmacniacz grały w Sobieskim przez całą wystawę z Dynaudio Confidence 50. Brzmiało to znakomicie, moim zdaniem nie gorzej niż połączenie z Accuphase którego niedawno słuchałem w salonie. Świetna ta elektronika Circle Labs i pięknie wykonana.

Na ten moment te Circle zabijają cenowo, ciekawe czy cena by spadła jakby była większa dostępność u innych sprzedawców. Mam wrażenie że ten monopol winduje cenę i to znacznie.

35 minut temu, slawek.xm napisał:

falowodem możemy nazwać wavequide tubkę , duży horn linię transmisyjną tak rozszerzającą się jak i zwężającą i inne rozwiązania np połączenie linii transmisyjnej z bas refleksem

umownie:

falowód - reguluje kierunkowość głośnika, wizualnie wygląda jak lejek szybko się rozwija ale nie zawsze np. przy niskich kątach pokrycia (<60 stopni)

tuba - wzmacnia wąskie pasmo częstotliwości w pobliżu Fs, a kierunkowość drugorzędna przeważnie niekontrolowana podobne charakterystyki jak elektrostaty ale bez efektu dipola. Uwaga - wzrost skuteczności tub nie podchodzi od nich tylko od drivera który ma przesłoniętą wiekszą część membrany. One mają płaską tylko charakterystykę na osi a ilość wysokch tonów szybko spada z kątem.

lub układy kombinowane powyższych - tutaj wzorcem jest Electro Voice HR 6040 potem mamy popularny Klipsch K402 i w przyszłym roku będą nowsze układy od Vera Audio jak przyjedzie pan Omholt.

Inny sposób na osiągnięcia tego samego - układy wielodrożne np. CBT36, najnowsze Bang Olufsen, Tekton Design - ten ostatni jest interesujący może był na targach?

Edytowane przez jacek_zagaja

Kolumna dla ludzi do 2 tyś i 3 tyś grająca dobrze na targach?

Moimi faworytami STX Atom 400 i PylonJade 20 . Budżet trochę wyższy. W obydwu super wykonanie i oczywiście takie brzmienie jakie lubię, chociaż obydwie konstrukcje diametralnie się różninły w detalach.

Czy Tonsil był na wystawie? na liście ich nie było a w Tulipie nie byłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aśka85
Godzinę temu, jacek_zagaja napisał:

Ostatnio natknąłem się na ciekawy koaksjal w dość rozsądnej cenie - Vestlyd V15C.

Ukryta Zawartość

15 cali - grubo.

image.thumb.png.e9278b89f77cc3cc2a83453f15ae30ea.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

2 godziny temu, jacek_zagaja napisał:

Jak sobie radzi horns.pl - model Symphony, nikt nic?

Dobrze grały. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 lat temu projektowałem Mumie, w różnych konfiguracjach dla siebie i znajomych. Pojawiają się jeszcze czasem na targach? Dużo ich na rynku wtórnym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, owegar napisał:

Warszawa Dzień Pierwszy: Na Stadionie

https://www.stereophile.com/content/warsaw-day-one-stadium

Co za bzdurna i pełna błędów relacja, jak antyreklama, albo też gość cały czas nawalony był, bo tak opisane, jakby był nieobecny bardziej...

hHorns był z kolumnami Symphony, a Horn Acoustic z Ferrią, oba dwudrożne zestawy  bas BR i CD z tubą, bardziej podobała mi się Ferria

Ok czyli mamy tu domowego Seasa plus mała tuba Tractrix/driver mylarowy z ładną górą. Wybór podyktowany łatwiejszym zszyciem i jak widać zaowocowało udaną konstrukcją.

Dodam kilka zdań od siebie jeśli chodzi o AVS.

Na palcach jednej dłoni policzyłbym prezentacje, które mi się podobały. Moja uwaga skupiła się głównie na prezentacji zestawów głośnikowych, to był mój target.

Może zacznę od tego co mi się najbardziej podobało. Kolejność losowa : 

1. Pokój ESA - Kolumny Neo Revelator zagrały tak jak powinny zagrać dobre zestawy - spójnie, nie natarczywie ale ze szczegółami i wiarygodnym oddaniem brzmienia. 
2. Pokój DIYaudio.pl : świetne odgrody Piotra. Mimo, że kolumny mocno kierunkowe to oddanie dźwięków było na wybitnym poziomie, czystość w brzmieniu, niesamowity kick na basie, bardzo dynamiczny. Rewelacyjnie poradziły sobie z trudnym rockowym materiałem. 
3. Gato-Audio - pięknie zestrojone kolumny. Brzmienie nie męczące, dające dużo frajdy i dodatkowo możliwość regulacji brzmienia poprzez zworki na tylnej ściance. Bardzo ładne wykończenie obudów. 
4. Focal Grande Utopia - wielkie zestawy i wielki dźwięk. Ale czy warty tej ceny? Polemizowałbym. Natomiast brzmieniowo duży plus. 
5. VERMÖUTH AUDIO STUDIO MONITOR w pokoju 4Hifi - poukładany, piękny dźwięk, wszystko na swoim miejscu. Bas i średnica potrafiły wprowadzić ładną aurę do brzmienia. Wysokie delikatne a zarazem detaliczne. Wizualnie również mogą się podobać.

