Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Chicago napisał:

Samopoczucie

Tak, jakość dźwięku, nie przypominająca strukturą, że pochodzi z urządzenia technicznego - lecz z "samej natury", posiada właściwość stwarzającą doskonałe samopoczucie.

3 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Moje opinie również są nic nie warte, a założenie wątku miało jedynie cel informacyjny.

Wobec syfu, który tu zapanował i nieumiejętności pohamowania emocji przez niektórych piszących, zgłosiłem wątek do zamknięcia.

Zamknąć, bo wątek poszedł w stronę nie właściwą dla zakładającego?

Dla innych może być to jednak właściwa strona i przez naturalne zachowania wątek jest bardziej obiektywny niż seria zachwytów.

Idę kawałek najstarszego kompozytu dociąć bo prywatny projekt kolumn mi od dłuższego czasu stanął..

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

a pochwalil się tylko filmem z pokoju diy audiostereo

Zastanawiałem się, gdzie trafi ten produkt na wystawie i myślałem "tylko nie do pokoju DIY" i stało się...a można było...

3 godziny temu, Tomek 1685 napisał:

Moje opinie również są nic nie warte, a założenie wątku miało jedynie cel informacyjny.

Wobec syfu, który tu zapanował i nieumiejętności pohamowania emocji przez niektórych piszących, zgłosiłem wątek do zamknięcia. 

może i miałeś na celu poinformować forumową społeczność o nowym produkcie na rynku ale podparłeś to również, swoją, subiektywną oceną co spowodowało, że dyskusja urosła do tego stopnia. Mam nadzieję, że pisząc o "nieumiejętności pohamowania emocji przez niektórych piszących" masz na myśli obie strony piszących 😉 

36 minut temu, ASURA napisał:

Wracając do tematu odświeżam filmik w którym bardzo przyjemnie grał system Z kablami RCA Katharsis... Stasiopa

a co to ma na celu? Pokazanie jaki był wystrój pomieszczenia? "Fajnie" to wygląda i nic poza tym.

1 godzinę temu, 747 napisał:

inżynierowie wiedzą co to znaczy centymetr przewodu, jakiej skali jest to dyskryminujące jakość połaczenie, - milimetr transmisji w nieodpowiednim środowisku grzebie system audio 

Mówimy o audio, w warukach domowych, co ty bredzisz o milimetrach?! Spotkałeś w życiu choćby jednego inżyniera? Ale nie zTwojej "uczelni".

2 godziny temu, 747 napisał:

Gdyby były o dwa rzędy wielkości doskonalsze, - można by z powodzeniem stosować łatwiej wykonalne przewody

Gdyby homo sapiens miał słuch o dziesięć rzedów wielkości doskonalszy, być może by z trudem usłyszał cokolwiek z tego, o czym tu zapamiętale bajasz.

1 godzinę temu, 747 napisał:

Obejrzyj sobie foto produktów Sony ES.

Wszystko już było, inżynierowie wiedzą co to znaczy centymetr przewodu

Nie na temat. W moim rozwiązaniu z drutków zostają jedynie wtyczki, które w drutkach IC i tak są, samego przewodu niema ni milimetra.

Wróć więc do tematu...albo lepiej już nie?

Edytowane przez iro III

połaczenie bezpośrednie nie będzie grało,bo największa magia jest w kablu😁

ciekawe,jakim kablem microimpulsy idą z mikrofonu do rejestratora....

Nie czytałem wątku. Napiszę może o swoich wrażeniach po wpięciu tego kabla. 

Na początku może background i opis zastanego systemu: 

Źródło: XACT S1, APL DSD-MR SE DAC; 
Wzmacniacz: SPEC RPA-MG1000 (monobloki)
Kolumny: YG Acoustics Hailey 2.2
Okablowanie: Acrolink 8N-A2080 Performante IC, Absolue Creations TIM Signature SP
Zasilanie: listwa S.I.N PSD-6 FFO, Siltech Triple Crown, 3x Acrolink 8N-PC8100 Performante, 2x Acrolink 7N-PC9500 Mexcel (acrolinki z wtykami Furutech NCF), na wszystkich wtykach obejmy Audio Replas CPC-43ACP/CPC-43IEC
Akcesoria antywibracyjne: foQ i Audio Replas z topowej serii Golden Ratio. 
Sieć ethernet: M12 SWITCH GOLD zasilany OPTIMO 3 DUO; kable USB/LAN JCAT Signature

Kto zna kolumny ten wie, że są to to rozdzielcze konstrukcje i różnicują jak mało które. W ciągu ostatnich kilku miesięcy słuchałem różnych kabli IC. Topowej Tary, Siltecha Triple Crown i ostatnio Crystal Cable Van Gogh. Zostałem przy Acrolinkach, bo grają dla mnie najbardziej naturalnie. Siltech zagrał jakoś plastikowo. Moim zdaniem sieciówka TC jest na dużo wyższym poziomie niż IC. Mówię o moim systemie i moim subiektywnym odbiorze.

I teraz kabelek Katharsis, wpinam i gra we wszystkich aspektach co najmniej tak dobrze jak Acrolink, a może i lepiej. Przede wszystkim ten kabel nie ogranicza dynamiki. Ma doskonałą artykulację i kontrolę najniższych tonów. Gra rozdzielczo i gladko zarazem. Bardzo mi się podoba i wielkie gratulacje dla @Stasiop 

Trzymam kciuki za sukces. 

4 godziny temu, ASURA napisał:

Twój przyjaciel? 

Wracając do tematu odświeżam filmik w którym bardzo przyjemnie grał system Z kablami RCA Katharsis... Stasiopa

Współpracujące urządzenia też ukłon w ich stronę !

Ty się dobrze czujesz !!! Wyższy środek ostry , Słuchałem 🤣 ty branża będziesz bronił, zero litości jak i dla każdego innego w tej cenie .

7 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

No właśnie, to co zostało do tej pory napisane o "tym" kablu, na "tym" forum nie jest warte przysłowiowego funta kłaków. 

Troszkę co niektórzy przeceniają wartość opiniotwórczą naszego forum, a zwłaszcza opinie co niektórych userów.

Pr,eciez to ewidentnie  wątek sponsorowany ,a nikt nie jest wyrocznia . Pycha producenta ,który zajrzał na stronę niby przypadkiem  ,przekracza granice przyzwoitości. Zamknąć. 

1 godzinę temu, Marcin_gps napisał:

Okablowanie: Acrolink 8N-A2080 Performante IC, Absolue Creations TIM Signature SP
Zasilanie: listwa S.I.N PSD-6 FFO, Siltech Triple Crown, 3x Acrolink 8N-PC8100 Performante, 2x Acrolink 7N-PC9500 Mexcel (acrolinki z wtykami Furutech NCF), na wszystkich wtykach obejmy Audio Replas CPC-43ACP/CPC-43IEC
Sieć ethernet: M12 SWITCH GOLD zasilany OPTIMO 3 DUO; kable USB/LAN JCAT Signature

Kto zna kolumny ten wie, że są to to rozdzielcze konstrukcje i różnicują jak mało które. W ciągu ostatnich kilku miesięcy słuchałem różnych kabli IC. Topowej Tary, Siltecha Triple Crown i ostatnio Crystal Cable Van Gogh. Zostałem przy Acrolinkach, bo grają dla mnie najbardziej naturalnie. Siltech zagrał jakoś plastikowo. Moim zdaniem sieciówka TC jest na dużo wyższym poziomie niż IC. Mówię o moim systemie i moim subiektywnym odbiorze.

I teraz kabelek Katharsis, wpinam i gra we wszystkich aspektach co najmniej tak dobrze jak Acrolink, a może i lepiej. Przede wszystkim ten kabel nie ogranicza dynamiki. Ma doskonałą artykulację i kontrolę najniższych tonów. Gra rozdzielczo i gladko zarazem. Bardzo mi się podoba i wielkie gratulacje dla @Stasiop 

Twojego systemu słuchałem na wystawie. Było to bardzo dobre granie.

Stasio mówił mi, że się do Ciebie wybiera ze swoim kabelkiem.  Bardzo byłem ciekaw Twojej opinii.  Cieszę się, że ją tutaj zamieściłeś.  Dzięki.

Godzinę temu, tedi02 napisał:

Ty się dobrze czujesz !!! Wyższy środek ostry , Słuchałem 🤣 ty branża będziesz bronił, zero litości jak i dla każdego innego w tej cenie .