Na minus  : 

1. Blumenhofer Gioia XXL - coś niesamowitego. Wrażenie rozjechania faz co skutkowało uczuciem pseudosterofonii. Basu jak na lekarstwo z tak dużych zestawów. Bałagan w brzmieniu. Nie tędy droga... 
2. Sonus Faber -  Brzmienie szorstkie, męczące na dłuższą metę. Być może wina dobranej elektroniki ale byłem mocno rozczarowany tym co usłyszałem. 
3. Divine Acoustics BELLATRIX  - żeby na takich przetwornikach tak spartolić brzmienie to trzeba się mocno postarać. Nie wierzyłem w to co słyszałem. Ogrom sybilantów, brzmienie ostre jak brzytwa. Wracałem kilka razy do tego pokoju po to by upewnić się, że to nie wina repertuaru. Nie pomyliłem się. Za każdym razem piłowało moje uszy.

Na wielki minus zasługuje to jaki repertuar gościł w 90 % pokoi. Lubię muzykę jazzową, muzykę akustyczną gdzie cała uwaga skupia się na wokalu i jednym instrumencie ale jeżeli niemal w każdym pokoju słychać jednostajnie te same dźwięki to wiedz, że coś jest nie tak. Wchodzisz do pokoju, widzisz kolumny z 15 calowym wooferem, chciałbyś posłuchać czegoś co pokaże możliwości kolumn w pełnej krasie a z głośników płynie utwór, w którym najniższym dźwiękiem jest strzelanie na palcach. Po prostu żart i to nieśmieszny. Wracasz za godzinę z nadzieją, że może dostaniesz coś innego ale nie, ciągle ten sam gatunek. Na palcach jednej dłoni policzę pokoje gdzie wystawca serwował różnorodny repertuar mogący pokazać możliwości kolumn na wielu frontach. 
Być może wystawcy bali się, że ich sprzęt po prostu "wysypie się" na innym repertuarze? 
Tego nie wiem ale w moim przekonaniu dobra kolumna powinna zagrać wszystko. Kolumna uniwersalna to dobra kolumna. 

Poza tym dobrze było spotkać wielu znajomych po kilku latach. To największy plus imprezy  
Niestety, a może stety, pogoda w ten weekend była wyborna i zamiast siedzieć w bunkrach, wybrałem rower w górach.
Chciałem zapytać czy pojawiły się jakieś odkrycia muzyczne, ale z tego, co czytam, to raczej marnie...

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Co za bzdurna i pełna błędów relacja, jak antyreklama, albo też gość cały czas nawalony był, bo tak opisane, jakby był nieobecny bardziej...

Według stereophile stałem się producentem kolumn, ale dobrze, że napisali o nas.

4 minuty temu, Muzg napisał:

Według stereophile stałem się producentem kolumn, ale dobrze, że napisali o nas.

Gratuluję udanych kolumn a koledze świetnego DAC-a 🤭

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 godzin temu, jacek_zagaja napisał:

Ktoś tu pisał że STX Atom bardziej się spodobał od Dutch 8C.

Bo to się okazuje jest dobry sprzęt. Tylko skoro ludzi w drzwiach kwitowała, że to STX i wychodzili to mało kto tu tego słuchał. Ja tam byłem równie długo jak w pokoju z Dynaudio i ATC. Fajnie to grało i to z Yamahy a-s501.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

5 minut temu, jacek_zagaja napisał:

Sam używałem STX papierowego w moim ostatnim monitorze i jestem zadowolony.

Ale robotę robi wysokotonowiec ... tutaj STX nie błyszczy. 

6 minut temu, Misio38 napisał:

Bo to się okazuje jest dobry sprzęt. Tylko skoro ludzi w drzwiach kwitowała, że to STX i wychodzili to mało kto tu tego słuchał. Ja tam byłem równie długo jak w pokoju z Dynaudio i ATC. Fajnie to grało i to z Yamahy a-s501.

No bo STX sobie sam zrobił koło pióra bardzo słabymi kolumnami w przeszłości, więc nie dziwota, że ludzie wychodzili. Ta firma ma przypiętą łatkę taniego badziewia. Sam miałem Electrino i jedyne co mogę o nich napisać pozytywnego, to że ładnie wyglądały.

Orientujesz się, ile te Atomy mają kosztować? 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

46 minut temu, Muzg napisał:

Ogromna prośba o wyszczególnienie wszystkich elementów systemu jaki grał na AVS - bardzo mi się podobało to brzmienie.

Mimo niewielkich rozmiarów kolumn dźwięk był pełny.

Ukryta Zawartość

P_20221028_155853.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, Garfield napisał:

Nowe Pylony Jade zagrały całkiem nieźle, ale to 12 kPLN. Z systemów budżetowych chyba najlepiej wypadły kompletny zestaw Emotivy i Audiolab z Buchardtami.