Pr,eciez to ewidentnie  wątek sponsorowany ,a nikt nie jest wyrocznia . Pycha producenta ,który zajrzał na stronę niby przypadkiem  ,przekracza granice przyzwoitości. Zamknąć. 

O czym ty człowieku piszesz? Oceniasz po odsłuchu przypadkowo zestawionych ze sobą  elementów, nie znając charakteru żadnego z nich i to jeszcze w warunkach wystawy. A może po tym lichym materiale z Youtube? Bądźmy choć trochę poważni.

Jaki wątek sponsorowany?  

Sam zwróciłem uwagę Stasiowi żeby sobie taki założył, kiedy zaczął wypisywać swoje marketingowe teksty.

9 godzin temu, Marcin_gps napisał:

YG Acoustics Hailey 2.2

Hamerykanski badziew! ;) Prawdziwej rozdzielczosci to nalezy szukac w kolumnach Sly-a ktore mu Slawek.XM obcegami w garazu zmajstrowal! :D

2 godziny temu, Stasiop napisał:

Hamerykanski badziew! 😉 Prawdziwej rozdzielczosci to nalezy szukac w kolumnach Sly-a ktore mu Slawek.XM obcegami w garazu zmajstrowal! 😄

Stasiu

W kwestii obcęgów to Ty jesteś najbardziej kompetentny. 24 strony o 1m kabelku za 20 tys PLN zrobionego -  nomen omen - obcęgami. WOW.

I to umieszczenie tego tematu w zakładce Hi-END zamiast DIY. To się nazywa skuteczny marketing i promocja za free. Brawo.

Moje gratulacje.

12 godzin temu, Marcin_gps napisał:

Bardzo lubię ludzi o tak wyrafinowanym poczuciu humoru. Groteska - a wszystko z kamienną powagą, najwyższą jakością bredni.

I to odniesienie do topowych Siltechów czy innych Crystal Cable - co wszyscy mają z tymi topowymi Siltechami ???.  Zapewne  ciężko bardziej nośną markę wymyślić do porównań - hihihihihi

Nie ma odniesień do np. wybitnego Sulka tylko porównanie do Siltechów i Crystal Cable, które przecież ( co jasne) zawsze w konfrontacji z wyrobami garażowo-młotkowymi dostają sromotne baty.

P.S Plastikowo to grają YG Acoustic - a nie topowy Siltech.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

18 minut temu, babatular napisał:

I to umieszczenie tego tematu w zakładce Hi-END zamiast DIY

Tak, tak, wiem, wiem, kabelek jest dobry! Dziekuje za recenzje, potrafie czytac miedzy wierszami. ;) Ale moglbys napisac prosciej inni by zrozumieli :)

18 minut temu, babatular napisał:

Odnosnikiem oczywiscie sa TOP High-endowe kolumny Sly30 zmajstrowane przez Slawka.XM z MDF-u na mebelki a glosniki dobrane pod wzgledem urody i 'renomy' z obrazka :D Co tam zaawansowane zaplecze badawcze YG

Edytowane przez Stasiop
2 minuty temu, Stasiop napisał:

Tak, tak, wiem, wiem, kabelek jest dobry!

Nie tyle dobry co wybitny. Kasujący, a jakże , światowy Hi-endowy top. Jak masz wątpliwości zapytaj testera Wojtusia z popielnika - tego od 30sekundowych  próbek muzycznych albo tych wszystkich speców od Triple Crownów.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

7 minut temu, babatular napisał:

Nie tyle dobry co wybitny. Kasujący, a jakże , światowy Hi-endowy top. Jak masz wątpliwości zapytaj testera Wojtusia z popielnika - tego od 30sekundowych  próbek muzycznych albo tych wszystkich speców od Triple Crownów.

Dobre! ;) Ostatnio z braku czasu probki sa znacznie krotsze. ;) Ale mozna wybaczyc w koncu to wystawa, nie badzmy tak surowi ;)

Gdybym mial taka kasiorke powiem szczerze tez bym kupil te Jogurciki, super sa! Zazdroscicie po prostu! No ale tutaj to norma, SZCZEROSC W NASZYM KLUBIE TO NORMA! cytujac klasykow. ;)

Edytowane przez Stasiop

Panowie jak tak dalej pojdzie to w najblizszym czasie Sly zamowi u mnie zestawy XLR-ow. A ja mu oczywiscie dostarcze z niskimi uklonami od producenta (bez ironii prosze rozumiec) w trybie pilnym i na poduszkach. Jak wiadomo kasa zadna nie smierdzi! 🙂

Edytowane przez Stasiop
Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Stasiop napisał:

Hamerykanski badziew! 😉 Prawdziwej rozdzielczosci to nalezy szukac w kolumnach Sly-a ktore mu Slawek.XM obcegami w garazu zmajstrowal! 😄

a już myślałem , że bardziej nie mogłeś się skompromitować, znów się pomyliłem

• Moderatorzy

Co do zaplecza technicznego to najważniejsza jest wiedza i pojęcie jakich narzędzi użyć a nawet jakie z nich wykonać. Można małpę w laboratorium zamknąć i nic z tego dobrego nie będzie.

Kiedyś potrzebowałem pomierzyć coś z dokładnością do 50 nm (nanometrów) i sposób jak to można wykonać wymyślił jeden gość w 1858 roku. I chociaż ja używałem do tego lasera o odpowiedniej długości fali to metodologia pomiaru była zaczerpnięta z jego rozwiązań. Także nie każdy ma w "garażu" tylko kombinerki i młotek.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

55 minut temu, slawek.xm napisał:

a już myślałem , że bardziej nie mogłeś się skompromitować, znów się pomyliłem

Chłopaki widzę kochają audio a gdzie namiętności tam i jakaś furiacja szaleje

Myślę sobie że jak byśmy się czterej wszyscy razem w realu spotkali to emocje by opadły i zaczęła by się spokojna rzeczowa wymiana poglądów

Aleeee...!

Jak by doszedł piąty to napierdzielanka jak nic 😉 

@Seyv

Tak, masz rację, potrzebna jest WIEDZA. Niestety w wielu przypadkach wiedza kończy się na tym jak zmontować kabel a nie jakie faktyczne zmiany on przyniesie. Przecież to jest policzalne, tym bardziej chcąc wykonać drugi taki sam produkt. 
Natomiast to, co się często (albo i zawsze) spotyka w opisach "cudownych" kabli to totalna sielanka z brakiem jakichkolwiek danych technicznych. 

Nikt nie twierdzi, że Ty czy inny kolega z forum nie potrafi złożyć, nawet super wyglądającego kabla w swoim garażu. Nie neguję również wykonywania jakichkolwiek elementów na drukarkach 3D, frezarkach, obrabiarkach czy czymkolwiek co umożliwi "wyrzeźbienie" tego elementu. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o magię, która niektórymi zawładnęła.

P.s może i małpa nie wykona tak "magicznych" kabli ale przynajmniej nie będzie puszczała w świat takich kwiecistych opisów 😉 

Edytowane przez GhostR1
11 minut temu, Seyv napisał:

Co do zaplecza technicznego to najważniejsza jest wiedza i pojęcie jakich narzędzi użyć a nawet jakie z nich wykonać. Można małpę w laboratorium zamknąć i nic z tego dobrego nie będzie.

Kiedyś potrzebowałem pomierzyć coś z dokładnością do 50 nm (nanometrów) i sposób jak to można wykonać wymyślił jeden gość w 1858 roku. I chociaż ja używałem do tego lasera o odpowiedniej długości fali to metodologia pomiaru była zaczerpnięta z jego rozwiązań. Także nie każdy ma w "garażu" tylko kombinerki i młotek.

50nm to raptem pół mikrona, w domu w pracowni mam taki firmy TESSA czujnik do mikrona i do 1/10 um idzie zmierzyć

• Moderatorzy
3 minuty temu, ASURA napisał:

50nm to raptem pół mikrona

Nano to 1000 razy mniej niż mikro. Tak więc 50 nm to 0.05 um.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

9 minut temu, GhostR1 napisał:

Przecież to jest policzalne, tym bardziej chcąc wykonać drugi taki sam produkt. 

Weź podaj wzory, chętnie sobie policzę jak dane do wstawienia nie będą za bardzo wydumane ale najpierw jeszcze napisz o czym wynik z tych wzorów będzie świadczył w audio

Teraz, Seyv napisał:

Nano to 1000 razy mniej niż mikro. Tak więc 50 nm to 0.05 um.