Taga Harmony również grała bardzo fajnie , wszystko z jednej stajni . 

Edytowane przez Riczi75
1 godzinę temu, Muzg napisał:

Wasz pokój był jednych z tych, które zapadły nam najbardziej w pamięci. Niepozorne kolumny robiły świetną robotę: maleńkie na pozór, uzbrojone w głośniki SS. Do tego miłe, fachowe, merytoryczne źródło wiedzy w osobie miłego młodego pana. Świetny pokój, świetna inicjatywa. Mojej żonie się podobało 😉 Kable zasilające z tego co pamiętam robiły za to wrażenie bardzo monstrualnych.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

1 godzinę temu, BobW napisał:

Ogromna prośba o wyszczególnienie wszystkich elementów systemu jaki grał na AVS - bardzo mi się podobało to brzmienie.

Mimo niewielkich rozmiarów kolumn dźwięk był pełny.

Ukryta Zawartość

P_20221028_155853.jpg

W naszym systemie grał DAC Muzgaudio Reference DAC-01S, kolumny marki Charles Martin Violin vel AudioPhase, okablowanie AudioPhase, oraz kable XLR od NeXt Level Tech Audio. System dopełniały dwie końcówki mocy Meridian 557 o łącznej mocy 2kW, Lumin U1 mini z liniowym zasilaczem MuzgAUDIO Premium oraz transport TEAC VRDS-25X.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Muzg
6 minut temu, Muzg napisał:

W naszym systemie grał DAC Muzgaudio Reference DAC-01S, kolumny marki Charles Martin Violin vel AudioPhase, okablowanie AudioPhase, oraz kable XLR od NeXt Level Tech Audio. System dopełniały dwie końcówki mocy Meridian 557 o łącznej mocy 2kW, Lumin U1 mini z liniowym zasilaczem MuzgAUDIO Premium oraz transport TEAC VRDS-25X.

Gdzie można kupić wasze daci? Na Waszej stronie na sklepie nie widzę, w Google też nie mogę znaleźć. 

.

W tym roku nie ma co się rozpisywać...

FOCAL UTOPIA
Naj,  n a j,  N-A-J  najlepsze. Spektakl absolutny. Dźwięk kompletny.
Potwierdzeniem tego są zaobserwowane sytuacje. Najwyraźniej dwóch kolegów raz jeden, drugi i trzeci zamieniają się miejscami w środku pierwszego rzędu, aby posłuchać z optymalnego miejsca. Słyszą, że dzieje się rzecz warta zgłębienia, zapamiętania, przeżycia tego.
Kolejny dowód: nigdzie indziej nie widziałem, żeby ludzie fotografowali się z kolumną. A tu kilka razy. Jakoś upodobali sobie tę z prawej, od strony prezentującego. Lekki poszept po sali, bo jednak wszyscy patrzą na zabawny epizod, ale i widać zadowolenie tego, kto na moment stał się bohaterem przedstawienia.
Dźwięk leciutko przerysowany i podkreślony w górze, ale znikało to przy niskich damskich wokalach. Także we fragmentach nagrań wziętych z sesji live. Pełna skala dawała gwarancję łagodności. Ogólnie poziom dźwięku był sporo głośniejszy niż zwykle nastawia się w domu, ale w końcu miało być jak na żywo, więc nie było wyjścia. I grało jak na żywo. Angażująca muzyka, emocjonujący przekaz, z każdym prezentowanym materiałem. Od góry do dołu szła lawina (dynamika!) albo głaskanie (autonomia w barwie głównego planu i "przeszkadzajek"). Zjawiskowo i bez ograniczeń.

JBL EVEREST
Zaskoczenie wielkie - wysokie tony. Czyściuteńkie, delikatne, dźwięczne, barwne, nośne. Z tych niepozornych tubek. No sama przyjemność. Ale nie sama, bo reszta też nieprzeciętnie dobra. Uderzenie na niskich tonach z tych, które można zapamiętać na długo. Bez dołożenia zamaszystości, ale samym kontrolowanym kopnięciem też można zrobić w muzyce robotę. Ale i tak uważam - w sumie co logiczne - że tutaj JBL z największym sukcesem wspiął się na (wysokotonowy - high) szczyt.

WILSON AUDIO
Tym razem największe XVX i mniejsze SASHA - skomentuję czytelnie, choć obrazowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, JaZzGot87 napisał:

Gdzie można kupić wasze daci? Na Waszej stronie na sklepie nie widzę, w Google też nie mogę znaleźć. 

DACi dostępne są w sprzedaży bezpośredniej. Strona jest w przebudowie, a na ten moment zamówienia przyjmowane są drogą mailową + telefonicznie.

2 minuty temu, Muzg napisał:

DACi dostępne są w sprzedaży bezpośredniej. Strona jest w przebudowie, a na ten moment zamówienia przyjmowane są drogą mailową + telefonicznie.

Jaka cena? Jest szansa na allegro i bezproblemowy zwrot jakby nie poszedł? 

Nie podszedł *

Edytowane przez JaZzGot87

.

• Pokaż nowe odpowiedzi