Dzięki, tyle to bym nie zmierzył 🤭

Ale pytanko natury metrologicznej gdzie znalazłeś pomieszczenie stabilizowanetemperaturowo w tak wysokiej klasie co by pomiar był wiarygodny

3 godziny temu, babatular napisał:

Stasiu

W kwestii obcęgów to Ty jesteś najbardziej kompetentny. 24 strony o 1m kabelku za 20 tys PLN zrobionego -  nomen omen - obcęgami. WOW.

I to umieszczenie tego tematu w zakładce Hi-END zamiast DIY. To się nazywa skuteczny marketing i promocja za free. Brawo.

Moje gratulacje.

Bardzo lubię ludzi o tak wyrafinowanym poczuciu humoru. Groteska - a wszystko z kamienną powagą, najwyższą jakością bredni.

I to odniesienie do topowych Siltechów czy innych Crystal Cable - co wszyscy mają z tymi topowymi Siltechami ???.  Zapewne  ciężko bardziej nośną markę wymyślić do porównań - hihihihihi

Nie ma odniesień do np. wybitnego Sulka tylko porównanie do Siltechów i Crystal Cable, które przecież ( co jasne) zawsze w konfrontacji z wyrobami garażowo-młotkowymi dostają sromotne baty.

Baba TU cię też przywiało?

22 minuty temu, GhostR1 napisał:

@Seyv

P.s może i małpa nie wykona tak "magicznych" kabli ale przynajmniej nie będzie puszczała w świat takich kwiecistych opisów 😉 

To może jeszcze przytocz cytatem te kwieciste opisy. Ja jakoś nie przypominam sobie żeby ktoś tutaj coś takiego popełnił.

15 godzin temu, Marcin_gps napisał:

Jak na YG Acoustic słychać doskonałą artykulację i kontrolę najniższych tonów z IC Stasiopa to ten IC tylko potwierdza mz. że jest bardzo liniowy i neutralny

Jak dla mnie  bas jest bardzo OK już nawet na tym nagraniu z AVS słychać że brzmi bas bardzo prawdziwie

O opisach napisałem ogólnie bo ich nie brakuje. Poza tym podobno chciałeś zamknąć ten wątek.
Co do różnych wzorów i wyliczeń to po co mam Ci @ASURApodawać skoro Ty i tak wiesz najlepiej... 

Ja swoje kable mam na rynku od 2015r. Głośnikowe, RCA, XLR, 6,3 mono i stereo , etc. Posiadają one zastrzeżony (z pomocą kancelarii patentowej) znak towarowy, sprzedają się dobrze... Czy muszę o nich pisać, pięknie pisać? Nie bo nie potrzebuję fizyki ubierać w piękne słowa. 

P.s na tym nagraniu nic nie brzmi.

Edytowane przez GhostR1
Teraz, GhostR1 napisał:

O opisach napisałem ogólnie bo ich nie brakuje. Poza tym podobno chciałeś zamknąć ten wątek.
Co do różnych wzorów i wyliczeń to po co mam Ci @ASURApodawać skoro Ty i tak wiesz najlepiej... 

Ja swoje kable mam na rynku od 2015r. Głośnikowe, RCA, XLR, 6,3 mono i stereo , etc. Posiadają one zastrzeżony (z pomocą kancelarii patentowej) znak towarowy, sprzedają się dobrze... Czy muszę o nich pisać, pięknie pisać? Nie bo nie potrzebuję fizyki ubierać w piękne słowa. 

Nie mamy o czym rozmawiasz , najpierw żądasz kwadratury koła a później się okazuje że nie wiesz co to jest kwadratura koła

Widzę przy okazji chęć autoreklamy...

Znak towarowy to byle głupek przez kancelarię zarejestruje

Hahaha przestań w końcu być śmiesznym. Autoreklama? Gdzie? W którym miejscu?

Masz rację, nie mamy o czym rozmawiać, tym bardziej jak próbujesz coś udowodnić za pośrednictwem filmu z YT 🙂 Co jak co ale na filmiku możesz ewentualnie coś ZOBACZYĆ a nie usłyszeć. Wziąłeś pod uwagę, że ktoś to może oglądać na telefonie? Wątpię, ego zasłoniło realne spojrzenie na świat. 

Nie musisz ze mną pisać, po prostu ignoruj...

• Pokaż nowe odpowiedzi